krisss73 19.07.06, 07:41 Developer zaczął stwaić słupki pod ogrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szymszon76 Re: ogrodzenie osiedla 20.07.06, 20:23 witam czy oprócz ogrodzenia ORCO przewiduje posadzenie żywopłotu .... napewno ograniczyłoby to dostęp do naszej posesjii stanowiło dodatkową ochronę, a jednocześnie tworzyło miły klimat .... czy ktos coś wie na ten temat pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ancz Re: ogrodzenie osiedla 21.07.06, 08:53 te słupki sugerują grodzenie siatką... ? Odpowiedz Link Zgłoś
szymszon76 Re: ogrodzenie osiedla 21.07.06, 21:39 siatką pod prądem??? :)) mam nadzieję ze naszym strażnikom nikt nie wybuduje wieżyczek ?? :))pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
orzelek2000 Re: ogrodzenie osiedla 23.07.06, 16:59 Termin wybudowania Budynku - zgodnie z harmonogramem - mija za 8 dni. Dalej brak ogrodzenia osiedla, skończonej drogi, szlabanów i niektórych części wykończenia elewacji (np. balustrady gdzieniegdzie, daszki mad wejściami do klatek). Zobaczymy jak będzie za tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
orzelek2000 Re: ogrodzenie osiedla 05.08.06, 13:55 wywęszyłem, że opieszałość w budowie ogrodzenia wynika z braku ostatecznej decyzji orco, jak to ogrodzenie powinno wyglądać. najprawdopodobniej problem ma związek ze służebnością drogi. rozważane są dwie opcje: 1. całe osiedle wygrodzone jako całość + szlabany wjazdowe, bez dodatkowego wygrodzenia osobno każdego bloku 2. każdy blok wygrodzony osobno, wtedy szlaban np. do wjazdu na parking w najbliższym tygodniu wykonawca zamierza to zrobić, zatem zapadnie ostateczna decyzja ze strony orco. Odpowiedz Link Zgłoś
zabakskok Re: ogrodzenie osiedla 05.08.06, 14:51 A jak myślicie - które rozwiązanie byłoby lepsze według Was? Bo mnie się wydaje że to 1 - wtedy osiedle byłoby większe i jednak wspólne. A tak mogą pojawić się jakieś dziwne podziały. Trochę będzie bez sensu jak wygrodzą każdy blok osobno:((( (i do tego nie będzie to zgodne z przedstawioną wersją w umowie. Wydaje mi się że w całej tej sprawie "maczali ręce" sąsiedzi z domków za nami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dominik761 Re: ogrodzenie osiedla 08.08.06, 12:19 witam dostalem odpowiedz z Orco ze osiedle bedzie ogrodzone w calosci a nie kazdy dom osobno jest to lepsze rozwiazanie bo nie bedzie sztucznych podzialow dominik Odpowiedz Link Zgłoś
ancz Re: ogrodzenie osiedla 16.08.06, 16:35 doszły mnie słuchy, że mieszkańcy domów piszą petycje w sprawie drogi sprzeciwiające się zamykaniu przejazdu. ktoś coś o tym słyszał? do kogo mogą być kierowane takie petycje? sprawdzilibyśmy, gdybyśmy wiedzieli gdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
nefi4 Re: ogrodzenie osiedla 17.08.06, 11:26 Pytałaś może w ORCO? bo raczej tylko do nich jako inwestora petycje w tej sprawie miałyby sens Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
torremix Re: ogrodzenie osiedla 18.08.06, 14:23 Jeżeli się okaże, że ORCO sprzedawało to jako osiedle zamknięte, a etraz sie okaże, że takie ono nie będzie, albo przemęczą się z tymi sąsiadami rok i zostawią takie zgniłe jajo wspólnocie, to obiecuję, że zrobię z tego aferę w prasie. To już będzie oszustwo, bo to będzie oznaczało, że w ogóle się tą sprawą nie zainteresowali, rozpoczynając inwestycję, a zapewniali, że wszystko jest ustalone (wjazd od Talarowej, służebność tylko dla dwóch najbliższych posesji, system kart wejściowych/wjazdowych dla mieszkańców domów itd.). Drogie ORCO, jeżeli czytasz to forum, za dużo macie do stracenia, żeby pakować się w taki konflikt. Media tylko czekają by opisać taką "niegodziwość" wobec biednych mieszkańców - zajmuje sie tym zawodowo, więc raz moge też pomóc sobie, we własnej sprawie! Odpowiedz Link Zgłoś
gjgj2 Re: ogrodzenie osiedla 21.08.06, 00:08 i te ogrodzenie to najlepiej pod prad wlaczyc i to z 1,5 kV ;-\ Sorki ale jak sobie ktos wyobraza ze za ogrodzeniem bedziemy bezpieczniejsi to sie myli. Wiem ze jestem w mniejszosci ale moim skromnym zdaniem to ogrodzenia sa obrzydliwe i wolalbym aby u nas go w ogole nie bylo. Osiedla w naszym miescie zaczynaja przypominac jakies cholerne obozy z tymi wszystkimi siatkai, kamerami ... a prawda jest taka ze jedyny z tego pozytek to maja producenci/sprzedawcy tego wszystkiego. Dla bandziora przeskoczyc 2m ogodzena to pikus, a na kamerze i tak bedzie widac pozniej tylko rozmyta plame zamiast jego twarzy. Bedzie oboz wiec trudno, sie pogodzilem, ale nie dajmy sie zwariowac: brama, szlaban, ogrodzenie to co najwyzej na psychike bedzie wplywac ... i to raczej negatywnie Odpowiedz Link Zgłoś
bartex80 Re: ogrodzenie osiedla 21.08.06, 10:01 Gdyby nie było ogrodzenia i ochroniarza nie kupiłbym mieszkania na parterze (w dodatku niskim!). Byłem przeciwnikiem grodzenia osiedli do czasu aż wynająłem w warszawie mieszkanie na woli. Codziennie rano jak wychodzę do pracy widzę bezdomnych grzebiących w śmietnikach. Jak wracam boję się zostawić samochód na parkingu widząc grupkę pijaków która codziennie się tam zbiera. W nocy boję się wyjść z obawy przed dresiarzami, których jest tam pełno. Jakbym miał dziecko, musiałbym je trzymać zamknięte w czterech ścianach. Owszem znajdzie się bandzior który przeskoczy 2m ogrodzenie, ale wystarczy że będzie ono przeszkodą dla większości bandziorów pijaków, którzy się włamują bo zabrakło im kasy na wódkę. Niedawno był artykół w wyborczej serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3544754.html Sam artykół może nie jest obiektywny, jak większość w tej gazecie, ale można sobie poczytać opinię czytelników na forum pod artykułem. Ciekawy jest np. wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=46862867&a=46866179 Pozdrawiam Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
dominik761 Re: ogrodzenie osiedla 21.08.06, 10:36 Moim zdaniem, powinnismy poczekac z sadami nad ORCO do oddania mieszkan. Ja dostalem informacje, ze osiedle bedzie grodzone tak jak jest to w umowie. W sobote na budowie zobaczylem, ze sa wykopane miejsca pod szlaban wjazdowy, wiec wydaje mi sie ze zaraz bedzie zalozona brama. Co do ogrodzen, zasiekow czy tez innych palisad zgadzam sie z gjgj2 - nie dajmy sie zwariowac! Odpowiedz Link Zgłoś
orzelek2000 Re: ogrodzenie osiedla 22.08.06, 09:08 może za sprawą ogrodzenia bezpieczeństwo drastycznie nie wzrośnie, ale na pewno ograniczy tzw. wandalizm. swego czasu mieszkałem na osiedlu otwartym i jakiś popieprzony kretyn pojechał w nocy śrubokrętem w po wszystkich samochodach stojących wzdłuż ulicy. wszystkich! no i konieczne było lakierowanie. wiesz kolego ile kosztuje taka przyjemność? nikt nie mówi tutaj o obozach i dwumetrowych ścianach - chodzi o normalne ogrodzenie osiedla i uniknięcie podobnych niespodzianek. poza tym dzieci będą bezpieczniejsze a pod blokiem nie będą stały pijaczyny i obszczymury. pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
kobong1 Re: ogrodzenie osiedla 22.08.06, 13:16 Zgadzam się. Tak naprawdę nikt nie lubi siatek i słupków, natomiast prawdziwe jest powiedzenie, że okazja czyni złodziejem, ogrodzenie ma sprawić by tych okazji było mniej. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.aw Re: ogrodzenie osiedla 22.08.06, 20:30 No tak ale to trzeba bylo kupic mieszkanie na innym osiedlu, NIESTRZEZONYM. Ja i wieszkosc podejrzewam tez, kupila mieszkanie na tym osiedlu, wlasnie z tego wzgledu, taka byla umowa i tego sie trzymajmy. Obecnie mieszkam na osiedlu strzezonym i jest to bardzo w porzadku. Wieczorem nie ma jakis dziwnych ludzi pod klatakami, ogrodzenie działa tez na dzieci i nie wybiegaja na ulice, a sparecujacy ochroniarze reaguja na pewne sytuacje, dla przykladu - zle zaparkowane auta(nie na swoich miejscach parkingowych), ,alarmy samochodowe, "przypadkowi goscie" etc., a raz ktos zostawil czajnik na gazie, wyszedl z domu i tez ochroniarz zainterweniowal. Tak, ze jest to naprawde duzy plus. Oczywiscie, jezeli grupa podobna do grupy Ocean's Eleven bedzie chciala obrobic komus mieszkanie to na pewno im sie uda, ale w tym przypadku chodzi o troche inne rzeczy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
maruhnio Re: ogrodzenie osiedla 22.08.06, 22:11 Czytam twojego posta i zastanawiam się jak ten ochroniarz wiedział że "został czajnik na gazie..? :-)) Pozdrawiam Maruhnio Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.aw Re: ogrodzenie osiedla 23.08.06, 11:08 Pewnie Cie zaskocze, ale czajnik gwizdze :)) A ze byl to wieczor, to sygnal sie poteguje. Odpowiedz Link Zgłoś
maruhnio Re: ogrodzenie osiedla 23.08.06, 11:49 :-))) sprytny ochroniarz, nasz mistrz z "Panthery" siedzi cały czas na taborecie przy budynku północnym i nic go nie interesuje :-)) Pozdrawiam Maruhnio Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkajam Re: ogrodzenie osiedla 23.08.06, 08:05 A znasz jakieś NOWE NIESTRZEŻONE osiedle w Wawie???????? Odpowiedz Link Zgłoś
maruhnio Re: ogrodzenie osiedla 23.08.06, 10:14 Czy napisałem że jestem przeciwny temu aby było strzeżone ?? Maruhnio Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkajam Re: ogrodzenie osiedla 24.08.06, 08:08 andrzej.aw napisał: > No tak ale to trzeba bylo kupić mieszkanie na innym osiedlu, NIESTRZEZONYM. A znasz jakieś NOWE NIESTRZEŻONE w Wawie????? Odpowiedz Link Zgłoś
bartex80 Re: ogrodzenie osiedla 24.08.06, 10:53 Pewnie nie zna, bo nie ma. Jak by był na nie popyt, to z pewnością by powstały... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.aw Re: ogrodzenie osiedla 24.08.06, 19:50 Gdzie Ty widzisz w moim poscie slowa NOWE i NIESTRZEZONE, uzyte w jednym zdaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkajam Re: ogrodzenie osiedla 25.08.06, 08:06 Faktycznie nie użyłeś tych słów w jednym zdaniu.Nie chodzi jednak o spostrzegawczość tylko o pewną smutną dość konstatację: wszystkie nowe są strzeżone - jeśli nie chcę mieszkać w bloku stawianym wg. PRL-owskiej technologii, to muszę kupić strzeżone.Wystarczy zamknięty garaż,żeby samochód nie został zdewastowany. Odpowiedz Link Zgłoś
gjgj2 Re: ogrodzenie osiedla 25.08.06, 10:56 Wszędzie gdzie do tej pory mieszkałem (i we Wa-wie i poza) problemem nie byli anonimowi przechodnie tylko sami mieszkancy osiedla. Dresiarze którzy okupuja ławkę pod twoim blokiem to dzieci twoich sąsiadów, a ci żeby mieć spokój nie dzwonią na policję nawet jak się gówniarze o 2-giej w nocy wydzierają. Ogodzenie nic tu nie pomoże bo problem jest zawsze wewnątrz osiedla a nie poza nim. Na jednym z osiedli została zgwałcona nastolatka i okazało się że zrobili to jej koledzy z bloku obok. Oczywiście u nas tak nie będzie ... przez najbliższe 5 czy 10 lat dopóki dzieci sąsdiadów nie podrosną a wtedy się okaże kto jest z jakiej gliny Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.aw Re: ogrodzenie osiedla 26.08.06, 10:51 masz pecha? czy z premedytacja wybierales takie miejsca?:) Odpowiedz Link Zgłoś
gjgj2 Re: ogrodzenie osiedla 01.09.06, 00:07 z premedytacją: Mokotów, Ursynów, Kabaty, teraz mam cyrk w samiutkim centrum ( w kamienicy obok mieszkania chodzą po 11-12 tys./m2 ) - samiutkie "dobre adresy". Już nie mogę się doczekać przeprowadzki na nowiutkie osiedle - bedzie z 10-15 lat spokoju zanim małe słodkie urwisy sąsiadów wyrosną na łysoli w dresach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gjgj2 Re: ogrodzenie osiedla 07.09.06, 22:58 ależ skąd, mije będzie słodkim aniołkim ;) wszystko co złe to nie moje tylko twoje ;p i "vizavi" oczywiście;) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkajam Re: ogrodzenie osiedla 23.08.06, 08:08 Nie jesteś w mniejszości :-) To co mnie niezmiennie cieszy przy zaglądaniu na forum to kilka jakże cennych głosów rozsądku. Pozdrawiam sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
cindel Re: ogrodzenie osiedla 25.08.06, 22:56 W niedziele byliśmy na budowie i dowidzieliśmy się że od dwóch tygodni na budowie czekają na fachowców od ogrodzenia, a ci nie mogą jakoś dojechać. Mamy nadzieję że w końcu dotrą. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
ikarusowa Re: ogrodzenie osiedla 26.08.06, 08:36 Ogrodzenie się już robi:):) Mam nadzieje, że skończą w miarę szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
maruhnio Re: ogrodzenie osiedla 27.08.06, 20:36 Byłem dziś ze swoją drugą połową i ogrodzenie już jest zrobione. No i trawniki zaczynają jakoś wyglądać.. Pozdrawiam Maruhnio Odpowiedz Link Zgłoś
dominik761 Re: ogrodzenie osiedla 28.08.06, 10:18 no to super, a macie moze jakies zdjecia z ostatniej wizytacji ? Dominik Odpowiedz Link Zgłoś
maruhnio Re: ogrodzenie osiedla 29.08.06, 08:50 Nie zdjęć nie mamy, ale nic tam się właściwie poza ogrodzeniem nie zmieniło. Siatka standart - przemysłowa z prostokątnymi oczkami, no i zagrabiona część z trawników.. Pozdrawiam Maruhnio Odpowiedz Link Zgłoś
maruhnio Re: ogrodzenie osiedla 18.09.06, 12:53 Byliśmy wczoraj. Zaczeli grodzić osiedle od strony zachodniej. Zasiali trawę, szkoda tylko że z drogą nic się nie dzieje... Pozdrawiam Maruhnio Odpowiedz Link Zgłoś