Dodaj do ulubionych

ogrodzenie osiedla

19.07.06, 07:41
Developer zaczął stwaić słupki pod ogrodzenie.
Obserwuj wątek
    • szymszon76 Re: ogrodzenie osiedla 20.07.06, 20:23
      witam czy oprócz ogrodzenia ORCO przewiduje posadzenie żywopłotu .... napewno
      ograniczyłoby to dostęp do naszej posesjii stanowiło dodatkową ochronę, a
      jednocześnie tworzyło miły klimat .... czy ktos coś wie na ten temat pozdrawiam
    • ancz Re: ogrodzenie osiedla 21.07.06, 08:53
      te słupki sugerują grodzenie siatką... ?
      • szymszon76 Re: ogrodzenie osiedla 21.07.06, 21:39
        siatką pod prądem??? :)) mam nadzieję ze naszym strażnikom nikt nie wybuduje
        wieżyczek ?? :))pozdrawiam
    • orzelek2000 Re: ogrodzenie osiedla 23.07.06, 16:59
      Termin wybudowania Budynku - zgodnie z harmonogramem - mija za 8 dni.
      Dalej brak ogrodzenia osiedla, skończonej drogi, szlabanów i niektórych części
      wykończenia elewacji (np. balustrady gdzieniegdzie, daszki mad wejściami do
      klatek). Zobaczymy jak będzie za tydzień.
      • orzelek2000 Re: ogrodzenie osiedla 05.08.06, 13:55
        wywęszyłem, że opieszałość w budowie ogrodzenia wynika z braku ostatecznej
        decyzji orco, jak to ogrodzenie powinno wyglądać. najprawdopodobniej problem ma
        związek ze służebnością drogi. rozważane są dwie opcje:
        1. całe osiedle wygrodzone jako całość + szlabany wjazdowe, bez dodatkowego
        wygrodzenia osobno każdego bloku
        2. każdy blok wygrodzony osobno, wtedy szlaban np. do wjazdu na parking
        w najbliższym tygodniu wykonawca zamierza to zrobić, zatem zapadnie ostateczna
        decyzja ze strony orco.
        • zabakskok Re: ogrodzenie osiedla 05.08.06, 14:51
          A jak myślicie - które rozwiązanie byłoby lepsze według Was?
          Bo mnie się wydaje że to 1 - wtedy osiedle byłoby większe i jednak wspólne. A
          tak mogą pojawić się jakieś dziwne podziały.
          Trochę będzie bez sensu jak wygrodzą każdy blok osobno:((( (i do tego nie
          będzie to zgodne z przedstawioną wersją w umowie.
          Wydaje mi się że w całej tej sprawie "maczali ręce" sąsiedzi z domków za nami.

pozdrawiam

• dominik761 Re: ogrodzenie osiedla 08.08.06, 12:19
            witam
            dostalem odpowiedz z Orco ze osiedle bedzie ogrodzone w calosci
            a nie kazdy dom osobno

jest to lepsze rozwiazanie bo nie bedzie sztucznych podzialow

dominik
            • ancz Re: ogrodzenie osiedla 16.08.06, 16:35
              doszły mnie słuchy, że mieszkańcy domów piszą petycje w sprawie drogi
              sprzeciwiające się zamykaniu przejazdu. ktoś coś o tym słyszał? do kogo mogą
              być kierowane takie petycje? sprawdzilibyśmy, gdybyśmy wiedzieli gdzie...
              • nefi4 Re: ogrodzenie osiedla 17.08.06, 11:26
                Pytałaś może w ORCO? bo raczej tylko do nich jako inwestora petycje w tej
                sprawie miałyby sens

Pozdrawiam
    • torremix Re: ogrodzenie osiedla 18.08.06, 14:23
      Jeżeli się okaże, że ORCO sprzedawało to jako osiedle zamknięte, a etraz sie
      okaże, że takie ono nie będzie, albo przemęczą się z tymi sąsiadami rok i
      zostawią takie zgniłe jajo wspólnocie, to obiecuję, że zrobię z tego aferę w
      prasie. To już będzie oszustwo, bo to będzie oznaczało, że w ogóle się tą
      sprawą nie zainteresowali, rozpoczynając inwestycję, a zapewniali, że wszystko
      jest ustalone (wjazd od Talarowej, służebność tylko dla dwóch najbliższych
      posesji, system kart wejściowych/wjazdowych dla mieszkańców domów itd.). Drogie
      ORCO, jeżeli czytasz to forum, za dużo macie do stracenia, żeby pakować się w
      taki konflikt. Media tylko czekają by opisać taką "niegodziwość" wobec biednych
      mieszkańców - zajmuje sie tym zawodowo, więc raz moge też pomóc sobie, we
      własnej sprawie!
      • gjgj2 Re: ogrodzenie osiedla 21.08.06, 00:08
        i te ogrodzenie to najlepiej pod prad wlaczyc i to z 1,5 kV ;-\
        Sorki ale jak sobie ktos wyobraza ze za ogrodzeniem bedziemy bezpieczniejsi to
        sie myli. Wiem ze jestem w mniejszosci ale moim skromnym zdaniem to ogrodzenia
        sa obrzydliwe i wolalbym aby u nas go w ogole nie bylo. Osiedla w naszym miescie
        zaczynaja przypominac jakies cholerne obozy z tymi wszystkimi siatkai, kamerami
        ... a prawda jest taka ze jedyny z tego pozytek to maja producenci/sprzedawcy
        tego wszystkiego. Dla bandziora przeskoczyc 2m ogodzena to pikus, a na kamerze
        i tak bedzie widac pozniej tylko rozmyta plame zamiast jego twarzy. Bedzie oboz
        wiec trudno, sie pogodzilem, ale nie dajmy sie zwariowac: brama, szlaban,
        ogrodzenie to co najwyzej na psychike bedzie wplywac ... i to raczej negatywnie

• bartex80 Re: ogrodzenie osiedla 21.08.06, 10:01
          Gdyby nie było ogrodzenia i ochroniarza nie kupiłbym mieszkania na parterze (w
          dodatku niskim!). Byłem przeciwnikiem grodzenia osiedli do czasu aż wynająłem w
          warszawie mieszkanie na woli. Codziennie rano jak wychodzę do pracy widzę
          bezdomnych grzebiących w śmietnikach. Jak wracam boję się zostawić samochód na
          parkingu widząc grupkę pijaków która codziennie się tam zbiera. W nocy boję się
          wyjść z obawy przed dresiarzami, których jest tam pełno. Jakbym miał dziecko,
          musiałbym je trzymać zamknięte w czterech ścianach. Owszem znajdzie się bandzior
          który przeskoczy 2m ogrodzenie, ale wystarczy że będzie ono przeszkodą dla
          większości bandziorów pijaków, którzy się włamują bo zabrakło im kasy na wódkę.

Niedawno był artykół w wyborczej
          serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3544754.html Sam artykół może nie jest
          obiektywny, jak większość w tej gazecie, ale można sobie poczytać opinię
          czytelników na forum pod artykułem. Ciekawy jest np. wątek:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=46862867&a=46866179
          Pozdrawiam
          Piotrek
          • dominik761 Re: ogrodzenie osiedla 21.08.06, 10:36
            Moim zdaniem, powinnismy poczekac z sadami nad ORCO do oddania mieszkan.
            Ja dostalem informacje, ze osiedle bedzie grodzone tak jak jest to w umowie.
            W sobote na budowie zobaczylem, ze sa wykopane miejsca pod szlaban wjazdowy, wiec wydaje mi sie ze zaraz bedzie zalozona brama.

Co do ogrodzen, zasiekow czy tez innych palisad zgadzam sie z gjgj2 - nie dajmy sie zwariowac!
        • orzelek2000 Re: ogrodzenie osiedla 22.08.06, 09:08
          może za sprawą ogrodzenia bezpieczeństwo drastycznie nie wzrośnie, ale na pewno
          ograniczy tzw. wandalizm. swego czasu mieszkałem na osiedlu otwartym i jakiś
          popieprzony kretyn pojechał w nocy śrubokrętem w po wszystkich samochodach
          stojących wzdłuż ulicy. wszystkich! no i konieczne było lakierowanie. wiesz
          kolego ile kosztuje taka przyjemność?
          nikt nie mówi tutaj o obozach i dwumetrowych ścianach - chodzi o normalne
          ogrodzenie osiedla i uniknięcie podobnych niespodzianek. poza tym dzieci będą
          bezpieczniejsze a pod blokiem nie będą stały pijaczyny i obszczymury.

pozdrawiam
          Tomek
          • kobong1 Re: ogrodzenie osiedla 22.08.06, 13:16
            Zgadzam się. Tak naprawdę nikt nie lubi siatek i słupków, natomiast prawdziwe
            jest powiedzenie, że okazja czyni złodziejem, ogrodzenie ma sprawić by tych
            okazji było mniej.

Pozdr.
        • andrzej.aw Re: ogrodzenie osiedla 22.08.06, 20:30
          No tak ale to trzeba bylo kupic mieszkanie na innym osiedlu, NIESTRZEZONYM. Ja
          i wieszkosc podejrzewam tez, kupila mieszkanie na tym osiedlu, wlasnie z tego
          wzgledu, taka byla umowa i tego sie trzymajmy.
          Obecnie mieszkam na osiedlu strzezonym i jest to bardzo w porzadku. Wieczorem
          nie ma jakis dziwnych ludzi pod klatakami, ogrodzenie działa tez na dzieci i
          nie wybiegaja na ulice, a sparecujacy ochroniarze reaguja na pewne sytuacje,
          dla przykladu - zle zaparkowane auta(nie na swoich miejscach
          parkingowych), ,alarmy samochodowe, "przypadkowi goscie" etc., a raz ktos
          zostawil czajnik na gazie, wyszedl z domu i tez ochroniarz zainterweniowal.
          Tak, ze jest to naprawde duzy plus. Oczywiscie, jezeli grupa podobna do grupy
          Ocean's Eleven bedzie chciala obrobic komus mieszkanie to na pewno im sie uda,
          ale w tym przypadku chodzi o troche inne rzeczy:))
          • maruhnio Re: ogrodzenie osiedla 22.08.06, 22:11
            Czytam twojego posta i zastanawiam się jak ten ochroniarz wiedział że "został
            czajnik na gazie..? :-))

Pozdrawiam
            Maruhnio
            • andrzej.aw Re: ogrodzenie osiedla 23.08.06, 11:08
              Pewnie Cie zaskocze, ale czajnik gwizdze :))
              A ze byl to wieczor, to sygnal sie poteguje.
              • maruhnio Re: ogrodzenie osiedla 23.08.06, 11:49
                :-))) sprytny ochroniarz, nasz mistrz z "Panthery" siedzi cały czas na
                taborecie przy budynku północnym i nic go nie interesuje :-))

Pozdrawiam
                Maruhnio
          • agnieszkajam Re: ogrodzenie osiedla 23.08.06, 08:05
            A znasz jakieś NOWE NIESTRZEŻONE osiedle w Wawie????????
            • maruhnio Re: ogrodzenie osiedla 23.08.06, 10:14
              Czy napisałem że jestem przeciwny temu aby było strzeżone ??

Maruhnio
          • agnieszkajam Re: ogrodzenie osiedla 24.08.06, 08:08
            andrzej.aw napisał:

> No tak ale to trzeba bylo kupić mieszkanie na innym osiedlu, NIESTRZEZONYM.
            A znasz jakieś NOWE NIESTRZEŻONE w Wawie?????
            • bartex80 Re: ogrodzenie osiedla 24.08.06, 10:53
              Pewnie nie zna, bo nie ma. Jak by był na nie popyt, to z pewnością by powstały...
            • andrzej.aw Re: ogrodzenie osiedla 24.08.06, 19:50
              Gdzie Ty widzisz w moim poscie slowa NOWE i NIESTRZEZONE, uzyte w jednym zdaniu?
              • agnieszkajam Re: ogrodzenie osiedla 25.08.06, 08:06
                Faktycznie nie użyłeś tych słów w jednym zdaniu.Nie chodzi jednak o
                spostrzegawczość tylko o pewną smutną dość konstatację: wszystkie nowe są
                strzeżone - jeśli nie chcę mieszkać w bloku stawianym wg. PRL-owskiej
                technologii, to muszę kupić strzeżone.Wystarczy zamknięty garaż,żeby samochód
                nie został zdewastowany.
                • gjgj2 Re: ogrodzenie osiedla 25.08.06, 10:56
                  Wszędzie gdzie do tej pory mieszkałem (i we Wa-wie i poza) problemem nie byli
                  anonimowi przechodnie tylko sami mieszkancy osiedla. Dresiarze którzy okupuja
                  ławkę pod twoim blokiem to dzieci twoich sąsiadów, a ci żeby mieć spokój nie
                  dzwonią na policję nawet jak się gówniarze o 2-giej w nocy wydzierają. Ogodzenie
                  nic tu nie pomoże bo problem jest zawsze wewnątrz osiedla a nie poza nim. Na
                  jednym z osiedli została zgwałcona nastolatka i okazało się że zrobili to jej
                  koledzy z bloku obok. Oczywiście u nas tak nie będzie ... przez najbliższe 5 czy
                  10 lat dopóki dzieci sąsdiadów nie podrosną a wtedy się okaże kto jest z jakiej
                  gliny
                  • andrzej.aw Re: ogrodzenie osiedla 26.08.06, 10:51
                    masz pecha? czy z premedytacja wybierales takie miejsca?:)
                    • gjgj2 Re: ogrodzenie osiedla 01.09.06, 00:07
                      z premedytacją: Mokotów, Ursynów, Kabaty, teraz mam cyrk w samiutkim centrum ( w
                      kamienicy obok mieszkania chodzą po 11-12 tys./m2 ) - samiutkie "dobre adresy".
                      Już nie mogę się doczekać przeprowadzki na nowiutkie osiedle - bedzie z 10-15
                      lat spokoju zanim małe słodkie urwisy sąsiadów wyrosną na łysoli w dresach
                      ;-)
                      • andrzej.aw Re: ogrodzenie osiedla 03.09.06, 12:13
                        moze TWOJE, a nie SASIADOW:)
                        • gjgj2 Re: ogrodzenie osiedla 07.09.06, 22:58
                          ależ skąd, mije będzie słodkim aniołkim ;)
                          wszystko co złe to nie moje tylko twoje ;p
                          i "vizavi" oczywiście;)

• agnieszkajam Re: ogrodzenie osiedla 23.08.06, 08:08
          Nie jesteś w mniejszości :-) To co mnie niezmiennie cieszy przy zaglądaniu na
          forum to kilka jakże cennych głosów rozsądku. Pozdrawiam sąsiadów.
          • cindel Re: ogrodzenie osiedla 25.08.06, 22:56
            W niedziele byliśmy na budowie i dowidzieliśmy się że od dwóch tygodni na
            budowie czekają na fachowców od ogrodzenia, a ci nie mogą jakoś dojechać. Mamy
            nadzieję że w końcu dotrą.
            pozdro
            • ikarusowa Re: ogrodzenie osiedla 26.08.06, 08:36
              Ogrodzenie się już robi:):) Mam nadzieje, że skończą w miarę szybko.
              • maruhnio Re: ogrodzenie osiedla 27.08.06, 20:36
                Byłem dziś ze swoją drugą połową i ogrodzenie już jest zrobione.
                No i trawniki zaczynają jakoś wyglądać..

Pozdrawiam
                Maruhnio

• dominik761 Re: ogrodzenie osiedla 28.08.06, 10:18
                  no to super,
                  a macie moze jakies zdjecia z ostatniej wizytacji ?

Dominik
                  • maruhnio Re: ogrodzenie osiedla 29.08.06, 08:50
                    Nie zdjęć nie mamy, ale nic tam się właściwie poza ogrodzeniem nie zmieniło.
                    Siatka standart - przemysłowa z prostokątnymi oczkami, no i zagrabiona część z
                    trawników..

Pozdrawiam
                    Maruhnio
    • maruhnio Re: ogrodzenie osiedla 18.09.06, 12:53
      Byliśmy wczoraj. Zaczeli grodzić osiedle od strony zachodniej.
      Zasiali trawę, szkoda tylko że z drogą nic się nie dzieje...

Pozdrawiam
      Maruhnio

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka