Gość: pasażer
IP: *.chello.pl
20.11.10, 16:06
Kilka dni temu idąc obok pętli autobusowej w stojącym na niej nowym autobusie MAN z ostatnich dostaw spostrzegłem migający przedni wyświetlacz.Numer linii na nim wyswietlał się na stałe natomiast nazwa pętli do której będzie jechał wygasała i pojawiał się w zamian napis "Odjazd za 9". Zamiana napisów była systematyczna co jakieś 10-15 sekund.
Za 2 czy 3 razem napis zmienił się na na "Odjazd za 8".Po kilku dniach nie pamiętam już czy za cyferką był skrót oznaczjacy minuty czy nie.
Było to ustawione automatycznie silnik był wyłączony z kierowcą w środku.(siedział i nie widać było że to on przy tym coś majstruje)
Więcej razy się z czymś takim nie spotkałem(prawie codziennie jestem przy tej pętli) a było by to bardzo pomocne dla pasażerów, widząc z daleka pozostały czas do odjazdu autobusu z każdej pętli.Czy mają się bardzo spieszyć(bieg) czy dojdą sobie spacerkiem.
W przypadku kilku linii na jednej pętli(na początku ich trasa jest podobna i tyle czasami wystarczy do przejechania) była by możliwość wyboru najwcześniej odjeżdzającego pojazdu bez biegania po wysepkach od rozkładu do rozkładu.
Powinno to być wprowadzone na stałe.Oczywiście jeśli autobus stoi dłużej na tej pętli a nie tylko podjeżdza i zaraz odjazd bo ma opóznienie.
Nie wiem czy jest to możliwe w starszych autobusach (jakiś starszy model wyświetlaczy)czy tylko w tych najnowszych?.W tramwajach też by się coś takiego przydało przynajmniej w tych najnowszych nabytkach jest to chyba możliwe.