czynnik.rakotworczy 26.03.13, 11:15 Czy wykonawca będzie ten sam co w Modlinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: c Gdzie jest północ na obrazku? IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.03.13, 11:33 Trochę szkoda, że zamieszczony plan oraz drogi startowe DS-1, DS-3 oraz drogi kołowania Alfa (A0, A1, A2), Romeo (R1, R2), Oscar (O1) i Sierra (S) nie zostały zorientowane w kierunku północnym. Dzięki temu można-by się zorientować o który konkretnie pas chodzi oraz gdzie on "wylatuje". Ktoś mógłby sobie pomyśleć, że to słaba praca dziennikarska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łojezu Re: Gdzie jest północ na obrazku? IP: *.153.1.194.in-addr.abg.com.pl 26.03.13, 13:05 Czy myślisz, że ktoś kto wie co to jest "DS-1, DS-3 oraz drogi kołowania Alfa (A0, A1, A2), Romeo (R1, R2), Oscar (O1) i Sierra (S)", potrzebuje mapy? Albo ktoś kto nie wie, że będzie ją w stanie odczytać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Gdzie jest północ na obrazku? IP: *.free.aero2.net.pl 27.03.13, 17:15 Pol roku na wyremontowanie 3 kilometrow?! Wychodzi niecale 70 CENTYMETROW biezacych na godzine remontu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Gdzie jest północ na obrazku? IP: *.com 26.03.13, 18:18 No to teraz Usrynów i jego komuszki w bloczkach będą siedzieć wkurzeni kolejne lato na balkonach i tupać nóżką między pisaniem donosów, że z ręką w zegarku widzieli samolot o 22:50 który zakłóca w ich mnienaniu ciszę nocną nad Usrynowem. ROTFL. Odpowiedz Link Zgłoś
felinefila Re: Gdzie jest północ na obrazku? 24.04.13, 18:40 Gość portalu: Paweł napisał(a): > No to teraz Usrynów i jego komuszki w bloczkach będą siedzieć wkurzeni kolejne > lato na balkonach i tupać nóżką między pisaniem donosów, że z ręką w zegarku wi > dzieli samolot o 22:50 który zakłóca w ich mnienaniu ciszę nocną nad Usrynowem. > ROTFL. Mądry nic nie powie, głupi będzie szczekał... Nie wszyscy mieszkają w blokach, a gdyby Ci 300 metrów nad głowa co 5 minut przelatywał samolot też byłbyś zazdrośniku zachwycony... Odpowiedz Link Zgłoś
ate7ier Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont na ... 26.03.13, 11:51 Czy będzie respektowana cisza nocna w godzinach 22-6? Czy też jak zawsze przy remontach na Okęciu będziecie Państwo mieli wszystkich mieszkańców Ursynowa wiadomo gdzie i nie będzie można spać z powodu opóźnionych charterów lądujących o pierwszej w nocy? Czy w takich sytuacjach przewidziano kary pieniężne dla lotniska? Jeśli tak to gdzie trafią te pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c cisza nocna IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.03.13, 11:57 > Czy będzie respektowana cisza nocna w godzinach 22-6? Skąd sobie wymyśliłeś tą ciszę nocną? Nie ma takiego prawa, chyba, że bierzemy pod uwagę 'regulamin nocny' Twojego bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
ate7ier Re: cisza nocna 26.03.13, 12:03 To zrób głośną imprezę nocną w bloku i powiedz to co piszesz Policji - ciekawe czy będziesz przekonujący... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: cisza nocna IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.03.13, 12:35 Istnieje pojęcie 'naruszenia miru domowego'. Samoloty nad głową nie mają nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwozdz Re: cisza nocna IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 16:34 polecam lekturę rozporzedzenia ministra środowiska w sprawie dopuszczalnych norm hałasu - nie jest długie a wile może waćpanu rozjaśnić pod kopułą (podpowiem że w nocy wartość dla terenu zabudowanego jakiej nie może przekraczać jakakolwiek działalność to 80 dB - jeszcze niedawno było to 75 dB i były to jedne z ostrzejszych norm w Europie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.31.9.4.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.03.13, 16:25 a czy przeprowadzając się na ursynów nie wiedziałeś, że od dziesiątek lat samoloty lądujące na Okęciu właśnie tędy latają? Odpowiedz Link Zgłoś
martica co z cisza nocna?Okecie ma ja w dupie 26.03.13, 12:14 Mam serdecznie dosc lotow do 1 nad ranem i od 4 nad ranem! Albo chociaz nie puszczac md11 w tak rannych godzinach bo moj blok sie trzesie - mieszkam na 10 pietrze dokladnie w srodku podejscia na 29. Kiedys kochane Okecie respektowalo cisze nocna, ale teraz mozna fiola dostac - czlowiek spi po 3-4 godziny wtedy! Co sie stalo ze nagle Okecie wykonuje oparcie praktycznie 24/7?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ar34 Re: co z cisza nocna?Okecie ma ja w dupie IP: *.itsa.net.pl 26.03.13, 12:55 To lotnisko nie istnieje tam od wczoraj. Trzeba było zamieszkać w większej odległości od niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: co z cisza nocna?Okecie ma ja w dupie IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.15, 21:32 Mieszkam tu od 30 lat. Kiedys samoloty lataly z duzo mniejsza czestotliwoscia. Teraz jest to nie do zniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: co z cisza nocna?Okecie ma ja w dupie IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.13, 00:49 Nad ranem lataja glownie samoloty cargo, firm kurierskich itp. One tak musza latac i maja skomplikowane rozklady z wieloma przystankami. A poza tym chcesz dostawac przesylki na czas? No wiec beda latac. A takie firmy korzystaja zwykle z samolotow ktore juz rzadko lataja na liniach pasazerskich, to masz i MD11. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piast Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont na ... IP: *.ip.netia.com.pl 26.03.13, 12:41 Nie róbcie takiej sensacji. Nawet przy działających obydwu pasach i tak większość startów i lądowań odbywa się właśnie na tym pasie (DS-1). Drugi pas jest używany tylko dla dużych samolotów, w przypadku remontu pasa DS-3 (tak było ok dwa lata temu), lub gdy warunki atmosferyczne szczególnie nie sprzyjają lądowaniu na DS-1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.fbx.proxad.net 26.03.13, 12:51 Proszę nie pisać bzdur ,panie Piast!Większość, i to znakomita większość operacji lotniczych ,zwłaszcza ładowania,jest wykonywana na drodze DS3 czyli z kierunku Piaseczno.Przeloty nad Ursynowem,ze względów społecznych głownie,są wykonywane sporadycznie.PPL co roku wykonuje remonty,większe, mniejsze-nie ma chyba takiego drugiego portu lotniczego na świecie!A koszty!Lepiej nie mówić!Łatwo można sprawdzić,czytając gazety z kolejnych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.fbx.proxad.net 26.03.13, 12:54 Oczywiście chodzi o lądowania a nie ładowania .Przepraszam za błąd pisarski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trexx Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 13:04 zgadzam się z przedmówcą, większość lata nad piasecznem teraz. Ciekawe, co władze lotniska mają na myśli mówiąć, że będą się starać aby remont był jak najmniej uciążliwy dla mieszkańców? Zainstalują tłumiki na samolotach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.03.13, 13:18 Lądowania na 33 odbywają się przede wszystkim dlatego, że tam jest ILS i dodatkowo, że pas jest najdłuższy. Lądowania na 11 (gdzie też jest ILS) odbywają się wyłącznie wtedy, gdy wiatr nie pozwala na lądowanie na 33. 15 i 29 (Twój Ursynów) ze względu na brak pomocy radionawigacyjnych (podejścia wyłącznie nieprecyzyjne) używane do lądowań są wyłącznie w sytuacjach wyjątkowych (głównie wiatr i zamknięcia drugiego pasa). Lotniska (i ich pasy) w całym cywilizowanym świecie są na bieżąco remontowane. Remont generalny DS-3 nie był wykonywany od niemal 30 lat. PPL remontuje, bo musi utrzymywać infrastrukturę lotniskową we właściwym stanie. Nie remontuje dla własnego "widzimisię". Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n 26.03.13, 15:42 Po remoncie DS-3 już nie będzie najdłuższy, a w zasadzie będzie pomijalnie dłuższy, bo DS-1 ma zdaje się 2800m, a ten będzie miał 3100m. To będzie koniec lądowań i startów B747 na warszawskim lotnisku (wymagają minimum 3100m). I problem z MD11, które przy maksymalnej masie startowej też wymagają 3100m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.03.13, 16:22 Pas ma być skrócony, ale tylko do lądowań. Do startu długość pozostanie praktycznie bez zmian. Nie sądzę, żeby na 3100 m 747 nie wylądował. Na Balicach i lądują i startują, więc i warszawskie 3100 na 100% wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.fbx.proxad.net 26.03.13, 17:39 Ja wiem,że musi się odezwać lotniskowy PR,bo co to byłby za PR gdyby się nie odezwał!A jednak radzę przejrzeć wszystkie informacje o remoncie dróg startowych na lotnisku od 20 lat.Co roku mniejszy lub większy remont!Czasem prawie generalny,przez kilka miesięcy .Nigdzie tego nie widziałem, choć bywam na różnych lotniskach.Acha!I jeszcze jedno.Techniczna ograniczoność lotów nad Ursynowem to jedno,zaś nieuchronny problem społeczny to drugie. Dobrze,że przeloty z tego kierunku są stosunkowo nieliczne.Inaczej, panie B., PPL miałby spore kłopoty.Niech więc tak zostanie,tego się trzymajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.03.13, 17:55 Z PPL to ja nie mam nic wspólnego. 1. Cieszę się, że często bywasz na lotniskach. I za każdym razem zbierasz potwierdzone informacje na temat prac remontowych prowadzonych w tych obiektach? Skąd pewność, że Okęcie jest wyjątkiem? 2. Sugerujesz, że PPL remontuje lotnisko Okęcie tak dla sportu? Wywala pieniądze w błoto? Wyłącznie w celu poszkodzenia osobom mieszkającym w jego okolicach? 3. Jakie kłopoty? Sejmik woj, Mazowieckiego wyznaczył strefę ograniczonego użytkowania. I wyłącznie przepisami strefy tej dotyczącymi można kierować się przy dochodzeniu roszczeń od PPL. Jeżeli masz taki zamiar i jesteś do tego uprawniony to się pospiesz. Bo niezależnie od tego czy 29 jest w użyciu często czy rzadko, to ostatnim dniem na wniosek jest 3 sierpnia 2013. Potem pozamiatane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.fbx.proxad.net 26.03.13, 18:49 Spokojnie ,panie B! Znam lepiej Okęcie niż ci się zdaje,więc wiem co piszę.Na innych lotniskach bywam w tak różnych okresach,że pewnie bym widział prowadzone tam prace.Jeśli przyjacielu tak się interesujesz,sprawdź częstotliwość remontów w Warszawie.Wtedy pogadamy.W sprawie OOU-no cóż tylko część Ursynowa jest nim objęta,ale ja nie o tym mówie,choć akurat lepiej się na tym znam niż przypuszczasz.Ursynów jest bowiem tak położony wobec lotniska,że gdyby odbywał się nad nim częste przeloty, jak na Piasecznem, byłoby to niesłychanie szkodliwe.Zwłaszcza,że będące na tzw.prostej maszyny lecą już sporo niżej.I to są względy najważniejsze ,nie zaś techniczne.I tylko tyle panie B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.03.13, 13:20 Nie. Lądowania DS-3 (pas 33). Starty DS-1 (pas 29). Jeżeli wieje ze wschodu. Lądowania 11 (DS-1), start z 15 (DS-3). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 17:34 O! zaraz słoje z Ursynowa będzą chcieli, żeby im tunel wybudować, bo za głośno jest. Już jest mowa o odszkodowaniach... a sprowadzając się do Warszawy nie wiedzieli, że to duże miasto, i że samoloty latają? Biedne te słoiczki, oj biedne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.fbx.proxad.net 26.03.13, 18:55 Nie ma się co śmiać!Gdybyś miał nad domem kilkadziesiąt razy dziennie huk silników lotniczych,to byś nie trzy KKK a sto razy bardziej przeklinał.Jestem warszawskim słoikiem od 5 pokoleń i współczuję np. mieszkańcom Ursusa.Uważaj na portki w przyszłości, kiedy będziesz bezpośrednio pod lecącym odrzutowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikey Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.13, 00:58 Droga nad Piasecznem a nad Ursynowem to jednak inne bajki. Mieszkalem dlugo u rodzicow w Piasecznie. Dom w miejscu takim ze lapia sie nawet na odszkodowanie. Uciazliwe to bywalo glownie cieplym latem, bo samloty troche zagluszaly telewizor przy otwartych oknach. W nocy sie spalo absolutnie normalnie zawsze. Czasem jak jakis potwor nisko lecial to czlowiek podchodzil do okna. Albo Boeing kapitana Wrony bez kol. Ale generalnie totalna olewka samolotow. I to mowie o typowych zachodnich wiatrach, kiedy wszystkie ladowania prawie byly od Piaseczna, nie o sytuacji jak ta nietypowa zima kiedy prawie nic tu nie lata bo ciagle wieje wschodnim mrozem. Teraz mam mieszkanie na Ursynowie. Mi samoloty jakos strasznie nie przeszkadzaja ale jednak komfort znacznie mniejszy. Samoloty sa nizej, sa wysokie bloki a nie domki czy male bloczki, wiec i blizej do samolotow i zla architektura - blokowa niesie halas i drgania. Nie rozumiem za bardzo strefy z mozliwoscia odszkodowan. Obejmuje rejony w ktorych halas nie utrudnia zycia, a nie obejmuje tych gdzie utrudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
cbacba tym co szum samolotowy przeszkadza.... 27.03.13, 04:09 tym co szum samolotowy przeszkadza niech zmienia miejsce zamieszkania. dlaczego kupili mieszkania blisko lotniska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przesympatyczny Re: tym co szum samolotowy przeszkadza.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.13, 08:35 Nie wiesz o czym piszesz kowboju. Jak masz za dużo czasu to nagotuj w domu rosołu albo dzieciom poczytaj ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: URS rulez. Re: tym co szum samolotowy przeszkadza.... IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.13, 11:53 od 20 lat mieszkam na Ursynowie i dopiero w tym roku samoloty stały się uciążliwe. Wracaj słoiku skąd przyjechałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
realestate1 Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont na ... 27.03.13, 14:13 ile okien Przedsiębiorstwo Państwowe "Porty Lotnicze" wymieniło mieszkańcom Obszaru Ograniczonego Użytkowania? Proste większy hałas generowny przez remont to fakt - wymiana okien byłaby ładnym środkiem zaradczym, gdyby o nim ktoś przed remontem pomyślał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesio Zdenerwowany Mieszkaniec URSu IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.13, 12:42 Zauważyłem wzmożony ruch lotniczy od wczoraj i już mam dosyć.. pierdyliard samolotów na minutę. Jak przeczytałem że ma być tak pół roku to rozważam wyprowadzkę mimo że jestem tu od 20lat i było zawsze spoko. "Robimy co się da by zmniejszyć hałas".. ciekawe jak? Takie gadanie pod publikę. Odpowiedz Link Zgłoś
ariels Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont na ... 24.04.13, 18:59 Mieszkam na Bemowie, w bloku, który leży już na ścieżce zniżania. Nie przesadzajcie, nie jesteśmy Frankfurtem czy Londynem, i lądowań/ startów dziennie nie jest tyle, żeby nie dało się wytrzymać. Poza tym w większości przypadków - widziały gały, co brały. Lotnisko nie działa od wczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: knp Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont na ... IP: 93.154.131.* 23.05.13, 00:06 Sami sobie oceńcie, czy jest to w porządku: osiedle Grabów : 20.05.2013 godzina 6:10 do godziny 7:00 = 12 przelotów, godzina 7:00-8:45 = 17 przelotów.... Piszę ile słyszę, huk jest tego formatu, że nie słychać nic, ani radia, ani niczego... oprócz ROZSADZAJĄCEGO HUKU!!!! W nocy o godzinie 00:17 to samo!!!! Taki przykład... jak już muszą mnie ogłuszać, to nie mogą latać wciągu dnia? Zwykły obywatel hałasując o tej porze dostałby mandat, a oni wszyscy święci, nie? Prawu nie podlegają. Mieszkam tu od urodzenia, wiem o co chodzi ludzi jak zawsze macie w dużym poważaniu, co? Pozdrowienia dla urzędników, którzy na to pozwalają...podobno ktoś tu może jeszcze głosować, to przynajmniej teraz wiadomo, na kogo już nie warto, strata czasu i zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursyn Re: Kilka miesięcy hałasu nad Ursynowem. Remont n IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.13, 12:05 Wiele osób (które nie mieszkają na Ursynowie) wypisuje o tym, że ludzie wiedzieli gdzie kupują mieszkania, że lotnisko było wcześniej, itp. Widzieli, ale ludziom nie przeszkadzają latające samoloty tylko hałas, a to ma zasadnicze znaczenie. Normy hałasu są określone jako max 60db w nocy. I mało mnie obchodzi to że samoloty muszą latać zmienioną trasa bo jest remont głównego pasa. Mnie interesuje przestrzeganie prawa i nie przekraczanie norm 60db. Chyba nigdzie na świecie nie ma tak, aby samoloty latały 30m nad budynkami i zakłócały życie ludziom. To jest terroryzm i niszczenie zdrowia ludziom, przy biernej postawie urzędników i władz. Zaniechanie ochrony ludzi to przestępstwo przeciwko zdrowiu i życiu ludzi. Na czas remontu głównego pasa loty powinny być przeniesione do Modlina. No ale lotnisko woli zarabiać kosztem zdrowia i życia ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś