Dodaj do ulubionych

AMBROZJA.........

IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.02, 08:26
.....w Horteksie dawno temu - to byly lody
Obserwuj wątek
    • e._ Re: AMBROZJA......... 17.06.02, 08:32
      Mój kolega Marek z bratem spoza Wwy (pozdrawiam, jeśli czytają!) chcąc ugościć
      Igora po królewsku (a było to w naszych czasach licealnych, które przypadły na
      pierwsze lata feerii lodów w Horteksie) zaprosił go tamże, zamówili tyle, ze
      stolik był pełen lodów, galaret i "wszystkiego najlepszego". Najpierw rzucili
      się na to jak szaleni, potem już pojadali zwolna, wreszcie degustowali bez
      pośpiechu aż wszystko zeżarli. Tego było kilkanaście do dwudziestu porcji. Wiem
      dobrze, bo ktoś ich widział na Placu Konstytucji, skorzystał z aparatu
      telefonicznego w holu i zadzwonił po resztę. Kibicowaliśmy im dzielnie do końca.

Po tym wszystkim Marek nie omijał Horteksu, ale dawał się się namówić tylko na
      cocktaile, lody Ambrozja, oraz - w zakopiańskim Hortexie - na kremówki.
      • eela Re: AMBROZJA......... 17.06.02, 09:31
        Ach, to były wówczas lody. Krążyły na ich temat prawie że legendy. Tanie nie
        były, ale za to jakie dobre :-). W czasach pustek sklepowych Ambrozja kryła w
        sobie różne owoce, o których zjedzeniu solo mozna było tylko marzyć. I była
        polana adwokatem i PRAWDZIWĄ czekoladą. Potem się trochę zepsuła. Chodziłam na
        ogół do Horteksu przy Placu Konstytucji. Teraz jest tam restauracja Jachacego.
        • jhbsk Re: AMBROZJA......... 17.06.02, 09:33
          A mnie kiedyś w Hortexie sprzedano SŁONE lody. I to były ostatnie zjedzone przeze mnie lody w tej
          instytucji.
        • sloggi Re: AMBROZJA......... 17.06.02, 09:34
          Jak lody Ambrozja, to tylko na Rynku Starego Miasta - były słodkie, ale
          kosztowały słono.
          • Gość: mysza Re: AMBROZJA......... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 10:02
            ja bardzo lubilam alaske,ale ambrozja to tez bylo to !
            • eela Re: AMBROZJA......... 17.06.02, 10:07
              Nigdy nie jadłam. A co to było?
              • Gość: mysza Re: AMBROZJA......... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 10:12
                takie czarno biale bez specjalnych dodatkow za to z pysznym kremem no i
                niesmiertelnym labedziem albo taka laseczka z ciasta :)
                • ja.nusz Re: AMBROZJA......... 19.06.02, 12:08
                  Ambrozja byla niezla, ale w latach 70 dawali takie porcje, (48 zlociszy) ze
                  zjesc nie szlo - za to na campingu w Warce dawali tanio piwo - tego szlo wypic
                  bez liku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka