jurek1987 21.02.05, 17:58 czy ktoś moze ma informacje na temat małego budynku przy ul.Radzymińskiej 49 wygląda to na jakiś pałacyk ale mam wątpliwości.Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
palker Re: pałacyk na Radzymińskiej 22.02.05, 01:23 raczej jest to relikt podmiejskiej zabudowy o charakterze małomiasteczkowym, zapewne z przełomu XIX i XX w. Aż dziwne, że się uchował wśród okazałych czynszówek w okolicy. Tak wygladał ten budynek na wiosnę 2004 roku: pan.wtorek.strefa.pl/rozne/radzyminska.jpg W budynku mieści sie obecnie najstarszy zakład fotograficzny na Pradze kultywujący tradycje przedwojennej firmy "Foto- Gałązka". Jezeli szukasz czegoś, co przypomina pałacyk w bliskiej okolicy to polecam adres Kawęczyńska 39. Na podwórzu kamienicy Marii Świetochowskiej znajdziesz oficynę rezydencjalną Feliksa Świętochowskiego wspaniałej urody, ale w niezwykle lichej kondycji (a szkoda wielka) Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: pałacyk na Radzymińskiej 22.02.05, 01:44 przypomniał mi się jeszcze budynek biurowy dawnej fabryczki cukrów "Franboli" na rogu Grodzieńskiej i Śnieznej, który przypomina kamieniczkę rezydencjalną. Moze własnie dlatego zamieszkał tu niejaki Bolesław Bierut w pierwszym tygodniu po przeniesieniu rządu lubelskiego na warszawska Pragę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jurek1987 Re: pałacyk na Radzymińskiej 22.02.05, 10:49 dziękuję za informacje.jeśli chodzi o Kawęczyńską 39 to już niestety kompletna ruina... z moich obserwacji wynika że ten budynek się w niedawnym czasie palił...szkoda zabytku Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: pałacyk na Radzymińskiej 22.02.05, 11:52 ostatni raz ogladałem oficynę na Kawęczyńskiej 39 w maju ub.roku i mam dokumentacje zdjęciową. Jest to dokumentacja niezwykłego barbarzyństwa z jakim traktuje się wartościowe praskie zabytki. Jeżeli, tak jak piszesz, budynek dodatkowo podpalono, nikła jest szansa na podniesienie go z ruin :-( Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Kawęczyńska 39 22.02.05, 13:23 Czy to nie na Kawęczyńskiej 39 miał zamieszkiwać wiechowski pan Walery Wątróbka z małżonką Gieniuchną i szwagrem Piekutoszczakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek1987 Re: pałacyk na Radzymińskiej 22.02.05, 12:00 wydaje mi się że była w środku nadpalona...niestety Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: pałacyk na Radzymińskiej 22.02.05, 12:59 Kwęczyńską mozna zobaczyć w albumie Piotra Inglinga - niestety zdjecia sa dosyć małe, ale co nieco widać (od 32 zdjecia) ping.neostrada.pl/foto/Praga3/index.html Odpowiedz Link Zgłoś