Dodaj do ulubionych

Awarie tramwajów: korki składów w pięciu miejscach

02.12.10, 09:15
Promocja ZTM.
Obserwuj wątek
    • kromsky Drodzy Mieszkańcy Warszawy 02.12.10, 09:18
      Zgodnie z apelami urzędników i dziennikarzy - przesiadajmy się do komunikacji miejskiej!!!
      (nawet, jesli jest unieruchomiona)
      • Gość: wee Re: Drodzy Mieszkańcy Warszawy IP: 81.210.85.* 02.12.10, 09:27
        a ja dzis dojechalem samochodem - w cieple i w miare szybko
        warunki trudne to wyszedlem na przystanek kilknascie minut wczesniej niz zwykle ale po 30 min oczekiwania wrocilem po samochod i w 20 min bylem w pracy.
        i chyba nie che wiecej zbiorkomu.
        kilka glow powinno poleciec w ztm
        warunki warunkami ale ciagle awarie taboru swiadcza tylko o jego stanie oraz o jakosci pracy ludzi za ten stan odpowiedzialnych.
        takze - dosc bydlowozow. wlasny samochod najlepszy.
        • kromsky Re: Drodzy Mieszkańcy Warszawy 02.12.10, 09:38
          nie pisz tak na forum publicznym, bo znów będą korki.
          ja też jeżdżę samochodem - tym bardziej apeluję do wszystkich - przesiadajcie się do zbiorkomu!
          • Gość: wee Re: Drodzy Mieszkańcy Warszawy IP: 81.210.85.* 02.12.10, 09:44
            ops... ;)

tak, tak - sluchajciwe pani prezydentowej i przesiadajcie sie do komunikacji publicznej.
          • shelmahh Re: Drodzy Mieszkańcy Warszawy 02.12.10, 10:02
            hehehe tak tak!!! niech zyje zbiorkom!!! przesiadajcie sie :)))))))))))))))))
            • Gość: pv Re: Drodzy Mieszkańcy Warszawy IP: *.netia.pl 02.12.10, 11:13
              nooo przesiadka na Wierzbno w strone Sluzewca :D i ciagle pobijane rekordy pakownosci w 44 i 18 :D
              • Gość: x Re: Drodzy Mieszkańcy Warszawy IP: 217.33.154.* 02.12.10, 11:58
                no tak, bo na polu mokotowskim przecież nie ma przesiadki w 17
                a na Wilanowskiej w 44 i 218...
                • rydzyk_fizyk Konserwacja siadła? 02.12.10, 12:04
                  Przecież w czasie zeszłej ostrej zimy nie było takich numerów.

W tym tygodniu tramwaje, które zwykle najlepiej radziły sobie ze śniegiem, stoją praktycznie codziennie.
    • Gość: Gość. Awarie tramwajów: korki składów w pięciu miejscach IP: 89.77.48.* 02.12.10, 09:30
      A i tak będą nagrody dla bonzów z T.W. od Gronkiewicz Waltz. Bo to wszystko są ludzie oderwani od rzeczywistości.
      • Gość: na bruk Re: Awarie tramwajów: korki składów w pięciu miej IP: *.acn.waw.pl 02.12.10, 09:59
        Przecież towarzystwo decyzyjne jeździ samochodami to skąd mają wiedzić jak jest w zbiorkomie to jest dla bydła czyli dla nas. Pamiętacie artykulik z poniedziałku jak "supermen" Wojdat porzucił samochód i poszedł na piechotę? Nawet w taki dzień urzędasom nie przyjdzie do głowy skorzystać z komunikacji, a potem napadło mnie stado jego pupilków, którym załatwił pracę, że on jeździ rowerem - no właśnie kupe kasy idzie na ścieżki rowerowe bo modne, a jak stare nie ogrzewane trupy jeździły po torach tak jeżdżą... Skoro drogie (bardzo drogie...)władze chcecie nas wsadzić do zbiorkomu to waszym psim obowiązkeim jest dać przykład! Inaczej wasze frazesy to nic innego jak zwykłe kłamstwo i manipulacja.
    • Gość: ja Re: Awarie tramwajów: korki składów w pięciu miej IP: *.net-serwis.pl 02.12.10, 10:09
      Z pętli na Górczewskiej w ogóle tramwaje nie jadą do centrum.
      • Gość: gosc Re: Awarie tramwajów: korki składów w pięciu miej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 10:20
        Już jadą
    • Gość: swan czyli wydaliśmy od ch..a kasy na przebudowę i IP: 10.19.4.* 02.12.10, 10:10
      modernizację tych torowisk i byle mróz pokazuje nam, że ta kasa poszła jak psu w doopę skoro obsługa tramwajów musi jak przed wojna '39 w ub. wieku wysiąść z łopata i sobie przejazd utorować... To nie lepiej było tylko szyny wymienić bez tej całej automatyki, która i tak nie działa podobnie jak ten siemensowski sytem sterowania ruchem ulicznym... Wydaliśmy kilkaset baniek na jego zainstalowanie a on nie tylko nam ruchu nie usprawnił ale wręcz przeciwnie; wygenerował korki tam gdzie ich wczesniej nie było a te które były pozostawił bez zmian..
      I tak jest właśnie zarządzene to miasto; paru cwaniaczków sie odkuwa a cała reszta za to płaci.
      • asperamanka Re: czyli wydaliśmy od ch..a kasy na przebudowę i 02.12.10, 10:56
        Jedna poprawka. Przed wojną w 1939 roku nie było elektrycznie przestawianych zwrotnic. Na wiekszych rozjazdach tramwajowych stali zwrotnicowi w budkach i recznie przestawiali zwrotnicę kiedy widzieli nadjeżdżający tramwaj, i te zwrotnice też odśnieżali. W Warszawie tego nie było, ale w Krakowie pamiętam takie budki i zwrotnicowych można było jeszcze w latach 1970-tych zobaczyć na torach wokół Plant, ostania chyba była koło Poczty Głównej.
        • eizoo Re: czyli wydaliśmy od ch..a kasy na przebudowę i 02.12.10, 11:32
          IMHO ostatnia taka budka stała na Plantach vis-a-vis teatru Bagatela.
          • Gość: gosc Re: czyli wydaliśmy od ch..a kasy na przebudowę i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 13:20
            Budki zwrotniczych mieliśmy jeszcze okazję oglądać podczas jakichś objazdów parę lat temu, chyba przy Ratuszowej.
    • Gość: Śród-płn Ehhh ci narzekacze... IP: *.acn.waw.pl 02.12.10, 10:20
      A mi się elegancko jechało dzisiaj do pracy (z Centrum do Narutowicza).
      O 9.10 wsiadałem do tramwaju przy Smyku (fakt bym mocno zapchany, ledwo wszedłem - tramwaj to był Swing), w Centrum dużo ludzi wysiadło i wsiadało, ale już przy Centralnym zrobił się luz że nawet usiadłem. I tak w komfortowych warunkach jechałem do Pl. Narutowicza na którym byłem tuż przed 9.30.
      Zdziwiony byłem jak widziałem luźne Aleje Jerozolimskie (nawet w lato są zapchane), oraz luźny Plac Zawiszy.
      • extrafresh Re: Ehhh ci narzekacze... 02.12.10, 10:36
        To powiedz to tym co muszą np. dojechać z Tarchomina na Okęcie. ;)
        • Gość: x tak, oczywiście IP: 217.33.154.* 02.12.10, 11:04
          takich przecież są miliony. i dobrze że pomyśleli zanim kupili swoje m2 na tarchominie, pracując na okęciu
          • Gość: Balon Re: tak, oczywiście IP: 212.160.157.* 02.12.10, 12:42
            No tak, bo praca jest jedna w życiu.
    • warzaw_bike_killerz Tramwajem na Tarchomin :)) 02.12.10, 10:32
      Tramwaje sa nieskutecznym srodkiem transportu miejskiego. Przeciez nawet zimy jezszcze nie ma.
      Albo stan techniczny torowisk i tramwajow uraga "europejskim standardom", albo mial racje JKM.

Rozumiem - jeden tramwaj sie wykoleil, jeden sie zderzyl, ale jesli snieg dostaje sie do "ukladow elektrycznych", to cos nie halo.
      Jak one w deszczu moga jezdzic? Przeciez tez dostaje sie do "ukladow elektrycznych". Na myjnie nie moga jechac (pewnie dlatego takie brudne). Te Swingi, to nie po to zeby zwiekszyc czestotliwosc, tylko po to, zeby strucle na zyletki poszly?
      • Gość: Pilny wnuczek śnieg w układach elektrycznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 10:55
        O, dziadek mi mówił, że w 1936 była identyczna historia z pociągami podmiejskimi- też łapały śnieg. Musi być to problem na miarę nie wiem- rozpuszczalnika wody w pigułce- żeby przez 74 zimy od 1936 nie móc sobie z tym poradzić.
        • asperamanka Re: śnieg w układach elektrycznych 02.12.10, 11:01
          Te historię to mi też w rodzinie opowiadali. Tylko że było tak, że Warszawski Węzeł Kolejowy zelektryfikowano właśnie w 1936 roku w związku ze zbudowaniem tunelu średnicowego, a Elektryczne Zespoły Trakcyjne były sprowadzone z Anglii i niedostosowane do polskich warunków zimowych. Kiedyś z ciekawości przeglądałem roczniki przedwojennego "Światowida", i tam były piekne zdjęcia, jaka to ostra i śnieżna zima była i cała elektryka siadła, a parowozy jeździły jak w zegarku. ;-)
          • przewoz_pw Re: śnieg w układach elektrycznych 02.12.10, 13:13
            asperamanka napisał:

> Te historię to mi też w rodzinie opowiadali. Tylko że było tak, że Warszawski W
            > ęzeł Kolejowy zelektryfikowano właśnie w 1936 roku w związku ze zbudowaniem tun
            > elu średnicowego, a Elektryczne Zespoły Trakcyjne były sprowadzone z Anglii i n
            > iedostosowane do polskich warunków zimowych.

Problem mimo wielu prób nie do przejścia... Zimą śnieg dostaje się w każdą najmniejszą szczelinę. Szczególnie na wloty powietrza do chłodzenia. A Śnieg to woda, a woda i wysokie napięcie ,to wiadomo co... No i tak to się turla i w tramwajach i na kolei.
      • Gość: xki Re: Tramwajem na Tarchomin :)) IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.10, 12:53
        jak to 'nie ma zimy'? w przypadku układów mechaniczno-elektrycznych to nie kalendarz i położenie względem słońca decyduje o tym czy coś działa czy nie, tylko to że jest -20'C i 40cm śniegu który prawie nie przestaje padać..
        • Gość: wee Re: Tramwajem na Tarchomin :)) IP: 81.210.85.* 02.12.10, 13:07
          tyle tylko, ze w zeszlym roku byly podobne warunki w zimie (moze mniej sniegu ale temperaturki nizsze) i jakos takie cyrki sie nie dzialy.
    • Gość: eve Awarie trakcji: Tramwajowe korki w wielu miejscach IP: 85.232.232.* 02.12.10, 10:52
      Jeżdżę tramwajem codziennie, od pętli do pętli. W godzinach szczytu podróżuje się dużo szybciej niż autobusami. Niestety przekleństwem tramwajów jest przeraźliwe zimno. Do tego tzw. "ciepły guzik" w tramwajach (przynajmniej tych, którymi jeżdżę) jest praktycznie nie używany.
    • wuzzi kto kazał zlikwidować trolejbusy? 02.12.10, 10:54
      Metro to podstawa ale wiadomo drogie jak cholera. Jednak miasta gdzie są wydzielone pasy dla trolejbusów wiedzą że to lepsze niż tramwaj. Jeden się psuje i wszystkie stoją, a trolejbus jedzie dalej, nie ma problemu ze zmianą trasy i jest tak samo ekologiczny jak tramwaj. Poza tym może być łatwo zastąpiony przez autobus w razie awarii...
      A może tak korzystać z doświadczeń choćby Belgów gdzie nad samym morzem jeździ tramwaj i piasek, słona woda a zimą pewnie i śnieg mu nie straszne? A czy przy remoncie pasa na Okęciu nie można było przy okazji zrobić podgrzewanego pasa?
    • Gość: x ziew IP: 217.33.154.* 02.12.10, 11:03
      jak bardzo trzeba być ograniczonym, żeby każdy artykuł o awarii w komunikacji miejskiej komentować słowami "promocja ztm" albo "promocja zbiorkomu"?
    • Gość: wars mimo, że? IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 02.12.10, 11:05
      panie MW, wiesz Pan, co Pan napisał?

"Mimo to przy zawiewającym śniegu to nie wystarcza, że mamy system ogrzewania zwrotnic na skrzyżowaniach."

ten przecinek przed "że" to robi właśnie ze zdaniem, któreś Pan stworzył.
      Może warto wrócić do podstawówki?

Mimo, że mamy system ogrzewania zwrotnic na skrzyżowaniach, to przy zawiewającym śniegu to nie wystarcza. Motorniczowie musza opuszczać kabiny i odśnieżać zwrotnice - tłumaczy Powałka.
    • Gość: wars HGW i RUTA IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 02.12.10, 11:06
      dziś jechałem zbiorkomem do pracy ponad 2 godziny! 14 km! średnio 6-7 km na godzinę!
      czy was popier....o?
      • Gość: ja Re: HGW i RUTA IP: 217.33.154.* 02.12.10, 12:00
        jasne, a dlaczego tyle jechałeś? może dlatego, że były korki?
        • Gość: wars Re: HGW i RUTA IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 02.12.10, 12:07
          a dlaczego były korki?
          Dlaczego trasę 14 km jechałem ponad 2 godziny?
          dlaczego pługi nie odśnieżyły dróg i nie posypały piaskiem o 4 rano, tylko tkwiły w korkach razem z samochodami?
          dlaczego nikt nie kieruje ruchem na skrzyżowaniach?
          Dlaczego brakuje taboru i ludzie muszą przepuścić 3-4 tramwaje zanim się zmieszczą - jak bydlęta?
          dlaczego nie działają buspasy, są korkowane przez samochody osobowe?
          dlaczego na Pradze, Targówku, Białołęce nie ma parkingów P+R?

bo spadł śnieg?
          • Gość: x Re: HGW i RUTA IP: 217.33.154.* 02.12.10, 12:30
            > a dlaczego były korki?
            może dlatego, że kierowcy jeżdżą jak dzieci we mgle? co sam udowadniasz pisząc dalej, że jeżdżą po buspasach...
    • Gość: warszawianka a ja przesiadłam sie do zbiorkomu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.10, 11:08
      I żałuje, długo juz tego błędu nie powtórze.. Linia 189 godz 6,55 kiosk okoliczny zamknięty, więc proszę o bilet kierowce a on mi na to że ma opóżnienie i mi nie sprzeda, czekam więc na kolejny przystanek, widze dużo ludzi to fajnie, będzie miał czas a on że nie, a jaki nie miły... Jak tu zrezygnować z auta skoro nie ma gdzie biletu kupić?! Oczywiście zimno w busie jak diabli, nogi mi skostniały, kierowca chyba oszczędzał na ogrzewaniu.. Ledwo wystałam.. Potem przesiadka i znowu korek, i znowu zimno jak na dworze prawie , tym razem w linii 106.. Jakiś bilet na przystanku od innego pasażera mi sie udało nabyć, ale tylko 20sto min a w korku bus stał dobre 50 min... I tak po 1,5 godz szcześliwie znalazłam sie w pracy.. Autem 20 min, w takich warunkach nieco dłużej..
      • Gość: swan bardzo cię proszę; nie poddawaj się IP: 10.19.4.* 02.12.10, 12:21
        tylko bądź optymistka; może jutro będziesz miała ciepły autobus i mniej schamiałą obsługe :-)
      • Gość: gapowicz Re: a ja przesiadłam sie do zbiorkomu IP: 193.187.43.* 02.12.10, 14:30
        zawsze się dziwię ludziom, którzy w mega tłoku pchają się, żeby bilet kasować. Przecież to jasne i oczywiste, że żaden kanar nie wejdzie do zatłoczonego pojazdu
    • Gość: pv :) IP: *.netia.pl 02.12.10, 11:11
      a ja pozdrawiam wszystkich walczacych z codziennym dojazdem na Sluzewiec liniami 17, 44, 18 :), wczoraj jak nie moglem doczekac sie 17, podjechalm 16 na Woronicza, i po 3 nieudanych robach wejscia do 44 przeszdelem sie pod Curtis Plaza :)
      • Gość: święte słowa Re: :) IP: unknown 02.12.10, 11:37
        AVE. Dziś to był dopiero młyn. na Wierzbnie ludzie przelewali się na przystanku, a już na królikarni był problem z wejściem do tramwaju.

Święte słowa, niech żyje Cierpliwość tych ludzi, w tym i moja...
        • Gość: pv Re: :) IP: *.netia.pl 02.12.10, 11:47
          no a najbardziej mnie irytuje brak przystanku Tasmowa dla tramwaji, kurde zrobili remont torow, rozwalili otoczenie i spakowali zabawki. Mogli chociaz glupi slupek wstawic zeby tramwaj sie zatrzymal. Teraz jak mam isc do pracy do biura przy tasmowej musze wysiadac na wynalazku i dreptac (omijak kolejny remont), wczesniej zanim zaczeli budowac przy petli to mozna bylo przejsc pod wiaduktem i dostac sie szybko do biura, teraz tego tez juz nie ma, mi sie juz smiac chce :)
    • stanczykowo Kilka tramwajowych korków, ale na razie przesta... 02.12.10, 11:17
      Na szczęście mój pracodawca nie ma żalu jak się zostaje w domu i pracuje zdalnie:)
    • Gość: kixx A ja w imieniu pani prezydent chcialbym IP: *.acn.waw.pl 02.12.10, 13:47
      podziekowac wszystkim pracownikom firm miejskich i firm pracujacych dla miasta za wspaniala skuteczna i ofiarna prace.Pani prezydent pragnie tez publicznie przekazac,ze ofiarnosc sluzb zostanie nagrodzona-tzn na konta panow Ruty i Galasa zostanie przekazana pokazna suma za przykladne pilnowanie obowiazkow i podopiecznych.
    • antypejsbuk A mówili, że tramwaje z powodzeniem zastąpią metro 02.12.10, 20:46
      Mówili, że tramwaje z powodzeniem zastąpią metro. A tu guzik. Tramwaje to środek transportu archaiczny i zawodny i oto mamy kolejne dowody. Pieniądze wydane na rozbudowę sieci tramwajowej to pieniądze wyrzucone w błoto.

Tramwajofilia - to się leczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka