Gość: historyk IP: 213.25.91.* 08.07.02, 13:58 czy słyszeliście o jakimś osiedlu lat 70. które zostało oddane pod zasiedlenie, a nie było tam jeszcze drogi dojazdowej czy np. prądu lub wody? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chaladia Re: budownictwo lat 70 08.07.02, 14:04 Widziałem wiele (praktycznie wszystkie) osiedla bez trawników, z drogami dojazdowymi z płyt MON (z reguły bardzo zniszczonych, z wystającym zbrojeniem), ale nie słyszałem o osiedlach bez prądu i wody. Owszem, zdarzało się, że woda i prąd były podłączone prowizorycznie, ale c.o. i gaz były zawsze docelowe z powodu wymagań SPECu i Gazowni. Chaladia Bolandi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk Re: budownictwo lat 70 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 20:38 chaladia napisał: > Widziałem wiele (praktycznie wszystkie) osiedla bez trawników, z drogami > dojazdowymi z płyt MON (z reguły bardzo zniszczonych, z wystającym zbrojeniem), > > ale nie słyszałem o osiedlach bez prądu i wody. > Owszem, zdarzało się, że woda i prąd były podłączone prowizorycznie, ale c.o. i > > gaz były zawsze docelowe z powodu wymagań SPECu i Gazowni. > > Chaladia Bolandi Dzięki- co to są płyty MOn, skąd taki termin, czy to jest jakiś sktót? Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: budownictwo lat 70 10.07.02, 21:11 Płyty MON, to płyty drogowe. Prefabrykowane płyty o wymiarach około 3 m * 1 m i grubości ok. 15 cm. Układane lekkimi żurawiami samochodowymi. Do dziś w polskim budownictwie układa się z nich drogi prowizoryczne. Przed oddaniem budynku takie drogi powinny być zastąpione docelowymi z wylewanego betonu, asfaltu lub kostki. No, w tamtych czasach często o tym zapominano. Sama jazda samochodem osobowym po nierówno ułożonych płytach to tortura dla zawieszenia. Co gorsza, tych płytzawsze brakowało i eksploatowano je "do upadłego", tzn. do chwili, gdy się zupełnie połamały. Efektem tego były często wystające z płyt pręty zbrojeniowe i, rzecz jasna, rujnowanie opon pojazdów po nich jeżdżących. A opon wtedy brakowało... Odpowiedz Link Zgłoś