Dodaj do ulubionych

::ZNIKNĄ::BARY::MLECZNE::

29.10.02, 10:10
"W 2000 r., podobnie jak w obecnym, na bary mleczne w całej Polsce rząd
przeznaczał 16 mln zł. Tymczasem przyszłoroczne dotacje mają być zmniejszone
do marnych 3 mln zł. Dla placówek, w których żywią się głównie emeryci,
renciści i studenci, oznacza to upadek. Bo bary będa musiały podnosić ceny
albo przebranżowić się np. w pizzerie." - powiedziała "Życiu Warszawy"
Elżbieta Karwowska z Warszawskiej Spółdzielni Gastronomicznej "Centrum".
(źródło: "Pizza zamiast ogórkowej", "ŻW", 29.10.2002 r., s.12)

Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • pan_pndzelek SPOKO::NIE::ZNIKNĄ::BARY::MLECZNE:: 29.10.02, 10:26
      Nie ma obaw, dotacją obejmowano zakup produktów do przygotowywania posiłków. Z
      tego co się orientuję było to 30-40%. Posiłki w barach mlecznych (choć od dawna
      one już Nie Tylko Mleczne) kosztują od 1,20 do 5,00 zł. Jeśli podwyższysz to o
      tę 1/3 to nadal pozostają bezkonkurencyjne cenowo z jakimkolwiek innym
      miejscem "karmiącym".

Dodatkowo bary mleczne otrzymują od samorządów ukryte dotacje w postaci bonów
      żywnościowych wręczanych w Ośrodkach Pomocy Społecznej (główne źródło
      utrzymania np. Baru Średnicowego, dlatego zresztą tak tam śmierdzi) oraz w
      postaci ultrapreferencyjnych czynszów. Gdyby się przebranżowiły (np. na
      pizzerie) zaczęły by płacić czynsz kilkanaście a może nawet kilkadziesit razy
      wyższy, bo z reguły są w bardzo prestiżowych miejscach (Marszałkowska, Krucza,
      Nowy Świat i in.).

Więc bez obaw...
      • margala Re: SPOKO::NIE::ZNIKNĄ::BARY::MLECZNE:: 29.10.02, 11:40
        wiesz, uważam, że dla ubogiego emeryta wzrost ceny codziennego posiłku o 1/3 to
        dużo.
        • pan_pndzelek O czym innym była mowa 29.10.02, 11:59
          Nie pisałeś przecież, że emeryci znikną z barów m. tylko, że znikną same te
          bary. A te jestem pewien, że nie znikną. Ponieważ zdecydowana ich większość
          przeszła jako taką kosmetykę i jest tam dosyć schludnie to ich bywalcami są nie
          tylko emeryci czy studenci ale także pracownicy pobliskich firm, dla ktrych te
          firmy wykupuj specjalne karnety. Jest dla obu stron opłacalne ponieważ jak
          pisałem tu można zjeść za 5 zł a następnym progiem dostępnym jest ok. 15 zł
          (np. Cafe Brama gdzie jest niedrogo). Nie sądzę więc by ktoś miał masowo
          likwidować te bary.

A co do emerytów? Z jakiegoś powodu przychodzą do takich barów choć na zdrowy
          rozum gotowanie w domu powinno by tańsze. Skoro przychodzili to dalej będą
          przychodzić, to może być różnica w skali 30-40 zł miesięcznie. To może być
          sporo dla koszalińskich np. emerytów ale nie dla warszawskich...
          • eela Re: O czym innym była mowa 29.10.02, 12:41
            Też nie sądzę, aby upadły, bo przeszły nie tylko kosmetykę wnętrz, ale i
            jadłospisu. teraz można zjeść również dania mięsne. Na przykład na Kruczej jest
            całkiem niezły bar Bambino. Za niewielkie pieniądze można się solidnie najeść.
            Nie zawsze gotowanie w domu wychodzi taniej. Bary mleczne są konkurencją, bo
            trzeba jeszcze policzyc czas starcony na pichcenie. Moja rodzina czasami tam
            się stołuje. Mówią, ze róznica w cenie niewielka, a można zaoszczędzić dużo
            czasu.
            • Gość: mama eeli Re: O czym innym była mowa IP: 130.94.123.* 02.11.02, 00:42
              coreczko
              stolujemy sie w barach mlecznych od dnia w ktorym
              chcialas starych rodzicow ugoscic herbata, ale ja
              przypalilas i przy okazji puscilas caly rodzinny dom z
              dymem
    • margala Re: ::ZNIKNĄ::BARY::MLECZNE:: 30.10.02, 10:05
      może nowy samorząd warszawski wesprze bary mleczne?
      • pan_pndzelek Re: ::ZNIKNĄ::BARY::MLECZNE:: 30.10.02, 10:10
        Czy nie rozumiesz, że samorząd i tak je WSPIERA? Pisałem o tym wyżej. Mnie to
        się szczególnie jakoś nie podoba, ale fakty są właśnie takie...
        • margala Re: ::ZNIKNĄ::BARY::MLECZNE:: 30.10.02, 10:16
          pan_pndzelek napisał:

> Czy nie rozumiesz, że samorząd i tak je WSPIERA? Pisałem o tym wyżej. Mnie to
          > się szczególnie jakoś nie podoba, ale fakty są właśnie takie...

Rozumiem, że je wspiera, ale może powienien zwięksszyć to wsparcie skoro rząd
          zamiast 16 milonów zł ma przeznaczyć w 2003 r. 3 miliony.
          • pan_pndzelek Bez przesady 30.10.02, 10:22
            Bez przesady, na pomoc społeczną i tak idą olbrzymie środki (za duże
            niestety)...
            • Gość: req Re: Bez przesady IP: *.csv.warwick.ac.uk 30.10.02, 14:08
              no ale dla takiego miasta jak wawa te dodatkowe powiedzmy 2 mln zl to
              niewspolmiernie mniejszy wydatek niz dodatkowe 40 lub nawet 30zl dla
              warszawskiego emeryta. wiec to ty nie przesadzaj...
              • pan_pndzelek Chodzi o ZASADĘ 30.10.02, 14:42
                Nie istnieje żaden istotny powód dla którego miasto miałoby wydawać jeszcze te
                2 mln zł, TYM BARDZIEJ, że na tym interesie miasto TRACI (czyli MY TRACIMY) już
                i tak rocznie około kilkunastu mln zł (przez niepobrane w należytej wysokości
                czynsze, rozdawnictwo darmowych talonów żywnościowych).

To niepohamowane rozdawnictwo należy w jakimś momencie jednak powstrzymać, bo
                nie tędy droga...
                • eela Re: Chodzi o ZASADĘ 30.10.02, 15:12
                  Nie wiem, dlaczego do barów tak dużo się doplaca. U mnie w pracy stołówke
                  prowadzi prywatna osoba, do której nikt nie dopłaca. KOszty, które ponosi:
                  prąd, gaz oraz wynajem powierzchni. Zupa kosztuje 3 zł, drugie danie złożone ze
                  schabowego/kurczaka, ziemniaków/ kaszy/ kopytek, gotowanych jarzyn, surówki
                  kosztuje 12 zł, są zestawy obiadowe równiez za 7 zł, flaki 3.50. Osobie
                  prowadzącej biznes opłaca się to. Porcje są duże.
                  • Gość: req Re: Chodzi o moralnosc! IP: 192.146.136.* 30.10.02, 16:21
                    jak to nie tedy droga a ktoredy? uwazasz ze tych emerytow ktorzy maja po 70
                    czy 80 lat trzeba zapedzic do pracy? przeciez oni juz nic nie zarobia wiec
                    nadal uwazam ze wydatek rzedu 2 mln (co prawda nie mam pojecia czy to jest
                    adekwatna suma) dla wawy nie bylby zbyt wielkim obciazeniem
                    • pan_pndzelek Re: JAKĄ moralnosc! 30.10.02, 16:33
                      Ja z uporem maniaka powtarzam, że miasto już wydaje na ten cel o kilkanaście
                      milionów złotych. Może raczej o tym byśmy porozmawiali, a nie o dalszym
                      zwiększaniu rozdawnictwa.

Jeśli w TYM mieście 30-40 zł stanowi dla kogoś problem to podpowiadam, że bez
                      trudu można znaleźć na terenie Polski miasta i miasteczka gdzie koszty
                      utrzymania mogą być nawet O POŁOWĘ mniejsze! Wnioski chyba nasuwają się same.
                      Przecież te osoby zmieniając miejsce zamieszkania zachowają "warszawską"
                      emeryturę...
                      • Gość: req Re: JAKĄ moralnosc! IP: 192.146.136.* 30.10.02, 19:18
                        czy sugerujesz ze ci starzy i ubodzy emeryci mieli by sie zaczac wyprowadzac z
                        wawy i zaczac mieszkac gdzies na wsi? jesli tak to jestes po prostu smieszny
                        • Gość: mama req Re: JAKĄ moralnosc! IP: 168.143.123.* 02.11.02, 00:40
                          sama jestes smieszna stara wyliniala lampucero
                        • pan_pndzelek Re: do req 02.11.02, 00:53
                          Gość portalu: req napisał(a):
                          > czy sugerujesz ze ci starzy i ubodzy emeryci mieli by sie zaczac wyprowadzac
                          z
                          > wawy i zaczac mieszkac gdzies na wsi? jesli tak to jestes po prostu smieszny

Tak TO WŁAŚNIE sugerowałem. Jeśli kogoś nie stać na Jaguara to sobie go nie
                          kupuje tylko jeździ zaporożcem... jasne?
                          • Gość: szperacz Re: do req IP: 203.36.162.* 02.11.02, 09:04
                            ah pndzelek i tu zabierasz glos !jak widac jestes alfa i omega !to zaden
                            fachowiec !a moze jestes i damski lekarz ?
                            szperacz !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka