Dodaj do ulubionych

fabryka przy Hożej 51 SERWAR

11.06.03, 03:03
jestem studentem architektury PW
pracuję obecnie nad projektem dyplomowym, którym jest adaptacja wspomnianej w
tytule fabryki przy Hożej 51- obecnie zakład Serwar
zdobyłem przedwojenne zdjęcie obiektu z lotu ptaka
nie mam natomiast żadnych informacji na temat właścicieli, roku powstania itp.
jeśli ktoś posiada podobne, interesujące dane o tym zespole budynków- będę
ogromnie wdzięczny za kontakt

daniel mermer
Obserwuj wątek
    • erazm1 Re: fabryka przy Hożej 51 SERWAR 11.06.03, 14:40
      Pierwsze co mi przychodzi na myśl to jeden z pierwszych tomów Atlasu ulic
      dawnej Warszawy Jarka Zielińskiego. Tam jest dość dokładny opis stanu obecnego
      i historii. I chyba w książce Tadeusza Świątka "Rody starej warszawy" jest o
      właścicielach tych zakładów.
      • sqh Re: fabryka przy Hożej 51 SERWAR 11.06.03, 21:31
        erazm1 napisał:

> Pierwsze co mi przychodzi na myśl to jeden z pierwszych tomów Atlasu ulic
        > dawnej Warszawy Jarka Zielińskiego.

Za tym właśnie dziełem, a konkretnie za 4 tomem, podaję poniższe informacje.
        Tamże dalsze szczegóły, mapka lokalizacyjna i fotka sprzed lat dwudziestu,
        więc, bądź co bądź, już archiwalna.

Posesja została zabudowana po 1896 z pierwotnym przeznaczeniem na destylarnię
        wódek braci Karszo-Siedlewskich. Produkcji nie rozpoczęto, a w 1900 budynki
        nabyło Akcyjne Warszawskie Towarzystwo Artystyczno-Wydawnicze (od 1905: Akcyjne
        Towarzystwo Odlewni Czcionek, Typografii i Litografii Samuela Orgelbranda i
        Synów). Pierwszym powojennym właścicielem było przez krótki czas Towarzystwo
        Akcyjne Fabryki Papierosów "Patria", a potem Warszawskie Towarzystwo
        Mleczarskie, które użytkowało budynki do 1939 (od 1933 pod nazwą: Związek
        Spółdzielni Mleczarskich i Jajczarskich).

W skład zespołu wchodzą następujące budynki: główny produkcyjny,
        administracyjno-mieszkalny, gospodarczy, kotłownia (po 1896), stajnie (po
        1900?) oraz biurowy (po 1905).

Zespół nie jest wprawdzie wpisany do rejestru zabytków, ale posiada wykonane
        karty ewidencyjne.
        • ainahd Re: fabryka przy Hożej 51 SERWAR 11.06.13, 17:28
          do Erazm1
          Hoża to cudowna ulica, z dala od miejsckiego gwaru a w samym centrum.Ludzie mieszkaja tu od pokoleń, wszyscy się znają.Dziekuję za tak wyczerpujący opis. To jest naprawdę przepiękne miejsce. W tej chwili nie ma tam serów a pomieszczenia są wynajmowane firmom. A firmy są takie jak to miejsce czyli z "duszą"-ścianka wspinaczkowa, jakaś kawiarnia,malarz mieszkający na górze w pięknym surowym lofcie, firma reklamowa i inne. Często widzę na podwórzu ludzi ze sztalugami, którzy malują, a jest co.Nie miałam pojęcia,że ten obiekt jest aż tak leciwy i aż mi się wierzyć nie chce,że nie jest zabytkiem.Kto wpisuje do rejestru, jak to może być że cos takiego moze być p wyburzone żeby postawić kolejny pseudo apartamentowiec.
    • estra3 Re: fabryka przy Hożej 51 SERWAR 11.06.13, 20:24
      Poszukaj na forum WERTTREW- kopalnia wiedzy.
    • b0gdans Re: fabryka przy Hożej 51 SERWAR 17.08.14, 20:15
      mermer napisał:
      > jeśli ktoś posiada podobne, interesujące dane o tym zespole budynków- będę
      > ogromnie wdzięczny za kontakt
      >
      > daniel mermer

witam!

Bawię się w "Metal Detecting". Znalazłem dzisiaj tabliczkę znamionową jakiegoś wyrobu firmy, która miała siedzibę na Hożej 51. Na pewno jest przedwojenna. Tekst na tabliczce brzmi:
      " Fabryka naczyń i maszyn mleczarskich "OMEGA" , Hoża 51, tel. 283-77, Warszawa ". Może Cię te dane naprowadzą na jakiś trop.

pozdrawiam
      • Gość: rbl Re: fabryka przy Hożej 51 SERWAR IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 22.08.18, 14:20
        Witam staram się gromadziić takie "okruchy" przeszłości naszego miasta, jak by chciał się Pan pozbyć lub wymienić to proszę dać znać na Priv: rbl@interia.pl

Dzieki i pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka