Gość: Wojtek IP: 95.172.68.* 08.09.10, 10:03 W przedszkolu 330 na Mokotowie nie ma problemu z platnosciami przelewem ani z informacja o kwotach do zaplaty przez telefon. Wspolczuje rodzicom z przedszkoli gdzie takie problemy sa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xx Średniowiecze IP: *.centertel.pl 08.09.10, 10:20 Niestety, dyrektorki przedszkoli i całe przedszkola w Polsce są jeszcze w średniowieczu... Ale jak z płatnościami przelewem może być w kraju, w którym nawet prezydent chwalił się, że nie ma konta bankowego (bo to niebezpieczne, jeszcze mu ktoś coś wpłaci bez jego zgody i będzie afera polityczna). Od przedszkola zaczyna sie edukacja. Może należałoby edukować najpierw tych, którzy mają edukować nasze dzieci? Bo w tym sektorze konkurencja nie działa... Najpierw edukować (pokazać, że to może być dobre dla wszystkich) a potem nakazać. Obawiam sie, że niechęć do wprowadzania płatności przelewem - może wynikać z szarej strefy (płacimy niektórym pracownikom pod stołem) albo zwykłych przekrętów (podkradamy z kupki z pieniędzmi, a przecież nikt tego nie sprawdzi). Niedawno był artykuł o tym, że pół miliona złotych ukradła kasjerka wypłacająca stypendia na jakiejś uczelni. Kradła przez pół roku - i nikt tego nie zauważył. A przy przelewach - byłoby to łatwiejsze do sprawdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Średniowiecze IP: 212.160.172.* 08.09.10, 11:07 >Ale jak z płatnościami przelewem może być w kraju, w którym nawet >prezydent chwalił się, że nie ma konta bankowego (bo to niebezpieczne, jeszcze m > u ktoś coś wpłaci bez jego zgody i będzie afera polityczna). To nie prezydent, a premier nie miał konta. Dziwi mnie, że niektórzy mieli problem z odróżnieniem tych bliźniaków, ale oni na prawdę się różnili i to gołym okiem było widać. Teraz już tego problemu nie ma. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Do przedszkola tylko z gotówką. Zapomnij o pr 08.09.10, 10:32 W przedszkolu mojego dziecka wprowadzono przelewy, ale nie cieszą się wielką popularnością właśnie ze względów wspomnianych w artykule. Konta musiałyby być cztery: 1) opłata stała, 2) opłata za wyżywienie, 3) opłaty za zajęcia dodatkowe (z wyszczególnieniem ich nazw w przelewach), 4) darowizna, czyli odpowiednik szkolnego komitetu rodzicielskiego. Do tego odpisy za nieobecności. Publikacja na stronie internetowej - bardzo fajnie, tylko trzeba by panią intendentkę przeszkolić z obsługi jakiegoś CMS-a i uwzględnić rodziców, którzy kategorycznie nie życzą sobie nazwisk swoich dzieci w Internecie, bo przyjdzie pedofil i je zje. Da się? Da się. Tylko może się okazać, że usprawnienie tylko wszystkim przysporzyło problemow, a kolejka do kasy zmieniła się w kolejkę do wyjaśnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keimak Re: Do przedszkola tylko z gotówką. Zapomnij o pr IP: *.bonair.com.pl 08.09.10, 10:40 To ja chwalę Przedszkole 395 (Na Uboczu 9) - płatności przelewem wprowadzono niedawno ale sprawnie. Rodzice dostają automatycznego maila z rozliczeniem i wpłacają wyliczoną kwotę na dwa konta (opłata stała i oddzielnie pozostałe opłaty). pzdr, keimak Odpowiedz Link Zgłoś
deptaczek Re: Do przedszkola tylko z gotówką. Zapomnij o pr 08.09.10, 11:03 usprawnienie nie przysporzyło wszystkim problemów- tym którzy płacą przelewem na pewno nie. Właśnie przed chwilą płaciłam za przedszkole - wygodnie z kawką i przy biurku. Co z tego że na 3 rożne konta? przecież mam wszystkie zdefiniowane. Jedyny kłopot jest dla pani intendentki. W przedszkolu moich dzieci nie ma najmniejszego problemu - nic nie musi wisieć na stronie, co miesiąc dostaję karteczkę z rozliczeniem ile mam nadpłaty z tyt. nieobecności i ile do zapłaty za bieżący m-ąc. I mniej drukowania niż 3 x KP. A wyszczególniać nazw zajęć w przelewach nie muszę, bo płacę za te, na które zgłosiłam córki. łatwe do sprawdzenia ile jestem winna i czy prawidłowo zapłaciłam. a tak poza tym, co o jest CMS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma_lu Re: Do przedszkola tylko z gotówką. Zapomnij o pr IP: 195.42.249.* 09.09.10, 14:49 CMS - content management system czyli system do zarzadzania zawartością strony internetowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piki Re: Do przedszkola tylko z gotówką. Zapomnij o pr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.10, 11:22 A dlaczego aż 4? Nie można jednej kwoty, którą i tak ktoś wylicza wpłacić na jedno konto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bat Do przedszkola tylko z gotówką. Zapomnij o prze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.10, 10:57 No i? Skoro zaprowadzasz dziecko do przedszkola 2x dziennie, chyba nie problem poświęcić 5 min. tej "wizyty" i zapłacić gotówka? Poza tym, jesli dziecko nie uczęszczało do przedszkola z powodów np. zdrowotnych, to kwota opłat w następnym miesiącu jest pomniejszona o dni absencji [np.wyżywienie]. Taki jesteś skrupulatny, że pamiętasz wszystko? Szczerze wątpię... Odpowiedz Link Zgłoś
deptaczek Re: Do przedszkola tylko z gotówką. Zapomnij o pr 08.09.10, 11:05 tylko, że to nie jest 5 minut - o tym jest m.in. artykuł proponuję czytać przed komentowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Do przedszkola tylko z gotówką. Zapomnij o pr IP: 165.72.200.* 08.09.10, 11:13 Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Problemem nie jest zaplacenie gotówką tylko terminy. U mnie płaci się od 7:30 do 15:30 za wyżywienie i opłatę podstawową, a od 8:30 do 15:00 za zajęcia dodatkowe. Dziecko chodzi do przedszkola od 7;00 do 16:30, czyli co raz w miesiacu mam się zwalniac z pracy czy brać urlop żeby uiścić opłaty? Tylko nie mów mi, ze mogę komuś przekazac kasę. A niby dlaczego, to przedszkole powinno się dostosować w końcu jest ono skierowane głównie dla dzieci rodziców pracujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Do przedszkola tylko z gotówką. Zapomnij o prze... IP: 109.243.235.* 08.09.10, 11:33 w międzylesiu w przedszkolu leśny zakątek tez nie można było zapłacić przelewem. dlatego zawsze ode mnie pieniądze dostawali 2 tygodnie po terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: protestant Re: Do przedszkola tylko z gotówką. Zapomnij o pr IP: *.146.50.23.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.09.10, 11:51 > w międzylesiu w przedszkolu leśny zakątek tez nie można było zapłacić przelewem > . dlatego zawsze ode mnie pieniądze dostawali 2 tygodnie po terminie. Ciekawe czy tak samo by było, gdyby dziecko dzień po terminie nie dostało śniadania i obiadu, a 12.30 zadzwonili by po Ciebie, że darmowe przedszkole się skończyło i trzeba zabrać dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwajarz Re: Do przedszkola tylko z gotówką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.10, 12:07 też prze wiele lat walczyłem z urzędniczym lenistwem i wygodnictwem i w końcu się udało (przedszkole państwowe u. Elbląska, Żoliborz). Jest jeszcze jeden element, o kórym nie ma mowy w artykule: przedszkola muszą wynajmować firmy ochraniarskie (konwojenci) w dni przyjmowania opłat w gotówce !!! a to kosztuje i dlatego przeważnie są max.2-3 dni w miesiącu, kiedy można te opłaty było wnosić ("bo musimy oszczędzać" tłumaczyła mi pani dyrektor). Dużo więcej zaoszczędziłaby szanowna oświata, gdyby w ogóle nie zatrudniała ochraniarzy-konwojentów, tylko pogoniła do pracy swoich urzędników-księgowych, którym nie chciało się prowadzić ewidencji opłat wnoszonych przelewem. Stara prawda mówi: jeśli chcesz -znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz - znajdziesz wymówkę. Odpowiedz Link Zgłoś