Dodaj do ulubionych

Prezydent wita papieża w Balicach...

IP: *.dami / 192.168.1.* 17.08.02, 14:17
Wśrod wielu listów których doszukałem się na stronach internetowych "forum"
wielu komentowało powitanie przez prezydenta Kwaśniewskiego w Balicach Jana
Pawła II.
Ja uważam, że powitanie i przemówienie prezydenta Kwaśniewskiego było
bardzo dobre. W krótkim wystąpieniu w wielkim skrócie powiedział o wszystkich
rzeczach trapiących Polaków, oczekiwaniach, a także nie pominął tak ważnych
tematów jak terroryzm,czy klęsk żywiołowych szalejących w krajach
sąsiedzkich. Nie wyobrażam sobie Wałęsy (wraz z Danką)przemawiającego na
powitanie papieża, czy innych oficjalnych wystąpień Lecha witającego i innych
zagranicznych gości.
Jedno co mi się nie podobało u Kwaśniewskiego: nie przykląkł, nie ucałował
ręki papieża. Dotyczy to zresztą rownież wszystkich polityków obecnego rządu
witających papieża.
Panie prezydencie czas przełamać schematy pozostawione w głowie przed laty i
dać przykład jako głowa państwa politykom lewej strony jak należy osobiście
witać największego z nas......
A co wy o tym sądzicie drodzy internauci?

Obserwuj wątek
    • Gość: Swarozyc Re: Prezydent wita papieża w Balicach... IP: *.telia.com 17.08.02, 14:21
      Czys ty zglupial czlowieku?!
      Glowa jednego panstwa ma calowac po rekach glowe innego panstwa!?
      • Gość: kulcior Re: Prezydent wita papieża w Balicach... IP: *.dami / 192.168.1.* 17.08.02, 14:34
        Nie wiem czy użyłeś przenośni, czy ująłeś rzecz realistycznie?...
      • gustlik102 Re: Prezydent wita papieża w Balicach... 17.08.02, 23:59
        Gość portalu: Swarozyc napisał(a):

> Czys ty zglupial czlowieku?!
        > Glowa jednego panstwa ma calowac po rekach glowe innego panstwa!?
        • Gość: piedmon. Calowanie sie glow panstwa IP: 212.247.232.* 18.08.02, 13:30
          gustlik102 napisał:

> Gość portalu: Swarozyc napisał(a):
          >
          > > Czys ty zglupial czlowieku?!
          > > Glowa jednego panstwa ma calowac po rekach glowe innego panstwa!?
          >
          To calowanie sie glow panstwa moze nie byc wcale takie dziwne. Byc moze akurat
          oni w tym przypadku kochaja inaczej. Kto wie po czym sie jeszcze beda pozniej
          calowac?
    • indris Styl powitania 17.08.02, 14:33
      Przyklęknięcie i ucałowanie pierścienia jest jakąś deklaracją osobistej
      religijności i to jej szczególnej formy. Uczynił tak prezydent Meksyku, ale
      nie uczynił prezydent Francji (o ile wiem katolik). Ze strony Kwaśniewskiego,
      który nie jest wierzący, byłoby to sztuczne. Szacunek można okazać i bez
      klękania. Nie należy zresztą mylić szacunku z uniżonością i lizusostwem.
      • Gość: czeko Re: Styl powitania IP: *.chello.pl 17.08.02, 14:47
        Kwaśniewski nie jest wierzący? Nawet nie wiedziałam.

czeko
    • Gość: M Re: Prezydent wita papieża w Balicach... IP: *.chello.pl 17.08.02, 14:54
      Gość portalu: kulcior napisał(a):

> Jedno co mi się nie podobało u Kwaśniewskiego: nie przykląkł, nie ucałował
      > ręki papieża. Dotyczy to zresztą rownież wszystkich polityków obecnego rządu
      > witających papieża.
      > Panie prezydencie czas przełamać schematy pozostawione w głowie przed laty i
      > dać przykład jako głowa państwa politykom lewej strony jak należy osobiście
      > witać największego z nas......
      > A co wy o tym sądzicie drodzy internauci?
      >

Też bym tego nie zrobił.
    • cbacba Ja tez bym go nie pocalowal po rece 17.08.02, 15:29
      Bedac agnostykiem (ten komu istnienie boga jest obojetne) koscol katolici ani
      mnie grzeje ani zebi.
      Na swiecie jest ponad miliard Chinczykow i milard Hindusow i kazdy wierzy w co
      mu sie podoba np. swiete slonie, swiete krowy a chrzescijanie uwazaja ze ich
      koscioly chrzescijanskie sa jedyna prawdziwa wiara i probuja "nawracac".
      Rzad w Chinach wie ze religia chrzescijanska a szczegolnie katolicyzm niesie
      zacofanie i dlatego nie chca ulatwiac "nawracania niewiernych" biskupom
      Chinskim.

I bardz sie ciesze ze mamy prezydenta ktory jest przynajmniej agnostykim i
      zachwuje dystans od religii katolociej jako glowa panstwa a nie jak Walesa
      ktory by dal kosciolowi cala Polske po ich zarzadzanie.
    • Gość: natka Re: Prezydent wita papieża w Balicach... IP: *.topole.waw.pl 17.08.02, 19:26
      Nie chciałabym tutaj obrażać czyjekolwiek uczucia i poglądy polityczne, ale
      Kwaśniewski jak to zresztą zazwyczaj robi, usiłował zamydlić oczy wszystkim
      obecnym. Że on, jako wzorowy prezydent stoi na straży wszystkich Polaków i to
      on jest prowodyrem wszelakich przemian w tym kraju...Nie wiem, czy ktoś z Was
      czytał artykuł w Polityce, gdzie opisywano jak komuniści przez kilkanaście lat
      usilnie chcieli utrudnić Papieżowi kontakt z krajem. Od początku jego
      pontyfikatu. Był po prostu niewygodny. A teraz? Czyżby tak szybko to wszystko
      się zmieniło? Kwaśniewski jest po prostu zwykłym hipokrytą.
      • pan_laga Re: Prezydent wita papieża w Balicach... 17.08.02, 22:48
        Gość portalu: natka napisał(a):

> Nie chciałabym tutaj obrażać czyjekolwiek uczucia i poglądy polityczne, ale
        > Kwaśniewski jak to zresztą zazwyczaj robi, usiłował zamydlić oczy wszystkim
        > obecnym. Że on, jako wzorowy prezydent stoi na straży wszystkich Polaków i to
        > on jest prowodyrem wszelakich przemian w tym kraju...Nie wiem, czy ktoś z Was
        > czytał artykuł w Polityce, gdzie opisywano jak komuniści przez kilkanaście
        lat
        > usilnie chcieli utrudnić Papieżowi kontakt z krajem. Od początku jego
        > pontyfikatu. Był po prostu niewygodny. A teraz? Czyżby tak szybko to wszystko
        > się zmieniło? Kwaśniewski jest po prostu zwykłym hipokrytą.

sranie w banie. wątek jest o powitaniu papieża, a nie o kwachu. ale, de facto,
        gdyby inny komuch, a nie kwaśniewski był prezydentem, to dopiero poznałabys co
        to hipokryzja. nie wiem co zarzucasz prezydentowi - że, jak przystalo na głowę
        państwa, powitał godnie inną głowę państwa ?
        amen
        pan laga
    • matt23 Re: Prezydent wita papieża w Balicach... 17.08.02, 19:52
      Gdyby w ten sposob powital papieza to wstydzil bym sie za naszego prezydenta.
      21 wiek a nie sredniowiecze! Anyway wspolczuje politykom, ktorych sprawowana
      funkcja wymusza odbycie tego niezbyt ciekawego spotkania.
      • pan_laga Re: Prezydent wita papieża w Balicach... 17.08.02, 22:53
        matt23 napisał:

> Gdyby w ten sposob powital papieza to wstydzil bym sie za naszego prezydenta.
        > 21 wiek a nie sredniowiecze! Anyway wspolczuje politykom, ktorych sprawowana
        > funkcja wymusza odbycie tego niezbyt ciekawego spotkania.
        >
        >
      • desperado_ Re: Prezydent wita papieża w Balicach... 18.08.02, 22:39
        matt23 napisał:

> Gdyby w ten sposob powital papieza to wstydzil bym sie za naszego prezydenta.
        > 21 wiek a nie sredniowiecze! Anyway wspolczuje politykom, ktorych sprawowana
        > funkcja wymusza odbycie tego niezbyt ciekawego spotkania.
        >
        >
    • pan_laga Re: Prezydent wita papieża w Balicach... 17.08.02, 22:32

> witających papieża.
      >
      walnąłeś jak kołkiem z porcelany w serce wampira. kwachu jest niewierzący -
      czemu miałby przed facetem na kolanach klękać i jeszcze go obcałowywać po
      rękach ?
      amen
      pan laga
    • eela Re: Prezydent wita papieża w Balicach... 17.08.02, 22:42

> witających papieża.

Kwasniewski jest niewierzący. Całowanie papieza było by obłudą
    • Gość: natka Re: Prezydent wita papieża w Balicach... IP: *.topole.waw.pl 18.08.02, 14:10
      Kwach jest zwykłym komuchem i przybrał tylko nieco inną otoczkę. Fakt, że wątek
      jest o powitaniu Papieża, ale mimo wszystko hipokryzja naszego pana prezydenta
      doprowadza mnie po prostu do szału. A co do powitnia- Papież dla 70 % Polaków
      nie jest jedynie "głową innego państwa"- tego chyba nie trzeba tłumaczyć. A
      prezydent jest przedstawicielem narodu i w swoim przemówieniu chyba powinien
      wziąć pod uwagę Polaków, a nie w 50 % własny interes. No i zanudzać na śmierć...
      • eela Re: Prezydent wita papieża w Balicach... 18.08.02, 23:12
        Ale o co ci chodzi?
    • quent Re: Prezydent wita papieża w Balicach... 19.08.02, 00:10

>
      > witających papieża.

i bardzo dobrze.papież zasługuje na szacunek ale nie trzeba go od razu całować
      po rękach. to tylko człowiek.\dotyczy to wszystkich - nie tylko kwasniewskiego.

w jego przypadku dochodzi jeszcze fakt ze nie reprezentowal tam siebie i nie
      był zwykłym pielgrzymem tylko przeciwnie- stal tam jako głowa państwa i
      reprezentował państwo. całowanie po rekach- przy całym szacunku dla papieża -
      byłoby wręcz niestosowne.

dadam jeszcze ze papież z trudem zaakceptował całowanie go po rekach.
      (zrezygnował z całowania go w trzewik)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka