Dodaj do ulubionych

Radni debatowali o przyznaniu zasiłku becikowego

IP: *.pl / 213.241.64.* 21.01.05, 07:03
No to zaczną się gwałty na żonach. Taki żulik będzie płodził ile się da, żeby
na wino dostać. A żona i dziecko nic z tego nie zobaczą. Zaczną się
porzucania dzieci na wielką skalę bo będą robione tylko dla kasy!
Obserwuj wątek
    • Gość: ~100krotka Re: Radni debatowali o przyznaniu zasiłku becikow IP: 213.17.170.* 21.01.05, 09:20
      ludzie ludzie ludzie. od początku. jaki jest tego cel? zwiększenia liczby
      urodzeń. po pierwsze nie wystarczy chyba podjąć decyzji tylko na rok 2005 bo
      zdaje się już chyba by było za późno? o ile dobrze pamiętam to coś koło 9
      miesięcy czeka sie na każde dziecko... po drugie. dlaczego uważa się, że tylko
      na najbiedniejszych podziała ta kwota? moje i męża dochody oscylują koło
      średniej, jednakże w obliczu kosztów jakie wyciąga z nas kredyt mieszkaniowy,
      uważam, że taka wyprawka mogłaby dziecku zapewnić naprawdę godziwy początek.
      owszem. bierzcie moje słowa przez pryzmat tego, że faktycznie jestem becikowym
      zainteresowana. ale właśnie o to chodzi. o chociaż jedną wypowiedź osób
      ewentualnie zainteresowanych. mało tego. uważam, że jednorazowy zastrzyk to
      faktycznie jeszcze ZA MAŁO. naprawdę potrzebujemy zmian aby pracodawcy po
      ludzku podchodzili do faktu dawania nowego życia, bo póki co to chyba
      interesują ich tylko wyniki... aby służba zdrowia też podchodziła do tego
      życzliwie... o systemie podatkowym nie wspomnę.... życzę wszystkim, aby chcąc
      dać nowe życie, nie musieli jednak odkładać tego w nieskończoność i żyć w
      strachu - jak ja temu dziecku zapewnię przyszłość?
      • Gość: . [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 09:41
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: bez_loginu Re: do 100krotki IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.01.05, 10:16
          Gościu, czy chcesz udowodnić na swoim przykładzie, że polityka prorodzinna
          skutkowałaby zalewem bałwanów?
      • Gość: bez_loginu Re: Radni debatowali o przyznaniu zasiłku becikow IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.01.05, 10:13
        Samo becikowe to jest nic - i w zasadzie mogę zrozumieć jego przeciwników.
        Natomiast zmiany w systemie podatkowym na przykład premiowałyby tych, którzy
        pracują, nie "trwale bezrobotnych" spod sklepu z alkoholem. Czyli tych, którzy
        chcą mieć dzieci, a nie kolejnego bełta...
        Boje się jednak, że przejdzie właśnie samo becikowe w jakiejś tam wysokości - i
        już, sprawa odfajkowana. Polityka prorodzinna załatwiona jednym ochłapem. Sam
        już nie jestem zainteresowany becikowym, jakoś bez niego udało mi się wychowywać
        trójke dzieci, ale wiem, że pomoc jest bardzo potrzebna. Tylko, że jednorazowy
        zasiłek mało załatwia. Ale to już nie leży w kompetencjach RW...
        Pozdrawiam
    • pastoris1 Re: Radni debatowali o przyznaniu zasiłku becikow 21.01.05, 09:32
      CO za bzdura!!! Becikowe jest po to aby umozliwić dzieciom godny start w życiu.
      Nie wszystkich rodziców stać na zakup prawdziwej wyprawki w dniu wielkiego
      dziewieciomiesięcznego oczekiwania. Proponuje prześć się do sklepu i zobaczyć
      ile kosztuje oszczeędna wersja wyprawki!!! Jak również prześledzić ile kosztuje
      rodzinę prawidłowy przebieg ciąży.
      • Gość: Lagan Re: Radni debatowali o przyznaniu zasiłku becikow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 10:27
        Czytam te wypowiedzi ludzi nastawionych na nie, i nie mogę pojąc o co im chodzi.
        Sami pewnie nie macie dzieci, i mieć nie będziecie, a udzielaci się jak byście
        byli tym najbardziej zainteresowani. Te pieniądzie, króre chcą przyznać nie
        zapewnią zbyt dużo, ale jest przynajmniej jakieś zastrzyk tej gotówki na
        początek, i to się już liczy. Pozwólcie tym ludziom zacząć jakoś działaś na
        rzecz polepszenia życia w rodzinie, a nie tylko każdy krytykuje. W Polsce już w
        dwóch miastach przyznają ten zasiłek, i jakoś tam nie było problemu z
        uchwaleniem go. Jak chcą coś zrobić dla W-wy, to zaczynają się schody, tu nie
        żyją sami bogacze, dla których ta kwota wystarczyłaby na zakup skarpetek dla
        dziecka.
        • Gość: jjj Re: Radni debatowali o przyznaniu zasiłku becikow IP: *.aster.pl 22.01.05, 11:41
          Ale zrozum, ze w przypadku Warszawy na becikowym sie skonczy. Fajnie, ze ktos
          chce dzialac pro-rodzinnie, jednak pomysl LPR jest typowo przedwyborczy i nie
          rozwiazuje problemu niskiego przyrostu. Chcemy, zeby wladze zainteresowaly sie
          wdrozeniem POLITYKI PRORODZINNEJ, a nie oplaty za prokreacje.
          Tez chce miec dzieci, mam 32 lata, skonczone studia, prace i kredyt
          mieszkaniowy i poki co nie moge sobie na dzieci pozwolic. Co mi po 5 tysiacach,
          ktore pojda glownie na pieluchy i wyprawke. Na tym nie konczy sie posiadanie
          dzieci. Na minimalna wyprawke mozna sobie uzbierac przez 9 miesiecy, ale co z
          reszta zycia dziecka? Ubranka co chwile, bo rosnie, lekarze, lekarstwa,
          przedszkole, ksiazeczki, potem szkola, zajecia, etc. A gdie kultura, kino,
          teatr, opera? Nie chce miec dzieci tylko dlatego, ze ktos mi da 5 tys., za
          ktore mam spelnic obowiazek matki.
          No i fajnie by bylo, zebym po macierzynskim mogla wrocic do pracy, czego NIKT
          mi nie gwarantuje. Mam dobra prace i nie chce jej stracic, bo kto wtedy zarobi
          na wszystko?
          Dlatego nie bede przytakiwac LPRowi w tym kretynskim pomysle. I poki co to same
          chlopy sie wypowiadaja publicznie na ten temat... Zdanie kobiet jest nieco inne.
      • Gość: Rafał Radni do konkretnej roboty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.01.05, 11:44
        Czy nawet kwota 5 tys. zł na początek rozwiąże problem utrzymania dziecka w
        przyszłości? Przecież ta kwota rozejdzie się w ciągu pierwszego pół roku życia
        dziecka albo i wcześniej, a co potem? Kto pomoże młodym rodzicom?
        Proponuję aby radni zajeli się konkretną pracą. Zastanowili się jak pomóc w
        znalezieniu i utrzymaniu dobrej pracy. Dawajcie wędki, nie ryby !!!
        Ryba się zje i jej nie będzie, a wędką można złowić następną...
    • Gość: Rafał Planowanie rodziny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.01.05, 12:03
      Jakie to przyjemne najpierw postarać się o dziecko , a dopiero potem myśleć,
      (albo i nie), za co się jemu zapewni byt. Najłatwiej oglądać się na innych. Ten
      niech da , tamten niech da, bo ja nie mam pracy i nic na to nie poradzę. Niech
      Państwo mi da, bo to jego obowiązek. A Państwo to nie jest twór , który
      wytwarza pieniądze z dwutlenku węgla czy energii kosmicznej. Ktoś musi dać ,
      aby wziąć mógł ktoś inny.
      Radni zdają się o tym nie wiedzieć i rządzą się nieswoimi pieniędzmi.
      Co najciekawsze proponują zasiłki tylko dla najuboższych. A dlaczego Ci którym
      lepiej się powiodło w życiu, mają być pominięci? Taka jest nagroda za
      przedsiębiorczość w naszym kraju? Niech ten co mu się chce coś robić, płaci tym
      co im się nic nie chce? Takiemu żulikowi na przykład... Ja też pochodzę z
      rodziny wielodzietnej. Mam 6 rodzeństwa, ale nie wyciągam ręki do Państwa,
      tylko sam zarabiam i inwestuję w wykształcenie (kończę studia) Tym samym
      dorzucam się do kasy Państwa.
      Myślmy o dziecku przed poczęciem... Dla jego dobra... Bo inaczej dojdzie nam
      kolejny nieszczęśliwy obywatel Polski...
      • Gość: 100krotka Re: Planowanie rodziny IP: 213.17.170.* 21.01.05, 12:24
        niby się z tobą zgadzam. też jestem za wędką. zdecydowanie. tylko, że właśnie
        MYŚLENIE o dziecku przed poczęciem sprawia, że... że jest ich coraz mniej...
        dlatego też jestem za DOBRZE PRZEMYŚLANĄ WĘDKĄ.
      • ukos W Singapurze odwrotnie 21.01.05, 14:36
        Im WYŻEJ wykształceni rodzice, tym wyższe świadczenia państwa na rzecz ich
        dzieci. Chcą, żeby rozmnażali się przede wszystkim wygrani. Dlatego wygranych
        jest tam coraz więcej.
    • Gość: bartekz1 Re: Radni debatowali o przyznaniu zasiłku becikow IP: *.devs.futuro.pl 21.01.05, 12:25
      Szkoda że radni LPR nie mówią nic o tym, jak zapewnić w przyszłości pracę tym
      dodatkowym dzieciom. Chyba że chcą mieć nowe zastępy bezrobotnych.
    • Gość: Brach Re: Radni debatowali o przyznaniu zasiłku becikow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 12:29
      No tak, LPR i PiS, chcą coś przynajmniej dać, ale widocznie to źle, dlaczego nie
      piszecie nic o SLD, oni nic nie robią w tej kwestji, ale to chyba dobrze nie?
    • Gość: Luk od razu widać że zaczą się rok wyborczy IP: *.dsl.siol.net 21.01.05, 12:38
      wszystkie partie tylko by rozdawały pieniądz a tak na prawde to przecież my
      wszyscy za to zapłacimy. Uważm że używanie becikowego jako kiełbasy wyborczej
      jest co najmniej nie na miejscu
      Dlaczego nikt nie pomyślał o tym w zeszłym roku! przecież problemy z przyrostem
      demograficznym mamy nie od dziś
      A wybory to zawsze dobry czas na rozdawanie dlaczego politycy nie zdają sobie
      sprawy z tego że przecież później będą rządzić no z kąś te pieniądze muszą
      wziąść ale dziś liczy się zwyciętwo - władza itp
    • warzaw_bike_killerz PIENIADZE RODZINY NIE CZYNIA!!!!! 21.01.05, 12:39
      LPR o tym nie wie? Dzieci ma sie z milosci w prezencie od bociana. Po co
      pieniadze? Pieniadz to dzielo szatana, ktory zabija wiezy rodzinne - wystarczy
      zobaczyc ile rozwodow ostatnio i jakie konflikty pieniezne finansuja.
      LPR powienien przepchnac ustawe o wielkiej lasce i milosci miasta dla spojnych
      rodzin z owocem swej milosci w postaci dziecka. Np. darmowe sklepy z
      pampersami, akcesoriami i spozywka. Pieniadz radosci z milosci nie czyni.
      Przeciez celem jest zwiekszanie przynoszenia tych dzieci przez bociany albo
      odnajdowania ich w kapuscie.
      Strasznie niekonsekwentne sa te politykiery. Jakby slogan wyborczy LPR-u
      brzmial :"Kopulujcie z kazdym i wszedzie gdzie sie da - my zaplacimy za owoc
      waszych aktow" to moze nawet bym zaglosowal...
    • Gość: Esmeralda_pl Re: Radni debatowali o przyznaniu zasiłku becikow IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 21.01.05, 12:53
      Ja na razie dzieci nie planuję, ale...
      Słyszałam, że nie ma podstaw prawnych, aby takie becikowe czy pępkowe wypłacać,
      ale... skoo nie ma podstaw prawnych, żeby wypłacać, to chyba nie ma też podstaw
      prawnych, żeby nie wypłacać
      • Gość: ewa Re: Radni debatowali o przyznaniu zasiłku becikow IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.05, 00:18
        Esmeraldo, gdyby LPR dawała pieniądze na becikowe z włassnych pieniędzy, to nie
        potrzeba byłoby żadnych przepisów, ale skoro chce przeznaczyć na to pieniądze
        publiczne to muszą byc przepisy rangi ustawowej umożliwiające takie świadcznie,
        Bez tego jest to rażące bezprawie.
        • Gość: jjj Re: Radni debatowali o przyznaniu zasiłku becikow IP: *.aster.pl 22.01.05, 11:46
          A Hausner powiedzial, ze trzeba usunac wszelkie bariery, ktore stoja na drodze
          do wyplaty becikowego... Czyzby zona zaciążyła?... I znow prywata?
          Czy ten kraj kiedys zacznie dzialac racjonalnie?
    • Gość: mmb Re: Radni debatowali o przyznaniu zasiłku becikow IP: *.citibank.com 21.01.05, 12:54
      szkoda ze radni nie znaja dokladnie przepisow bo zasilku porodowego nie ma juz
      b dawno oj przydalalby im sie jakis wyklad
    • ukos To ile w końcu ci rodzice będą płacić? 21.01.05, 14:30
      Zdaje się, że chcieli dobrze, ale będzie jak zwykle, co w audycji Radia Jerywań
      może wyglądać tak:

- Czy to prawda, że w warszawiankom płacą za urodzenie dziecka?
      - Prawda, tylko nie warszawiankom, ale od warszawianek i nie płacą tylko
      pobierają podatek.
    • Gość: patrycja Re: Radni debatowali o przyznaniu zasiłku becikow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:43
      to sa kpiny poprostu, w warszawie koszty leczenia, badan profilaktycznych USG,
      itp, szkol rodzenia, znieczulenia i ogolnie koszty zwiazane z samym porodem i
      ciaza sa kolosalne, dodam nie ma tego w innych miastach i miejscowosciach,
      wydaje mi sie ze naprawde nie ma sie nad czym zastanawiac i powinno sie dac
      kobietom te pieniadze, ktore zreszta wyplywaja rowniez z naszych to jest
      matczynych kieszeni podatkow, a jak te pieniadze znalezc mysle ze jest wiele
      sposobow zaoszczedzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka