Dodaj do ulubionych

STOEN ma nowy system informatyczny?

21.01.03, 11:59
Byłem 18.01.2003 w Banku PKO S.A, aby opłacić rachunek za prąd (okres
01.2003). Rachunek miał datę płatności 20.01.2003. Jakież było moje
zdziwienie, gdy na wydruku potwierdzenia zapłaty odnalazłem pozycję: ZA
ZWŁOKĘ - x,xx zł (x,xx > 0). W parze z moim zdziwieniem pojawiło się
zdziwienie kasjerki w banku. Wprawdzie najpierw tłumaczyła, że pewnie
nieterminowo wpłacam, ale jak uświadomiłem ją, że to jest dwa dni przed
terminem to ją zamurowało. Szybko anulowała ową zwłokę.

Jak to jest z tym naliczanie modsetek za zwłokę w zapłacie należności i od
kiedy są naliczane?
Obserwuj wątek
    • Gość: MONDRY Re: STOEN ma nowy system informatyczny? IP: *.racke.de, / 192.168.6.* 21.01.03, 14:35
      Mysle, ze za ZWLOKI powinno sie placic i to MOCNO 1

Bo, choc to wprawdzie czesci uzywane,
      to jednak na czesci zamienne
      sie zawsze cos przyda.

No i jako material genetyczny
      do nowych pieknych kreacji
      rufniesztagszetesz.
    • tarantula01 Ponawiam pytanie n/txt 22.01.03, 13:58

• tarantula01 Czy kto zna odpowiedź na pytanie? n/txt 26.02.03, 10:32

• aniela_ Re: Czy kto zna odpowiedź na pytanie? n/txt 26.02.03, 11:07
        odsetki za opoznienie w ogole, nie tylko zwlokę (ktora jest opoznieniem z
        powodu okolicznosci lezacych po stronie dluznika) jak sama nazwa wskazuje
        nalicaz sie w przypadku opoznienia ze spelnieniem swiadczenia poczawszy od dnia
        nastepujacego po dniu, w ktorym swiadczenie mialo zostac spelnione.
        • tarantula01 Re: Czy kto zna odpowiedź na pytanie? n/txt 26.02.03, 11:36
          aniela_ napisała:

> odsetki za opoznienie w ogole, nie tylko zwlokę (ktora jest opoznieniem z
          > powodu okolicznosci lezacych po stronie dluznika) jak sama nazwa wskazuje
          > nalicaz sie w przypadku opoznienia ze spelnieniem swiadczenia poczawszy od
          dnia
          >
          > nastepujacego po dniu, w ktorym swiadczenie mialo zostac spelnione.

To moim zdaniem nie nastąpiło - odsetki za zwłokę naliczono już 18-tego
          podczas, gdy płatność miała nastąpić do 20-tego.
          • aniela_ Re: Czy kto zna odpowiedź na pytanie? n/txt 26.02.03, 11:48
            moze odsetki dotyczyly poprzedniej platnosci i doliczone zostaly do biezacej?
            (predzej uwierze ze wiosny nie bedzie niz ze niemiec ma balagan ;)
            • tarantula01 Re: Czy kto zna odpowiedź na pytanie? n/txt 26.02.03, 12:04
              aniela_ napisała:

> moze odsetki dotyczyly poprzedniej platnosci i doliczone zostaly do biezacej?
              > (predzej uwierze ze wiosny nie bedzie niz ze niemiec ma balagan ;)

To jest niemożliwe bowiem była to moja pierwsza płatność - zostałem odbiorcą
              energii elektrycznej 23.12.2003. I tak mi wyliczyli na podstawie prognozy z
              sufitu, że mam zapłacić około 20 zł. STOEN nalicza opłaty w oparciu o
              poprzednie zużycia energii. U mnie to było 0 kWh i z tego 0 kWh stwierdził, że
              zużyję 70 kWh przez kolejne 3 m-ce.
              • aniela_ Re: Czy kto zna odpowiedź na pytanie? n/txt 26.02.03, 12:11
                tarantula01 napisał:

> To jest niemożliwe bowiem była to moja pierwsza płatność - zostałem odbiorcą
                > energii elektrycznej 23.12.2003.

a to mam dla Ciebie gorsza info: to swiadczenie o za wiele przedswczesne
                spelniles ;)

I tak mi wyliczyli na podstawie prognozy z
                > sufitu, że mam zapłacić około 20 zł. STOEN nalicza opłaty w oparciu o
                > poprzednie zużycia energii. U mnie to było 0 kWh i z tego 0 kWh stwierdził,
                że
                > zużyję 70 kWh przez kolejne 3 m-ce.

nie znam sie zupelnie na stanradowych procedurach wylicaznia sredniego zuzycia
                energii, ale wiem ze nadplaty sa zwracane przeciez, wiec nie lekaj sie.
                • tarantula01 Re: Czy kto zna odpowiedź na pytanie? n/txt 26.02.03, 12:19
                  aniela_ napisała:

> tarantula01 napisał:
                  >
                  >
                  > > To jest niemożliwe bowiem była to moja pierwsza płatność - zostałem odbior
                  > cą
                  > > energii elektrycznej 23.12.2003.
                  >
                  > a to mam dla Ciebie gorsza info: to swiadczenie o za wiele przedswczesne
                  > spelniles ;)

Zapłaciłem dwa dni przed terminem - 18.01.2003, a nie wtedy gdy zostałem
                  odbiorcą - wtedy to nie wiedziałem jeszcze ile mam płacić (rachunek dostałem
                  ok. 11.01.2003).
                  • aniela_ Re: Czy kto zna odpowiedź na pytanie? n/txt 26.02.03, 12:23
                    chodzilo mi o to ze 23 grudnia to za wiele miesiecy bedzie. ale jak rozumiem
                    toliterowka jest.
                    • tarantula01 Pomyłka 26.02.03, 12:38
                      aniela_ napisała:

> chodzilo mi o to ze 23 grudnia to za wiele miesiecy bedzie. ale jak rozumiem
                      > toliterowka jest.

Oj rzeczywiście literówka - miało być od 23.12.2002 jestem odbiorcą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka