krka7 19.06.09, 08:27 Uff czeka Nas kilka lat klopotów komunikacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krka7 To będzie najtrudniejszy etap remontu Trasy W-Z 19.06.09, 08:28 Kiedyś to trzeba było zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
joachim.zbylud Jak ja się cieszę! 19.06.09, 08:45 Stojąc w korku spowodowanym weekendowym remontem ulicy albo dłuższą przebudową torowisk zdaża mi się przekląć, ale i tak cieszę się że wreszcie udało się warszawskim urzędnikom podjąć decyzje, dzięki którym wszystkim w mieście będzie żyło się lepiej! brawa dla rządzących Warszawą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm 1 splot? Ciekawe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 10:06 Ze przy pomniku 4 spiacych jest od dawna takie rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutna Rondo Babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 10:23 A ja się cieszę, że Rondo Babka wróciło do swojej nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Rondo Babka 19.06.09, 13:29 > A ja się cieszę, że Rondo Babka wróciło do swojej nazwy. W "Gazecie" rondo Babka nigdy nie zmieniło swojej nazwy i podobnie nic nie zmieniło się dla większości warszawiaków. To władze miasta są tu ciałem obcym i narzucają siłą swoje poronione pomysły. Trzeba poczekać na władze, które będą myślały po warszawsku i przywrócą dawną nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Rondo Babka IP: *.chello.pl 19.06.09, 15:00 Jednak, gdyby przemianować rondo babka na rondo "zespołu budowniczych socjalizmu", czy cokolwiek innego kilkuwyrazowego lecz zabarwionego na czerwono, to gazeta byłaby pierwsza w krzewieniu tego tworu. Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Rondo Babka 19.06.09, 15:30 a co cię to boli? ktoś ci kazał tu siedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka Re: Rondo Babka 19.06.09, 15:41 dungeon.master napisał: > To władze miasta są tu ciałem obcym i > narzucają siłą swoje poronione pomysły. Trzeba poczekać na władze, które będą > myślały po warszawsku i przywrócą dawną nazwę. Dlatego jest taki pie...ik w stolicy :( Odpowiedz Link Zgłoś
dungeon.master Re: Rondo Babka 19.06.09, 13:30 > A ja się cieszę, że Rondo Babka wróciło do swojej nazwy. W "Gazecie" rondo Babka nigdy nie zmieniło swojej nazwy i podobnie nic nie zmieniło się dla większości warszawiaków. To władze miasta są tu ciałem obcym i narzucają siłą swoje poronione pomysły. Trzeba poczekać na władze, które będą myślały po warszawsku i przywrócą dawną nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piegus Re: 1 splot? Ciekawe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 10:26 Kolego to przy 4 śpiących to oddzielne tory do skrętu.Przejeź sie do wrocławia i zobacz co to jest splot torów. Chcodzi o to ,że nie od\zielnego toru i gdzie tramwaje jada obok siebie.W przypadku splotu tramwaje jada podobnie jak teraz jeden za drugim,ale tory dla tramwaju skrecajacego sa jedynie odsuniete od tych do jazdy prosto o grubość szyny.Wyglada to tak jakby szyna była podwójna.W tym układzie tramwaj skręcajacy nie musi czekac ,aż poprzednik zwolni zwrotnice bo ta jest kilkadziisąt metrów wczesniej.dostaja światło i jada zderzak w zdrerzak (czy odbój jak kto woli). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pjok Re: 1 splot? Ciekawe IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.06.09, 10:39 a jak jest z bezpieczeństwem takiego torowiska? Czy nie ma jakiejś większej ilości wykolejeń tramwajów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roca Re: 1 splot? Ciekawe IP: 195.42.249.* 19.06.09, 11:19 A to ja przepraszam, ale nie wiedziałem. Dzięki za wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roca Re: 1 splot? Ciekawe IP: 195.42.249.* 19.06.09, 11:18 Bardzo ciekawe. Kolejne dwa: na Grójeckiej przy Banacha i jeszcze dłużej istniejący na Solidarności przy skręcie w prawo w Towarową. Zdaje się, że piszący artykuł niezbyt długo w Warszawie mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
szlakuls Tory do skrętu 19.06.09, 10:59 W Warszawie znane są dwa typy rozwiązań rozjazdów do skrętu: z przystankiem (al. Jerozolimskie/pl. Zawiszy, Targowa-Śpiący, al. Poniatowskiego/rondo Waszyngtona) lub bez przystanku (Grójecka/Banacha). Moim zdaniem w każdym przypadku, o ile to możliwe, powinno się stosować jeden z tych dwóch rozwiązań, metoda wrocławska jest dobra ale to tylko półśrodek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Madrjas Re: Tory do skrętu IP: 217.17.35.* 19.06.09, 11:39 Owszem, to tylko półśrodek, ale jedyne rozwiązanie pozwalające poprawić sytuację tramwajom na Kercelaku, które nie wymaga przebudowy układu drogowego za kilkadziesiąt mln złotych by nie pogorszyć samochodom. Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Tory do skrętu 19.06.09, 12:38 a od kiedy to jest "metoda wrocławska"? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynek Re: Tory do skrętu IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.06.09, 17:08 Od czasu, gdy ją tam zastosowano. Nie da się ukryć, że byli pierwszym miastem w Polsce, które tej metody użyło. Niestety ta metoda się tam chyba nie sprawdza, bo we wrocławiu jest przepis, że na przystanku może stać "jednorazowo" tylko jeden tramwaj. Żadko kiedy na jednych światłach przejeżdżaja dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
2paco Re: Tory do skrętu 23.06.09, 13:51 ale Wrocław jej nie wynalazł, więc może pozostańmy jednak przy "splocie" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażerka To będzie najtrudniejszy etap remontu Trasy W-Z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 11:08 codziennie około 17 wracam z pracy z ul. Canaletta przy pl. Bankowym i jakoś przez te 7 tygodni ani razu nie widziałam, żeby o tej porze jakikolwiek ruch panował na placu "budowy". Zdarzało mi się też przejeżdżać tą trasą nocą i również żywego ducha tam nie widziałam...... jakiś pic na wodę z tymi pracami nocą. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Mieszkam nieopodal. 19.06.09, 11:19 Prace są prowadzone na try zmiany. Uwierz, to doskonale słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Może mieszkasz w innym mieście? Ja widziałam 19.06.09, 11:33 uwijających się ludzi, późnym wieczorem. Byłam pełna podziwu dla tempa i jakości pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażerka Re: Może mieszkasz w innym mieście? Ja widziałam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 11:38 to przepraszam, może trafiałam na przerwy. pogoda też przez jakiś czas była mało fajna na roboty drogowe - ciągłe ulewy. W takim razie przepraszam drogowców :) Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Warszawa wyglada, jak wielki plac budowy :) 19.06.09, 11:27 Trudno się przemieszczać, ale warto zacisnąć zęby. Żeby tylko ludzie nie zniszczyli w pięć minut całego wysiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajet przynajmniej coś robią IP: *.chello.pl 19.06.09, 11:43 po rządach mlaskacza, który bał się cegłę przesunąć, bo zamówienie publiczne to przecież korupcja, zostało dużo zaległości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: To będzie najtrudniejszy etap remontu Trasy W IP: *.vancargo.com 19.06.09, 12:45 A kiedy przystąpią do ponownej wymiany torowiska na moście Poniatowskiego. Pamiętam krótką wzmiankę, że jest to jedna wielka fuszerka. Miała to sprawdzić jakaś inna komisja, która potwierdziła diagnozę. I była to druga krótka wzmianka. Teraz cisza. Były to plotki ? , czy w ramach gwarancji czeka nas powtórka z rozrywki ? Odpowiedz Link Zgłoś
bambussi zwężenie Młynarskiej to granda - nie pierwszy 19.06.09, 13:13 super pomysł inżyniera G. (przy okazji dzięki za chore zaprogramowanie syganlizacji na metrze Młociny - czerwona fala non stop, żeby przejechać 50 metrów trzeba odstac na 4 sygnalizatorach) Odpowiedz Link Zgłoś
dypl.instruktor.brzuchomowstwa Re: zwężenie Młynarskiej to granda - nie pierwszy 19.06.09, 14:01 Nie granda a konieczność. Samochody stojące na torowisku powodowały, że odległość od Obozowej do Wolskiej (3 przystanki) pokonywało się przez 20 minut. Biorąc pod uwagę fakt, że w jednym tramwaju jest więcej pasażerów, niż we wszystkich autach, które jechały Młynarską, to takie rozwiązanie jest jak najbardziej pożądane aby maksymalnie dużo osób przemieściło się na danym odcinku w jak najkrótszym czasie. --------------- Dyplomowany Instruktor Brzuchomówstwa zrzeszony w Ogólnopolskiej Izbie Komunikacji Niekonwencjonalnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: zwężenie Młynarskiej to granda - nie pierwszy IP: 94.124.17.* 23.06.09, 11:21 zostawi samochod na Bemowie i wsiądzie w tramwaj. Nie jest przecież prezydentem państwa, żeby musiec jechac samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: To będzie najtrudniejszy etap remontu Trasy W IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.06.09, 21:05 Plotki. Odpowiedz Link Zgłoś
0ffka To będzie najtrudniejszy etap remontu Trasy W-Z 19.06.09, 15:23 Kiedy kończy się kadencja HGW? Ważne że Legionowo ma dobra komunikacje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Dziadostwo na Obozowej IP: 81.210.82.* 22.06.09, 08:32 Czy to dziadostwo na Obozowej , nazywane nawierzchnią, to już rozwiązanie docelowe? Jeśli tak, to ciekawe ile "kosztował" odbiór takiego szmelcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ump Re: Dziadostwo na Obozowej IP: *.chello.pl 22.06.09, 16:41 Gdzie na Obozowej był wymieniany asfalt? Odpowiedz Link Zgłoś