Dodaj do ulubionych

Błędy w nazwach ulic - jakie znacie?

28.08.05, 19:46
Jakie Wy znacie? Widziałem swojego czasu ulicę Barburki (dziś Barbórki), była
też ULICA Reymonta (dziś Aleja), ulica Pawła Bolesława Podczaszyńskiego ma za
patrona Bolesława (bez Pawła), na kamienicy przy Polnej widnieje nowa lampka
z adresem "Rolna"...
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • fforumka Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 28.08.05, 19:59
      Jagielońska
    • z-o-s-i-a Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 28.08.05, 20:05
      aleja Reymonta - od kiedy???

Ja pamiętam tylko tabliczkę na pl.Wilsona z błędnym imieniem Wilsona, tylko
      teraz nie mogę sobie przypomnieć jakim, nie był to oczywiście ani
      Thomas/Tomasz, ani Woodrow. Może ktoś z Was pamięta.
      • radiogaga Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 28.08.05, 20:27
        Reymont patronował od zawsze ALEI...
        Moze Tomasa Wilsona?
        • z-o-s-i-a Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 28.08.05, 22:19
          Rzeczywiście jest to aleja! - szczerze mówiąc w mojej świadomości to była
          zawsze ul.Reymonta, z resztą na niektórych planach tak się ona nazywa!!

Dzięki za uświadomienie!

(Jeżeli już mamy rzeczywiscie poprawnie napisać tę nazwę, to powinniśmy
          napisać "aleja", a nie "Aleja" :) )

A jeżeli chodzi o imię, które dano Wilsonowi, to było to zupełnie inne imię nie
          przypominające żadnego z wymienionych przeze mnie w poprzednim wątku.
          • jaa_ga Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 28.08.05, 23:02
            A jeżeli chodzi o imię, które dano Wilsonowi, to było to zupełnie inne imię nie
            >
            > przypominające żadnego z wymienionych przeze mnie w poprzednim wątku.
            • Gość: aaa Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.chello.pl 28.08.05, 23:04
              A na Targówku mają ulicę Kondratowicza i kilka przecznic dalej ulicę Syrokomli :)
              • Gość: re aaa Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.05, 08:40
                Gość portalu: aaa napisał(a):

> A na Targówku mają ulicę Kondratowicza i kilka przecznic dalej ulicę Syrokomli
                > :)

???
                • Gość: aaa Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.chello.pl 29.08.05, 08:49
                  Syrokomla to pseudonim literacki Kondratowicza
                  • Gość: jazula Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: 80.252.4.* 30.08.05, 14:01
                    tylko że to chyba nie do końca jest Targówek.... :-(
                • Gość: sbródna Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.polfawar.com.pl 12.09.05, 16:11
                  Dokładnie, to nie Targówek lecz Bródno
    • Gość: Rychu Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.spray.net.pl 28.08.05, 23:03
      Przasnyka zamiast Przasnyska
      • sloggi Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 28.08.05, 23:33
        Dwie najbardziej znane:
        Żegańska, a nie Żagańska,
        Obrzeźna a nie Obrzeżna.
        • piiik Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 29.08.05, 17:53
          Żegańska to nie jest błąd...
          • sloggi Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 29.08.05, 20:57
            Żegań od roku 1958 nazywa się Żagań.
    • z-o-s-i-a Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 28.08.05, 23:38
      A może piszcie też, gdzie te błędy sie pojawiały, np: na mapach, na
      tabliczkach, itp.
    • z0rr0 Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 29.08.05, 00:59
      Obrońców Monte Cassino,
      np.:
      www.sld.raciborz.pl/index.php?NWSID=118
      dziennik.bialystok.uw.gov.pl/dzienniki/158.pdf
      www.ustka.pl/ustka.html?section=186www.bph.pl/pl/pib/bankomaty/lista
      • Gość: Aga Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: 194.146.128.* 29.08.05, 08:55
        W Bstoku jest Bohaterów, a nie Obrońców, Monte Cassino.
        • u-boot_88 Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 29.08.05, 10:38
          No to chyba dobrze - w końcu kto bronił Monte Cassino? Niemieccy
          Fallschirmjaegerzy.
    • Gość: m Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: 195.94.207.* 29.08.05, 09:14
      braci stryjeńskich
      • Gość: tomcat Teraz już jest ul.Stryjeńskich IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.05, 11:57
        • Gość: m Re: Teraz już jest ul.Stryjeńskich IP: 195.94.207.* 29.08.05, 12:56
          na tabliczkach i planach wawy błędów nie widziałem
          ale np poczta polska używa błędnej nazwy
          • Gość: - Re: Teraz już jest ul.Stryjeńskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 15:54
            -
    • u-boot_88 Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 29.08.05, 10:41
      Chyba we wczesnych latach '80 widziałem w autobusie 117 tabliczkę z trasą
      autobusu - stała jak byk nazwa ulicy :"Francuzka".
      • Gość: Yeeee Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.05, 10:58
        Ul. ks. J. Trojdena zamiast Ks. Trojdena (TRojden to imię, nie było
        żadnego "J.")
    • Gość: tomcat Dla mnie najbardziej debilna jest ul. B.Polaka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.05, 12:07
      Zupełnie jak z serialu Alternatywy 4.
      Ulica upamiętania Benedykta Polaka a dokładnie Benedictusa Polonusa.
      Był on zakonnikiem franciszkańskim słynnym z tego, że brał udział jako tłumacz
      w poselstwie papieża Innocentego IV do do wielkiego chana mongolsiego w
      Karakorum w latach 1245-7r. a poźniej opisał tę podróż.
      • horpyna4 Re: Dla mnie najbardziej debilna jest ul. B.Polak 10.12.05, 20:32
        Nie tylko B. Polaka, takich błędów jest bardzo dużo. Biorą się stąd, że
        bezmyślne urzędasy skracają nazwy tak, jakby to było imię i nazwisko. I w
        miastach i miasteczkach całej Polski figurują takie cuda, jak: B. Chrobrego,
        K. Wielkiego, H. Brodatego (!), Z. Starego. Czasem osobnik o dwu nazwiskach też
        bywa tak potraktowany - na Mokotowie mamy ulicę J. Curie. No, ale nie tylko
        osoby zostały tak skrócone, np. ulica H. Pruskiego. I mam nadzieję, że w
        związku ze zmianami ustroju zniknęły takie cudeńka, jak M. Lipcowego, czy
        W. Proletariatu (bodajże w Białymstoku i Gorlicach). Ale i tak hitem była
        Jaśkowa D. Ciekawe, czy to zostało zmienione.
    • u-boot_88 Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 29.08.05, 12:13
      Na "wyczucie" mogę powiedzie, że z pewnościa jest dużo Piułsudzkich,
      Piłsuckich, Piułsudskich itp. itd.
    • kunce też z Targówka 29.08.05, 12:18
      na Zaciszu jest ul. Samarytanka, notorycznie, nawet w dokumentach, przerabiana
      na ul. Samarytanki
    • Gość: świntuch erotoman Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.idea.pl 29.08.05, 12:46
      ulica Jana Pawła II nie powinna mieć adresu (a ma !) , numeru 69. Nie
      przystoi :-))
      • Gość: Seba Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.chello.pl 30.08.05, 18:03
        N aBródnie są ulice Ludwika Kondratowicza i Władysława Syrokomli. A to była ta
        sam osoba. Przycz ym prawdziwe nazwisko to Syrokomla, a ulica po stokroć mniejsza
    • Gość: goscia na Mariensztacie IP: *.dhl.com / 165.72.200.* 29.08.05, 13:37
      Na Mariensztacie na tabliczkach kiedys widzialam
      Mariensztat a na sasiednim budynku Mariensztadt
      • Gość: Przemek B. Re: na Mariensztacie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.05, 14:46
        Mariensztadt to jeszcze przedwojenna forma, kontynuowana po wojnie.. Takie
        relikty powinno się chronić...Pozdrawiam!
      • Gość: odys Re: na Mariensztacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 09:43
        Sprawę Mariensztatu przytaczają często językoznawcy jako przykład ewolucji słów
        pochodzenia obcego w żywym języku polskim. Poprzednie fazy polonizacji tej
        nazwy umieszczone na tabliczkach są ciekawym zabytkiem także językowym.

swoją drogą mamy w wawie Mariensztat, Marymont, Marysin... A w XVIII w. był
        jeszcze Marywil. I jak tu się nie pogubić?
        • Gość: jazula Re: na Mariensztacie IP: 80.252.4.* 30.08.05, 14:06
          a to wszystko od jednej Marysieńki :-)
    • Gość: dzelon Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: 212.160.138.* 29.08.05, 15:11
      Ja ostatnio zauważyłem na mapie Informacji Miejskiej przed Arkadią ulicę
      Zamenchofa.
      ROTFL
      WSTYD!!!
    • Gość: efka Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 15:19
      Zaciszańska ulica Jórskiego pisana na przydomowych tabliczkach w wersji:
      Jurskiego i Jórskiego.
    • Gość: szeged Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: 62.121.129.* 29.08.05, 19:47
      Śmiać mi się chce na widok tablic z napisem ulica Szegedyńska.Odpowiedzialni za
      nadanie takiej nazwy w beznadziejny sposób próbowali spolszczyć nazwę tego
      węgierskiego miasta.Polecam im gulasz segedyński.
      • radiogaga Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 29.08.05, 20:54
        Pamiętam, jak na garażach wisiała "Segedyńska" zamiast "Szegedyńskiej"...
        • Gość: ??? Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 21:33
          A Agricola i Agrykola to ta sama ulica?
          • Gość: odys Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 09:58
            tak, tylko ta druga to spolonizowana wersja pierwszej, historycznej nazwy.

a propos - polonizacja dotyczy także imion nadawanych ludziom:
            Maciej i Mateusz mają to samo źródło w zachodnich imionach.
            nie mówiąc już o Bartoszu i Bartłomieju, Andrzeju i Jędrzeju itd.
            także zdrobnienia bywają zaporzyczane drugi raz, jako osobne imię, np. Nadzieja
            i Nadia
            • Gość: Bartosz Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.tiger.com.pl 01.09.05, 14:24
              Gość portalu: odys napisał(a):

> Maciej i Mateusz mają to samo źródło w zachodnich imionach.
              > nie mówiąc już o Bartoszu i Bartłomieju,

Guzik prawda. Bartosz to polskie imię "odzawodowe" oznaczające pszczelarza. A
              Barłomiej to starożytne imię, spotykane w wielu językach na całym świecie.

BR
    • sloggi Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 29.08.05, 21:52
      Rembielińska miała być w założeniu ulicą Rajmunda Rembielińskiego, bo wieś
      Rembielin (Nowy i Stary) kołó Przasnysza jest na tyle mała, że raczej mało
      możliwe aby celowo patronowała ulicy w Warszawie.
      w3.am.lodz.pl/ld/gw/Rembielinski.html
    • Gość: zenek Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.08.05, 02:31
      Jeszcze na początku lat 60. stosowano wymiennie pisownię Barbórka lub Barburka,
      z tym że w l.50 częściej można spotkać pisownię z "u". Sugeruję przejrzeć stare
      gazety lub kalendarze.
    • Gość: odys Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 09:54
      Nowe Włochy, ul ks. Chrościckiego jest niemal wszędzie przerabiana na
      Chróścickiego.

Błąd ten jest także na bardzo dobrych skądinąd mapach Głównego Urzędu Geodezji
      i Kartografii 1:10 000; tam też nieodległa ulica Rybnicka została nazwana
      Rybnickie, ale to już chyba zwykła literówka.
      • Gość: Ania Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: 193.24.24.* 30.08.05, 11:12
        Mieszkam na ulicy Jadźwingów choć encyklopedia PWN podaje: JAĆWINGOWIE,
        Jaćwięgi, wymarły lud prus.-litew. z grupy Bałtów, zamieszkujący w
        średniowieczu ziemie między jez. Mamry i Śniardwy a rzekami Biebrzą, Niemnem i
        Szeszupą
    • u-boot_88 Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 30.08.05, 11:19
      ulica Lizbońska - w pismach urzędowych b. często pisana jako "Lisbońska".
      • Gość: anisa Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.chello.pl 30.08.05, 16:11
        ul. Zgrupowanie "Żmija" na tabliczkach, a powinno być ul. (kogo, czego?)
        Zgrupowania "Żmija", broń Boże Zgrupowania "Żmij" :)
    • kunce była ( na szczęście juz nie jest) 30.08.05, 17:04
      Brudnowska
    • Gość: anie Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.08.05, 18:31
      na ochocie jest ulica maurycego mochnackiego. na jednej z tabliczek nazwa ulicy
      brzmi jednak "małrycego mochnackiego". bylam zszokowana, jak to zobaczylam :)
    • Gość: rat Pola mokotowskie to prawie jak Pola elizejskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 18:46
      Już nawet rodowici warszawiacy zapominają, że jest to pole w liczbie
      pojedynczej a więc POLE MOKOTOWSKIE,
      I jeszcze jakiś wynalazek ostatnich redachtorów MSI - Stary Mokotów!!! Całe
      życie mieszkałem na Górnym Mokotowie a z nowych tabliczek MSI dowiedziałem się
      ze się przeprowadziłem na Stary Mokotów .......wieśniaki mnie
      przeprowadziły :(((
      • z0rr0 Re: Pola mokotowskie to prawie jak Pola elizejski 30.08.05, 21:23
        W "Lalce" Prus pisał o "polach mokotowskich".
        Wśród warszawiaków (Prus był też kronikarzem W-wy) rozpowszechnione są "pola
        mokotowskie", wypierane przez Pole Mokotowskie, które jest fragmentem dawnych
        pól. Nie mogą zachować w pamięci rodzinnej przyjezdni, bombardowani np. dzień po
        dniu komunikatem w metrze (dawniej: w metro).
        • Gość: Dyzio Dembego / Dębego IP: *.starnettelecom.pl 31.08.05, 10:37
          Na Kabatach jest kilka ulic, które ludziom (i firmom) różnie się "piszą".
          Niejaki Demby (ul.Dembego) - jeden z twórców biblioteki narodowej notorycznie
          wypierany jest przez drzewko i powstaje ul.Dębego. Zreszta niejaki Rosoł też
          zmienia się w zupę typu Rosół. Pomijam dłuuuuugie nazwy (typu 21 pułku piechoty
          imienia Dzieci Warszawy) bo to typowe "ku..ozum" ale mylne są też i te z
          dwuczłonowymi nazwiskami typu Sępa-Szarzynskiego czy Dowbór-Muśnickiego.
          Generalnie mamy w Polsce "kłopoty" z nazwami. Pomijam juz to, że "z powodu"
          edytorów komputerowych zdarza sie jeszcze pisownia Ul. zamiast ul. (dla ulicy).
          Dobijaja mnie jednak ulice w stylu K.Wielkiego czy B.Chrobrego. Taka prawda.
          Howgh !!!
          • jaa_ga Re: Dembego / Dębego 31.08.05, 12:43
            Na Kabatach jest kilka ulic, które ludziom (i firmom) różnie się "piszą".
            Niejaki Demby (ul.Dembego) - jeden z twórców biblioteki narodowej notorycznie
            wypierany jest przez drzewko i powstaje ul.Dębego
            Patronem ulicy Dembego jest
            Stefan Dembe.
        • Gość: rat Re: Pola mokotowskie to prawie jak Pola elizejski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 19:00
          z0rr0 napisał:

> W "Lalce" Prus pisał o "polach mokotowskich".
          > Wśród warszawiaków (Prus był też kronikarzem W-wy) rozpowszechnione są "pola
          > mokotowskie", wypierane przez Pole Mokotowskie, które jest fragmentem dawnych
          > pól. Nie mogą zachować w pamięci rodzinnej przyjezdni, bombardowani np. dzień
          po dniu komunikatem w metrze (dawniej: w metro).

Twoja prawda jest tylko częściowa, sięgnij do "Lalki" i przeczytaj dokładnie że
          pola mokotowskie były poza rogatkami miasta, a więc Mokotów a właściwie
          Mokotowo, które w tamtych latach było wsią miało pól bez liku, jak to na każdej
          wsi. Gdzieś tak około 1916 roku wieś została włączona w granice Warszawy a z
          licznych pól wytyczono ulice i place natomiast jedno z nich stało się po części
          lotniskiem a w części pozostało terenem wyścigów konnych a zresztą zajrzyj do
          internetu to poznasz to dogłębniej, zacznij od:
          www.mokotow.waw.pl/
          potem spójrz do:
          pl.wikipedia.org/wiki/Pole_Mokotowskie
          obejrzyj jeszcze stare plany Warszawy:
          trasbus.com/planywarszawy.htm
          i jeśli jeszcze masz wątpliwości kto ma rację odezwij się w tej sprawie
    • Gość: aleja Solidarności Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: *.wola.waw.pl 31.08.05, 12:41
      Aleja Solidarności czy aleja "Solidarności". Dzisiaj widziałam na tabliczce na
      skrzyżowaniu z ul. Okopową
    • Gość: Ivy Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? IP: 62.17.253.* 31.08.05, 13:08
      bardzo długo na Gocławiu straszyła tabliczka z nazwą ulicy Abrachama...
      • horpyna4 Re: Błędy w nazwach ulic - jakie znacie? 10.12.05, 20:58
        Kiedyś ul.Dywizjonu 303 figurowała na tabliczce jako "Dywizyjna 303", he, he.
        Było to dość dawno, a tabliczka wisiała na parkanie ogródków działkowych.
        A jak się Wam podoba nazywanie ulicy Filipiny Płaskowickiej ulicą Płaskowicką?
        Pojawia się to często w prasie. Zresztą tego typu błędów zdarza się sporo.
        Przemianowano kiedyś ulicę Wołoską na ulicę Władimira (lub Władymira, widziałam
        obie wersje) Komarowa. No i co? I znów "tramwaje jechały ulicą Komarową"...
        A teraz mamy z powrotem Wołoską. Nie wiecie przypadkiem, czy nie pojawia się
        "Wołowska"? Bo tak nieraz bywało
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka