Dodaj do ulubionych

Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali światła

IP: *.centertel.pl 12.10.11, 15:05
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • robur.zabojca.kur Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali światła 12.10.11, 15:18
      Podobna sytuacja jest pod Mostem Śląsko - Dąbrowskim. Rano korek sięga Mostu Grota. Czy to też efekt działania systemu zarządzania ruchem, czy też docelowa organizacja związana z zamknięciem ruchu na części trasy WZ?
      • Gość: mzb Babcia z balkonikiem musi przejść IP: *.128.14.218.static.crowley.pl 12.10.11, 16:34
        Długość zielonego dla pieszych ma pozwolić przejść przez obie jezdnie starszym i niepełnosprawnym osobom. I nie ma najmniejszego znaczenia argument, który pojawia się w każdym artykule, że z poprzecznych jezdni nic nie wyjeżdża. Długość czerwonego dla Wisłostrady jest zdefiniowana wyłącznie długością zielonego dla pieszych + fazami skrętu.
        • tymczasowy01 Re: Babcia z balkonikiem musi przejść 12.10.11, 17:10
          Akurat przez Czerniakowską przy Gagarina nawet zdrowa osoba musi przebiegać, żeby zdążyć na jednym cyklu (mam na myśli skrzyżowanie od strony północnej), na skrzyżowaniu Czerniakowskiej i al.Witosa nawet bieganie nie pomoże. Przejście przez to skrzyżowanie może trwać i 5 minut (np. przez dwie jezdnie al. Becka i dwie jezdnie ul. Czerniakowskiej).

Te światła na pewno nie są dla pieszych.
          • Gość: dobry_ziom Jechałem dzisiaj w nocy i... IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.11, 00:58
            czerwone na Wisłostradzie przed Gagarina w stronę Śródmieścia świeciło się chyba z 5 minut. Niektórzy tracili cierpliwość i jechali na czerwonym. Zaczął się tworzyć korek sięgający Chełmskiej, a była w pół do pierwszej w nocy. Przypuszczam, że robili jakieś testy, bo jeśli w dzień jest tak samo to musi być masakra :)
      • Gość: lutek z grochowa ZDM to .........!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 17:47
        ZDM wszystko spierd0li. Na grochowie remontują ul. Zamieniecką, w związku z tym jest problem z przedostaniem się pł-zach stronę Grochowskiej. Zostały tylko skręty w Wspólną Drogę i w Olszynkę grochowską. Do niedawna można było skęcać w Podolską. Niech mi ktoś pokaże palcem debila, który zakazał skrętu w ą ostatnią ulicę właśnie tera, gdy remontują Zamieniecką? Można tu było skręcać odkąd pamiętam, a zakaz zrobili akurat traz. Efekt jest taki, że skręcając w Olszynki Grochowskiej stałem 12(!!!!!) zmian świateł a korek na lewym pasie sięgał prawie do Podolskiej, bo zielone dla skęcających z Grochowskiej trwa 5 sec. mimo, że z przeciwka ruch jst minimalny i światła spokojnie mogłyby trwać i 30 sec. I jeszcze jedma sprawa, stawiam flaszkę komuś kto mi wyjaśni po co przed tym skrzyżowaniem jest obszer wyłączony z ruchu? Wszyscy go ignorują, bo jak się stoi w korku, wcale tego nie widać. Odkąd tu mieszkam nie widziałem takieg bajzlu.
        • Gość: klm Re: ZDM to .........!!! IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.11, 00:43
          @lutek - chyba z Grójca jesteś, a nie z Grochowa, skoro nie wiesz, że Zamieniecka kończy się na Grochowskiej
    • tymczasowy01 Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali światła? 12.10.11, 15:19
      Mieszkam przy skrzyżowaniu Czerniakowskiej i Trasy Siekierkowskiej. Tam jest tak prawie codziennie - są lepsze i gorsze dni ale dzisiejszy korek nie odbiega od normy z ostatnich dwóch lat. Problemy zaczęły się po uruchomieniu buspasa na Trasie Łazienkowskiej kiedy to duża część kierowców z prawego brzegu zaczęła jeździć Mostem Siekierkowskim. Potok pojazdów z al. Becka zapycha ul. Czerniakowską i auta jadące ul. Czerniakowską z południa nie mają gdzie wjechać nawet mając zielone światło. Autobusy komunikacji miejskiej jadą z przystanku Pl. Bernardyński do przystanku Al. Witosa nawet 20 minut! Rozregulowanie sygnalizacji to tylko drobny element większego problemu.
      • Gość: keerk Chyba nie wiesz co mówisz człowiecze IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 18:36
        Jechałem dziś do pracy godzinę, zwykle jadę pół - to była różnica czy nie?
        • tymczasowy01 Re: Chyba nie wiesz co mówisz człowiecze 12.10.11, 20:04
          Ja jechałem dziś 70 minut, zwykle zajmuje mi to 50, a powinno wg rozkładów 30 (rowerem pokonuję latem ten odcinek w 25 minut). Nie widzę dużej różnicy pomiędzy 50 a 70 minutami i tak trafia mnie szlag :)
    • vader2010 zapamiętajcie raz na zawsze - światłą w W. mają za 12.10.11, 15:21
      zadanie maksymalnie utrudnić poruszanie sie po miescie, a w szczególności wjazd i wyjazd z niego - to są słowa vice-Wojciechowskiego. Wszyscy mamy podróżować zbiorkomami, żeby limuzyny ratusza mogły się swobodnie przemieszczać po mieście.
    • Gość: x Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali światła IP: *.itsa.net.pl 12.10.11, 15:22
      Nie bardzo rozumiem po co ktoś chce regulować światła na Wisłostradzie, skoro od lat każdy tam jeździ szybciej niż przepisy mówią. Samo postawienie znaków nic nie zmieniło jeśli chodzi o styl jazdy Wisłostradą
    • Gość: PP Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali światła IP: 198.178.236.* 12.10.11, 15:24
      Kalibrują światła jakby conajmniej ktoś zwracał uwagę czy ratusz podwyższy czy obniży tam dozwoloną prędkość o 10 km/h. Czy ci ludzie w ogóle nie poruszają się po warszawskich ulicach??
    • rower.zdrower Samochodziarze, współczuję wam 12.10.11, 15:26
      Samochodziarze, współczuję wam. Po pierwsze z powodu złego wyboru środka transportu (w domu tez kroice chleb piłą spalinową zamiast prostym nożem?), a po drugie mimo wszystko tego całego Galasa, bo mimo, że wybraliście źle, to on wam dosrywa dodatkowo. No co za pech.
      • vader2010 jak będę miał do pracy 5 km to się przesiądę do 12.10.11, 15:31
        ZTM - na razie mam prawie 100 km - masz dla mniejakąś ciekawą alternatywe zamiast samochodu? (samochodem ok 1 h 40 min - zbiorówka minimum 2,5h + przesiadki i marznięcie)
      • maczor Re: Samochodziarze, współczuję wam 12.10.11, 15:42
        Stosując twoją "logikę" można zapytać czy drzewo kroisz nożem zamiast piłą spalinową?
        Po drugie nie każdy może, z różnych powodów, jeździć rowerem.
        Po trzecie nie każdy chce jeździć rowerem.
        Po ostatnie nie każdy musi jeździć rowerem.
        CBDU

Osobiście nie jeżdżę do pracy samochodem - metro albo rower lub kombinacja tych dwóch.
      • Gość: tomek Niekoniecznie IP: 91.198.145.* 12.10.11, 16:35
        Ale wytłumacz mi, czemu do pracy jechałem dziś samochodem 28 minut, a dojeżdzam z ok. dw. Wileńskiego na Włochy, i to włącznie z korkiem na ulicy Kłopotowskiego? Jeżdzę do pracy poza godzinami szczytu, wychodzę z domu ok. 10.00.

Rowerem tę trasę pokonuję w 35, przy czym jest to krótsza trasa (bo prosta - przez centrum), ale za to jestem zmęczony, bo to mimo wszystko jest ponad 13 kilometrów.

Zgadnij natomiast, ile zajmuje podróż zbiorkomem....
      • Gość: Buncol a ja współczóję tobie IP: 79.133.195.* 12.10.11, 16:46
        Wspłczuję ci ze nie masz dzieci które mógłbyć wozić samochodem do szkoły czy przedszkola.
        Współczuję ci że nie masz biurowej pracy do której musisz przyjechać czysty i elegancji a nie w rowerowym dresie
        Współczuję ci braku rozumu, bo masz chyba problem z pojęciem ze większość ludzi jeździ samochodem bo nie ma wyboru
        • Gość: tomek ciekawe życie ;) IP: *.aster.pl 12.10.11, 19:28
          > Wspłczuję ci ze nie masz dzieci które mógłbyć wozić samochodem do szkoły czy pr
          > zedszkola.

Do przedszkola jeszcze rozumiem, ale do szkoły to chyba dziecko może samo dojść?

> Współczuję ci że nie masz biurowej pracy do której musisz przyjechać czysty i e
          > legancji a nie w rowerowym dresie

Chodzi ci o biurowe niewolnictwo w imię rozwoju koproracji?

> Współczuję ci braku rozumu, bo masz chyba problem z pojęciem ze większość ludzi
          > jeździ samochodem bo nie ma wyboru

To nie jest prawda, wybór jest. Niektórzy oszczędzają pieniądze jeżdząc ZTM lub rower, inni czas wybierając najszybszy środek transportu (rower, ZTM albo samochód), inni są po prostu niesprawni fizycznie więc rower odpada, inni leniwi więc jeżdzą samochodem.

• Gość: mzb Re: a ja współczóję tobie IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.11, 01:01
          > Współczuję ci że nie masz biurowej pracy do której musisz przyjechać czysty i e
          > legancji a nie w rowerowym dresie

A ja pracuję w biurze, gdzie muszę być czysty i elegancki, a przyjeżdżam rowerem. Ciekawe czy zgadniesz jak to możliwe?
      • Gość: jo Re: Samochodziarze, współczuję wam IP: *.home.aster.pl 12.10.11, 17:38
        Z gnojkiem, który zaczyna od "samochodziarze" (dobrze jeszcze, że nie "blachosmrodziarze") się nie dyskutuje. Poczekamy, aż dorośniesz, smarku.
        • rower.zdrower Re: Samochodziarze, współczuję wam 13.10.11, 10:25
          Och biedaku, co cię tak uraziło w słowie "samochodziarz"? To jak mam mówić? Samochodzista? Samochodowiec? Samochodnik? A może jeszcze inaczej?

No chyba, ze człon "samochód" tak cię obraził. Rozumiem, że "blachosmród" też odpada, więc jak ma być? Może "puszka"? Albo "blaszak"?

PS. Tak z ciekawości - ile masz lat? Bo może się nagle okazać, że to ty musisz dorosnąć :)
      • Gość: ele Re: Samochodziarze, współczuję wam IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.10.11, 18:46
        Tylko frajerzy stoją w korkach, ja po prostu jeżdżę poza szczytem do pracy.
      • Gość: rower Srower Miłego mokniecia IP: *.146.100.105.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.10.11, 19:58
        Ech, nie ma to jak pedałować w deszczu, po kałużach, wdychać spaliny, omijać dziury, krawężniki. Potem można odpocząć i wyschnąć w pracy :)
        • rower.zdrower Re: Miłego mokniecia 13.10.11, 10:26
          Och, faktycznie dzisiaj leje :))

PS. Dziury i krawężniki omija się rowerem dokładnie tak samo, jak samochodem.
    • Gość: Szo Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali światła IP: 194.181.91.* 12.10.11, 15:29
      Śmieszna sprawa. Tam nigdy nikt nie jeździł (50) i korki były mniejsze bez zmiany świateł. Teraz zmienili ograniczenia do (70) i (80) każdy jeździ tak samo jak wcześniej i korki są większe... Gdzie tu zysk gdzie logika? Ciekawe ile Ci od "kalibracji" biorą do łapy za utrudnianie? :)
      • Gość: ytam Re: Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali świ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 17:56
        > Śmieszna sprawa. Tam nigdy nikt nie jeździł (50) i korki były mniejsze bez zmia
        > ny świateł. Teraz zmienili ograniczenia do (70) i (80) każdy jeździ tak samo ja
        > k wcześniej i korki są większe... Gdzie tu zysk gdzie logika? Ciekawe ile Ci od
        > "kalibracji" biorą do łapy za utrudnianie? :)

Pokaz mi jedno rozwiązanie ZDM-u (nie przebudowę , ale rozwiązanie z dziedziny organizacji ruchu przey pomocy oznakowania) gdzie PO było by lepiej niż PRZED.

• Gość: rysiek Jak była "skalibrowana" na 50 km/h to by mieć IP: 67.227.83.* 12.10.11, 15:32
      zieloną falę trzeba było lecieć z prędkością 140 km/h - tacy to fachowcy kalibrują.
    • warzaw_bike_killerz bo "kaliborawc w niedziele to sie nie da. 12.10.11, 15:36
      albo w nocy. Nie. Po prostu trzeba wszystkim udowodnic, ze zwiekszanie predkosci powoduje zwiekszanie korkow. Tak, by jakies profesory z PW mogly udowadniac swoje tezy, ze tylko plynny ruch 20 km/h nie generuje korkow. Kazda predkosc powyzej powoduje zatory i korki.

Super.

--
      Nie moge siebie czytac...
      Dieta Tuskana
      • Gość: Warsaw_bike_killer Re: bo "kaliborawc w niedziele to sie nie da. IP: *.agora.pl 12.10.11, 16:05
        Władze Warszawy zlecają opracowania organizacji ruchu naukowcom z Krakowa, a nie z Politechniki Warszawskiej.
        • warzaw_bike_killerz Re: bo "kaliborawc w niedziele to sie nie da. 12.10.11, 16:40
          Bylem przekonany, ze to w gestii automatycznego zsynchornizowanego systemu sterowania zakupionego za miliony od Siemensa. To w Krakowie ten system powstaje, czy system musi byc zaprogramowany, bo petli indukcyjnych "niedasie" zamontowac, juz sam nie wiem. Albo wiem - tam jeszcze nie dotarl ten zintegrowany system i naukowcy z Krakowa moga zaprojektowac.

Oczywiscie wszystko to nie eliminuje koniecznosci opinii "autorytetu" w tej kwestii, chocby mial to robic przeciwko naukowcom z Krakowa. Opinie oczywiscie my kierowcy znamy. Szybciej - wieksze korki. Wolniej, korki sa minimalne. Oczywiscie nie ma calkowicie korkow, gdy bezpieczna predkosc uspokojonego ruchu nie przekracza 5 km/h. Bo czymze sa korki? One powstaja tylko wtedy, gdy odnosi sie wrazenie, ze sie stoi. Przy predkosci 5 km/h takiego wrazenia nie mozna odniesc, bo pojazd jednak sie przemieszcza.
    • Gość: m. Wyrzucone pieniądze na ten "system" IP: 31.61.111.* 12.10.11, 16:46
      Na co poszły te miliony na kamery, nowe sygnalizacje, centra sterowania, okablowanie tego wszystkiego, skoro i tak "niedasie" reagować on-line na sytuację?
      • gebhard Re: Wyrzucone pieniądze na ten "system" 12.10.11, 16:51
        oj tam oj tam, przecież na stronie tego wypasionego systemu jest wszystko OK, same zielone lampki, nie ma korków!

zszr.zdm.waw.pl/
    • Gość: Firys Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali światła IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.10.11, 16:51
      u... ha ha ha... kalibracja przez tydzień a pewnie i dłużej.... ostatnio jechałem w stronę Mińska w Zakręcie powstały nowe światła pomijając jak po tzw remoncie spadła tam płynność ruchu.... to światła zdecydowani ją pogorszyły... są 3 czy 4.. o 20:15 stałem na wszystkich... doskonała kalibracja.... :) Nie znam się na tym ale przyjmę posadę wszystkich osób które robiły tam kalibracje i ich pensję oddam podwojona(stać mnie) jeżeli nie ustawię (skalibruję) tych świateł w 2 dni.... jak ustawię mogę skalibrować też inne za pensje kolejnych
    • Gość: Buncol Giga korek to był dziś na trasie toruńskiej IP: 79.133.195.* 12.10.11, 16:53
      Odcinek łabiszyńska - most grota to jakieś dwa kilometry, czas przejazdu 58 minut
      Zadnego wypadku jedynie ktoś mądry oddał wiadukt który miał przyspieszyć przejazd
    • Gość: dario Mózgi sobie skalibrujcie głąby!!! IP: *.tvn.pl 12.10.11, 17:15
      Co to za bzdury, tysiące ludzi ma cierpieć z powodu niedopatrzenia kilku pseudo-specjalistów!
      Głąby za co pieniądze bierzecie?!
    • extrafresh Kalibracja sralibracja... 12.10.11, 17:54
      Najgorsze jest to, że ci bandyci są bezkarni i utrzymujemy ich my - podatnicy.

A na początku 2012 dowiemy się ile dostali z bufetu premii za swoje genialne decyzje w 2011.
    • Gość: gosc Przecież zawsze tam się jezdziło 80 i więcej... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.10.11, 18:06
      Przecież zawsze tam się jeździło 80 i więcej wiec poco te regulacje?
    • Gość: miomio Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali światła IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.11, 18:14
      Siemens?
    • depilator Odwołać Galasa!!! 12.10.11, 18:20
      Natychmiast! Ile razy może ktoś spitolić sprawę, zanim się go wywali? Ma jakieś haki na HGW czy co, bo już nie jestem w stanie tego pojąć...
    • Gość: qdi Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali światła IP: *.jmdi.pl 12.10.11, 18:52
      Może warto aby gazeta się zajeła modyfikacjami "poprawiającymi" płynność ruchu w Warszawie. Może warto pisać o takich modyfikacjach podając nazwiska osób tworzących projekt, cel, koszt, wykonawcę. Może jak taka osoba zobaczy że nie jest anonimowa, będzie się bardziej starać.
      Jakiś czas temu czytałem u Was że zostaną ukarani odpowiedzialni za zbyt wczesne zwężenie ul. Modlińskiej przy wymianie nawierzchni. Czy ktoś został ukarany?
      I na koniec czy ktoś wie po co przebudowa ronda Starzyńskiego, może po to żeby Most Gdański też stał, przecież jak w nie wielu miejscach rondo się elegancko regulowało. Domyślam się ze jest to krok w celu postawienia tam świateł.
      Smutno mi i czuje się bezradny jak widzę taką głupotę.
    • tymczasowy01 Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali światła 12.10.11, 20:03
      Ja jechałem dziś 70 minut, zwykle zajmuje mi to 50, a powinno wg rozkładów 30 (rowerem pokonuję latem ten odcinek w 25 minut). Nie widzę dużej różnicy pomiędzy 50 a 70 minutami i tak trafia mnie szlag :)
    • garkuchta Re: Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali świ 12.10.11, 20:34
      przecież jest tak fajnie, rządzi bufetowa i tusek !! więc się cieszcie !!!

To chyba oczywiste, Hania i Tusk latają po nocy i przestawiają światła.
      Ech dzieciaku, pomyśl czasem chwile ...
    • Gość: dd_heretyk Re: Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali świ IP: *.aster.net.pl 12.10.11, 20:46
      Pewnie, że dobrze, gdy rządzi jak to ująłeś "bufetowa" i "tusek". Lepiej, niżeli rządzić by miał żoliborski kartofel!
    • Gość: Pio Gigakorek na Wisłostradzie. Rozregulowali światła IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.11, 00:18
      Skasować światła na Wisłostradzie, to one są przyczyną powstawania korków w szczycie, uwierzcie, to naprawdę pomoże ! A kamery i system Siemensa sprzedać - będzie na skrzyżowania bezkolizyjne.
      • Gość: drobnypijaczek Hmmm.. Niech zgadnę, Siemensowi sprzedać, czy może IP: *.tpnet.pl 13.10.11, 06:50
        do dzielnicy Wawer, żeby to poustawiali i ładnie zestroili, to wtedy Bufetowa będzie migiem śmigała swoją służbową limuzyną z kierowcą na BankPlatz do swojego koryta?
    • Gość: Warszawianin Wystarczy trochę rozumu ... IP: *.ip.netia.com.pl 13.10.11, 08:04
      a wszyscy (rowerzyściy, jeżdżacy samochodami i komunikacją miejską) mogliby mieć spokojne życie bez mega korków i marnowania czasu i PKB. Wystaczy wywalić Galas i zatrudnić fachowców, którzy zwiększą przepływność skrzyżowań przez synchronizację świateł i zmianę ich ustawień w zależności od pory dnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka