Dodaj do ulubionych

UWAGA ZLODZIEJ !!!!

15.01.11, 12:40
Wczoraj po powrocie do domu zorientowalem sie ze zniknely mi rzeczy pozostawione na korytarzu. Radze wiec pochowac wszystkie wozki, sanki, mokre buty itp Prosilbym tez abysmy nie wpuszczali nikogo domofonem jesli nie jestesmy pewni kto to jest (wolontariuszy, kominiarzy i innych naciagaczow). Poza tym (choc nie kulturalnie) to dobrze byloby zamykac drzi za soba jesli ktos stara sie wejsc razem z nami do budynku, a nie jestesmy pewni, ze to sasiad z naszego domu.
Obserwuj wątek
    • marcin.kaminski Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 15.01.11, 13:59
      Ooooo .. niemiła sytuacja. Na szczęście 8 lat mieszkania na parterze przy samym wejściu do bloku wyrobiło u mnie automatyczny odruch przekręcania zamka drzwi po wejściu.
      A co do samego zajścia to proponuję udać się do ochrony i poprosić o przejrzenie monitoringu. Jakiś tydzień czy dwa temu widziałem przed wejściem do klatki jak ktoś rozmawiał z ochroniarzem właśnie o przeglądaniu nagrań z kamery bo mu jakiś osobnik "puknął" parkujące auto . Nie wiem czy to coś da ale można spróbować. Przy wejściach do klatek są kamery - jeśli to były duże rzeczy to może złapały jak ktoś wynosi z bloku duże pakunki.
      • 7kevin Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 17.01.11, 07:56
        niestety mamy otwarte korytarze, i zostawianie czegokolwiek na korytarzy wiąże się juz z ryzykiem, dzisiaj w dobie domofonów osoby ktore chcą wejśc do klatki znajdą na to sposób.
        są jeszcze gdzie niegdzie ekipy robotnicze, jakoś wchodza panowie od rolet by wykleić nam windę i wykreślić numery konkurencji, jakoś panowie proponujący odkurzacze wchodzą, osoby zbierające na chorych na róznorakie choroby.
    • marcin.kaminski Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 17.01.11, 08:42
      A tak w ogóle to m.in. w kwestii ochrony, jej zadań oraz innych problemów naszego budynku 17 grudnia złożyłem pismo w administracji. Mam nadzieję ze jedynie z powodu świąt, rozliczeń zakończonego roku itp do dzisiaj jeszcze nie dostałem odpowiedzi.
      A co do wpuszczania nieznajomych gości to czy aby "najsłabszym" ogniwem nie jest wejście "C" niezabezpieczone nawet domofonem? Czy ktoś idąc np. do notariusza po wejściu na I piętro nie ma potem dostępu do klatek A i B? Tam nie próbowałem wchodzić, ale zdarzyło mi się przez klatkę C zejść do garażu, przez nikogo nie zatrzymany miałem pełen dostęp do garażu i potem klatek. Wg mnie należałoby tam co najmniej domofon założyć, choć to jedynie złudzenie że nikt nie wejdzie.
      • 7kevin Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 17.01.11, 08:57
        w sumie to nawet niebyłem w klatce C zwiedzać, ale skoro wejście o garazu jest bez zabezpieczeń to trochę niebardzo, mimo iż jest przy pokoju monitoringu ochrony.....
      • icemod Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 17.01.11, 11:46
        nie ma problemu z przejściem między klatkami wchodząc od klatki C. Na pierwszym piętrze jest korytarz łączący wszystkie klatki :(
        • marcin.kaminski Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 18.01.11, 10:51
          Właśnie dostałem telefon od teściowej że spod moich drzwi zniknęło właśnie 15kg ziemniaków. 2 czy 3 dni temu teściowa kupiła je "u chłopa" i na razie zostawiła w torbie na kółkach przed drzwiami. Rano jak wychodziłem coś mnie nawet tknęło żeby je schować do domu ale pomyślałem że przecież worka ziemniaków nikt nie zajumie.
          Niestety się okazuje że się myliłem. O tyle dziwne (a zarazem szlachetne) że złodziej nie odjechał wózkiem tylko dźwignął worek na plecy. Oby się zadławił tymi kartoflami.
          • 7kevin Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 18.01.11, 11:31
            niepokojące jest to że kradzieje już na 7 piętro docierają i w dodatku ziemniaki kradną.... no chyba że moja żona sobie pożyczyła od sąsiada i zapomniała wspomnieć :) tylko na co jej aż 15 kg?
            • mag_01 Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 18.01.11, 11:37
              15kg ziemniaków nie mozna bylo schowac w kieszen, wiec moze wystapmy jako 7 pietro o zapis z kamer. Skoro wiadomo jaki to byl okres czasu to nie bedzie tego zbyt duzo.
              • marcin.kaminski Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 18.01.11, 11:40
                Przejdę się dziś do ochrony pogadam o zapisie. Jeśli ziemniaki opuściły budynek przez którąś z klatek albo przez garaż to powinno być coś widać. Ale może też się okazać że niestety mamy "sąsiada" co ma lepkie rączki.
            • marcin.kaminski Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 18.01.11, 11:38
              Raczej nie żona sąsiada. Chyba ze dla zmylenia śladów ciągnęła worek do windy. Moja teściowa podjęła śledztwo i odkryła ślady ziemi z worka przy windzie i potem kilka pięter przejrzała ale zgubiła trop.
              • 7kevin Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 18.01.11, 11:47
                kurde a już myslałem że jak wróce do domu to zapiekanka ziemniaczana bedzie czekać.....
                a tu niestety....

a tak na poważnie to dobrze byłoby zlokalizować tego osobnika, a dla bezpieczęnstwa niewystawiam nic na korytarz....

no czasami rano wystawiam śmieci żeby niezpaomnieć ich zabraż wychodząc...ale jakoś nikt ich niebuchnąl jeszcze ..... coprawda zostawiam zje za drzwiami na max 20-30 minut ale.....

w trakcie pisania postu olśniło mnie....... na 90 % to osobnik który wczesniej zatruwał nam życie wierceniem wieczorami, w weekendy, i od 5 rano..... skończył remont więc musi sie jakoś mścic.

ewentualnie obstawaiam roleciarzy w końcu nawet w konserwach są.
                • marcin.kaminski Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 18.01.11, 12:24
                  No więc akcja uprowadzenia ziemniaków rozwija się i robi się wartka jak woda w przysłowiowym klozecie. Jak wspomniałem teściowa po stwierdzeniu zniknięcia kartofli wszczęła śledztwo i o śladach próbowała je zlokalizować. Wychodząc z dzieckiem na spacer powiedziała kilka (znając swoja teściową dość ostrych i mocnych) słów dozorcy i ochroniarzowi których spotkała na dole. Jak wracała dozorca jej zakomunikowała że kartofle się .... znalazły. Podobno stały sobie w worku miedzy piętrami na klatce schodowej.
                  Ja pozostawiam to bez komentarza .... ale swoją wersję mam.
                  • moka_l2 Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 25.02.11, 09:40
                    Słuchajcie, dla mnie to przestaje być śmieszne, o ile wo góle było. Przed drzwiami trzymam wózek dziecięcy. W wózku leży koc, aby dziecku nie było zimno przy tym mrozie. No i ten koc został ukradziny. Jakiś skur... ukradł koc dziecku z wózka. Oczywiście, ochrona nic nie widziała, bo na piętrach kamer nie ma. Mi osobiście to się w głowie nie mieści.
                    • marcin.kaminski Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 25.02.11, 10:05
                      Trzeba przyjąć do wiadomości że ochrona w takim wydaniu to jedynie drenaż comiesięczny kieszeni i ułuda że są w stanie cokolwiek "ochronić". Monitoring jak widać z poprzednich zdarzeń nagra jedynie w/wychodzących z bloku a nie ochroni przed sąsiadem albo innym typem kręcącym się po klatkach.
                      Ja uważam że jak już się powydzielamy i będziemy mieli coś do powiedzenia to trzeba będzie bezwzględnie jako jeden z pierwszych tematów poruszyć ochronę. Całkowita rezygnacja może nie jest najlepszą opcją, ale myślę że rozważenie patroli interwencyjnych, które np miały by obowiązek przyjechać i obejść blok np 2 razy w ciągu nocy i sprawdzić monitoring, zmienić dysk, zarchiwizować itp. jest opcją do rozważenia i na pewno dużo tańszą niż 130zł/mies. a poziom bezpieczeństwa będzie praktycznie taki sam.
                      • kalawala Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 25.02.11, 12:13
                        Po kradziezy butow sprzed drzwi zwrocilem sie z prosba do firmy ochroniarskiej o udostepnienie nagrania miedzy godzina 11 a 13 lecz dostalem tylo nagranie od 11 do 11:50. Na nagraniu nie bylo widac osobnika ktorego zlokalizowal moj sasiad, a firma ochroniarska stwierdzila iz po dluzsze nagranie nalezy zwrocic sie poprzez administracje. Tak tez uczynilem i administracja odmowila mi nagrania twierdzac iz cytuje "... nie widzimy mozliwosci udostepnienia Panstwu nagran z monitoringu...". Czemu wiec sluzy ochrona i monitoring w naszym budynku - dorzucaniu do emerytury kilku dziadkom, bo chyba niczemu wiecej.
                    • iza.wiech Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 25.02.11, 17:06
                      a wózek trzymasz tylko w dzień czy również w nocy? Pytam ponieważ sama notorycznie zostawiam wózek pod swoimi drzwiami...i zaczynam się bac o jego bezpieczeństwo
                      • stemar15 Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 25.02.11, 21:16
                        ja wózek wstawiam na noc do mieszkania, chociaż tak naprawdę, w dzień też złodziej może zadziałać... Wtedy nawet będzie mu prościej, bo monitoring w razie czego pokaże normalnego człowieka z wózkiem :-(
                        • tobiaty Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 25.02.11, 23:20
                          Witam. Ja też dzisiaj padłem ofiarą złodzieja. Wniosek ze wszystkich informacji pokrzywdzonych jest jeden - łupy są dzielone na klatce schodowej. Mi też złodziej zostawił swoje "ciżemki" a założył moje na klatce schodowej. Stąd pomysł racjonalizatorski. Wszyscy co mają więcej odwagi - mowa o płci męskiej - podczas wchodzenia i wychodzenia z mieszkań - może otworzyć drzwi na klatkę schodową i luknąć czy jest ktoś podejrzany. Myślę że ktoś w końcu na cfaniaczka wpadnie i zadzwoni na policję. Druga sprawa to może komuś wpadł w oko dzisiaj rano osobnik który robił coś podejżaniego na 10 piętrze klatka A ( podarte gazety na klatce schodowej) lub robił cos podejżanego w okolicach 5 pietra w klatce A. Znak charkterystytczny typa to brązowe skórzane bardzo zniszczone buty - chyba że już był w moich :)
                          • stemar15 Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 26.02.11, 10:48
                            Moim zdaniem jesteśmy w czarnej d. Najprawdopodobniej wszystkie okoliczne nurki śmietnikowe itp. już wiedzą, że do nas wchodzi się jak w masło i bezkarnie kradnie. Nie chcę krakać, ale za chwilę zaczną nam się dobierać do samochodów w garażu, piwnic, albo stanie się jeszcze coś gorszego.
                            Trzeba bezwzględnie uszczelnić wejście do klatki C. Może ochrona powinna mieć tam swoje stanowisko pracy w holu przy wejściu, czytaj: patrzeć na każdego, kto włazi do budynku. To oczywiście przy założeniu, że dbamy o to, żeby drzwi domofonowe klatek A i B zawsze były zamknięte. Wtedy nawet domofon w klatce C nie jest potrzebny.
                            Martwią mnie 2 rzeczy:
                            1. Moka mieszka w klatce B (szanowna sąsiadka mnie poprawi, jeśli się mylę), buty zginęły z klatki A. Swoboda złodziei (było ich co najmniej dwóch, sądząc po zostawionych dwóch parach męskich ciżemek) jest porażająca!!!
                            2. Ochrona w nocy siedzi w swojej kanciapie i w zasadzie tylko ją chroni. Gdy coś się dzieje, ochrona odpowiada: nic nie widziałem, nic nie słyszałem. Z dopiskiem: zapisu monitoringu nie możemy udostępnić.
                            W ostateczności możemy od marca przestać płacić za ochronę. Słabe to rozwiązanie, ale tak naprawdę rąbią nas już z dwóch stron: złodziej bierze co chce, a ochrona bierze kasę za nic.
                            • 7kevin Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 28.02.11, 07:54
                              codziennie schodzę kilka razy klatką schodową.... narazie nikogo podejrzanego niewidziałem...

a te jedne buciki już kilka miesięcy leżą.....
                              drugie od piątku.

ja dla bezpieczeństwa z wózkiem cisne się w domu, butów nawet niemyślałem zostawiać na korytarzu.
                              • moka_l2 Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 28.02.11, 13:15
                                Tak,mieszkam na klatce B, złodziej sobie kursuje między klatkami. Obstawiam też nurków - koc,buty,ziemniaki. Poza tym ktoś ukradł mi koc,a mógł wziąć wózek i go spieniężyć na allegro. Nurek raczej nie będzie handlował dziecięcym wózkiem. Wózek zostawiałam cały czas na klatce -dzień i noc. W poprzednim m wózek zostawiałam na parterze,drzwi od klatki były cały czas otwarte,osiedle strzeżone,ale ochrona zupełnie do kitu,a mimo to nic nie zginęło. Myślałam,że tu będzie tak samo. Mam nadzieję,że złodziej kocyk w kotki zanadto nie ogrzał. Ja NIE CHCĘ płacić ani grosza za ochronę, która nie jest w stanie mnie ochronić.
                            • kalawala Re: UWAGA ZLODZIEJ !!!! 04.03.11, 15:31
                              Z trzech bo jeszcze administracja nas pier.....
                          • kalawala Tobiaty 04.03.11, 16:46
                            a czy te "cizemki" nie byly (brazowe) welurowe na gumowej podeszwie, ecco polbuty na zimowych traktorach albo zimowe zielone ecco meskie? Bo moze porzucil ktores z butow ktore nam ukradl hahahahahaha
                            • tobiaty Re: Tobiaty 04.03.11, 19:11
                              No może tak - może łajza dzieliła "łupy".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka