Dodaj do ulubionych

Hotel Grand

17.02.03, 14:09

Przeglądając stare pocztówki i przewodniki naszło mnie takie pytanie.
Jak to było z Hotelem Grand?
Na pewno był na Chmielnej pod numerem 5.
O tym hotelu można przeczytać niemal w każdym przewodniku po Warszawie.
Na dwóch pocztówkach Galerii Luxemburga - ul. Senatorska (jedna z nich za
kilka dni na mojej stronie) widać widoczny duży napis w dwóch językach , że w
tym budynku mieści się hotel Grand. I tu powstaje pytanie dlaczego nigdzie
nie mogę o tym hotelu przeczytać. Kubaturowo nie wygląda on na mały.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • ryszard.maczewski Re: Hotel Grand 17.02.03, 16:49
      stalusek napisał:

>
      > Przeglądając stare pocztówki i przewodniki naszło mnie takie pytanie.
      > Jak to było z Hotelem Grand?
      > Na pewno był na Chmielnej pod numerem 5.
      > O tym hotelu można przeczytać niemal w każdym przewodniku po Warszawie.
      > Na dwóch pocztówkach Galerii Luxemburga - ul. Senatorska (jedna z nich za
      > kilka dni na mojej stronie) widać widoczny duży napis w dwóch językach , że w
      > tym budynku mieści się hotel Grand. I tu powstaje pytanie dlaczego nigdzie
      > nie mogę o tym hotelu przeczytać. Kubaturowo nie wygląda on na mały.

Może był podłej reputacji ? ;-)

W książce telefonicznej 1938/39 wpis brzmi:
      5 47 40 "Grand Hotel" centrala, Chmielna 5

Może było tak, że hotel się przeniósł, albo Grand najpierw istniał w Galerii
      Luxemburga, a potem upadł, albo coś innego i nowy Grand powstał na Chmielnej ?

Podobna sytuacja jest z hotelem Francuskim - istniał na Marszałkowskiej 146 -
      duża kamienica o trzech elewacjach: od Marszałkowskiej, Rysiej i placu
      Dąbrowskiego - a potem hotel Francuski przestał tam istnieć, by przenieść się
      pod adres Marszałkowska 112.
      • stalusek Re: Hotel Grand 17.02.03, 17:49
        Właśnie przeglądałem taką przedwojenną "Panoramę firm" czyli Warszawski
        Skorowidz Branżowy z 1936/1937. I jedynym hotelem na Senatorskiej
        jest "Oficerski Komendy Miasta" pod numerem 29. Galeria Luxemburga miała adres
        Senatorska 27 lub 29. I to by się zgadzało, tylko nie bardzo zgadza się ta
        nazwa Grand.
        Na pocztówce
        www.stalus.iq.pl/show.php/idc/34/ida/64 też widać napis Grand Hotel,
        więc retusz chyba odpada.
        Pozdr

"Chciałem, by Warszawa była wielka..."
        Przewodnik po Warszawie (do 1944 roku)
        www.stalus.iq.pl
      • goldi_wawa Re: Hotel Grand 18.02.03, 09:20
        Mam pytanie do Pana Marczewskiego gdzie mozna kupic taka ksiazke telefoniczna
        przedwojennej Warszawy.Z gory dziekuje za odpowiedz.
        • ryszard.maczewski Książka telefoniczna PAST 1938/39 18.02.03, 10:55
          goldi_wawa napisał:

> Mam pytanie do Pana Marczewskiego

Drobna korekta: Mączewskiego a nie Marczewskiego :-)

> gdzie mozna kupic taka ksiazke telefoniczna przedwojennej Warszawy.
          > Z gory dziekuje za odpowiedz.

Gdzie kupić - nie wiem - pewnie trzeba szukać w antykwariatach.
          Ja ją sobie ściągnąłem z sieci i wydrukowałem:

lcweb2.loc.gov/service/gdc/scd0001/2002/20020611001wa/
          W tym katalogu znajdują się skany każdej z 596 stron oraz na końcu całość w
          formacie pdf.
          Jest to serwer Biblioteki Kongresu USA - mają tam jeszcze książkę handlową w
          lat dwudziestych, ale nie mam pod ręką adresu do niej :-(
          • roody102 Re: Książka telefoniczna PAST 1938/39 28.12.04, 06:03
            To jest nieprawdopodobne. Nie myslalem, ze napisze kiedys cos takiego, chyba ze
            w zartach, ale ta ksiazke telefoniczna czyta sie jak powiesc, z zapartym tchem -
            miasto - a wlasciwie te pojedyncze obrazy miasta sprzed wojny, jakie mam w
            glowie - wypelnia sie nagle tlumem ludzi, ich rozmowami, interesami... a
            pomiedzy tym jak gdyby nigdy nic postaci z podrecznika do historii z domowymi
            adresami i telefonami, zeby mozna je bylo sobie umiejscowic na mapie...
            Niebywale. Gdyby tak dalo sie z tego zrobic baze danych i posegregowac np.
            wedlug adresow, to istotnie mielibysmy mape...
            • ryszard.maczewski Re: Książka telefoniczna PAST 1938/39 28.12.04, 10:42
              roody102 napisał:

> Gdyby tak dalo sie z tego zrobic baze danych i posegregowac np.
              > wedlug adresow, to istotnie mielibysmy mape...

Znajomy zrobił OCR z całości. Oczywiście - jest trochę przekłamań.
              Ale i tak dokument stał się przeszukiwalny i czasami faktycznie szukam
              miaeszkańców po adresach.

A jeśli chodzi o zaparcie tchu przy czytaniu książki - najfajniejsza zabawa
              jest przypomnieć sobie znane nazwiska tamtego okresu. po czym je odnaleźć w
              książce - ja ze względu na "skrzywienie" architektoniczne polecam: Antoni
              Dygat, Pniewski, Witkiewicz-Koszczyc, Rudolf Świerczyński, Jerzy Gelbart i
              Roman Sigalin, Weinfeld Marcin (ślicznie opisany), Stefan Bryła, i tak dalej, i
              tym podobni...
        • stalusek Re: Hotel Grand 18.02.03, 21:05
          goldi_wawa napisał:

> Mam pytanie gdzie mozna kupic taka ksiazke telefoniczna
          > przedwojennej Warszawy.Z gory dziekuje za odpowiedz.

Obok książki telefonicznej ciekawą pozycją jest również "Warszawski Skorowidz
          Branżowy". Nawet nie wiem czy nie jest lepszy, bo zawiera również wiele firm,
          które nie posiadały telefonów.
          Pytasz gdzie można kupić. Ja swój kupiłem w antykwariacie i chyba to jedyna
          forma nabycia takiej pozycji.

Pozdr.
        • goldi_wawa Re: Hotel Grand 09.03.03, 03:15
          goldi_wawa napisał:

> Mam pytanie do Pana Marczewskiego gdzie mozna kupic taka ksiazke telefoniczna
          > przedwojennej Warszawy.Z gory dziekuje za odpowiedz.
          Niesamowite tego samego dnia w ktorym Pan Maczewski udzielil mi wypowiedzi na
          temat warszawskiej przedwojennej ksiazki telefonicznej(podal link do strony
          biblioteki senatu USA w ktorej maja ksiazke z 1938/39 roku) zaczelem szukac w
          wyszukiwarce i znalazlem!strone internetowego antykwariatu Poliart z
          Tarnowskich Gor,ktory mial w swojej ofercie jedna jedyna ksiazke telefoniczna
          Warszawy z roku 1937/38 w cenie 300 zl, ktora od razu zamowilem i juz jestem
          jej szczesliwym posiadaczem.To nie samowite jak sie czyta te ksiazke i znajduje
          sie w niej numery telefonow do takich postaci jak Szmul Zygielbojm,Emanuel
          Ringelblum,Adam Czerniaków,minister spraw zagranicznych Jozef Beck,aktor
          Eugeniusz Junod"BODO",pisarze Antoni Słonimiski,Jan Lesman(pozniejszy Brzechwa)
          oraz jego brat Boleslaw Leśmian.
          • sqh Re: Hotel Grand 10.03.03, 11:09
            goldi_wawa napisał:

> To nie samowite jak sie czyta te ksiazke i znajduje
            > sie w niej numery telefonow do takich postaci jak Szmul Zygielbojm,Emanuel
            > Ringelblum,Adam Czerniaków,minister spraw zagranicznych Jozef Beck,aktor
            > Eugeniusz Junod"BODO",pisarze Antoni Słonimiski,Jan Lesman(pozniejszy
            > Brzechwa) oraz jego brat Boleslaw Leśmian.

W tej materii mogę jeszcze polecić leksykon "Czy wiesz, kto to jest?", Warszawa
            1938, pod redakcją Stanisława Łozy. Zamieszczone tam krótkie notki biograficzne
            zawierają numer telefonu i adres (z reguły, gdyż niektóre osoby je zastrzegły).

Książka osiągalna jest w bibliotekach i antykwariatach - w chwili obecnej np. u
            Troszkiewiczów na Wspólnej. W 1983 Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe wydały zaś
            jej reprint, wraz z suplementem z 1939, którego wydaniu przeszkodził wybuch
            wojny.
            • abi128 Re: Hotel Grand 26.05.13, 12:25
              Gdyby był ktoś zainteresowany to posiadam na sprzedaż książkę "Czy wiesz kto to jest" Warszawa 1938. Stan b. dobry
      • sqh Re: Hotel Grand 18.02.03, 14:37
        Ryszardzie, czy w "Przewodniku" z 1938, który swego czasu pożyczyłeś ode mnie
        (możesz go jeszcze potrzymać) nie ma nic na temat tego hotelu?

P.S. Poza tym wydaje mi się, że omawiana galeria była LuxeNburga, a nie
        LuxeMburga...

• andrzejzm Re: Luxenburg i Grand Hotel 20.02.03, 20:27
          Sqh ma całkowicie rację. Galerię założył Maksymilian LUXENBURG z żoną Ludwiką.
          Otwarcie nastąpiło1 lipca 1910 r.
          W natępnym roku otwarto w Galerii "Grand Hotel" o 60 pokojach i spełniający
          najświeższe wymagania techniczne.
          Tak nawiasem wsponminany inny hotel nazywał "Hotel Grand" - a to jest różnica.
          Podobnie jak z Maksymilianem LUXEMBERGIEM, który też istniał w tym okresie w
          Warszawie, ale to inna opowieść - więcej znajdziecie w T. Świątek, Rody starej
          Warszawy - polecam
    • sqh Re: Hotel Grand 19.02.03, 12:09
      J. Zieliński w 2. tomie swojego "Atlasu" podaje, że ów hotel przy Chmielnej
      nosił pełną nazwę "Grand Hotel Garni". Może więc był to jedynie chwyt reklamowy
      i w Warszawie istniały dwa hotele o podobnych nazwach - "prawdziwy" Grand przy
      Senatorskiej i "podróbka" przy Chmielnej?

Tak jak dziś, w firmowych sklepach nabyć można produkty marki "adidas", a na
      Stadionie - marki "adidos" :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka