Dodaj do ulubionych

TIRowca podwiozłem

05.05.14, 10:55
Spełniłem dobry uczynek znaczy się :)

A co najpiękniejsze z "pierwszej ręki" dowiedziałem się do zawodowiec sądzi o Polskiej Szkole BRD, z wysepkami i mikrorondami na czele. Chcecie wiedzieć co co sądzi? Poczytajcie to, co sądzi na ten temat emes :P

Panu kierowcy najbardziej podobają się wysepki. Tak jak i emes zauważył, że ich oznakowanie "umiera". Zauważył też, że o ile kierowca lekkiej osobówki ma jakąś szanse na manewr awaryjny po tym, jak w nocy w ostatniej chwili zauważy nieoświetlony (bezpieczny) beton, o tyle kierowca 40-tonowego zestawu po prostu wali centralnie nie ponosząc zresztą większych strat. Straty ponoszą co najwyżej ci, którzy znaleźli się w zasięgu rażenia odłamków... Bo ktoś uznał, że sadzenie betonu na środku jezdni w środku niczego jest bezpieczne :/
Obserwuj wątek
    • nazimno Inzynieria (budownictwo) ladowe, XXI wiek: 05.05.14, 11:09

www.dziennikpolski24.pl/artykul/3272720,niebezpieczna-wysepka,id,t.html?cookie=1
      • emes-nju Re: Inzynieria (budownictwo) ladowe, XXI wiek: 05.05.14, 11:16
        Zgodnie z Polską Szkołą BRD nie ma na drogach niebezpiecznych miejsc - są tylko niebezpieczni kierowcy, którzy nie widzą, a jadą :/

Zresztą, jak widać z załączonego artykułu, nikomu zapewne włos z głowy nie spadnie, a całe zamieszanie grożące katastrofą w ruchu lądowym, sprowadzi się do wypłaty odszkodowań (o ile ubezpieczyciel się nie wypnie twierdząc, że jadący "nie dostosowali"). Wielu odszkodowań, bo przecież "sięnieda" zrobić jakiegokolwiek oznakowania, bo inwestor ma to w dupie, a robota nie należy do ZDW w Krakowie :/
      • edek40 Eeee, NKE nie umio, a siem mondrzo 05.05.14, 11:41
        I nie jest zadnym usprawiedliwieniem niekompletne oznakowanie. W Niemczech tez sie zdarza.
        • nazimno Zdarza sie... 05.05.14, 11:48
          Jesli jest zle oznakowana wysepka to ktos jednak za to odpowiada i o korekte nie trzeba "walczyc".

• nazimno Szwajcarow tez mocno "pogielo"... 05.05.14, 11:57

www.adf-innovation.ch/publikationen/adf_artikel_strassenverkehr.pdf
          • edek40 Re: Szwajcarow tez mocno "pogielo"... 05.05.14, 11:59
            Stresc.

Ciekawe swoja droga jak czesto dochodzi tu do spietrzen ruchu w dlugich kolumnach za liderem.
            • nazimno Krotko. 05.05.14, 12:08
              Niektore lokalne wladze przed wjazdem do miejscowosci buduja rozne "konstrukcje do moderacji ruchu".

Teoretycznie powinny byc one zgodne z ogolnymi zaleceniani i normami.
              Jednak nie sa, poniewaz prowadzi to do dyskusyjnych nonsensow.

Podany przyklad dotyczy mniej uczeszczanej drogi, ale tak czy inaczej sprawa jest powazna.

Autor krytykuje to rozwiazanie pod kilkoma aspektami lacznie z niebezpieczenstwem
              rozdarcia zbiornika paliwa w przypadku najazdu na "takie cos".
              • edek40 Re: Krotko. 05.05.14, 12:14
                > Autor krytykuje to rozwiazanie pod kilkoma aspektami lacznie z niebezpieczenstw
                > em
                > rozdarcia zbiornika paliwa w przypadku najazdu na "takie cos".

To widocznie Polak.
                • nazimno Az tak nasze "lapy" nie siegaja, hehe 05.05.14, 12:30
                  (okolice Winterthur)
                  • nazimno (daleko, oczywiscie...) 05.05.14, 12:31
    • nazimno W Turcji nie nawykli do takich pulapek: 05.05.14, 11:16

www.kuriergarwolinski.pl/garwolin_7629_wjechal_tirem_na_wysepke_drogowa_potem_staranowal_drzewo,2,1
    • divak2 Re: TIRowca podwiozłem 05.05.14, 13:19
      Dodałbym jeszcze, że ci którzy projektują jezdnie przy wysepkach, musieli wcześniej zajmować się projektowaniem ścieżek rowerowych. Ponieważ krzywiznę toru jazdy samochodu omijającego wysepkę wytyczają tak samo od linijki jak zakręty na ścieżkach dla rowerów.
      BTW - koła naczepy zestawu tak samo przejadą po liniach łamanych (a bywa że i po krawężnikach i krawędziach asfaltu), kiedy będzie on jechał 70 km/h i 7km/h.

Warto przypomnieć stary www.youtube.com/watch?v=Y4k16ZkIB5A
      • nazimno eee tam, linijka... 05.05.14, 13:31
        Narzedzi do tego jest "od groma", jedno z nich:

savoycomputing.wordpress.com/
        • divak2 Re: eee tam, linijka... 05.05.14, 14:39
          Patrząc na geometrię niektórych rozwiązań nie można oprzeć się myśli, że jedynym narzędziem do dyspozycji projektanta była linijka. Nawet na krzywik kierownictwo poskąpiło, nie mówiąc o licencji na oprogramowanie :)
          • nazimno To jeszcze nie jest takie zle. 05.05.14, 14:54
            Popatrz na link dot. rozwiazania z krainy fioletowych krow.
            To dopiero jest majstersztyk.
            • divak2 Re: To jeszcze nie jest takie zle. 05.05.14, 18:16
              Tak, te kamienie w osi jezdni robią ważenie. Tylko czy jest to ichniejsza krajówka czy droga lokalna?
    • tomek854 Re: TIRowca podwiozłem 05.05.14, 16:06
      Ach, więc opinia jednego zawodowca jest dla emesa wiążąca jeśli ów szczególny zawodowiec zgadza się z opinią emesa.

Jeśli ja mówię coś innego - i dodatkowo nie opieram tego na własnych spostrzeżeniach ale powołuję się na konkretne przykłady z zachodu i konkretne dane statystyczne - to moje wpisy są tylko obśmiewane :)
      • edek40 Re: TIRowca podwiozłem 05.05.14, 16:10
        > Jeśli ja mówię coś innego - i dodatkowo nie opieram tego na własnych spostrzeże
        > niach ale powołuję się na konkretne przykłady z zachodu

Ostatnie slowo moze zawierac przeslanke do rozwiazania zagadki dlaczego wielu kierowcow w Polsce wiesza psy na polskich wysepkach.
      • emes-nju Re: TIRowca podwiozłem 06.05.14, 11:07
        tomek854 napisał:

> Ach, więc opinia jednego zawodowca jest dla emesa
        > wiążąca jeśli ów szczególny zawodowiec
        > zgadza się z opinią emesa.

Z wyciąganiem wniosków jak zawsze na bakier...

Opinia zawodowca nie jest dla nikogo wiążąca. Podałem ją jako przyczynek do dyskusji (kolejnej) o polskiej szkole BRD. Zimny i Divak załapali i podali przykłady.

Skupię się na przykładzie Divaka (oraz kierowcy TIRa :P ) - najbardziej szkodliwa jest geometria wysepek. Wymusza duże i gwałtowne zmiany kierunku jazdy, również w miejscach, gdzie nie ma ograniczeń prędkości (bo droga, z którą w sposób owysepkowany krzyżuje się główna jest tak strategiczna, że nawet polski znakolog nie widział powodu sadzenia nieśmiertelnej 70-tki). Nie dość, że to męczy (a tylko w Polsce zmęczony kierowca, to dobry kierowca), to jeszcze daje ZA MAŁO miejsca na błąd. Bo waaadza (oraz ekspert Tomek) uznała, że nikt na drodze nie popełnia błędów, a wszelkie kłopoty są wynikiem piractwa, z którym należy walczyć nie oglądając się na skutki, w tym skutki wśród niewinnych świadków zdarzenia.
        • jureek Re: TIRowca podwiozłem 06.05.14, 11:29
          emes-nju napisał:

> Opinia zawodowca nie jest dla nikogo wiążąca. Podałem ją jako przyczynek do dys
          > kusji (kolejnej) o polskiej szkole BRD. Zimny i Divak załapali i podali przykła
          > dy.

No to teraz już wiem, na czym polega dyskusja. Nie na przedstawianiu swojego punktu widzenia, niekoniecznie zgodnego z punktem widzenia otwierającego wątek, lecz na podawaniu przykładów, które wspierają jego tezę.
          A jak ktoś z założycielem wątku się nie zgadza, to znaczy, że nie załapał.
          • nazimno Emes ma 100% racji. 06.05.14, 11:38
            Chodzi dokladnie o to, co wlasnie napisal.
            Obroncy wysepek w ogole nie biora tego pod uwage.

• jureek No to dajcie sobie jeszcze buzi 06.05.14, 11:52
              Ja już znikam z wątku, w którym dozwolony jest tylko jeden punkt widzenia. Nie będę wam przeszkadzał w przerzucaniu się przykładami o zbrodniczej szkodliwości wysepek.
              • edek40 Re: No to dajcie sobie jeszcze buzi 06.05.14, 12:02
                > Ja już znikam z wątku, w którym dozwolony jest tylko jeden punkt widzenia. Nie
                > będę wam przeszkadzał w przerzucaniu się przykładami o zbrodniczej szkodliwości
                > wysepek.

Niezaleznie od Twojego obrazenia sie nieomal kazda wysepka nosi znaki kolizji. Z jakiego powodu by one nie wynikaly, nie mozna przechodzic nad tym do porzadku dziennego.
              • emes-nju Re: No to dajcie sobie jeszcze buzi 06.05.14, 12:12
                jureek napisał:

> Ja już znikam z wątku, w którym dozwolony jest tylko jeden punkt widzenia.

Jak na razie inny punkt widzenia brzmi "jest świetnie, bo na Zachodzie też tak jest" (jest tak samo, ale trochę inaczej - np. zwykle "trochę" inna jest geometria). Są też TEORIE zgodne z linią partii i rządu - że uspokajają itp. (to, ja uspokajają W PRAKTYCE można pooglądać na Youtubie :P ), że zwiększają bezpieczeństwo (bo tak!). Z tymi teoriami część ludzi się nie zgadza. Głównie praktyków.

Nie obrażaj się tylko przedstaw mi wyższość rozwiązania drogowego grożącego katastrofą (wysepka) nad rozwiązaniem nie grożącym katastrofą ("łezka" z pasem do skrętu w lewo). Ze szczególnym uwzględnieniem wysepek w szczerym polu na skrzyżowaniu z droga 10 kolejności odśnieżania, bo takich emes i inni najbardziej się czepiają - do wysepek w terenie gęsto zabudowanym, z faktycznie uspokojonym ruchem, mało kto ma pretensje.
              • nazimno A po co? 06.05.14, 12:33
                Czy ja jestem jakis "Honecker" a emes-nju "Brezniew"?

Ja go wcale nie musze "sluzbowo" kochac tak jak tamten z NRD kochal genseka.
                Wiec z dawaniem buzi sobie odpuszczam.
                /znacznie gorsze jest dawanie dupy w dyskusji, ale to zostawiam innym/

Zgadzanie sie nie oznacza podleglosci.
                Nie zgadzanie sie - tym bardziej.
                Wiec juz nic nie rozumiem - po co sie tak irytujesz?

To, ze Szwajcarom odbija, naszym odbija na punkcie wysepek, wcale nie oznacza, ze
                mam sie do takich pomyslodawcow modlic.

Istnieje serwilizm, slepy serwilizm ale istnieje takze krytyczny serwilizm.
                Moje zgadzanie sie z emesem-nju nie ma nic wspolnego z tymi serwilizmami.
                Moje poglady na temat wysepek znane sa tu od dawna.
                Dlatego sie z nim zgadzam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka