Dodaj do ulubionych

Dość głupich pytań o most

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 09:50
nie rozumiem w czym pytanie o ewentualnych ludzi w budynkach do rozbiórki jest
kuriozalne? czyżby dziennikarze nie wiedzieli jak długo trwa eksmisja
kogokolwiek skądkolwiek i jak taki czas może wpłynąć na czas rozbiórki
budynków a potem budowy mostu?
Obserwuj wątek
    • Gość: praha Re: Dość głupich pytań o most IP: *.aster.pl 09.02.09, 10:34
      no właśnie, ja też nie rozumiem
      mam dość przedłużone budowa most Północny
      powinny być najszybciej budowa - to musi być !
    • tom_aszek Re: Dość głupich pytań o most 09.02.09, 10:54
      Gość portalu: młody inż napisał(a):

> w czym pytanie o ewentualnych ludzi w budynkach do rozbiórki jest
      > kuriozalne? czyżby dziennikarze nie wiedzieli jak długo trwa eksmisja

W tym, że chodzi raczej nie o eksmisje ale o _fizyczną_ obecność ludzi w budynku, czyli: podjeżdża maszyna do wyburzania, jej operator pyta 'A tam na pewno nikogo w środku nie ma?' i dostaje odpowiedź 'panie a kto by to sprawdzał, wyburzaj pan'.

Chyba ludzie z firmy budujące lub wyburzającej cokolwiek powinni sobie zdawać sprawę, że budynek do wyburzania powinien być pusty, i nie muszą o to pytać? Bo jeżeli muszą, to ja takiego delikwenta wywaliłbym, bo kiedyś zapomni zapytać i przez niego ktoś zginie.
      • Gość: młody inż Re: Dość głupich pytań o most IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 11:26
        "raczej"? No właśnie, a wystarczyło w przetargu sprecyzować tę informację.
        Artykuł też nie podaje o jakie budynki chodzi, może one powinny być ogrodzone a
        wejścia do nich zamurowane? wtedy byłaby pewność że nie ma w nich ludzi z
        którymi trzeba będzie się użerać przez parę dni, a może jednak są one
        zamieszkałe? Może wymienienie jednego zapytania z 1.5 tysiąca jak kuriozum
        (którym właściwie nie musi być) ma zamaskować to, że przetarg był niefachowo
        przygotowany i niepełny?

A twój przykład z maszyną do wyburzania jest na etapie wykonawstwa, tymczasem
        dokumentacje do przetargu realizuje się na etapie kosztorysowania i
        projektowania całego procesu budowy, a tutaj każda informacja może być na wagę
        paru dni. Jeśli tych niepełnych informacji będzie więcej, może ten okres np
        wydłużyć się do miesiąca lub dwóch, a tego przecież nie chcemy.
      • olecky Re: Dość głupich pytań o most 09.02.09, 11:54
        tom_aszek napisał:
        > Chyba ludzie z firmy budujące lub wyburzającej cokolwiek powinni sobie zdawać s
        > prawę, że budynek do wyburzania powinien być pusty, i nie muszą o to pytać?

na budowie A4 były przypadki wyburzania domów z ludźmi w środku, szczęściem nikt
        nie zginął. U nas drogi buduje się "po trupach", więc pytanie nie jest takie
        bezzasadne.

pozdrawiam, olek
        • tom_aszek Re: Dość głupich pytań o most 09.02.09, 13:06
          olecky napisał:

> na budowie A4 były przypadki wyburzania domów z ludźmi w środku (...)
          > więc pytanie nie jest takie bezzasadne.

Przeraziłeś mnie! To znaczy, że jeżeli będzie przetarg np. na budowę jakiegoś miejskiego gmachu, to można się spodziewać pytań od potencjalnych wykonawców, w rodzaju

"czy przewody elektryczne muszą być izolowane i zabezpieczone czy też możemy po prostu puścić kable pod napięciem bez izolacji prosto po ścianach? Pytamy bo nie wiemy czy w kalkulacjach uwzględniać kable izolowane czy nie izolowane..."
          • Gość: piotr.k Re: Dość głupich pytań o most IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.09, 15:07
            Widać nie ma Pan pojęcia o zależnościach projektach wstępnych, wbił Pan sobie do
            głowy jakiś schemat, że jak będzie coś w dokumentacji wstępnej to będzie i w
            wykonawczej, i nie potrafi zrozumieć po co w ogóle się ją wykonuje.
      • zezowaty_cyklop Re: Dość głupich pytań o most 09.02.09, 13:16
        A może w pytaniu chodziło o to do kogo należy obowiązek dopilnowania, że nikogo
        nie ma w środku, tylko dziennikarzyna-poszukiwacz-sensacji wyjął zdanie z
        kontekstu, żeby medialniej zabrzmiało.
    • Gość: Jan Dość głupich pytań o most IP: 195.8.217.* 09.02.09, 11:08
      Zobaczycie, że nic z tego nie będzie :-(
    • rysio.ochucki Napewno unieważnią... Sonda 09.02.09, 12:52
      Ja obstawiam że przetarg zostanie unieważniony z powodu.
      1. Cena którą oferent zaproponował będzie wyższa niż ta którą zamawiający jest w
      stanie wydać na realizację zamówienia
      2. Będą protesty firm budowlanych i sąd po wielu miesiącach (może latach)
      unieważni przetarg z powodów proceduralnych.

A do tego czasu autostrada do Warszawy będzie już wybudowana, będzie po Euro
      2012, metro dla gów**en do Czajki będzie wybudowane... tylko Białołęka będzie
      wiecznie niedorozwiniętymi przedmieściami (zamiast jedną z dzielnic Warszawy).

Osobiście obstawiam że przetarg będzie unieważniony z powodu pierwszego. A jakie
      są wasze typy?
      • Gość: SEB Re: Napewno unieważnią... Sonda IP: *.chello.pl 09.02.09, 13:12
        Ja jednak liczę, że jednak zamkną się w okolicach 1,2 mld. Oprócz potentatów
        typu Avax, Skanska, Strabag, Mota Engil startuje sporo mniejszych firm:
        Pol-Aqwa, Mostostal Warszawa, Hydrobudowa, Intercor. Kryterium wyboru ma być
        cena. Obstawiam, że najkorzystniejszą ofertę złoży któraś z mniejszych firm i to
        właśnie ona dostanie zamówienie.
    • jarolug Dość głupich pytań o most 09.02.09, 13:17
      Straciłem nadzieję, że uda się coś wybudować do magicznej daty RURO 2012.

Wcześniej nie było pieniędzy. Potem były protesty. Po drodze był jeszcze
      prezydent miasta i jego urzędnicy, którzy nie budowali nic. Teraz mamy protesty,
      kłopoty obiektywne i kryzys finansowy.

Historia mostu północnego przestał mnie już ekscytować. Wiadomo, że się nie da.

Cała polska będzie miała autostrady i obwodnice a do Warszawy będziemy
      dojeżdżali tak jak teraz w korkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka