Gość: max IP: 213.76.203.* 11.06.01, 18:20 w Warszawie pojawił sie pierwszy niskopodłogowy tramwaj, mają być sprowadzone za 2 lata, takie tramwaje jeżdżą w kilku dużych miastach w Niemczech, jest bardzo elegancki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: poto Re: super niskopodłogowy tramwaj IP: 213.25.39.* 12.06.01, 10:40 Chyba nie widziłeś nowoczesnego tramwaju. Ten wygląda jak niedorozwinięta gąsienica. A w ogóle to skąd u nas takie zachwycanie się pierwszą lepszą lichotą, którą pokazują nam kombinatorzy z zachodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: super niskopodłogowy tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.06.01, 10:42 zarówno w środku jak i na zewnatrz wyglądał OK, dlaczego lichotą ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: super niskopodłogowy tramwaj IP: *.ilot.edu.pl 12.06.01, 13:10 Ze zdjęcia w GW to mi się podoba, ale nie wiadomo, czy będa jeżdzić po Warszawie, bo na jesieni ma byc przetarg, a konkurentem jest dawny Konstal z Chorzowa. Mam nadzieję, że nie ma w nim tych idiotycznych schodów wewnątrz. Może uda mi się go upolować dziś, to przetestuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: super niskopodłogowy tramwaj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.06.01, 13:12 jak ci sie uda to daj znać na forum i powiedz czy rzeczywiście jest taki dobry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Jechałem ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 14:32 Fajny, ale mnie bardziej podobał się ten "Helmut", który jeździł 2~3 lata temu, chyba na 36. Ten, "Bombardiera", naprawdę jest niski i fajny. Jak ja jechałem to nie "rzucał". Klimatyzacja może i jest ja nie odczułem. Wogóle to przydałyby się w Wwie nowoczesne tramwaje i autobusy. Co do tych ostatnich to może nie koniecznie te "polskie" neoplany czyli Solarisy bo to ewidentne spolszczenie raczej im na dobre nie wyszło. Myslę, że poza jamnikami i przegubowcami przydałoby się kilkanascie mniejszych bo jest sporo linii wysoce przydatnych aczkolwiek niekoniecznie "obłożonych" tak, że na 1m2 przypada 11 osób jak to drzewiej w Wwie bywało. Choć w metrze wole jeździć tymi ruskimi wagonami niż tym ostatnim wrzaskiem techniki z b. Konstalu czyli Adtranz`a ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promode Re: Jechałem ... IP: *.chello.pl 12.06.01, 23:48 Nowe wagonikiw metrze są robione nie prze Adtranz lecz przez Alstom. Jest to francuska firma, której wagoniki jeżdżą też po Paryżu. Co do tramwaju to podobał mie się - jest dużo cichszy od tych z Chorzowa i nie ma schodów. Odpowiedz Link Zgłoś
lord1606 Re: Jechałem ... 13.06.01, 03:35 Jak sie ma rzecz o rosyjskie wagoniki to sie sklada, ze mieszkam w Moskwie, Rosjanie sami zachodza w glowe, jak mogli produkowac taki badziew, przypomne, rosyjskie wagony, to niewiele ulepszona wersja wagonow z przedwojennego Berlina, jechalem w w-wie tymi nowymi, chcialbym, zeby takie tu byly, moze za 30 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Jechałem ... IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 13.06.01, 20:16 Rosyjskie wagony metra raczej wzorowane są na amerykańskich a nie niemieckich. Natomiast tramwaj z całkowitą niską podłogą ma tę zaletę że nie piszczy na zakrętach. Według mnie jest trochę wąski wewnątrz. Dobrze gdyby wszystkie tramwaje posiadały przydymione szyby aby słońce nie opalało. Klimatyzacje jak na 3 tysiąclecie wszystkie środki masowej komunikacji powinny mieć obowiązkowo. Pudła wagonów też powinny być wygłuszone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Jechałem ... IP: *.ilot.edu.pl 13.06.01, 10:39 A mnie nie udało sie go spotkać. Moze bym trochę poczekała, ale było zimno i padało. Może dziś mi sie poszczęści. Dobrze, ze cichy i nie ma schodów. A siedzenia jak? To znaczy, czy mozna swobodnie przejść do drzwi. Bo w niektórych tramwajach sa podwójne siedzenia po obu stronach i po srodku jest za wąskie przejście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Jechałem ... IP: 213.158.197.* 13.06.01, 19:43 Gość portalu: Ela napisał(a): > siedzenia jak? To znaczy, czy mozna swobodnie przejść do drzwi. Bo w > niektórych > tramwajach sa podwójne siedzenia po obu stronach i po srodku jest za wąskie > przejście A w jakim to warszawskim tramwaju widziałas podwojne siedzenia po obu stronach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Jechałem ... IP: *.ilot.edu.pl 18.06.01, 09:58 Ja osobiście takiego nie spotkałam, bo częściej jadę autobusem, ale kolega z pracy mi opowiadał, ze spóźnił się gdzieś tam, bo właśnie utknął w jakims tramwaju w takim wąskim przejściu i nie zdążył wysiąść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mattik Re: super niskopodłogowy tramwaj IP: *.*.*.* 19.06.01, 12:29 A nie sadzicie, ze najlepsze sa Ikarusy i tramwaje No name? Duze otwierane okna, rurki pod sufitem na CALEJ dlugosci pojazdu, zadnych schodow, spadkow itp. Czlowiek jak stanie to stoi, klima mu nie potrzebna bo jak wieje to wieje i z glowy :) Szyberdachy porzadne, mozna otworzyc lub zamknac bez blagania kierowcy o litosc (tym bardziej, ze w Solarisach otwarcie szybrow tez nic nie daje). Kurcze, czemu sie rezygnuje z konstrukcji sprawdzonych i wytrzymalych na rzecz czegos, co jest kompletna porazka? Przeciez przechodzenie z fotela do drzwi (czepiam sie Solarisow i nowych tramwajow z Chorzowa) to jest droga po trupach przez meke do zbawienia. Zwlaszcza w godzinach szczytow :( Dlaczego dodatkowe miejsca siedzace sa organizowane kosztem miejsca w ogole? Przeciez usiasc na fotelu przy wejsciu lub obok schodow w tramwajach moga tylko ludzie szczupli i z super krotkimi nogami. Czlowiek choc troche otyly i wzrostu sredniego (w granicach 178cm) ma klopoty z wsunieciem nog i jazda jest beznadziejna. Wole juz stac :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Tramwaj widmo IP: 193.0.117.* 20.06.01, 18:15 A ja czekałem na niego chyba z godzine po tym jak sie zorientowałem, że czwórka zmieniła trasę i nie pojawił się, a monitorowałem uważnie tory w obydwie strony... Odpowiedz Link Zgłoś