Dodaj do ulubionych

Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kierowcy?

05.10.10, 22:46
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: sky_fifi Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kierowcy? IP: *.146.89.1.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.10.10, 22:55
      Proponuję wprowadzić rozwiązanie, jakie jest w Monachium.
      PARKOWANIE W CENTRUM WYŁĄCZNIE DLA MIESZKAŃCÓW (ZE SPECJALNĄ PRZEPUSTKĄ).
      Nie będzie wtedy problemu z zastawionymi chodnikami i bałaganem.
      • agata0 Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero 08.10.10, 09:16
        Warszawa nie składa się tylko z Centrum. Ten problem dotyczy całego miasta.
    • Gość: PIT73 Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: *.chello.pl 05.10.10, 23:03
      To kmioty i ćwoki tak parkują bo prawdziwy warszawiak jest uprzejmy i kulturalny wie jak i dokąd jedzie i potrafi parkować
    • Gość: łapucapu normalni jeżdżą jezdnią a nie chodnikiem IP: *.home.aster.pl 05.10.10, 23:08
      ciekawe od czego ciebie du.pa boli, że ciężko ci per pedes podejść z legalnego parkingu tylko musisz swoim struclem podjechać pod same drzwi
    • Gość: warszawiak Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: *.chello.pl 05.10.10, 23:11
      Człowieku, naprawdę jesteś głupi.
    • Gość: omsa Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: *.home.aster.pl 05.10.10, 23:23
      Najpierw przyszli po miejsca do parkowania. Nie odzywałem się, bo nie byłem miejscem do parkowania.
      Potem przyszli po samochody. Nie protestowałem, bo nie byłem samochodem.
      Potem przyszli po mnie. I nie było już niczego, za czym mogłbym się schować.
    • Gość: kapitan chaos Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kierowcy? IP: *.xdsl.centertel.pl 05.10.10, 23:24
      jak to geje na rowery? dajcie ludzie spokój gejom, geje jeżdżą na damkach a cała rzesza ludzi myka po Warszawie na ostrym kole i na góralach. chamstwo i buractwo to wozić się samemu samochodem, truć innych spalinami i zajmować miejsce.

zwracam uwagę na coś, na co zdaje się przyzwolił Ratusz - przy ul.Anielewicza na wysokości budowy Muzeum Historii Żydów Polskich parkują samochody robotników pracujących na budowie i to parkują jak chcą. na chodniku, na przystanku, w poprzek, wzdłuż i na ukos. czekam już tylko na parkowanie do góry nogami. ponoć mają pozwolenie na takie parkowanie od Mostostalu, a Mostostal od Ratusza. a ja się pytam jakim prawem Ratusz pozwala na takie łamanie prawa? niech sobie parkują na terenie budowy, mają tam dosyć miejsca.

druga sprawa - czemu Ratusz przeciąga jak może kwestię wybudowania w Śródmieściu parkingów piętrowych? przecież to znakomicie rozładowało by tłok wzdłuż co najmniej kilkunastu ulic. lub też co jest rozwiązaniem znacznie lepszym: czemu Ratusz nie podejmuje decyzji o zamknięciu centrum dla samochodów a pozostawieniu go wyłącznie dla komunikacji miejskiej(która mogłaby być wtedy znacznie sprawniejsza)?

a zapalonych kierowców pozdrawiam życząc przesiadania się do wygodnych pięciolitrowych diesli z szoferem, mam na myśli komunikację miejską. no i niech żyje rower, rower rządzi!
      • Gość: kilo Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: *.chello.pl 05.10.10, 23:34
        tylko skoro zamykamy centrum to również dla rowerów bo to one najbardziej spowalniają ruch na ulicach (ile to razy widziałem autobus który nie mógł minąć rowerzysty jadącego środkiem pasa). Ciekawe czy wtedy ekoteroryści też by tak mocno popierali ten niesamowicie kretyński pomysł zamknięcia centrum miasta w którym praktycznie nie istnieje metro.
        • Gość: ed Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: *.acn.waw.pl 05.10.10, 23:48
          Kilo jesteś głupcem.
          A terrorysta pisze się przez 2 er.
          • Gość: Mądry Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: *.home.aster.pl 05.10.10, 23:56
            > A terrorysta pisze się przez 2 er.

Chyba głupi jesteś - tERrorysta pisze się przez jedno "ER".
        • Gość: j Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: *.home.aster.pl 06.10.10, 02:27
          jechał środkiem bo nie miał wytyczonej ścieżki rowerowej, Warszawa pod tym względem jest daleko w tyle
      • Gość: brzęczyszczykiewic Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: *.home.aster.pl 06.10.10, 00:18
        > druga sprawa - czemu Ratusz przeciąga jak może kwestię wybudowania w Śródmieściu parkingów piętrowych?

jeden piętrowy pod Tarasami stoi wypełniony w 1/5 a ty chcesz kolejny ? po co ? żeby wiatr i zeschłe liście po nim hulały ?
        taki ćwok na skwerze albo na torowisku zostawi swoje cacko za 100 tysia bo mu 5 zł szkoda wydać na parking
        • Gość: ja. Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: *.escom.net.pl 06.10.10, 02:02
          Gość portalu: brzęczyszczykiewic napisał(a):
          > jeden piętrowy pod Tarasami stoi wypełniony w 1/5 a ty chcesz kolejny ? po co ?
          > żeby wiatr i zeschłe liście po nim hulały ?

W takim miejscu miasta parking po 5 zyli za godzinę (15 minut to też godzina) to lekkie przegięcie. Ale jeśli ulica też będzie kosztowała 5 zyli za godzinę, a na piętrowych będzie można rozliczać w minutach, to zapewniam cię, będą pełne.
          Jest sens budować parkingi wielopiętrowe, bo Wwa jest zapchana po sufit.
          • unhappy Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero 06.10.10, 06:41
            Gość portalu: ja. napisał(a):

> Ale jeśli ulica też będzie kosztowała 5 zyli za godzinę, a
            > na piętrowych będzie można rozliczać w minutach, to zapewniam cię, będą pełne.

Nie będą pełne bo w Warszawie można parkować gdzie się chce - na chodniku, trawniku, przejściu dla pieszych, drodze dla rowerów albo przystanku.

> Jest sens budować parkingi wielopiętrowe, bo Wwa jest zapchana po sufit.

Najpierw, żeby było wiadomo czy owe parkingi są w ogóle potrzebne, Warszawa musi się zdecydować czy na jej terenie prawo o ruchu drogowym obowiązuje czy nie :)
    • Gość: pszczółka maja Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kierowcy? IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.10, 23:29
      najgorszy motłoch to parkuje na Ratuszowej w weekendy w pobliżu ZOO, z tego bydła można wydzielić jeszcze specjalną kastę - MEGA MOTŁOCH parkujący w alejkach parkowych i na trawnikach parku praskiego. Dla wszystkich adwersarzy wzmiankujących o braku miejsc parkingowych w pobliżu ZOO dodam tylko tyle że w berlińskim ZOO przy którym nasze jest jak mały wybieg dla pawianów jest porównywalna ilość miejsc postojowych i nikomu nie przychodzi do głowy zostawiać auto na trawnikach i po parkach.
      • Gość: oiooo obok berlińskiego jest IP: 94.75.121.* 06.10.10, 00:02
        bardzo przyjemny, chociaż trochę zapuszczony, parking wielopoziomowy, z którego często chętnie korzystam.
        Rzeczywiście tam nikomu nie przychodzi do głowy parkować gdzie popadnie, gdyż mandaty są surowe (nie śmieszne 100 zł) a tamtejszym służbom chce się pracować, w odróżnieniu od naszej SM.
    • warzaw_bike_killerz Miasteczko Wilanow wcisneli? 05.10.10, 23:30
      Przeciez to miasteczko Wialnow, suburbia Warszawy, to ofiara polityki ograniczajaca ilosc miejsc parkingowych. Tam NIKT nie parkuje oprocz mieszkancow, a idealne zalecenia budowy maksymalnie 1,5 miejsca postojowego na jeden lokal rozwiazal problem developerow, bo moga zbudowac i 100 miejsc na 200 mieszkan i sie mieszcza w normie "maksymalnie 1,5 miejsca postojowego na 1 mieszkanie". Tam warunki zabudowy powinny okreslac MINIMALNIE jedno miejsce postojowe na jedno mieszkanie i niewazne, czy beda chetni, czy nie, bo i tak wspolnota bedzie placila za utrzymanie i tak teren powinien nalezec do wspolnoty.

Brak miejsc do parkowania dla mieszkancow na nowych osiedlach, to zmowa urzednicza - developerom obniza koszty, mieszkancom utrudnia zycie, a urzedasy sie ciesza zasada "dziel i rzadz", wysylaja Straz Miejska i uchwalaja, ze na terenie prywatnym tez mozna mandaty wlepiac.

Brak komunikacji miejskiej z Miasteczka Wilanow, zmusza mieskzancow do sciskania swoich samochodow. Gdzie tam w Miasteczku Wilanow jest metro, tramwaj i parking P&R przy SKM? Nie ma? TO kto pozwolil na wybudowanie tam osiedla? Urzedniczy impotent umyslowy wystawil zezwolnie budowy na wielotysieczne osiedle bez komunikacji (i bez parkingow), a gazeciarze beda sie rozpisywac barbarzynstwem parkingowym mieszkancow??? Wszystko to gra fair? W czyja bramke?
      • Gość: ss20 W Miasteczku Wilanow miejsca są! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 08:37
        Jak zwykle bzdury piszesz. W "Miasteczku" Wilanów jest pełno niesprzedanych miejsc w garażach pod bodynkami, ale po co płacić 35000 zł gdy można za darmo na ulicy?????

Mimo tego że dla nikogo, nawet dewelopera budowanie parkingu nie jest opłacalne, chcesz zmuszać deweloperów biur i mieszkań do budowy gigantycznej ilości parkingów które będą w połowie puste??? A w centrum to Miasto ma budować te dotowane puste parkingi???

Gdyby SM w tym mieście pracowała, a nie zbijała bąki, to może jakiemuś developerowi oplacilo by się zbudować parking, ale raczej wyszło by na to że jak trzeba za parkowanie uczciwie płacić to i zbiorkom by przestał śmierdzieć i tą 10tkę dzieci do szkoły nie trzeba by było po drodze rozwozić furą....

Faktem jest jednak to że wydanie zgody na budowę MW bez jednoczesnej budowy tramwaju to skandal, kolejny skandal to że tam zaraz powstaną biurowce bez normalnego dojazdu...
        • warzaw_bike_killerz Re: W Miasteczku Wilanow miejsca są! 06.10.10, 10:02
          Skala czasu jest wyznacznikiem intratnosci. Jesli myslisz, ze kazda inwestycja ma sie zwrocic i dac zarobic +25% w ciagu roku, to sie mylisz. I prosze, nie pisz, ze dla developerow budowanie parkingow jest nieoplacalne. Wystarczy nie sprzedawac mieszkan bez miejsca parkingowego. Nagle sie okaze, ze budowanie mieszkan nawet nie jest oplacalne?? Gdzie zyjesz? Kto Ci naopowiadal, ze wszyscy to altruisci?
    • Gość: m Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: *.chello.pl 05.10.10, 23:56
      powiedział warszawiak z kobyłki. Spadaj wieśniaku ze swoim samochodem.
    • Gość: spelunca Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 00:02
      Dzika Warszawa? Samochody stoją wszędzie i zastawiają wszystko? Wybierzcie się na wycieczkę na Stary Żoliborz. Tylko jak już dziennikarze zrobią soczyste fotki bezczelnych i paskudnych kierowców, niech nie zapomną przejechać się na Wawel, co by przyfocić doczesne szczątki odpowiedzialnego za tę sytuację. I koniecznie niech obfotografują tych, co teraz siedzą w Ratuszu i od czterech lat nie zrobili nic, żeby bunkier pod Urzędem Dzielnicy wreszcie zmienił się w parking.
    • Gość: Zenon JakJedziesz.pl IP: *.chello.pl 06.10.10, 00:09
      Ja wrzucam i innych też do tego namawiam, źle parkujących do serwisu www.JakJedziesz.pl - oczywiście z numerem rejestracyjnym.
      Ponieważ z niektórymi wrzuconymi zdarza mi się później korespondować, więc wiem że daje to efekt.
      Np. przyłapany prezes pewnej firmy przysłał mi na koniec wymiany poglądów treść maila w którym nakazał pracownikom ścisłe przestrzeganie przepisów ruchu drogowego ponieważ jeżdżą oznakowanymi pojazdami i przekłada się to na wizerunek ich firmy...
      • agata0 Re: JakJedziesz.pl 08.10.10, 09:42
        Bo ludzie generalnie nie są źli :-) Są bezmyślni, ale rzadko źli. Mi pewnego razu ktoś przekręcił wycieraczki. To dało mi do myślenia, bo wydawało mi się, że parkując w tym miejscu nikomu nie przeszkadzam. Było inaczej.
    • blendyks Parkowanie na Starej Ochocie 06.10.10, 00:25
      W ciągu kilkunastu lat od uruchomienia strefy płatnego parkowania na Starej Ochocie (Grójecka-Raszyńska-Filtrowa-pl. Narutowicza) zlikwidowano 1/3 pierwotnych miejsc parkingowych a samochodów oczywiście przybyło. ZDM wydaje więcej abonamentów niż jest wyznaczonych miejsc parkingowych.
      Nie wątpię, że wybudowanie podziemnego parkingu pod boiskiem szkoły mieszczącej się na rogu Raszyńskiej i Niemcewicza (ew. drugiej pomiędzy Niemcewicza a Spiską) przyjęte byłoby przez mieszkańców z zadowoleniem. Połowa miejsc mogłaby zostać sprzedana a połowa wynajmowana.
      • Gość: no Re: Parkowanie na Starej Ochocie IP: *.escom.net.pl 06.10.10, 02:13
        blendyks napisał:
        > W ciągu kilkunastu lat od uruchomienia strefy płatnego parkowania na Starej Och
        > ocie (Grójecka-Raszyńska-Filtrowa-pl. Narutowicza) zlikwidowano 1/3 pierwotnych

Polecam Twojej uwadze strefę dookoła płatnego parkowania - też na Ochocie. Jakiś idiota w Ratuszu wymyślił, że strefa kończy się na Filtrowej / Grójeckiej, a dalej, do Wawelskiej jest wolna amerykanka. Dosłownie, bo jak kończą zajęcia dzieci w szkole językowej, to fury po 200 tysięcy stoją gdzie popadnie, nie mówiąc już, że popylają jednokierunkowymi pod prąd - stać ich, a nikt tego nie pilnuje.
        Wszyscy, którzy mieszkają w strefie płatnej, a nie mają identyfikatora, plus mieszkańcy, plus ubodzy studenci z akademika, a jest ich kilku - próbują zostawić na noc samochód w okolicy. Jest zabawnie - wszystkie skrzyżowania zastawione, wyłamane znaki zakazu, parkowanie na postoju taksówek, wszystko tu się znajdzie.
        A wystarczyłoby strefę płatną zakończyć na Wawelskiej i kłopotu by nie było. Akurat za Wawelską jest znacznie mniejsze zagęszczenie mieszkańców...
      • Gość: wdr problem jest inny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.10, 08:39
        jest po prostu za dużo saochodów. spora część rodzin ma 2 samochody co w centrum miasta nie powinno mieć miejsca. mieszkając na starej ochocie samochód jest potrzebny sporadycznie, komunikacja publiczna jest tu świetna. nie widzę podstaw do finansowania przez miasto zachcianek przez wydanie kilkudziesięciu milionów na podziemny parking a problem i tak nie zniknie, bo on pewnie byłby płatny co dla wielu mieszkańców jest niedopuszczalne. tańszym rozwiązaniem (i przynoszącym dochody) byłby zakup kilku holowników
    • kensington_74 Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero 06.10.10, 00:38
      idac tym tropem:no za cos trzeba zyc....czy to pozwala bezkarnie napasc na bank??
    • Gość: kierowca I tak bufetowa przegra wybory. Głupia propaganda IP: *.chello.pl 06.10.10, 00:41
      pismaków z GW nic nie pomoże . HGW jest od rozwiązywania problemów mieszkańców , a nie wyrzucania ich na obrzeża miasta . Tym bardziej że i ona i donek jeżdżą sobie w najlepsze limuzynami . Niech dadzą przykład np. ze Skandynawii czy Holandii i jeżdżą rowerami . Oczekujemy przykładu z góry , a nie prasowych bredni .
    • rorkdcr Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero 06.10.10, 00:47
      r_mol napisał:

> No gdzieś trzeba parkować. Rozumiem że gejoza może tylko na rowerkach posuwać (
      > zwłaszcza jak się siodełko zdejmie) ale normalni warszawiacy jeżdżą samochodami
      > .

nie, nie trzeba.Prawo do posiadania samochodu i jego posiadanie nie jest równoznaczne z prawem do zostawiania swojego gruchota gdziebądz.A takie smieszne deklaracje sugerujące że a) jesteś hetero, b) rodowitym warszawiakiem, sugerują że nie jesteś pewien swojej orientacji seksualnej a bycie warszawiakiem zawdzięczasz tylko i wyłącznie przyłączeniu rembertowa do niej.
      • Gość: KGB Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.10, 08:19
        Nie Rembertowa...tylko Grójca w woj. Mazowieckie
      • Gość: ja Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: 217.8.177.* 06.10.10, 08:41
        W Rembertowie mam wrażenie mieszka więcej Warszawiaków niż w Śródmieściu...
    • Gość: Manifest Re: Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kiero IP: *.chello.pl 06.10.10, 00:54
      haha z Grójca przyjeżdżasz zapiekanki pod ONZtem podawać swoją rozklekotaną calibrą i już taki mądry i Warszawiak.. a jakże i że bez siodełek - jaki żartowniś, tylko powiedz mi chłopino co Ty masz za życie skoro wznieca cię pisanie takich farmazonów o tej porze,a wogóle to nie powinieneś tego pisać na onecie?
    • Gość: Piotr najłatwiej szczuć i napuszczać jednych na drugich IP: *.axelspringer.pl 06.10.10, 01:18
      Ludzie, nie pozwólcie się napuszczać na siebie! To miasto jest i dla kierowców, i dla pieszych, i dla rowerzystów, i dla pasażerów komunikacji miejskiej. To władza ma rozwiązywać komunikacyjne problemy - usprawniać ruch, wytyczać nowe ulice, poszerzać istniejące, budować buspasy kosztem idiotycznie szerokich pasów zieleni, a nie zabierać kierowcom ulice i powodować gigantyczne korki. W tym mieście to kierowcy są głównym wrogiem - nie buduje się nowych parkingów, ale stawia słupki tam, gdzie można było parkować, nie przeszkadzając pieszym; tworzy się buspasy, na które kierowcy osobowych samochodów nie mogą wjeżdżać przez całą dobę, choć nawet w godzinach szczytu mało na nich autobusów; i nawet uliczne imprezy, jak ostatni Maraton Warszawski, są organizowane w tak skandaliczny sposób, że całe miasto staje. Podziękujcie za to pani prezydent!
      • Gość: omsa Re: najłatwiej szczuć i napuszczać jednych na dru IP: *.home.aster.pl 06.10.10, 01:34
        > Ludzie, nie pozwólcie się napuszczać na siebie!

Właśnie, nie widzicie, co z wami robi Michnik?! On chce PODZIELIĆ POLAKÓW!!!
      • rorkdcr Re: najłatwiej szczuć i napuszczać jednych na dru 06.10.10, 02:15
        "budować buspasy kosztem idiotycznie szerokich pasów zieleni"

Budować pasy, owszem, ale nie kosztem idiotycznie szerokich pasów zieleni.Jak szanowny pan lubi mieszkać w żelbetonowym klocu to proszę bardzo,ale nie w tym mieście.Kierowca powinien się w centrum czuć jak żyd za okupacji a nie jak teraz, panisko na włościach.To co się teraz w warszawie dzieje to jest dziki zachód, każdy sobie i kij w oko frajerom.Taką wilczą nie można przejść jak człowiek bo zawsze się znajdzie jakiś idiota który ma samochód odwrotnie proporcjonalnie długi do swojego pyrdka i parkuje pod samą ścianą, chodnik dla pieszych powykrzywiany jak po trzęsieniu ziemi i obsrany smarami z cieknących strucli.Czy to jest stolica czy podjazd pod sklep GS w byłym PGR?Kolejna sprawa, słupki, powinny być przy każdym ciągu dla pieszych, to jest wymuszanie prawa pieszego, ale inaczej się nie da.
        • misiu-1 Re: najłatwiej szczuć i napuszczać jednych na dru 06.10.10, 08:13
          rorkdcr napisał:

> Kierowca powinien się w centrum czuć jak żyd za okupacji a nie jak teraz
          > panisko na włościach.

A dlaczego miałby się czuć, jak Żyd za okupacji? Za to, że płaci większe podatki i utrzymuje tę bandę HitlerowcówGównoWartych? Skoro ja, jako kierowca, śmierdzę tym ratuszowym mendom o gomułkowskiej mentalności, to w takim razie niech nie wąchają też moich pieniędzy. Przemelduję się poza Warszawę i będę się rozliczał w tamtejszym US, i tam ubezpieczał (taniej) samochód.
          • Gość: bank już tak zrobiłem, i wójt jest dla mnie IP: 91.208.150.* 06.10.10, 08:26
            i wie że potrzebuję drogę i parkingi, a nie jak w W. gdzi ejestem wrogiem nr 1. - "wuja" zobaczycie moje podatki bufeciku zasmarkany. i jeszcze jedno - jako pierwsze zlikwidowac parkingi pod urzędami miejskimi. Cały bufet do komunikacji, albo na rowery!!!
          • rorkdcr Re: najłatwiej szczuć i napuszczać jednych na dru 06.10.10, 16:59
            misiu-1 napisał:

> rorkdcr napisał:
            >
            > > Kierowca powinien się w centrum czuć jak żyd za okupacji a nie jak teraz
            > > panisko na włościach.
            >
            > A dlaczego miałby się czuć, jak Żyd za okupacji? Za to, że płaci większe podatk
            > i i utrzymuje tę bandę HitlerowcówGównoWartych? Skoro ja, jako kierowca, śmierd
            > zę tym ratuszowym mendom o gomułkowskiej mentalności, to w takim razie niech ni
            > e wąchają też moich pieniędzy. Przemelduję się poza Warszawę i będę się rozlicz
            > ał w tamtejszym US, i tam ubezpieczał (taniej) samochód.
            >
            jak jeszcze przestaniesz pojawiać się swoim samochodem w warszawie to będzie rewelacja!
            • misiu-1 Re: najłatwiej szczuć i napuszczać jednych na dru 06.10.10, 22:11
              Nie przestanę, ponieważ nadal będę tu mieszkał. Ja się nie z Warszawą pogniewałem, tylko z bolszewicką kamarylą z ratusza.
        • Gość: Piotr Re: najłatwiej szczuć i napuszczać jednych na dru IP: *.axelspringer.pl 08.10.10, 01:33
          Szanowna Pani/Szanowny Panie rorkdcr!

Serdecznie życzę udanych rodzinnych spacerów po trawce między pasami ruchu i miłych pikników w tym samym miejscu. Te rozległe pasy zieleni między ruchliwymi ulicami to idealne miejsce, żeby napawać się ciszą i zaczerpnąć świeżego powietrza. To zielone płuca Warszawy! Mniej ulic, więcej trawy!

Z szacunkiem dla tęgiego umysłu i błyskotliwych porównań

Piotr
    • Gość: j Przykład Lizbony IP: *.home.aster.pl 06.10.10, 02:34
      W Lizbonie jest wieczny korek do parkingu podziemnego w pobliżu Barrio Alto. Większość i tak woli zaoszczędzić nerwy i parkuje poza centrum do którego podjeżdzą komunikacją miejską.
      • Gość: kilo Re: Przykład Lizbony IP: *.128.68.42.static.crowley.pl 06.10.10, 09:14
        Metro w Lizbonie składa się z 4 linii (niebieskiej, żółtej, czerwonej i zielonej) pokrywających zarówno stare miasto jak i część przedmieścia. W wielu miejscach linie się ze sobą przecinają (correspodencia) co umożliwia częste przesiadki i sprawia, że metro jest najefektywniejszym środkiem komunikacji w Lizbonie. - wszystko w temacie porównywania do Wawy
    • Gość: miwa Kiedy wreszcie rewitalizacja chmielnej ?! IP: 94.75.121.* 06.10.10, 04:32
    • Gość: Paweł Spostrzeżenie słuszne... IP: 195.225.120.* 06.10.10, 07:58
      ale zbyt jednostronne. warto byłoby te4ż zwrócić uwagę na bezsensowne ograniczanie liczby miejsc parkingowych i stawianie słupków. Tak stało się m.inn. W al. Jerozolimskich przy rondzie de Gaoulla i na pl. Starynkiewicza.
    • Gość: ojoj Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kierowcy? IP: 195.245.213.* 06.10.10, 08:28
      Jaka polityka bufetowej, parkingi, ulice - takie parkowanie !
    • Gość: Valdemort Dzika Warszawa: gdzie najgorzej parkują kierowcy? IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.10.10, 08:39
      witam,
      zapraszam Straż Miejską lub drogówkę na Mokotów, jednokierunkową ulicę Aleksaandra Kraushara, którą zastawiają parkujące samochody do tego stopnia, że nie tylko przejść się nie da, ale i same samochody mają problemy z przejazdem. Oraz na J.Dąbrowskiego na odcinku Łowicka-Wołoska, gdzie zdarza się obok parkujących spotkać jadącego po chodniku! A przy okazji - kiedy wreszcie poszerzy się Wołoska?
    • vader2010 Kiedy likwidacja parkingów przez urzędem miasta??? 06.10.10, 09:11
      Rozumim, że urzędasy zaczną likwidację miejsc parkingowych od siebie, i kolektywnie zgodnie z jedynie słuszną myślą komunikacyjną przesiądą się do zbiorkomu??!!!
      • Gość: E-4 Re: Kiedy likwidacja parkingów przez urzędem mias IP: 81.15.148.* 06.10.10, 10:59
        He he, jasne. Już widzę tłum urzędników miejskch wylewających się z komunikacji miejskiej...

W nawiązaniu do głównego tematu: w całej akcji chodzi bardziej (lub powinno moim zdaniem chodzić) o egzekwowanie zakazów w miejscach zabronionych, a nie o likwidowanie legalnych miejsc parkingowych. Uważam też, że miasto powinno przewidzieć inwestycję polegającą na budowie parkingów wielopoziomowych w centrum. Przecież to leży w interesie miasta i wszystkich mieszkańców (nie tylko zmotoryzowanych, jak widać) tak samo, jak np. budowa metra.

Szlag mnie trafia, jak widzę samochody parkowane na chodniku maską pod ścianę budynku (bez pozostawionego miejsca dla pieszych) lub samochody blokujące wjazdy/wyjazdy i stojące 30 cm od przejść dla pieszych. To powinno być bezwzględnie egzekwowane przez Straż Miejską i Policję. Tylko mandat jest w stanie przywrócić trzeźwość myślenia części kierowców. Zapraszam też dzielnych strażników na ulicę Strumykową, gdzie można trafić na wszystkie z opisanych powyżej przypadków.
    • Gość: Eskimos Tam gdzie brakuje miejsc do parkowania IP: *.acn.waw.pl 06.10.10, 11:43
      czyli WSZĘDZIE.
      I żeby nie było,że domagam się nagłego wybudowania 100 lub 200 tysięcy miejsc parkingowych-nie,bo to do niczego nie prowadzi.Samochodów będzie przybywać szybciej niż parkingów.Zawsze.
      Domagam sie tylko,aby instytucja powołana do pilnowania porządku czyli STRAŻ MIEJSKA zaczęła cokolwiek z tym robić.Przecież pieniądze dla Masta leżą na ulicy.Zacząć na początek od debili blokujących chodniki,ścieżki rowerowe,przystanki i pasy ruchu.Mandaty nie po 50 i 100 złotych,ale co najmniej po 300.
      Tylko kto zmusi tych nierobów do pracy?HGW-nie sądze.Miała na to wystarczająco dużo czasu.I nic nie zrobiła.
      Z resztą,jakiego tematu dotyczącego porządku w Warszawie by nie dotknąć-czy to parkowania,czy sprzątania po psach,nielegalnego handlu na ulicach,niszczenia ścian przez graficiarzy,zawsze przy tym pojawia sie kwestia niedasizmu,nieróbstwa i totalnej indolencji w Straży Miejskiej.
      Po co w takim razie jest ta Straż?
      Nie ukrywam,że dla mnie będzie to zasadnicza sprawa w kampani wyborczej do wyborów samorządowych.
      • unhappy Re: Tam gdzie brakuje miejsc do parkowania 06.10.10, 11:53
        Gość portalu: Eskimos napisał(a):

> Po co w takim razie jest ta Straż?
        > Nie ukrywam,że dla mnie będzie to zasadnicza sprawa w kampani wyborczej do wybo
        > rów samorządowych.

Ja ci powiem. Godzinę temu pan strażnik miejski pozwolił parkować pani na P21 przed przejściem, w tym kołami przedniej osi na trawniku :D

To MUSI być odgórne zalecenie, więc niech kierowcy nie narzekają. SM zdepenalizowała w Warszawie większość wykroczeń związanych z zatrzymaniem i postojem co oznacza szanowni kierowcy, że CAŁA WARSZAWA jest waszym jednym, wielkim parkingiem :D

Raj :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka