Gość: luksusem_jadę IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.13, 16:31 bo temperatury poniżej 7 stopni są niebezpieczne i dla nas i dla letnich opon a w jaki sposób dla opon? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elmo Re: Kiedy zmienić opony na letnie? Serwisy kuszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.13, 16:56 Pan Jarek z Żoliborza, to chyba nie TEN Pan Jarek?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski Jak ktoś jeździ jak doopa to i opony.... 02.04.13, 17:03 ... zimowe nie pomogą! Przestańcie wmawiać ludziom, że opona zimowa uratuje ich od wszystkiego, bo to bzdura totalna! Fakt, opony te POMOGAJĄ ale nie URATUJĄ kierowcy od uślizgu! Nieśmiało chciałbym zauważyć, że jakieś 15-20 lat temu opon zimowych w Polsce było jak na lekarstwo i ludzie jakoś umieli sobie poradzić na letnich... No, ale wtedy byli kierowcy a nie przekładnie między pedałami, kierownicą i skrzynią biegów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Jak ktoś jeździ jak doopa to i opony.... IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.13, 17:27 Te 15-20 lat temu nie było opon "letnich", tylko "całoroczne". Innemi słowy - opony przeciętne w każdych warunkach, a nie "trochę lepsze zimą i totalnie do dupy w lato" lub "trochę lepsze w lato i totalnie do dupy zimą". Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski I jakoś dawało się jeździć prawda? 02.04.13, 20:26 D124 lub D90 to wówczas był standardowy typ opony i jakoś ludzie potrafili sobie poradzić nawet w największe zimy - czemu teraz nie umieją? Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: I jakoś dawało się jeździć prawda? 02.04.13, 21:19 kpawlowski napisał: > D124 lub D90 to wówczas był standardowy typ opony i jakoś ludzie potrafili sobi > e poradzić nawet w największe zimy - czemu teraz nie umieją? Ano widzisz, teraz "raczej mało"umią" bo są kiepsko a właściwie wcale wyszkoleni. Teraz na kursie uczą, jak zdać a nie uczą poprawnej jazdy i tak jest od wielu lat, od kiedy masowo zaczęły powstawać te pożal się Boże "szkoły nauki jazdy. Zakładam,że prawko masz już spory czas, więc wiesz,co mam na myśli. Ja prawko zdawałem w tamtych czasach, faktycznie mało kto wiedział o zimówkach a mimo to jeździło się i to bez większych problemów. Auta również były inne, nie tak wypasione w elektronikę, jak obecne. I co? I dało się szmat czasu przejeździć bez wypadku, bo człowiek wówczas naprawdę się czegoś nauczył. A dziś wystarczy parę centymetrów śniegu i sierotki w wypasionych furach i na zimówkach jojczą i robią lament,że ciężko się jeździ. Bo jeździć to trzeba umieć a nie umić :) Odpowiedz Link Zgłoś
todeskult A ty pewnie "miszcz" kierownicy jesteś? 02.04.13, 18:03 A ty pewnie "miszcz" kierownicy jesteś? Wszyscy jadą jak łamagi, tylko "miszczowi" się udaje... Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski No popatrz... 02.04.13, 20:25 Jakoś jeździłem wtedy puzlonezem w tzw eksportowej wersji z silnikiem 2,0 DOHC od Fiata Mirafiori na oponach D124 lub D90 i jakoś dawałem radę, nie mając problemów ani zimą ani latem - nie potrzebowałem opon zimowych, żeby się nie rozbić... Fakt, opony zimowe pomagają, ale nie ma co liczyć na cuda zakładając je do samochodu - nic Ci nie pomoże jak nie umiesz wyprowadzić auta z ewentualnego uślizgu! Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Re: No popatrz... 02.04.13, 21:22 Fakt, ta wiara miszczuff kierownicy w magiczną moc zimówek. Ale od tego umiejętności ani oleju w głowie nie przybywa. Odpowiedz Link Zgłoś
gom1 Re: Kiedy zmienić opony na letnie? Serwisy kuszą 02.04.13, 17:56 Gość portalu: luksusem_jadę napisał(a): > a w jaki sposób dla opon? Też mnie to zaciekawiło. Może szanowna redakcja odwiedzi jeszcze raz pana mechanika i poprosi o rozwinięcie tematu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubson Re: Kiedy zmienić opony na letnie? Serwisy kuszą IP: *.ip.netia.com.pl 02.04.13, 19:51 Nikt nigdy nie przeprowadził takowych badań, natomiast łatwo można wywnioskować, że opony zimowe poprzez wysoką zawartość krzemionki zachowują elastyczność i nie twardnieją w warunkach niskich temperatur, w przeciwieństwie do letnich. Twarde, zmrożone kryształki lodu, ukryte pod śniegiem dziury, etc. sprawiają, że opona letnia w zimowych warunkach jest bardziej podatna na uszkodzenia od zimowej... to nie ulega wątpliwości. Ale oczywiście zwolenników badań czy "wiejskich" specjalistów nie przekonam, toteż oni przecież jeżdżą po 20 lat cały rok na letnich i nie mają problemu, wystarczy uważać.. Tzw. "kierowcy". :) Odpowiedz Link Zgłoś
gom1 Re: Kiedy zmienić opony na letnie? Serwisy kuszą 02.04.13, 20:27 Gość portalu: Kubson napisał(a): > Nikt nigdy nie przeprowadził takowych badań (...) to nie ulega wątpliwości. Acha. Jasne. No tak. Rzeczywiście. Rozumiem zatem, że letnie opony, które składuję w nieogrzewanym garażu i są przez to wystawione na działanie mrozu, powinienem przenieść do ciepłej piwnicy? Wniosek równie dobry jak Twój :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski Dokładnie tak! 02.04.13, 20:32 Jeśli już decydujesz się na opony sezonowe to powinieneś zadbać o ich prawidłowe składowanie... Niemniej jednak nadal uważam, że kontrola samochodu w uślizgu zależy od umiejętności kierowcy a nie od rodzaju opony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubson Re: Kiedy zmienić opony na letnie? Serwisy kuszą IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.13, 22:08 Hehe, trafnie mnie podsumowałeś, jednak nieco błędne jest Twoje rozumowanie; miałem na myśli to, co dzieje się z letnią oponą podczas kontaktu z taką nawierzchnią oraz to, jakie zachodzą procesy w bardzo (nie -1) niskiej temperaturze :) Ale, jak mówiłem; badań nikt nie przeprowadził, w związku z tym każdy może mieć swoją teorię opartą o swoje doświadczenie; a jak ktoś zechce takową teorię obalić, należy przeprowadzić odpowiednie badania. :) Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Kiedy zmienić opony na letnie? Serwisy kuszą 02.04.13, 18:18 Ja tam zawsze zmieniam na przejściówki sliki po GP Bahrajnu a przed GP Hiszpanii i zawsze zdążam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubson Re: Kiedy zmienić opony na letnie? Serwisy kuszą IP: *.ip.netia.com.pl 02.04.13, 19:51 Nikt nigdy nie przeprowadził takowych badań, natomiast łatwo można wywnioskować, że opony zimowe poprzez wysoką zawartość krzemionki zachowują elastyczność i nie twardnieją w warunkach niskich temperatur, w przeciwieństwie do letnich. Twarde, zmrożone kryształki lodu, ukryte pod śniegiem dziury, etc. sprawiają, że opona letnia w zimowych warunkach jest bardziej podatna na uszkodzenia od zimowej... to nie ulega wątpliwości. Ale oczywiście zwolenników badań czy "wiejskich" specjalistów nie przekonam, toteż oni przecież jeżdżą po 20 lat cały rok na letnich i nie mają problemu, wystarczy uważać.. Tzw. "kierowcy". :).. Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski To nie zależy od opon... 02.04.13, 20:29 tylko od umiejętności kontrolowania samochodu w ewentualnym uślizgu - mało kto się tego uczy, bo dziś każdy operator kierownicy uważa się za co najmniej Stiga z Top Gear... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Pompowanie azotem IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.13, 20:45 79% składu powietrza ziemskiego to azot, więc napełnienie do ok. 100% niewiele pomoże. Nie dajcie się ludzie nabrać i nie płaćcie za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomo Kiedy zmienić opony na letnie? Serwisy kuszą pr... IP: *.merinet.pl 03.04.13, 21:35 Ja zmienię najwcześniej w 3 tygodniu kwietnia jeżeli pogoda będzie odpowiednia. Odpowiedz Link Zgłoś