Dodaj do ulubionych

Englishman nadaje z płonącej Warszawy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 09:41
Wielka mobilizacja!
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek2235 Josef Tusk II world war history IP: 213.17.181.* 01.04.07, 11:53
      John Ward ma więcej szczęścia niż Józef Tusk, bo "Wyborcza" chce wyjaśniać jego
      wojenne losy. Skoro pani Murphy zna jego Personal Number to wystarczy wypełnić
      ankietę na www.veteransagency.mod.uk/service_records/raf.html . Istnieją
      także oddzielne angielskie archiwa dotyczące jeńców wojennych. Istnieją jednak
      idiotyczne przepisy o ochronie danych osobowych i dlatego Deutsche Dienststelle
      nie może mi podać nazwisk ex-żołnierzy Wehrmachtu którzy w PoWform także mają
      napisane "24.11.44 to Polish Forces", jakby wola wstąpienia do PSZ była czymś
      wstydliwym. "Wyborcza" uważa jednak wyjaśnianie wojennych losów Józefa Tuska
      za "sprzeczne z prawem lub regulaminem" i wykasowała kiedyś mój post w tej
      sprawie - szczegóły patrz
      www.pl.wikipedia.org/wiki/Dyskusja:Józef_Tusk . Jest niezrozumiałym
      paradoksem że dziennikarze którzy w ciągu kilku dni dotarli do archiwum w
      Berline ( Deutsche Dienststelle ) przez ponad rok nie zdołali dotrzeć do
      angielskiego archiwum PSZ w Northolt ( Londyn ), a przecież znalezienie tych
      archiwów jest jednakowo trudne ( Żeby było śmieszniej "Newsweek" pisał już o
      tym archiwum w październiku 2005 ). Być może wtedy impulsem była świadomość że
      Jacek Kurski wynajął niemieckiego prawnika do poszukiwań. Donald Tusk, jak
      przypuszczam, dowiedział się internetowego adresu archiwum w Northolt z
      dyskusji w Wikipedii, gdzie podałem go dla przekonania nieufnych wikipedystów,
      bo zgadza to się terminowo( Tusk dostał informację pod koniec lipca 2006, a ja
      podałem adres wcześniej ). Ja otrzymałe informację o braku recordu dotyczącego
      Józefa Tusku w archiwum w Northolt w dniu 18.04.2006
      Adam Hojda email: jacek2235@gazeta.pl
    • shtalman Englishman nadaje z płonącej Warszawy 02.04.07, 11:21
      Jej ojciec ma na imie Wacek, wspolczuje tej Wendy. Po prostu wstyd.
    • Gość: Raq Englishman nadaje z płonącej Warszawy IP: 151.100.70.* 11.04.07, 14:21
      Widziałem kiedyś film dokumentalny (chyba nowozelandzki) o Angliku w okupowanej
      Warszawie. Może to ten sam? Ten Anglik walczył w podziemiu, kontaktował się z
      Londynem, chyba nawet próbował rozmawiać osobiście z Churchilem, ale nie został
      do niego dopuszczony. W filmie starszy pan chwalił AK, Polaków, ale irytowała go
      postawa rządu brytyjskiego wobec Polski. Irytowała go tak barzdzo, że po wojnie
      wyemigrował do Nowej Zelandii. Ktoś jeszcze widział ten film?
      • Gość: autorka Re: Englishman nadaje z płonącej Warszawy IP: 83.105.21.* 28.04.07, 15:12
        Dzien dobry! Ten, ktory wyjechal do Nowej Zelandii to inny Anglik. Ale dziekuje
        za wskazowki! A.ST.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka