deotyma23 21.07.02, 21:57 Mój syn tak mówi np. ale miał gościu wyczesane spodnie ( lub ..rower)W tym wypadku myślę że chodzi o tzw. fajne spodnie lub rower- ale może się mylę?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowe.slowa Re: wyczesane 25.07.02, 09:58 "Wyczesany" to chyba cos w stylu "wyjątkowy" lub "wyszukany", w odniesieniu do człowieka spotkałem się ze znaczeniem "nie w ciemię bity". Jest jeszcze "sczesać" - "zdobyć", "przeczesać" - oczywiście "szukać". I jescze parę kolejnych. Kto zna więcej? Jestem bardzo ciekaw innych przykładów. Odpowiedz Link
tom_voivod Re: wyczesane 29.07.02, 20:27 Z ekstremalnych zastosować: zczesać - okraść kogoś, zabrać mu (np. rzeczone spodnie)... Odpowiedz Link
nowe.slowa Re: wyczesane 30.07.02, 00:23 Zgadzam się - "czesanie" ma często podejrzane zabarwienie - nawet w sensie "zdobyć" odnosi się raczej do posługiwania się sprytem - można przecież coś wyprosić, wyciągnąć od kogoś, skłonić kogoś, żeby to dał, a wreszcie znaleźć jakiś okazyjny przedmiot - to wszystko czesanie. Ale słyszałem też, że ktoś komuś coś sczesał w sensie "ukradł". Tu już blisko do krawieckiego "skroił". Odpowiedz Link
kropka. Re: wyczesane 01.08.02, 20:44 Ło Madddko! A skądże wzięło się takie skojarzenie? Wyczesany = wyjątkowy??? Chyba się starzeję. Ale poważnie: czy mozna prosić o jakieś "drzewko genealogiczne" tego określenia? pozdrawiam Odpowiedz Link
Gość: esscort Re: wyczesane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 01:53 kropka. napisała: > Ło Madddko! A skądże wzięło się takie skojarzenie? Wyczesany = wyjątkowy??? > Chyba się starzeję. > Ale poważnie: czy mozna prosić o jakieś "drzewko genealogiczne" tego określenia > ? > pozdrawiam Wyczesany czyli taki uporzadkowany, inny niż pozostali (którzy z reguły nie są wyczesani, bo albo sa łysi, albo rozczochrani)czyli niezwyczajny, wyjatkowy. To się całkiem dobrze komponuje, ja nie widze w tym jakiegos tarcia Odpowiedz Link
Gość: Johnny Re: wyczesane IP: *.chello.pl 02.08.02, 15:28 Gość portalu: esscort napisał(a): > Wyczesany czyli taki uporzadkowany, inny niż pozostali (którzy z reguły nie są > wyczesani, bo albo sa łysi, albo rozczochrani)czyli niezwyczajny, wyjatkowy. To > > się całkiem dobrze komponuje, ja nie widze w tym jakiegos tarcia Osobiscie nie spotkalem sie z wyrazem "wyczesany" w znaczeniu nawiazujacym w jakis sposob do fryzury, przynajmniej moi rowiesnicy nie uzywaja tego slowa mowiac o uczesaniu ( chyba ze:" ale wyczesana fryzura!", ale o tym za chwile). "Wyczesany" ma zabarwienie emocjonalne mowiace o czyms, ze jest fajne, sympatyczne, itp., z zaznaczeniem pozytywnych cech opisujacej rzeczy. "Wyczesany" znajduje podobne znazenie w wyrazach: wypasiony, cool, git, a takze w slowach bardziej rynsztokowo-wiezienno-garazowych [] typu zaj**iscie. Odpowiedz Link
Gość: esscort Re: wyczesane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.02, 21:21 Gość portalu: Johnny napisał(a): > > > Osobiscie nie spotkalem sie z wyrazem "wyczesany" w znaczeniu nawiazujacym w > jakis sposob do fryzury, przynajmniej moi rowiesnicy nie uzywaja tego slowa > mowiac o uczesaniu ( chyba ze:" ale wyczesana fryzura!", ale o tym za chwile). > Nie zrozumiałeś mnie. Chodziło mi o frazeologie a nie o uzywanie tego slowa mówiąc o fryzurze. pozdr Odpowiedz Link
Gość: zgryzliwy tetryk Re: wyczesane IP: *.panoramix.net.pl 07.08.02, 15:43 kropka. napisała: > Ło Madddko! A skądże wzięło się takie skojarzenie? Wyczesany = wyjątkowy??? > Chyba się starzeję. > Ale poważnie: czy mozna prosić o jakieś "drzewko genealogiczne" tego określenia znaczy sie chodzi o etymologie? (ech, no nie moglem sie powstrzymac ) stranger Odpowiedz Link
Gość: syn Re: wyczesane IP: *.pl 15.09.02, 12:53 ej no wiecie co?? nie wiedzieć co to znaczy?? jaki dół!!!!!! jesty kilka zastosowań może być pacjent wyczesany (total kretyn) albo coś wyczesanego (zajebiste) więc sami widzicie że lepiej tego nie używać bo można się wsadzić jak się źle akcyjke rozkmini i się źle uzyje. Odpowiedz Link