Dodaj do ulubionych

Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie wys...

IP: *.play-internet.pl 13.01.12, 11:16
Z tym ubezpieczeniem to wszędzie są problemy. Poszedłem kiedyś do szpitala w Warszawie i przedstawiłem dyskietkę zdrowia potwierdzającą że jestem ubezpieczony w śląskiej kasie chorych. Pani z rejestracji mi powiedziała że te dyskietki są ważne tylko na Śląsku i mam przynieść deklarację ubezpieczenia w ciągu 7 dni. Ciekawe jak według niej, mam tak szybko dostarczyć dowód ubezpieczenia ze Śląska, jeśli mieszkam w Warszawie ? Całe szczęście że poczta polska działa w miarę sprawnie. Ale to jest nienormalna sytuacja z tym ubezpieczeniem.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie wys... IP: 213.76.128.* 13.01.12, 11:18
      Zgodnie z ustawą lekarz miał rację.... pretensje to ustawodawcy, nie lekarza!
      • Gość: Lekarz Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.12, 11:44
        Pani doktor się chyba pomyliło i to mocno. Pieniądze nie trafiają do NFZ tylko do ZUS, a żądanie czegoś więcej niż RUMUA jest bezprawne. Powino się to zgłosić do rzecznika praw pacjenta.
        • Gość: xxx Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.12, 11:54
          z pewnością nie jesteś lekarzem :)
          a jak jesteś to odezwij jak się za 3-5 lat bekniesz finansowo za bzdurną ustawę.

jeśli naprawdę jesteś lekarzem, to nie chciałabym do ciebie trafić, bo nie myślisz.
      • aronpierwszy Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w 13.01.12, 11:51
        Ciekawe skąd czerpiesz swoją wiedzę.
        Zgodnie z ustawą o świadczeniach zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych - prawo do świadczeń świadczeniobiorcy jest niezależne od faktu opłacenia składki na ubezpieczenie zdrowotne płatnika składki (chyba że to świadczeniobiorca jest równocześnie płatnikiem). W sytuacji opłacenia składki po 30 dniach od daty wymagalności NFZ może dochodzić pokrycia kosztów udzielonych świadczeń od płatnika składki (pracodawcy). Więc świadczeniobiorca (z tytułu bycia pracownikiem) wystarczy, że udokumentuje że jest zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego i nie został wyrejestrowany, RMUA jest ważna przez miesiąc bo po 30 dniach od wyrejestrowania traci się prawo do świadczeń.

• jacuo Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w 13.01.12, 14:40
          Druk RMUA o niczym nie świadczy ! Nie ma ŻADNEJ pewnosci przez kogo został wystawiony ( każdy sobie może takie coś wydrukować ), że wymieniony tam płatnik składek W OGÓLE istnieje i że dana osoba zostął zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego.
          • unhappy Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w 13.01.12, 15:17
            > Druk RMUA o niczym nie świadczy ! Nie ma ŻADNEJ pewnosci przez kogo został wyst
            > awiony ( każdy sobie może takie coś wydrukować ), że wymieniony tam płatnik skł
            > adek W OGÓLE istnieje i że dana osoba zostął zgłoszona do ubezpieczenia zdrowot
            > nego.

To samo dotyczy dowolnego innego papierka :)
      • Gość: pacjent kłamiesz IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.12, 12:53
        teraz miej jaja i napisz skąd zaxzerpnąłeś swojej "wiedzy".
    • Gość: badrel Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie wys... IP: *.aster.pl 13.01.12, 11:34
      Proponuję zacząć żądać od lekarzy dokumentów zaświadczających, że ukończyli studia i mają uprawnienia do wykonywania zawodu plus aktualne zaświadczenie o niekaralności oraz o tym, ze nie toczą się przeciwko nim żadne sprawy w sądach powszechnych, jak i branżowych. A skąd ja mam wiedzieć, czy ten ktoś w kitlu jest lekarzem? Pieczątkę to sobie każdy może zrobić i gabinet otworzyć.
      • optymistyczny2 Komunikat ZUS 13.01.12, 11:51
        Najlepszy jest komunikat ZUS w tej sprawie. NFZ wie kto jest ubezpieczony, ale oczywiście zamiast tę wiedzę wykorzystać, przerzuca obowiązki na pacjenta. Szczegóły poniżej:

"Komunikat z dnia 12-11-2009 o ZAPRZESTANIU WYDAWANIA LEGITYMACJI UBEZPIECZENIOWYCH

Z końcem grudnia 2009 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych zaprzestanie wydawania i potwierdzania papierowych legitymacji ubezpieczeniowych. Od 1 stycznia 2010 r. prawo do świadczeń z opieki zdrowotnej potwierdzać będą inne dokumenty określone przez Narodowy Fundusz Zdrowia.

- Rezygnujemy z wydawania legitymacji, bo nie są już potrzebne - wyjaśnia Mirosława Boryczka, członek zarządu ZUS ds. ekonomiczno-finansowych.

Informacje umożliwiające stwierdzenie czy dany pacjent jest objęty ubezpieczeniem ZUS przekazuje do Narodowego Funduszu Zdrowia w formie elektronicznej. Raz w tygodniu przekazywane są deklaracje zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego oraz deklaracje wyrejestrowania z ubezpieczenia. Raz w miesiącu NFZ otrzymuje pliki zawierające informacje o należnych i opłaconych składkach.

- Dane, które przekazujemy do NFZ są wystarczające do ustalenia prawa do korzystania ze świadczeń zdrowotnych. Nie ma potrzeby, by dublować je na papierze - tłumaczy Mirosława Boryczka.

Dla ubezpieczonych (pacjentów) zaprzestanie przez ZUS wydawania i potwierdzania legitymacji ubezpieczeniowych nie powinna mieć żadnego wpływu na możliwość korzystania z opieki zdrowotnej na dotychczasowych zasadach. Dowodem ubezpieczenia są inne dokumenty określone przez Narodowy Fundusz Zdrowia, w szczególności dokumenty potwierdzające opłacanie składek.

Szczegółowe informacje o zasadach potwierdzania prawa do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego można znaleźć na stronie internetowej Narodowego Funduszu Zdrowia: www.nfz.gov.pl."
      • Gość: xxx Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.12, 11:56
        z twojej wypowiedzi wynika, że psychiatra przydałby się od zaraz :)
        • Gość: xxxx Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w IP: *.aster.pl 13.01.12, 13:34
          Tobie pomógł?
    • portboner Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w 13.01.12, 11:59
      W dupach im sie porzewracało!

lekarze chcą mieć tylko prawa, przywileje i zero odpowiedzialności!!
      to żenada jakaś jest, już nie chodzi tylko o te recepty, ale jak któryś popełni błąd w sztuce i skrzywdzi pacjenta to nic mu nie można udowodnic, bo go będą koledzy kryli.........

lekarz jak pracuje w państwowej placówce i bierze pieniądze z budżetu za leczenie, to jest URZĘDNIKIEM i ma zasrany obowiązek przestrzegać prawa,
      recepty z pieczątką są niezgodne z prawem,

takie postępowanie naraża na niebezpieczeństwo życie i zdrowie pacjentów, bo jak pacjent - zwłaszcza taki, który ledwo jest w stanie wykupić lek refundowany w aptece będzie musiał ze ten lek zapłacić wiecej - to tego leku nie wykupi!!

jak się im nie podoba to niech zmieniął miejsce pracy

PRIMUM NON NOCERE

słuzba zdrowia... zastanawaim sie który wyraz bardziej nie pasuje słuzba czy zdrowia...
    • Gość: freeman Bezczelne konowały IP: *.dynamic.chello.pl 13.01.12, 12:03
      Jak śmią grać o swoje za pomocą pacjentów. Mało mnie interesuje że nie chce im się sprawdzać refundacji. Ja mam konstytucyjne i opłacone prawo do bezpłatnej opieki lekarskiej i nie widzę powodu dlaczego to akurat ja mam latać od lekarza do aptekarza bo sie państwu przepis nie spodobał. To jest jak najbardziej nieetyczne...conajmniej.
    • amoniak2 Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w 13.01.12, 12:12
      Na szczęście mozna zmienić lekarza i odradzać innym korzystanie z jego usług - nie wszystcy lubią być traktowani jak złodzieje.

Oczywiście Pani doktor nie przeczytała ustawy o świadczeniach tylko coś tam usłyszała i się przestraszyła tego art 48 ust. 8 pkt. 2 z ustawy refundacyjnej:
      "8. Osoba uprawniona jest obowiązana do zwrotu Funduszowi kwoty stanowiącej równowartość kwoty nienależnej refundacji wraz z odsetkami ustawowymi liczonymi od dnia dokonania refundacji, o której mowa w art. 46 ust. 7, w przypadku:
      2) wypisania recepty niezgodnej z uprawnieniami świadczeniobiorcy;"

Uprawnieni do świadczeń z Ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych są osoby zgłoszone fo NFZ czyli do ubepieczenia zdrowotnego. :
      Art. 67. 1. Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego uważa się za spełniony po zgłoszeniu osoby podlegającej temu obowiązkowi do Funduszu zgodnie z przepisami art. 74-76 oraz opłaceniu składki w terminie i na zasadach określonych w ustawie.
      2. Osoba podlegająca obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego po zgłoszeniu do Funduszu uzyskuje prawo do świadczeń opieki zdrowotnej.

I to nas prowadzi do pkt 50 ust 5 kótry mówi o tym co jesli składka nie jest odprowadzona:
      "5. W razie nieodprowadzenia przez zobowiązanego płatnika przez okres dłuższy niż miesiąc składki na ubezpieczenie zdrowotne za ubezpieczonego, Fundusz obciąża tego płatnika poniesionymi kosztami udzielonych ubezpieczonemu świadczeń opieki zdrowotnej."

Pytam więc - o co chodzi?

Ktoś nieśmiało powiedział że takich recept wystawionych dla osób nieubezpieczonych było 2 w 2011 w skali kraju.

Rada - naprawdę zmienić lekarza i nie dać się traktować bez szacunku, jak złodzieja.
      • mr.zetka Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w 13.01.12, 12:50
        Gość: badrel 13.01.12, 11:34 napisał:
        Proponuję zacząć żądać od lekarzy dokumentów zaświadczających, że ukończyli studia i mają uprawnienia do wykonywania zawodu plus aktualne zaświadczenie o niekaralności oraz o tym, ze nie toczą się przeciwko nim żadne sprawy w sądach powszechnych, jak i branżowych. A skąd ja mam wiedzieć, czy ten ktoś w kitlu jest lekarzem? Pieczątkę to sobie każdy może zrobić i gabinet otworzyć.

POPIERAM !!!!!!!!!!!
      • qulqa Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w 13.01.12, 13:13
        Szanowny amoniaku. Kpisz czy o drogę pytasz? Takich osób jest bardzo dużo, wystarczy poczytać na forach informacje od lekarzy. Co miesiąc lekarze sprawozdają do NFZ-tu wszystkich przyjętych pacjentow, łącznie z numerami PESEL. I co miesiąć za iluśtam chorych fundusz nie płaci, bo nie są ubezpieczeni, a pracodawca nieprawnie wystawił im druk RMUA. Pani doktor - posłanka z Ruchu Palikota - podawała w wywiadzie, że NFZ nie płaci jej też za część leczonych dzieci, bo rodzice zapomnieli zglosić te dzieci do ubezpieczenia. A przecież ponoć wszystkie dzieci są ubezpieczone, no nie ?
        Do końca roku NFZ po prostu nie płacil za leczenie takich ludzi. Teraz dodatkowo będzie żądał zwrotu nienależnej refundacji za wypisane leki i przywalał kary. Dziwisz się lekarce ? Bo ja ani trochę.

Sama przerobiłam problem na własnej skórze, jak o dzień spóźniłam się z zapłatą składki zdrowotnej, a że nie znałam dokładnie prawa - nie poszlam do ZUS żeby wypełnić jakiś tam druk i to skorygować. Składkę płaciłam, myślałam że jest OK, a przy najbliższym zwolnieniu ZUS odmówił mi wypłaty zasiłku chorobowego - bo opóźniennie jednej płatności spowodowało, że wypadłam z ubezpieczenia.

Zamiast pluć na lekarkę, zwróć swój gniew w stronę tych, którzy uchwalają beznadziejne prawo.
        • Gość: lala Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.12, 14:57
          Zasiłek chorobowy nie ma nic wspólnego ze składką zdrowotną, która uprawnia do leczenia i zniżek na lekarstwa.
          • qulqa Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w 13.01.12, 16:13
            Dzięki za opinie. Dokładnie wiem, co to jest zasilek chorobowy, z czym się je itp - zwłaszcza po tamtej wpadce.
            Chodziło mi o pokazanie mechanizmów - pracodawca spóźni się z przelewem składki, a NFZ ani nie zapłaci za leczenie pacjenta, ani nie uzna jego uprawnień do refundacji. Czyli płacić będzie lekarz. Wcale się więc nie dziwię lekarzom. Może ktoś anonimowo i jaieś bzdury opowie, ale o nieubezpieczonych dzieciakach opowiadala oficjalnie poslanka.
            Niech te nowelizacje wejdą w życie i w końcu miejmy to za sobą ....
            A że Tusk wszedł w buty Dorna, strasząc lekarzy, to już inna para kaloszy ...
            • dorsai68 Albo nie wiesz, albo piszesz chaotycznie. 13.01.12, 17:35
              > Chodziło mi o pokazanie mechanizmów - pracodawca spóźni się z przelewem składki,
              > a NFZ ani nie zapłaci za leczenie pacjenta, ani nie uzna jego uprawnień do re
              > fundacji. Czyli płacić będzie lekarz.

Nieprawda. Płacić będzie płatnik, czyli pracodawca, ktry oszkuał zarówno pracownika jak i ZUS. Masz to wyraźnie napisane w art. 50 ust.5 ustawy.
              • iffa4 Re: Albo nie wiesz, albo piszesz chaotycznie. 13.01.12, 17:37
                Nieprawda. Wg ustawy przed nowelizacją płacić miał lekarz. Potem mógł dochodzić w procesie cywilnym swoich roszczeń od nieuczciwego pracodawcy.
                • dorsai68 Jakiś dowód na to twierdzenie? 13.01.12, 19:23
        • dorsai68 Sądzę że się zaplątałaś. 13.01.12, 15:40
          > Sama przerobiłam problem na własnej skórze, jak o dzień spóźniłam się z zapłatą
          > składki zdrowotnej, a że nie znałam dokładnie prawa - nie poszlam do ZUS żeby
          > wypełnić jakiś tam druk i to skorygować. Składkę płaciłam, myślałam że jest OK,
          > a przy najbliższym zwolnieniu ZUS odmówił mi wypłaty zasiłku chorobowego - bo
          > opóźniennie jednej płatności spowodowało, że wypadłam z ubezpieczenia.

Zasiłek chorobowy wypłacany jest z części na ub. społeczne, a nie z części na ub. zdrowotne.
          Opóźnienie nie spowodowało, że wypadłaś z ubezpieczenia, ale jedynie odmowę wypłaty zasiłku.
          Na dodatek w przypadku samodzielnie prowadzących działalność gosp. (zdaje się, ze to Twój przypadek?), jest to dobrowolna część składki, a prawo do zasiłku chorobowego nabywa po upływie 90 dni nieprzerwanego ubezpieczenia.

Podsumowując: płacenie przez prowadzącego dz. gosp. składki na ub. społeczne z dobrowolnym ub. chorobowym, to wyrzucanie pieniędzy. Wystarczy bowiem, że raz ominiesz termin i na ponowne objęcie chorobowym będziesz czekała 90 dni. Lepiej odłożyć te niespełna 50 złotych "do skarpety" niż płacić ZUSowi.
        • mundek.88 Re: Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie w 13.01.12, 18:47
          To ciekawe, bo moje dziecko przez 4 lata (!!) z winy pracodawcy nie było zgłoszone do ubezpieczenia i nie było żadnego problemu z leczeniem (wizyty u lekarza, wykup leków).
          Ergo cały system działa jak reszta tego kraju czyli do kitu.
    • kaczynska.zaraza Pogonić konowałów! 13.01.12, 12:34
      w360.wrzuta.pl/obraz/64TbRdDSjsf/protest_pacjentow
    • ukrai-niec Pracodawca cię ubezpiecza? Lekarzowi to nie wys... 13.01.12, 13:53
      To nie był lekarz tylko agent NFZ, który nie wiedział jak się wystawia recepty.
    • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Lekarze to też ludzie, tacy sami jak wszyscy. IP: *.jmdi.pl 13.01.12, 14:06
      Każdy chce spokojnie żyć i nie być karany za jakieś błędy w papierkach, bo weszły niejasne przepisy. Wybraliście sobie taki rząd (już drugi raz, idioci!) to macie za swoje!
    • Gość: filut z Pragi tuszcza szajka chce zredukowac populacje Polakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.12, 19:42
      kiedys w Wehrmachcie z mauzera, teraz metody sa bardziej wyrafinowane - eutanazja przez odciecie od leczenia i lekow

program wciaz tez sam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka