Dodaj do ulubionych

Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Może ...

IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.13, 18:07
tak, tak, zróbcie wszędzie kontrpasy, zapasy i wypasy dla rowerzystów.
a jak spotkam jakiegoś na chodniku, to dostanie zwykłym pasem.
takim ojcowym.
w d u p ę
Obserwuj wątek
    • djo4 tak, tak !!! 06.06.13, 18:27
      Miasto dla rowerów i dla pieszych, NIE dla samochodów!
      • Gość: xccx Re: tak, tak !!! IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 18:49
        a samochodami to kto jeździ, cyborgi??
        • Gość: szuwarek Re: tak, tak !!! IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 19:50
          Samochodami jeździ mniejszość. W centrum: 30-33%użytkowników dróg. I te 33% generuje 90% ruchu na śródmiejskich ulicach. Więc jeśli rozmawiamy o tym, kto komu wchodzi w drogę, to odpowiedź jest jedna: samochody wszystkim pozostałym.
          • Gość: amx Re: tak, tak !!! IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 20:53
            sam jesteś mniejszość - w Wawie kilkaset tysięcy kierowców i kilka tysięcy pedalarzy

gdyby zrobić prawdziwą demokrację i głosowanie to nie mielibyście nawet killometra ścieżek tak was mało
            • Gość: umm Re: tak, tak !!! IP: 193.164.142.* 07.06.13, 07:55
              w samochodach tez są pedały, nie zapominaj :)
            • robertrobert1 Re: tak, tak !!! 07.06.13, 10:30
              Demokracja to respektowanie praw mniejszości a to co proponujesz to jest anarchia.
            • toxicwaltz Re: tak, tak !!! 10.06.13, 09:32
              > sam jesteś mniejszość - w Wawie kilkaset tysięcy kierowców i kilka tysięcy peda
              > larzy

Każdy kierowca jest także pedalarzem. Może bardzij niż rowerzysta, gdyż zdecydowana większość kierowców korzysta z trzech pedałów.
        • Gość: spruce Re: tak, tak !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 20:04
          Samochodami jeżdżą bardzo uprzejmi kierowcy przyjaźni rowerzystom. Chamowaci nie istnieją w realu, są tylko tu na forum i to wcale nie są kierowcy.
          • gom1 Re: tak, tak !!! 06.06.13, 21:54
            Gość portalu: spruce napisał(a):
            > Samochodami jeżdżą bardzo uprzejmi kierowcy przyjaźni rowerzystom.

O tak, bardzo uprzejmi:
            www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=wsJl_xZcJ8E
            • Gość: rwr Re: tak, tak !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 22:03
              Jasne że uprzejma. Mogła zabić, a tylko spychała z jezdni.
            • Gość: marder Re: tak, tak !!! IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 22:07
              A to j.bany k.rwiszon... Zgłosiłeś film, bo kwalifikuje sie na potrącenie = 500 pln mandatu minimum. Ja bym ją zatrzymał do przyjazdu policji.
              • Gość: jlb Re: tak, tak !!! IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 23:17
                Jakbym ja zaczął robic filmy z zachowania pedalistów, to co poniektórzy by się kwalifikowali do dwóch lat odsiadki za spowodowanie uszkodzenia ciała lub rozstroju zdrowia trwającego dłużej niż 7 dni. U pieszych na chodnikach, na których was w ogóle nie powinno byc. Ponad 80-letnią matkę znajomego z pracy taki "ekolog" załatwił w Parku Żeromskiego, w którym go oczywiście tym bardziej nie powinno byc, na dwa tygodnie leżenia w szpitalu, i też oczywiście, spieprzył, i jest nie do zidentyfikowania, bo także oczywiście rowery nie mają żadnych znaków identyfikacyjnych, a policja leje na sprawę.

I dlatego życzę wam wszystkiego najgorszego, i wnioskuję o całkowity zakaz poruszania się rowerem po mieście.
                • Gość: marder Re: tak, tak !!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 00:27
                  Jesteś słodki, ale rozczaruję Ciebie: mam jeszcze mniej tolerancji dla durnych zachowań rowerzystów niż dla kierowców. Jakbyś bywał na forum częściej i śledził moje wpisy, to wiedziałbyś co myślę o takich - jak opisałeś - rowerzystach. I taraz kilka korekt: ekolog to w moim kręgu zawodowym ciężka obraza - jeżdżę rowerem m.in. ze względu na jego przewidywalność w korkach. W niektórych parkach dozwolona jest jazda rowerem (wręcz wyznaczone są pasy do jazdy), więc być może sytuacja wyglądała nieco inaczej niż ją sobie wyobrażasz (starsza Pani na przechodząca nieprzepisowo przez jezdnię - znasz to, to przecież codzienność). Ostatniego kretyna który potrącił pieszego na chodniku na moich oczach dokumentnie publicznie zmieszalem z błotem i tylko obecność mojej córki i jej interwencja spowodowała że na tym sie skończyło. Tyle że ten osobnik był niedzielnym rowerzystą, z całkowitą pewnością rekreacyjnie jechał do parku - to kierowca samochodu na rowerze - dobrze ubrany, około 50 lat, zadbany. Schowaj swoje wnioski i życzenia tam gdzie ich nie znajdziesz, bo prawdę mówiąc nawet nie ma sensu ich komentować - dno i 100 metrów mułu. To tak jakby wnioskować o aresztowanie wszystkich kierowców bo przecież jeżdżą po pijaku i zabijają ludzi, albo życzyć im pożaru elektryki w samochodzie - w niektórych modelach nawet nie otworzysz wtedy drzwi... Debili na dwóch/czterech kólkach nie brakuje nigdy - walcz z nimi, ale nie bądź jednym z nich. "Bohaterka" tego filmu powinna mieć randkę z prokuratorem jeśli doszło do fizycznego kontaktu rowerzysty z jej samochodem.
                  • Gość: marder uzupełnienie IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 01:02
                    Wspomniany przez jlb "rowerzysta" również powinien mieć przyjemność spotkania z prokuraktorem zwłaszcza za ucieczkę z miejsca zdarzenia - niezależnie od jego okoliczności. Zakładam, że był to tak zwany "nieśmiertleny", koleś 15-25 lat - inaczej g.wniarz.
                    • Gość: gość portalu Kto by to nie był, zasługuje na solidny wpie... IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 06:42
                      • Gość: marder jedno i drugie zasługuje na solidny wpie. IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 11:35
                        tylko jakoś nie woolno w ten dobitny spób warażać swoich przekonań i opinii.
                  • Gość: jdfjls Re: tak, tak !!! IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 21:21
                    O ile nic się nie zmieniło w ciągu ostatnich 2 m-cy to do parku Żeromskiego jest zakaz wjazdu rowerów. Tak więc niezależnie co robił rowerzysta ani jak szybko jechał nie miał prawa tam być.
                • gom1 Re: tak, tak !!! 07.06.13, 08:16
                  Wyluzuj chłopie, bo za chwilę cały świat będziesz musiał znienawidzić. Zapytaj w rodzinie, w pracy czy gdzie tam chcesz, kto jeździ rowerem, a potem możesz wykrzyczeć mu w twarz swoje frustracje. To łatwe - anonimowo na forum się udało, więc i w "realu" dasz radę.

Chcesz filmować, proszę bardzo. Może w ten sposób wyeliminujesz kilku bandytów drogowych, z których jeden popisał się we wspomnianym Parku. Ale wrzucanie wszystkich rowerzystów do jednego worka jest niesprawiedliwe. A co do życzeń.. może zmienisz kiedyś zdanie o "pedalistach", jak jeden z nich będzie udzielał Ci pierwszej pomocy, bo akurat przejeżdżał obok, a pozostali ludzie jedynie zwalniali żeby się poprzyglądać.
                  • Gość: marder Re: tak, tak !!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 11:45
                    mini apteczkę wożę codziennie...
                • robertrobert1 Re: tak, tak !!! 07.06.13, 11:50
                  Gość portalu: jlb napisał(a):

>
                  > I dlatego życzę wam wszystkiego najgorszego, i wnioskuję o całkowity zakaz poru
                  > szania się rowerem po mieście.

Tia ...pomarzyć se możesz.
                • je-nua Re: tak, tak !!! 07.06.13, 12:53
                  @jlb

ilu pieszych i rowerzystów ZABIJAJĄ kierowcy?
                  • Gość: Boddoxx Większość wypadków rower-samochód powodują IP: 194.8.120.* 07.06.13, 15:11
                    kierowcy.

Na chodnikach ginie co roku sporo pieszych na skutek potrącenia przez samochody (w 2011r. było ich 15 + 6 na przystankach). W 2011r. żaden rowerzysta nie spowodował śmierci pieszego.
      • kriso13 Re: tak, tak !!! 07.06.13, 08:15
        djo4 napisał:

> Miasto dla rowerów i dla pieszych, NIE dla samochodów!
        Miasto to nie wieś, gdzie mogłeś na rowerze wiechać nawet do obory
        • Gość: marder Re: tak, tak !!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 11:37
          Wiesz co, mieszkamy w Warszawie od pokoleń, gdzieś na około od XVI wieku i ja JEŻDŻĘ codzieniie rowerem po mieście. Wieśniaki się wstydzą roweru, bo samochód to pozycja, coś mi sie wydaje, że twoja postawa wynika z bycia miastowym w pierwszym pokoleniu - ba jest typowa dla słoików.
        • robertrobert1 Re: tak, tak !!! 07.06.13, 11:53
          kriso13 napisał:

> djo4 napisał:
          >
          > > Miasto dla rowerów i dla pieszych, NIE dla samochodów!
          > Miasto to nie wieś, gdzie mogłeś na rowerze wiechać nawet do obory

Jak do tej pory rowerem wjeżdżałem do klatek schodowych, parkingów podziemnych i nadziemnych, do windy, do biurowców, do banków i do sklepów więc idąc twoim tokiem rozumowania ...miasto to wielka wieś....hi, hi, hi
    • wielokropek12344 Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Może ... 06.06.13, 19:07
      panie mądry, weź pan rower, weź pan te pedały i jedź
      • Gość: Paweł Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.com 06.06.13, 20:42
        Spokojnie, tuż po wyborach w 2014 PO szykuje skok na kasę rowerzystów. W ministerstwie zdrowia pierdzistołki PO knują nad projektami OC dla rowerzystów. Już widzę jak rowerzyści płacą po 50 zł/m-c ubezpieczenia. Będzie zajęcie dla policji przynajmniej - kontrolować dokumenty rowerzystów i karać.
        Dodatkowo MZ rozważa obowiązkowe kaski rowerowe, co też skutecznie zniechęci nie tylko z przyczyn cenowych ale i praktycznych - na zakupy rowerem? OK, ale kask zostaw na rowerze złodziejom lub idź z nim na zakupy:-) Ewentualnie lokalnie małe odcinki jedź na lewo i licz, że nie spotka cię policja:-)
        • Gość: marder Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 21:45
          Wiesz co? To wcale nie musza byc głupie pomysły. Kaski dla nieletnich moim zdaniem powinny być obowiązkowe. Ja jeżdżę w kasku od dawna, jakoś mi przeciętnie to przeszkadza, na zakupy również. OC? wielu kupuje je już dzisiaj i wcale nie jest tak drogie jak zapowiadasz. Więc może wcale nie będzie aż tak źle.
          • toxicwaltz Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż 10.06.13, 09:48
            > Kaski dla nieletnich moim zdan
            > iem powinny być obowiązkowe.

Po co? Do normalnej jazdy z zazwyczaj spotykanymi prędkościami kask nie jest potrzebny. Nie każdy jeździ rowerem 40km/h po prostej, większość nie przekracza 20km/h. Zamiast kasków dla nieletnich należałoby wprowadzić kursy, jak jeździć rowerem w ruchu ulicznym. Prawidłowe zachowanie w ruchu ulicznym jest bez porównania ważniejsze niż jazda w kasku. Kask mógłby wprowadzić o takiego młokosa złudne poczucie bezpieczeństwa i zachęcać go do nadmiernego ryzyka.

Poza tym, przykład Australii pokazuje, że obowiązek jazdy rowerem w kasku nie musi poprawić bezpieczeństwa. Po wprowadzeniu obowiązku jazdy w kasku liczba ofiar wśród rowerzystów spadła wprawdzie o 30%, ale liczba rowerzystów spadła o 50%, zatem bezpieczeństwo pojedynczego rowerzysty zmniejszyło się.

> OC? wielu kupuje je już dzisiaj i wcale nie
            > jest tak drogie jak zapowiadasz.

Dziś OC dla rowerzystów jest tanie, ale podejrzewam, że wprowadzenie obowiązkowego OC na rower spowoduje znaczny wzrost cen składek.

Pamiętaj, że jazda rowerem jest zaliczana do codziennych czynności życiowych jak chodzenie pieszo. Wiele polis na życie lub na mieszkania obejmuje pokrycie szkód, które powstały w wyniku normalnych, codziennych czynności - w tym jazdy rowerem.

Mam wrażenie, że obowiązkowe OC i kaski dla rowerzystów to chęć zdecydowanego zmniejszenia liczby rowerzystów na polskich drogach. W cywilizowanym świecie dąży się raczej do tego, żeby rowerzystów bylo więcej.
            • Gość: marder Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.13, 13:01
              Stary mlodzi ludzie mają niezrośnięte ciemiączko - szczyt głowy, dlatego powinni jeździć w kaskach. Uderzenie w głowę dla nich może być zabójcze.
              • gom1 Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż 10.06.13, 13:09
                Gość portalu: marder napisał(a):
                > Stary mlodzi ludzie mają niezrośnięte ciemiączko

Noo.. bardzo młodzi. Półtora roku do dwóch lat.
                • Gość: marder Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.13, 13:11
                  ok. Nie zrośnięte tak jak u zakutego łba którym jestem.
              • toxicwaltz Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż 10.06.13, 14:25
                Ciemiączko zarasta między 9-ym a 18-ym miesiącem życia.

Całe nasze pokolenie jeździło rowerami bez kasków, nawywracaliśmy się co niemiara, nie znam przypadków śmierci dzieci wśród rodziny/znajomych na skutek wywrotku podczas jazdy rowerem bez kasku na głowie.

Kask tylko odciąga uwagę od istoty bezpiecznej jazdy rowerem po w ruchu drogowym.
                • Gość: marder Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.13, 22:37
                  Ale mogę jeździć w kasku skoro juz wiem do czego jest mi potrzebny?
                  • toxicwaltz Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż 11.06.13, 08:21
                    Przecież nikt Tobie nie broni. Ja jestem jedynie przeciwny obligatoryjnej jeździe w kasku. Jak ktoś czuje się w kasku bezpieczniej, to niech w nim jeździ.
        • robertrobert1 Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż 07.06.13, 12:10
          Gość portalu: Paweł napisał(a):

> W minist
          > erstwie zdrowia pierdzistołki PO knują nad projektami OC dla rowerzystów. Już w
          > idzę jak rowerzyści płacą po 50 zł/m-c ubezpieczenia.
          > Dodatkowo MZ rozważa obowiązkowe kaski rowerowe,
          >
          Rozważać to oni mogą bo kompletnie nie znają specyfiki komunikacji rowerowej po mieście. Gdyby wprowadzili OC i kaski to wówczas cały system wypożyczalni rowerów miejskich by upadł bo nikt nie będzie wychodził z kaskiem tylko po to aby być może przejechać się na rowerze. A co z przyjezdnymi turystami...
          ABSURD!!! To byłby absurd ale wiele absurdów jest w tym kraju.

Kaski ok ale dla małoletnich czyli podobnie jak kaski narciarskie do 14 roku zycia.
          Na OC także bym się zgodził ale takie OC, które by było adekwatne do kosztów naprawy roweru. W starciu rower-samochód za straty samochodowe niech sobie kierowca płaci bo ja nie mam zamiaru odpowiadać za lakierek na Lamborghini, Lexusie czy Bugatti
          • Gość: m. Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.dynamic.mm.pl 07.06.13, 12:27
            > Na OC także bym się zgodził ale takie OC, które by było adekwatne do kosztów na
            > prawy roweru. W starciu rower-samochód za straty samochodowe niech sobie kierow
            > ca płaci bo ja nie mam zamiaru odpowiadać za lakierek na Lamborghini, Lexusie c
            > zy Bugatti
            Zawiniłeś = bulisz (lub buli Twój ubezpieczyciel). Taka jest zasada uczciwych ludzi.
            • Gość: marder Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 13:06
              100 % racji
          • Gość: jdfjls Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 21:25
            Chcieć to sobie możesz różne rzeczy, mi się np. marzy pałac na lodowej górze. Ale jak się wpasujesz komuś w samochód i stwierdzą twoją winę to i tak zapłacisz. Zresztą taka jest idea OC, a to co ty proponujesz to jest AC, ubezpieczenie z którego możesz zapłacić za remont swojego bzyka jak będzie twoja wina.
      • robertrobert1 Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż 07.06.13, 10:31
        Jeżdże po ulicy od 14 lat i żyję. Więc nie starsz mnie bo się nie boje.
        • toxicwaltz Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż 10.06.13, 09:37
          > Jeżdże po ulicy od 14 lat i żyję. Więc nie starsz mnie bo się nie boje.

Ja jeżdżę rowerem po jezdni od 36 lat. Jedyny "wypadek" miałem w wieku 11 lat, gdy facet wyszedł mi prosto pod koła zza żuka na osiedlowej ulicy, nie miałem szansy, ale ze względu na niską prędkość nikomu nic się nie stalo. Od tego czasu zero wypadków, stłuczek itp.
          • fryzjer_lysych Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż 10.06.13, 09:43
            Na Letniej w Bydgoszczy trudno rozwinąć dużą prędkość, szczególnie tak jak w twoim przypadku, kiedy ty w ogóle nie masz roweru.
    • Gość: esso Kontrapas ... IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 19:07
      Czyli co ? jazda na wprost vis-a-vis rozpędzonych samochodów ???
      Puchalski zagrzał stołek i oderwał się od rzeczywistości, po raz kolejny daje dowód na to, że on kompletnie nie nadaje się na Pełnomocnika Rowerowego w Ratuszu
      JAZDA Pod Prąd w Centrum ? ,... tam, gdzie kierowcy szaleją ?
      To się powinno nazywać Kamikadze-Pas dla samobójców !
      ... ścieżki powinny być tak wytyczone, aby było bezpiecznie dla rowerzystów
      • Gość: spruce Re: Kontrapas ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 19:58
        Jakich rozpędzonych? 50 obowiązuje. Ale 50 to nie nakaz. Możesz jechać 30.
        • Gość: rwr Tam jest 40, wszyscy jadą szybciej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 20:02
          Tam jest 40, wszyscy jadą szybciej.
          • Gość: spruce Re: Tam jest 40, wszyscy jadą szybciej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 20:07
            Nie wierzę. Panie też?
          • Gość: amx Re: Tam jest 40, wszyscy jadą szybciej. IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 21:38
            jadąc 40 stoisz tam na kaźdych światłach, których tam nastawiali bez umiaru, jadąc 55 masz zieloną falę więc chyba jasne co myślący ludzie robią....
            • Gość: marder Re: Tam jest 40, wszyscy jadą szybciej. IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 00:42
              Oj tu Cię mam. Moja Śp. mama mówiła: "tum Cię czekała z mokrą ścierką drżąca acz niepewna". To jak to jest z tym myśleniem? Kierowca jadący 15 kilometrów na godzine powyżej ograniczenia jest inteligentym gościem, który świetnie wie co robi, a rowerzysta przejeżdżający przejście dla pieszych rozdzielające dwa kawałki ddr-a jest menelem - pedalistą nie mającym pojęcia o przepisach? Widzisz coś dziwnego w swoim rozumowaniu?
            • Gość: Boddoxx Re: Tam jest 40, wszyscy jadą szybciej. IP: 194.8.120.* 07.06.13, 15:03
              Kierowca jadący z nadmierną prędkością jest myślącym czlowiekiem, a pieszy, kończący przechodzenie przez przejście dla pieszych na zielonym i potrącony przez kierowcę, jest kretynem. Po co pchał się na jezdnię? Powinien był bardziej uważać.
      • Gość: marder Re: Kontrapas ... IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 21:48
        To faktycznie może być całkiem ciekawe doświadczenie... Zastanawiam mnie, dlaczego nie potrafią ruszyć DDR od Nowowiejskiej do Spacerowej wzdłuż Waryńskiego z dostępem do Pola Mokotowskiego. Pewnie dlatego, że na Rondzie Jazdy Polskiej Straż Miejska poluje na rowerzystów jeżdżących po pasach - źródło kasy nie odcinać!!!
      • robertrobert1 Re: Kontrapas ... 07.06.13, 10:33
        Jakich rozpędzonych... Dzięki takiej infrastrukturze stworzy się kolejna strefa TEMPO 30 więc wszystkim poprawi się bezpieczeństwo.
    • urbanizm Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Może ... 06.06.13, 19:28
      Bardzo dobry pomysł.
      Nie spowolni kierowców, co najwyżej utemperuje piratów i co najważniejsze nie będzie tuż obok chodnika.
    • Gość: pop popieram, tak trzymać! IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.13, 19:37
      popieram, tak trzymać!
    • Gość: gogol Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Może ... IP: 95.77.97.* 06.06.13, 19:47
      Szał politycznych obietnic podwładnych HGW trwa. Najlepiej naobiecywać na 2014, bo wtedy PO nie będzie już po nich śladu. A może by się pan pełnomocnik zajął dokończeniem obecnych ścieżek, bo to jakaś kpina absurdalna, że jadąc od Babki ścieżka urywa się na jezdni pod Feminą i dalej do centrum nie ma szans dostać się rowerem - to jest jakiś skandal, a oni w ratuszu zajmują się jakimiś pierdołami-projektami na przyszłość nie za ich kadencji.
      • Gość: k Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.06.13, 21:24
        Po cholerę te ścieżki? Rowerzyści mają jeździć po drogach, a państwo, miasto jest od tego, by zapewnić im ochronę.
    • Gość: rwr A co z nielegalnie parkujacymi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 20:01
      ... samochodami które zawsze blokują jeden pas?
      Widać to doskonale tu:
      youtu.be/TrMNcKXx1gI

Czy będzie tak jak na DdR na Noakowskiego gdzie na 5 przejazdów w tygodniu 2-3 muszę jechać jezdnią bo na DdR stoją sobie samochody i nikt im w tym nie przeszkadza???

I co Rzecznik znów powiesi baner?!?
      • Gość: marder Re: A co z nielegalnie parkujacymi... IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 00:34
        dokładnie tak.
      • Gość: Boddoxx Potem dziwią się, że rowerzysta jedzie po jezdni. IP: 194.8.120.* 07.06.13, 14:59
        A gdzie ma jechać, jak na ddr pedalarze trzypedałowi urządzili sobie parking?
    • Gość: marder Plany piękne, a będzie jak zwykle IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 20:40
      Tylko mam nadzieję, ze w odróżnieniu od wielu innych inwestycji uda się zrobic nie tylko pas ale również wjazd i zjazd z niego w kilku kierunkach. Biorąc pod uwagę dokonania dotychczasowe Pana Puchalskiego, to raczej zakładam się że wjazd będzie co najwyżej w ddr-a wzdłuż Marszałkowskiej z wjazdem na ddr za Placem Unii, a Spacerową będziemy przekraczali po staremu... ciekaw jestem jak naprawdę będzie. Swoją drogą, ja rowerzysta jestem przeciwny zmniejszaniu przepustowości Marszałkowskiej.
    • Gość: amx i tak co drugi pedalarz będzie jechał jezdnią... IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 20:51
      tak jest na Ujazdowskich mimo że jest ścieżka
      • Gość: marder Re: i tak co drugi pedalarz będzie jechał jezdnią IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 21:12
        też mnie te barany dziwią. Trąb, wzywaj policję itp. Walcz, ale nie nazywaj wszystkich obraźliwym pedalarzem, w wózku masz o jeden pedał więcej.
        • Gość: amx Re: i tak co drugi pedalarz będzie jechał jezdnią IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 21:36
          ja z kolei jestem zawsze blachosmrodziarzem, mimo że w stosunku do rowerzystów stosujących się do PoRD jestem pełen szacunku :)

DDR-y ok, ale nie kosztem istniejących jezdni, szczególnie na Marszałkowskiej - pan rzecznik albo grubo się myli albo zwyczajnie kłamie, bo jeżdżę tamtędy codziennie i często auta stoją w dwóch rzędach od przejścia na Zbawiciela aż do przejścia nad TŁ, nie mówiąc już o odcinku między Zbawiciela a Konstytucji, który w godzinach szczytu stoi na obu pasach na całej długości

chyba że pan rzecznik robił pomiary o 22, wtedy może faktycznie
          • Gość: marder Re: i tak co drugi pedalarz będzie jechał jezdnią IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 21:55
            Nie rzecznik tylko pełnomocnik, albo urzędas z Ratusza. Masz całkowita rację co do Marszałkowskiej, nie wiem czemu jego pomysły idą zawsze w stronę zrobienia czegoś szkodliwego albo przynajmniej bez sensu. Ja jestem akurat rowerzystą (po centrum Wa-wy z wyboru) wolę kask, kamizelkę i szybki rower od stania w korku, staram sie respektować PoRD wtedy kiedy nie zagraża to mojemu bezpieczeństwu. Czyli nie jadę ulicą jeśli obok jest DDR, ale z drugiej strony nie unikam chodnika jeśli biegnie wzdłuż ulicy z ograniczeniem teoretycznie do 50 gdzie i tak wszyscy jadą 70 i lepiej (np. Most Poniatowskiego...).
          • Gość: marder Re: i tak co drugi pedalarz będzie jechał jezdnią IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 22:02
            A tak przy okazji dyskusji o demokracji i Twoich poglądach na DDRy. Naprawdę chcesz żeby banda kretynów na dwóch kólkach pałętała ci sie non-stop przed maską? Z moich obserwacji wynika, że nie umiemy jeździć rowerami, znaczna część rowerzystów to kierowcy, amimo to łamią PoRD non-stop, jeżdżą jak banda palantów. Więc jest jakaś szansa, że jeśli będą DDRy to przynajmniej część zniknie z jezdni. I apropos alei Ujazdowskich i DDRa. Często jeżdżę Piękną w stronę Alei, po lewoskręcie na skrzyżowaniu z alejami NIE MAM LEGALNEJ możliwości zjazdu na DDR idący wzdłuż alei. Ponieważ uciekam na obniżeniu chodnika przy skrzyżowaniu to popełniam wykroczenie drogowe. Miałem juz na ten temat dyskusje z patrolem policji, na szczęście odpuścili. pozdrawiam.
          • Gość: Guma z ćwiekami Re: i tak co drugi pedalarz będzie jechał jezdnią IP: 194.8.120.* 07.06.13, 15:08
            > DDR-y ok, ale nie kosztem istniejących jezdni, szczególnie na Marszałkowskiej -

No cóż, trzeba jechać wtedy jezdnią po Marszałkowskiej. Jak będziesz musiał jechać za mną 15-20km/h czyli z moją typową prędkością podczas dojazdu do pracy, to zmienisz zdanie.
      • Gość: qq Re: i tak co drugi pedalarz będzie jechał jezdnią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 23:07
        ...a reszta po chodniku, pod dowolną ideologią albo wreszcie bez żadnej - bo tak jest mu wygodniej albo nie pomyślał.
        A tych pomysłów p.Puchalskiego to już mi się nawet nie chce komentować.
        Swoją drogą aż dziw, że można wpisać komentarz bez logowania. Gazeto.pl popraw się!!!
        • Gość: gość portalu Fajnie że ty się zalogowałeś. Popraw się! IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 06:46
      • Gość: Boddoxx Re: i tak co drugi pedalarz będzie jechał jezdnią IP: 194.8.120.* 07.06.13, 14:51
        A niby gdzie pedalarze (od trzech pedałów) mają jeździć? Po chodniku? Nie - po jezdni.
    • roweremnasluzewiec Może najpierw DdR Ursynów-biurowce Służewca??? 06.06.13, 21:56
      Jestem pewien, że więcej osób skorzysta z DdR z Ursynowa do pracy na Służewcu gdyby wreszcie powstała.
      www.facebook.com/RoweremNaSluzewiec
      To całkiem rowerowy dystans (urząd dzielnicy - GalMok = 4,5km) i nie trzeba nic "zabierać biednym dyskryminowanym kierowcom" ani pieszym.

• Gość: marder Re: Może najpierw DdR Ursynów-biurowce Służewca?? IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 00:50
        NIe no co Ty. to nie jest medialne. Marszałkowska, to jest to! Centrum! Wiwat sukces! A że niepotrzebne, a to już Pełnomocnika nie obchodzi. Ciekawe, czy przejmie go pierwsza czołówka pomiędzy zaspanem kierowcą a naiwnym rowerzystą?
        • Gość: Maciek Re: Może najpierw DdR Ursynów-biurowce Służewca?? IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.13, 12:10
          > NIe no co Ty. to nie jest medialne. Marszałkowska, to jest to! Centrum! Wiwat s
          > ukces! A że niepotrzebne, a to już Pełnomocnika nie obchodzi.

Nie przesadzaj. To, że jest potrzebne połączenie Ursynów-Służewiec nie zmienia faktu, że potrzebna jest możliwość jazdy rowerem w obu kierunkach Marszałkowską. Zwłaszcza w kontekście roweru publicznego udrożnienie centrum dla rowerów cechuje się dużą wartością dodaną.
          • Gość: marder Re: Może najpierw DdR Ursynów-biurowce Służewca?? IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 12:59
            Kłopot w tym, że ta inwestycja spowoduje zwiężenie Marszałkowskiej, co w połączeniu z nagminnym parkowaniem na chodnika wzdłuż spowoduje, że M będzie stała ile razy jakiś misio znajdzie miejsce. A my na rowerach będziemy jechali pod prąd tego pasa. I dalej, pas dla rowerów będzie oddzielony tylko linią na sfalcie, a linie dla naszych kierowców nie stanowią problemu. Z moich doświadczeń wynika, że problem wjeżdżania samochodów na pas rowerowy będzie codziennością - np. będą omijać prakujących, do tego dochodzą pojazdy ratunkowe - karetki na Litewską jeżdżą. Razem wzięte, ten kontrapas rozzłości (niepotrzebnie) kierowców i dodatkowo może być bardzo niebezpieczny, zwłaszcza dla użytkowników rowerów z wypożyczalni. dodatkowo ten odcinek można ominąć z obu stron bez najmniejszych problemów (ul. Mokotowską).
    • gom1 Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Może ... 06.06.13, 22:00
      Pomysł ciekawy, ale..

.. znając realia, to kontrapas będzie pełnił funkcję dwukierunkowej "ścieżki". Niestety wielu rowerzystów nie rozumie idei kontrapasa i zasad na nim obowiązujących.
      • Gość: marder Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.13, 22:03
        Cześć, 100% racji. Ogólnie pomysł jest do kitu, jak zwykle.
        • gom1 Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż 06.06.13, 22:10
          Parafrazując Piłsudskiego: pomysł jest dobry, tylko ludzie k*** ;-)
      • Gość: AdamF Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.13, 22:14
        gom1 napisał:
        > Pomysł ciekawy, ale..
        > .. znając realia, to kontrapas będzie pełnił funkcję dwukierunkowej "ścieżki".
        > Niestety wielu rowerzystów nie rozumie idei kontrapasa i zasad na nim obowiązuj
        > ących.

Rozwiązaniem mogło by być wyraźne oznakowanie - namalowanie wielkich strzałek wskazujących kierunek ruchu oraz przekreślonych małych strzałek w przeciwnym kierunku.

Podobny problem występuje na pasach dla rowerów na ul. Emilii Plater - które są traktowane przez niektórych rowerzystów jako dwukierunkowe ścieżki oraz przez kierowców jako pas do postoju albo po prostu dodatkowy pas ruchu - co z tego, że trochę wąski ;)

Teraz symbole roweru namalowane są tam dwa, może trzy - może po prostu wystarczyło by je namalować co 5 metrów?
        • gom1 Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż 06.06.13, 22:20
          Gość portalu: AdamF napisał(a):
          > Teraz symbole roweru namalowane są tam dwa, może trzy - może po prostu
          > wystarczyło by je namalować co 5 metrów?

Na Dźwigowej jednokierunkowe pasy rowerowe znajdują się po obu stronach jezdni. Nie przeszkadza to niektórym sierotom po Bierucie ciąć pod prąd, a na zwróconą uwagę reagują zwykle agresją.
          • Gość: AdamF Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.adsl.inetia.pl 06.06.13, 22:53
            gom1 napisał:
            > Gość portalu: AdamF napisał(a):
            > > Teraz symbole roweru namalowane są tam dwa, może trzy - może po prostu
            > > wystarczyło by je namalować co 5 metrów?
            >
            > Na Dźwigowej jednokierunkowe pasy rowerowe znajdują się po obu stronach jezdni.
            > Nie przeszkadza to niektórym sierotom po Bierucie ciąć pod prąd, a na zwróconą
            > uwagę reagują zwykle agresją.

No niestety w każdej grupie znajdą się osoby wyróżniające się kulturą niekoniecznie in plus ;)
            • gom1 Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż 06.06.13, 23:00
              Gość portalu: AdamF napisał(a):
              > No niestety w każdej grupie znajdą się osoby wyróżniające się kulturą
              > niekoniecznie in plus ;)

Jak to napisał kiedyś unhappy:

"Polakom uwagi się nie zwraca. Jesteśmy doskonali w każdym calu i zwracanie nam uwagi jest po prostu niewyobrażalnym chamstwem i proszeniem się o kłopoty do zostania pozbawionym życia włącznie.

Nie ryzykuj. Spuszczaj głowę. Udawaj, że nie widzisz."
              • Gość: marder Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 00:45
                haha to już rozumiem te kubły pomyj jakie niektórzy "koledzy rowerzyści" na forum wylewają na mnie. W realu raczej się nie zdarza - nie wyglądam na gościa który lubi zbędne dyskusje.
              • robertrobert1 Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż 07.06.13, 12:17
                gom1 napisał:

> [i]"Polakom uwagi się nie zwraca. Jesteśmy doskonali w każdym calu i zwracanie
                > nam uwagi jest po prostu niewyobrażalnym chamstwem i proszeniem się o kłopoty d
                > o zostania pozbawionym życia włącznie.

Trafne spostrzeżenie, niestety.
        • Gość: marder Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 00:37
          I tak zawsze znajdzie się taki, który tego "nie zauważy" - szkoda farby
          • robertrobert1 Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż 07.06.13, 12:19

> I tak zawsze znajdzie się taki, który tego "nie zauważy" - szkoda farby

Zdecydowana większość kierowców owych znaków nie widzi ale także nie wiele widzi przed sobą gdyż codzienne dzwony są najlepszym potwierdzeniem tej tezy.
        • Gość: miły nieznajomy :D Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 15:15
          "Teraz symbole roweru namalowane są tam dwa, może trzy" - może po prostu wystarczyło by je namalować co 5 metrów? - pewnie im farby zabrakło. poszukam w piwnicy może coś znajde dla nich,ale nic nie obiecuje! "bo to jakaś kpina absurdalna, że jadąc od Babki ścieżka urywa się na jezdni pod Feminą" - daj spokój,kto jeździ od Babki ścieżką? odcinek zaledwie 1.5 km a trzeba zmieniać 2 razy strone, stać na dodatkowych światłach i często uważać na pieszych. mogliby się zająć większymi odcinkami a nie po 180 i 550 m ;D
    • manu74 Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Może ... 06.06.13, 23:05
      Pomysł bez sensu, tam jest całkiem niemały ruch, likwidacja jednego pasa spowoduje stały zator od placu unii az do pl konstytucji. Wiem to bo często jeżdżę tam rowerem, i akurat z tego kontrpasa śmiało mogę zrezygnować.
      • Gość: marder Re: Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Moż IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 00:46
        popieram w 100% z wysokości siodełka roweru. Też tam latam w stronę Placu Konstytucji.
    • Gość: Marian A może by ten Puchalski wykosił trawę i chwasty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 23:25
      na ścieżce rowerowej na wale wzdłuż Wału Miedzeszyńskiego
      • Gość: marder marzenia ściętej głowy IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 00:32
        w paru miejscach wyrównał kostkę i pozbierał szkła te które non-stop są obok kościała przy Fieldorfa? Albo może wyremontował "ciąg-rowerowo" pieszy wzdłuż Banacha robiąc przy okazji pzrejazdy pprzez wszystkie uliczki... Nie... to się nie zdarzy, to za mało medialne, liczy się tylko błysk fleszy, światła reflektora na scenie i OTWIERAMY NOWY... a że bez sensu i niebezpieczny i niepotrzebny, i... kto by tam słuchał nas maluczkich.
        • Gość: spruce Re: marzenia ściętej głowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 07:43
          Szkła koło kościoła powinien pozbierać kościół.
          • Gość: marder Re: marzenia ściętej głowy IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 11:42
            To miesjce to oaza młodych pijaczków, od terenu kościoła odziela je conajmniej 10 mwetrowy trawnik i płot. Raczej powinna tam bywac częśćiej Straż Miejska. Ale... dzisiaj widziałem jak na chodniku ulicy Międzynarodowej siedziała grupa kilkunastu pracowników ZOM i oczyszczała go z trawy między kostakami itp. Szkodza, że Pan Puchalski nie potrafi załatwić wizyty takiej ekipy na kilku ddr-ach.
      • robertrobert1 Re: A może by ten Puchalski wykosił trawę i chwas 07.06.13, 12:13
        Gość portalu: Marian napisał(a):

> na ścieżce rowerowej na wale wzdłuż Wału Miedzeszyńskiego

Trawa mi nie przeszkadza...zdecydowanie wolałbym aby zlikwidował barierki bo trasa przypomina spacerniak.
    • Gość: gość portalu Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.13, 06:55
      dla samochodów i wytyczeniu DDR będą funkcjonowały dojazdy karetek do szpitala na Litewskiej.
      Czy karetki usiłujące dojechać do szpitala będą pruły po pasie DDR w stronę szpitala, czy też zapieprzały chodnikiem. Bo trzeba nie mieć wyobraźni, żeby nie dostrzegać takich rzeczy, albo być zwyczajnym tłukiem. Ograniczenie do jednego pasa przy jednoczesnym zagęszczeniu, już istniejących sygnalizacji, spowoduje, iż prawie cały dzień samochody od strony pl.Unii będą stały sznurkiem aż do pl.Konstytucji.
      • robertrobert1 Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa 10.06.13, 11:58
        Trzeba być zwyczajnym tłukiem aby wiedzieć, że takie warunki nie są najmniejszą przeszkodą. Do szpitala na Niekłańskiej nie prowadzi, żadna droga dwupasmowa a mimo to karetki bez problemu tam dojeżdżają. Podobna sytuacja jest na Szaserów, przy Międzyborskiej, Wilczej czy szpitalu kardiologicznym w Aninie.
        • Gość: marder Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.13, 13:09
          Ale Niekłąńska jest aż do Holenderskiej (do szpitala) jednokierunkowa. To ułatwia. Akurat argument przeciw konrapasowi na Marszałkowskiej w moim wydaniu brzmi: istnieje ryzyko kolizji z karetką jadącą do szpitala lub ( co bardziej prawdopodobne) z samochodem ustępującym karetce. Ja akurat tym konrapasem postaram sie nie jeździć.
          • robertrobert1 Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa 10.06.13, 17:41

> Ale Niekłąńska jest aż do Holenderskiej (do szpitala) jednokierunkowa. To ułatw
            > ia.

Bzdury chłopie piszesz. Do szpitala Niekłańskiej chodziłem 30 lat temu i ani razu ne widziałem najmniejszych problemów z dojazdem karetki. Jeden kierunek wprowadzili kilka lat temu jak zwiększyła się ilość samochodów parkujących na ulicy.

> Akurat argument przeciw konrapasowi na Marszałkowskiej w moim wydaniu brzmi
            > : istnieje ryzyko kolizji z karetką jadącą do szpitala lub ( co bardziej prawdo
            > podobne) z samochodem ustępującym karetce. Ja akurat tym konrapasem postaram si
            > e nie jeździć.

A ja niewidzę najmniejszych sytuacji kolizyjnych. Zostaje 4 m szerokości dla pasa samochodowego. To dużo również na sytuacje awaryjne.
            • Gość: marder Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.13, 22:54
              Stary, jeżdżę Niekłańską kilka razy dziennie - widzisz ja mieszkam na Niekłańskiej... wiem jak wygląda sytuacja dojazdem do szpitala - karetki najczęściej docierają jadąc od Zwycięzców. A Niekłańska jest przeciętnie przejezdna, wystarczy że ktoś ma kłopoty z parkowaniem, albo jest jakaś dostawa do budek i juz wszystko stoi. Tak samo może sytuacja wyglądać na Marszałkowskiej. Widzisz, ja nie lubię rozwiązań tworzących potencjalne konflikty. Z drugiej zaś strony pytanie: gdzie ten kontapas biegnie, dokąd prowadzi? Prowadzi tam, gdzie nie ma praktycznie żadnej drohi rowerowej, ok. jest końcówka wzdłuż terenu dawnego SuperSamu i przejazd przez Marszałkowską i to wszystko. Dalej... jak zwykle albo chodnik albo w korku. Popieram rozwiązania kompleksowe, a nie ochłapy z Pańskiego stołu. A co do Marszałkowskiej. Sprawdź że dzisiaj bardzo często prawy pas jest blokowany, więc omijanie pojazdów stojących będzie nagminne i znów będziemy mieli fikcję w rodzaju pasa na Emilli Plater. Dlatego nie jestem zwolennikiem tego rozwiązania. Ja dobrze sie czuję w normalnych ruchu samochodowym, chociaż pewnie codziennie do kogoś mogę mieć pretensję za wymuszenie, ale radzę sobie. Pasy dla rowerów dają złudne poczucie bezpieczeństwa, ale nie są na tyle wydzielone z jezdni, żeby naszym kierowcom to przeszkadzało. Uważam, że tam ktoś kiedyś zginie bo będzie myślał że jedzie bezpieczną droga dla rowerów, a tak przecież nie jest.
              • gom1 Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa 10.06.13, 23:19
                > Pasy dla rowerów dają złudne poczucie bezpieczeństwa

Nie zgodzę się. Złudne poczucie bezpieczeństwa daje nie pas, tylko osobna, wydzielona "ścieżka" (DDR). Na pasie w jezdni rowerzysta jest doskonale widoczny dla kierowcy, zdecydowanie rzadziej dochodzi do zajechania drogi przy np. prawoskręcie czy też wymuszeń pierwszeństwa przez kierowców wyjeżdżających z dróg podporządkowanych. DDRki często są oddzielone od jezdni drzewami czy gęstymi krzewami i rowerzysta jest widoczny dla kierowcy dopiero w ostatnim momencie.

Wydzielona DDR poza miastem. W mieście: pas dla rowerów.
                • toxicwaltz Zgadzam się. 11.06.13, 08:32
                  Największe zagrożenie dla rowerzysty jest w miejscach, gdzie ruch rowerowy krzyżuje się z ruchem samochodowym, w szczególności zaś na przejazdach rowerowych, w szczególności na przejazdach w ciągu oddzielnej ddr właśnie z powodu wspomnianej przez Ciebie dużo gorszej widoczności rowerzysty. Problem ten badali Niemcy, jak ktoś zna niemiecki, to może się zapoznać:

de.wikipedia.org/wiki/Radverkehrsanlage#Kritik_wegen_stark_erh.C3.B6hter_Unfallgefahr
                  Dlatego w Niemczech na normalnych ulicach miejskich o nawet sporym ruchu wyznacza się pasy dla rowerów a nie oddzielone ddr. Te drugie wyznacza się na drogach o podwyższonej dopuszczalnej prędkości. Tylko że w Niemczech na pasach dla rowerów nikt nie parkuje. Jak już ktoś parkuje, to przy linii, która oddziela pas dla rowerów od jezdni.
                • Gość: marder Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 11:27
                  Całkowicie zgadzam sie z Twoimi argumentami o widoczności i z argumentami Toxicwaltza o tym, że przejazd rowerowy jest cholernie niebezpiecznym miejscem. Zgoda - to jest również i moja opinia i zawsze taka była. Rowerzystę na jezdni widać znacznie lepiej niż na DDR i w chwili spotkania z ruchem bocznym zapewne ten na jezdni jest bezpieczniejszy niż ten na DDR, no chyba że na DDR zachowa się szczególna uwagę przed przejechaniem ulicy. Mi chodzi jedynie o to, że w nasi kierowcy mają niską kulture jazdy i zapewne będą często korzystali z pasa dla rowerów jako ze swoistego pasa awaryjnego. Może na Marszałkowskiej nie będzie aż tak źle jak na Emili Plater, ale nie uwierzę w to, że nie będzie naruszeń pasa. Nie potrafię uwierzyc w to, że jedne samochód będzie wyparkowywał sie na Marszałkowskiej a za nim spokojnie stał spory korek jednocześnie przy pustym pasie dla rowerów, z całkowitą pewnścią jakiś kretyn nie wytrzyma i pojedzie pasem dla rowerów.
                  • toxicwaltz Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa 11.06.13, 11:30
                    > Mi chodzi jedynie o to, że w nasi ki
                    > erowcy mają niską kulture jazdy i zapewne będą często korzystali z pasa dla row
                    > erów jako ze swoistego pasa awaryjnego.

Na pewno tak będzie. Niedawno widziałem jakiś film z Warszawy z ulicy, na której jest pas dla rowerów w jezdni. Został zastawiony przez samochody stojące w korku.
                    • gom1 Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa 11.06.13, 11:34
                      toxicwaltz napisał:
                      > Na pewno tak będzie.

Być może, być może. Ale nie zapominajmy, że będzie to kontrapas. W odróżnieniu od pasa na Emilii Plater (to właśnie ten pas widziałeś na filmie), po Marszałkowskiej rowery będą jeździć pod prąd - siłą rzeczy będzie bezpieczniej, bo rowerzysta i kierowca będą utrzymywać kontakt wzrokowy.
                      • toxicwaltz Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa 11.06.13, 11:37
                        No tak, to faktycznie trochę inna sytuacja.
                        • Gość: marder Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 13:29
                          Przynajmniej będzie widac co się kroi, starczy czasu na okrzyk "Jezus Maria!" albo coś w tym stylu. Nie moge sie pzekonać po Emilii Plater do pasów. ale może z zasem sie to zmieni.
                    • Gość: rwr Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa IP: *.k.omnitec.pl 11.06.13, 15:39
                      toxicwaltz napisał:

> Na pewno tak będzie. Niedawno widziałem jakiś film z Warszawy z ulicy, na które
                      > j jest pas dla rowerów w jezdni. Został zastawiony przez samochody stojące w ko
                      > rku.

Dla przypomnienia - to codzienność na Emilii Plater:
                      youtu.be/ilWLvYrtpYQ
                      A tam na Marszałkowskiej jeden z pasów jest wiecznie zastawiony:
                      youtu.be/TrMNcKXx1gI
                      Co do kontrapasów - kierowcy nie czekają, wyznaczają je sobie sami:
                      youtu.be/VAtDMqWwRlk
                  • Gość: ssd Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 12:45
                    Jestem ciekawy co robi rowerzysta, gdy na ddr będzie dużo innych rowerzystów i musiał by zwolnić. Będzie czekał, czy pojedzie chodnikiem lub ulicą? Jak kretyn :)
                    • Gość: marder Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.13, 12:34
                      Haha fajne. Większość DDRów jest odzielona od chodników, więc wjazd na chodnik jest problematyczny. To samo dotyczy ulic. Pasy są chwilowo czymś nowym. Co sie robi jak jest dużo rowerów na DDRze? Wyprzedza, jak jest taka możliwość, jak nie ma to się człowiek wlecze. Na szczęście korki na DDrach zdarzają się tylko w weekendy, w tygodniu da się jechac bez większych problemów.
              • robertrobert1 Re: Ciekawe jak przy ograniczeniu do jednego pasa 11.06.13, 13:06
                Nie zgadzam się z tobą. Pasy rowerowe integrują rowerzystów z kierowcami a DDR i przejazdy rowerowe dają złudne poczucie bezpieczeństwa. A omawiany pas doskonale będzie tworzył logiczny ciąg Plas Konstytucji-plac Unii i połączenia z DDR na pl. Konstytucji , do Batorego, wzdłuż trasy Łazienkowskiej itd.
            • Gość: marder I jeszcze jedno IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.13, 22:59
              wolałbym aby środki przeznaczone na wydzielenie kontapasa zostały przeznaczone np. na uporządkowanie sytuacji w rejonie ronda Jazdy Polskiej, gdzie choć zbiegają się DDR to nie ma żadnego przejazdu przez rondo. Pas? proszę: wzdłuż Waryńskiego, szerokie jak cholera chodniki po obu stronach aż się prosi aby wydzielić drogę rowerową, zwłaszcza że połowa chodnika po wschodniej stronie pełni funkcję nielegalnego parkingu.
    • Gość: elo Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.13, 07:00
      A kiedy pas dla furmanek?! I specjalny pas dla demonstracji LGBT? Wnoszę o likwidację ruchu samochodowego w Wwie w ogóle! Nastepnie o likwidację mieszkańców. Będzie ekologicNie i bez korków.
    • kriso13 Jak długo jeszcze ci pedalarze będą terroryzować 07.06.13, 08:13
      milczącą większość?
      • Gość: Boddoxx Też mnie to zastanawia, dlaczego piesi IP: 194.8.120.* 07.06.13, 14:53
        tolerują chamstwo pedalarstwa trzypedałowego i brutalne rozjeżdżanie pieszych na chodnikach (nawet ze skutkiem śmiertelnym) i przejściach dla pieszych przez samochody.
        • robertrobert1 Re: Też mnie to zastanawia, dlaczego piesi 08.06.13, 15:43
          Uważaj bo autka mają teraz automatyczne skrzynie biegów a w takowych są tylko dwa pedały...
    • Gość: robertmatycz [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.13, 11:12
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: m Czy naprawdę trzeba czekać aż do 2014 IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.13, 16:07
      żeby wymalować kilkaset metrów pasa dla rowerów?
      Rzeczywiście czas na referendum w sprawie odwołania HGW.

Co roku zatrunia tysiące nowych urzędników a administracja jest coraz mniej sprawna.
      • robertrobert1 Re: Czy naprawdę trzeba czekać aż do 2014 08.06.13, 15:41
        Gość portalu: m napisał(a):

> żeby wymalować kilkaset metrów pasa dla rowerów?

Niestety ale tak. Takie są procedury. Najpierw trzeba zrobić przetarg na wykonanie projektu zmiany organizacji ruchu, 3 miesiące poczekać na odwołanie od decyzji, w ciągu miesiąca albo nawet trzech projekt zostanie wykonany i zostanie przekazany do zatwierdzenia przez wszystkie słuzby miejskie, póżniej trzeba zrobić przetarg na wykonawce, odczekać 3 miesiące na odwołania i póżniej w ciągu weekendu nastąpią prace budowlano-drogowe.
    • Gość: iza Co to za pełnomiocnik? IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.13, 22:06
      Ciekawe, ile płacą takiemu pełnomocnikowi i jakie on właściwie ma kwalifikacje. Ciekawe tez, czemu w UM nie ma pełnomocnika "samochodowego", pełnomocnika osób starszych, pełnomocnika przedszkolaków, którym zlikwidowano zerówki w przedszkolach, czy pełnomocnika uczniów, którym podwyższono dwukrotnie ceny za obiady w szkołach, i którym te szkoły likwidują. Przydałby się tez pełnomocnik użytkowników wieczystych, pełnomocnik pasażerów komunikacji miejskiej, pełnomocnik...
      • robertrobert1 Re: Co to za pełnomiocnik? 13.06.13, 22:13
        Gość portalu: iza napisał(a):

> Ciekawe, ile płacą takiemu pełnomocnikowi i jakie on właściwie ma kwalifikacje.
        > Ciekawe tez, czemu w UM nie ma pełnomocnika "samochodowego", pełnomocnika osób
        > starszych, pełnomocnika przedszkolaków, którym zlikwidowano zerówki w przedszk
        > olach, czy pełnomocnika uczniów, którym podwyższono dwukrotnie ceny za obiady w
        > szkołach, i którym te szkoły likwidują. Przydałby się tez pełnomocnik użytkown
        > ików wieczystych, pełnomocnik pasażerów komunikacji miejskiej, pełnomocnik...

Tak się składa, że kompletnie nie potrzeba pełnomocnika samochodowego bo ekspansja samochodziaży jest zastraszająca. Praktycznie oni sami wyznaczają swoje prawa przez nagminne łamanie PORD.
    • Gość: Ola Kontrapas dla rowerów na Marszałkowskiej? Może ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.13, 12:53
      Po co zabierać pas? przecież wg przedstawionego planu zieleni jest prawie 3,5 m. wyznaczyć pośrodku tego pasa zieleni 1,5 m dla rowerzystów, tak jak jest teraz przewidziane na planie, zostanie po 1 m z każdej strony, na zieleń! I rowerzyści nie będą nikomu zabierać i będą bezpieczni i w ekologicznej zieleni!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka