Dodaj do ulubionych

budownictwo lat 70

IP: 213.25.91.* 08.07.02, 13:58
czy słyszeliście o jakimś osiedlu lat 70. które zostało oddane pod zasiedlenie,
a nie było tam jeszcze drogi dojazdowej czy np. prądu lub wody?
Obserwuj wątek
    • chaladia Re: budownictwo lat 70 08.07.02, 14:04
      Widziałem wiele (praktycznie wszystkie) osiedla bez trawników, z drogami
      dojazdowymi z płyt MON (z reguły bardzo zniszczonych, z wystającym zbrojeniem),
      ale nie słyszałem o osiedlach bez prądu i wody.
      Owszem, zdarzało się, że woda i prąd były podłączone prowizorycznie, ale c.o. i
      gaz były zawsze docelowe z powodu wymagań SPECu i Gazowni.

Chaladia Bolandi
      • Gość: Historyk Re: budownictwo lat 70 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 20:38
        chaladia napisał:

> Widziałem wiele (praktycznie wszystkie) osiedla bez trawników, z drogami
        > dojazdowymi z płyt MON (z reguły bardzo zniszczonych, z wystającym zbrojeniem),
        >
        > ale nie słyszałem o osiedlach bez prądu i wody.
        > Owszem, zdarzało się, że woda i prąd były podłączone prowizorycznie, ale c.o. i
        >
        > gaz były zawsze docelowe z powodu wymagań SPECu i Gazowni.
        >
        > Chaladia Bolandi
        Dzięki- co to są płyty MOn, skąd taki termin, czy to jest jakiś sktót?
        • chaladia Re: budownictwo lat 70 10.07.02, 21:11
          Płyty MON, to płyty drogowe. Prefabrykowane płyty o wymiarach około 3 m * 1 m i
          grubości ok. 15 cm. Układane lekkimi żurawiami samochodowymi. Do dziś w polskim
          budownictwie układa się z nich drogi prowizoryczne. Przed oddaniem budynku takie
          drogi powinny być zastąpione docelowymi z wylewanego betonu, asfaltu lub kostki.
          No, w tamtych czasach często o tym zapominano. Sama jazda samochodem osobowym po
          nierówno ułożonych płytach to tortura dla zawieszenia. Co gorsza, tych płytzawsze
          brakowało i eksploatowano je "do upadłego", tzn. do chwili, gdy się zupełnie
          połamały. Efektem tego były często wystające z płyt pręty zbrojeniowe i, rzecz
          jasna, rujnowanie opon pojazdów po nich jeżdżących. A opon wtedy brakowało...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka