Dodaj do ulubionych

Budowa obwodnicy Warszawy - to po prostu skandal

24.09.13, 14:51
Ja rozumiem, że nie jest to wina tylko rządu PO, ale w końcu PO dobija swoją drugą kadencję, ciężko więc nie kierować krzyku właśnie na nich.
Zastój infrastrukturalny wokół stolicy jest gigantyczny. Teraz minister od zegarków przebąkuje o wysokich kosztach budowy tunelu, którego żądają mieszkańcy Ursynowa.
A więc do rzeczy:
- przestańcie bełkotać, miernoty rządowe, o jakimś tunelu! Budujcie trasę tak samo jak trasę AK, to ta sama klasa drogi, na jakiej podstawie chcecie "dogodzić" na Ursynowie za tak wielkie pieniądze, komu? Kto taki ważny potrzebuje trawnika nad tunelem, bo przypomnieć należy, że trasa planowana od dziesięcioleci ma zostawiony pas terenu pod inwestycję.
TUNEL NIE BĘDZIE POD BLOKAMI, RZĄD CHCE BUDOWAĆ TUNEL NAD WOLNYM PASEM TERENU. Inwestycję wyceniono na 6 mld zł, tak gigantyczną kwotę można wydać na 100 km autostrady w Polsce. Czy ktoś stracił rozum?
To po pierwsze.
Po drugie: mówi się o dokończeniu POW do węzła na Lublin, tymczasem Wschodnia Obwodnica w ogóle ma zostać nieruszona?
Koszt WOW od Marek do wyjazdu na Lublin to ledwie 3 mln zł czyli połowa kwoty na POW.

Czy ktoś w rządzie myśli logicznie? W takim razie należy najpierw, za niższe pieniądze, budować WOW i w ten sposób puścić ruch przez miasto od A2 do wyjazdu na Lublin, a dopiero następnie budować POW i to bez żadnego bezsensownego tunelu, tylko co najwyżej ze szklanymi obudowami jak na Bródnie.

Przestańcie bełkotać, ludzie z rządu. Minister Szyszko może i ma dom blisko planowanej WOW, ale już nie rządzi, możecie spokojnie wrócić do budowy WOW, która jest tak samo potrzebna jak Obwodnica Południowa.
Obserwuj wątek
    • kamunyak Re: Budowa obwodnicy Warszawy - to po prostu skan 25.09.13, 00:39
      > - przestańcie bełkotać, miernoty rządowe, o jakimś tunelu! Budujcie trasę tak s
      > amo jak trasę AK,

Ursynów powstał jakieś 40 lat temu, bloki przy Płaskowickiej moze nieco później. Nikt wtedy nie miał pojęcia o obwodnicy w tym miescu.
      Rozumiem, że ty tam mieszkania nie masz? Ale postawienie ludziom pod oknami obwodnicy, o takim natężeniu ruchu, to zbrodnia.
      Na Płaskowickiej jest wąska jezdnia, o jednym pasie w każdym kierunku. "Wolny teren" to raptem dodatkowe może dwa pasy czyli w sumie szerokość np.Puławskiej. I tuz obok budynki. Z ludźmi w środku, jakbys nie wiedział.
      Przestań więc mieszać.

> TUNEL NIE BĘDZIE POD BLOKAMI, RZĄD CHCE BUDOWAĆ TUNEL NAD WOLNYM PASEM TERENU.
      A o takiej opcji to nie słyszałam. Tunel nad wolnym pasem terenu? to jakaś innowacja budowlana?
      • 1zorro-bis Re: Budowa obwodnicy Warszawy - to po prostu skan 25.09.13, 07:47
        fakt. Dojazd i wyjazd z Warszawy to horror. I wstyd!:S
      • 65waw Re: Budowa obwodnicy Warszawy - to po prostu skan 25.09.13, 20:53
        > Ursynów powstał jakieś 40 lat temu, bloki przy Płaskowickiej moze nieco później
        > . Nikt wtedy nie miał pojęcia o obwodnicy w tym miescu.

Boże, jakie tu "inteligenty" siedzą.
        A myślisz, że dlaczego już podczas budowy Ursynowa zostawiono tę wielką rezerwę terenu?
        Bo się krowy pasły i nie dały bloku postawić?
        Nie - bo już wtedy zaplanowano obwodnicę miasta, dokładnie tutaj.
        A to, że chłopy ze wsi, co dostawały z przydziału mieszkania, nie wiedzieli po co ten pusty pas, to ich problem, oni tych mieszkań nie kupowali, tylko je dostali.
        Dopytaj rodziców, czy wiedzieli, czy nie pytali.
        A, że pod samą rezerwę upychano nowe bloki to tylko i wyłącznie problem ich - świadomych właścicieli mieszkań.
        Dużo taniej będzie wyburzyć parę, niż budować tunel za parę miliardów. Koniec, kropka.
        • kamunyak Re: Budowa obwodnicy Warszawy - to po prostu skan 01.10.13, 01:54
          > Boże, jakie tu "inteligenty" siedzą.

ty intelygencie z Bożej łaski, ze słoikem w torbie, jak byś nie wiedział to jakies 40 lat temu ruch w Warszawie był tak z 10 razy mniejszy. Zarówno Trasa Łazienkowska, Toruńska i planowana w miejscu Płaskowickiej, nikomu by nie przeszkadzała.
          Przy obecnym natężeniu ruchu to jest zupełnie inna bajka. Ale mozesz sobie tam chałupę kupic, pewnie teraz za pół darmo, za to potencjalnie ze spalinami w sypialni i całodobowym hałasem - jeśli tunel nie przejdzie.
          Mnie to akurat wisi bo ja mieszkam na Kabatach i, póki co, mam las za oknem. Na Płaskowicką jeżdże na bazar i widzę, jak to wygląda, po prostu.

> A to, że chłopy ze wsi, co dostawały z przydziału mieszkania, nie wiedzieli po
          > co ten pusty pas, to ich problem, oni tych mieszkań nie kupowali, tylko je dost
          > ali.

nawet jeśli "chłopy ze wsi' dostawali mieszkania to, przepraszam, za swoje chałupy i ziemie więc twoje "za darmo' to nadużycie - tak na marginesie.
          Rodziców, ani nikogo innego, pytać nie musze bo ja tu z Mokotowa sprowadziłam się a nie z wiejskiej chałupy.
    • jhbsk Re: Budowa obwodnicy Warszawy - to po prostu skan 25.09.13, 08:56
      Nie byłoby problemu, gdyby autostrada omijała Warszawę. A wzdłuż Płaskowickiej powstała obwodnica. Obwodnica miejska, a nie tranzytowa. Już mamy gigantyczny ruch ciężarówek na Trasie AK.
      • albwu Tunel LK 29.09.13, 20:49
        Tunel musi być bo tak obiecał Lech Kaczyński. Przed nim nikt nikt nie obiecywał tunelu. Co najwyżej mówiono o obudowie jak na Trasie Toruńskiej.
        • Gość: anty-kaczka Re: Tunel LK IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.13, 07:03
          Ale kaczki już nie ma, bo spadła w błoto i najwyższa pora poważnie przekalkulować tak ogromny wydatek, jakim jest sam tunel. Rezygnując z niego można za zaoszczędzone środki rozpocząć budowę A2 na wschód do istniejącego odcinka przed Mińskiem.
          Tak oczywiście, zaraz będą protesty, ale jeśli nasza kochana władza przestanie się zabawiać w demokrację i konsultacje ze wszystkimi pyskaczami, a weźmie się za budowę drogi BEZ konsultowania, a tylko z informowaniem, to możemy nadrobić zaległości.
          Czas już odwrócić zasadę realizowania inwestycji, że plany robi się w nieskończoność, aż się ludziom dogodzi. Jeśli POW ma zostać domknięta, to najwyższa pora, aby zastosować zasadę dokładnie odwrotną czyli to ludzie dostosowują się do planów, nie plany do ludzi. Jestem już w tej chwili ZA!
          • 1zorro-bis A ja sie tak zastanawiam..... 01.10.13, 07:18
            tyle pyszczenia w Warszawie i dalej wjazd do Warszawy wyglada jak wjazd do wielkiej wsi. A w takich zasyfionych Katowicach, gdzie kopalnie i szkody gornicze sa, udalo sie zrobic ze sie wjezdza i wyjezdza jak z nowoczesnego miasta....:S
            Za duzo w Warszawie sloikow i "warsiawiakow":? :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka