31.08.16, 08:00
To moj pierwszy kot. Mam go do dopiero 5 miesiecy.
Jest dlugowlosy. Wyczesuje go co drugi dzien, czasem codziennie, niezbyt dokladnie bo nie pozwoli nawet za przysmaczek, ale cos tam sie zawsze wyczesze.
No i pytanie: on czasem wymiotuje takim klaczkami z wlosow, czasemraz na tydzien czasem raz na miesiac. Daje mu codziennie chrupki wiskasu na odklaczenie (innych firm nie chce, a za te chrupki zrobi wszystko). Probowalam dawac mu pasty na odklaczenie 2-3 razy w tygodniu ale on po nich wymiotuje i to wcale nie klaczkami, tylko tym co zje. Wiec ich nie daje. A potem po kilku dniach (bez pasty) wymiotuje klaczki.
Kiedys mial rozwolnienie (nie biegunke) a mimo to zwymiotowal klaczki.
Jak sobie radzicie z tym odklaczaniem, zeby kotka nie zatkalo i zeby byl zdrowy? Wterynarz ktorego pytalam jakos tak niejasno sie wypowiadal. Trawa dla kota sluzy mu (znaczy kotkowi) do grzebania i zabawy a nie do jedzenia.
Bo ja sie pogubilam w tych klaczkach.

Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Klaczki 31.08.16, 15:34
      ja swoim daję trawę w tabletkach
      • amb25 Re: Klaczki 01.09.16, 07:52
        ale codziennie?
        • belcia26 Re: Klaczki 07.09.16, 22:23
          Wpisz swoją gdzie taka trawę można kupić i codziennie mu podawać?
          • amb25 Re: Klaczki 08.09.16, 08:05
            mysiulek napisala ze na zooplusie, ponizej w ktoryms poscie jest link.
            • mysiulek08 Re: Klaczki 08.09.16, 19:28
              dokladnie smile chodzi o te dropsy:

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/tigeria/571513

mozna podawac kilka codziennie
        • aankaa Re: Klaczki 16.09.16, 11:42
          codziennie, po 4 na kota
          kupuję te: www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/trawa/31997
    • mysiulek08 Re: Klaczki 02.09.16, 01:47
      Mamy kudlaczy, a jakze smile w tym wielkiegi, pieknego Luka/Grubsona z tona futra na sobie. Na szczescie wszyscy lubia sie czesac, ale juz pasty nie lubia i zjadaja ja te, ktore nie musza czyli frakcja krotkowlosa.

Rzyg od czasu do czasu z klakami jest, przy takich kociastych, niestety normalny. Grubson uwielbia takie chrupki:
      www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmaki_odklaczajace/przysmaki/197791
      a za ta pasta szalu wszyscy dostaja:
      www.zooplus.pl/feedback/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmaki_odklaczajace/pasta/210392

I absolutnym szalem w Kurniku smile sa te dropsy trawowe

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/tigeria/571513

te tez lubia, ale czesciej po nich rzygaja:

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/beaphar/chrupiaca_przekaska_beaphar/194606

teraz czekam za dostawa smile takich:

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmaki_odklaczajace/przysmaki/31498

Jak dotad zaden kudlacz sie nie zatkal, ale za to jedna z krotkowlosych, szybko jednak poszlo.

Staramy sie dawac cos odklaczajacego codziennie, ale jak sie zapasy koncza to trzeba przystopowac, paczka do ans czasami wedruje dwa tygodnie, czasami miesiac, a jak sie sluzby przyczepia to trwa i trwa.

• amb25 Re: Klaczki 02.09.16, 07:59
        Dzieki. To co powinnam dawac codziennie cos na odklaczenie?
        On codziennie dostaje Wiskas takie chrupki na odklaczenie, bo za nimi przepada. Tych z ostatniego linku nie lubi. Reszty nie probowalam. Zamowie, zobaczymy. Czesac sie nie lubi (no chyba, ze akurat je chrupki wiskas na odklaczenie to nawet nie zauwaza czesania smile )
        Po pascie Miamor to rzyg byl jak nie wiem, ale jedzeniem, nie klaczkami, wiec przestalam dawac. Chyba ta pasta mu nie odpowiada. Ale mam jeszcze inna paste, tez z zooplusa, i ja uwielbia, nie pamietam jak sie nazywa. Na pascie jest napisane, zeby dwawac ok. 5cm przez kilka dni.
        A generalnie to dajesz tyle i z taka czestotliwoscia jak zaleca producent czy dawkujesz pasty/chrupki inaczej?
        • mysiulek08 Re: Klaczki 03.09.16, 01:29
          My mamy ograniczenia dostawowe smile wiec musimy dozowac rozsadnie, Grubson swoje chrupki dostaje codziennie, kilka sztuk. Paste miamora jak lazi i gledzi smile ale od razu ma duzeeee grono przyjaciol tongue_out

Z past najwieksze powodzenie ma ta:

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmaki_odklaczajace/pasta/31813

a za ta przepada druga grupa w Kurniku.

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmaki_odklaczajace/pasta/31869

Paste dostaja jak sie nam przypomni smile
          Codziennie tez zajadaja surowe zielone, wszyscy uwielbiaja selera naciowego i raz w tygodniu kupuje wielki wiechec, tna rowno. Co nas cieszy, bo i zastepuje trawe (uj tez lubia wysiany jeczmien) i ma dzialanie moczopedne, same korzysci.

Rzygow klakowych przy takiej ilosci kudlaczy mamy niewiele, o dziwo wiecej rzyga Kicia.Yoda smile ona zajada trawe na spacerze a potem ja zwraca (tez na dworze).
    • syningia Re: Klaczki 15.09.16, 04:02
      Mam kocura od 4 lat i generalnie ten sam problem. Wyczesac sie go nie da (nie lubi byc nawet glaskany) i choc kot jest krotkowlosy to niestety wlosy gromadza mu sie w zoladku. Mieszkam w NY i nie znalazlam niczego, co by na klaczki w brzuchu mu pomoglo. Wiekszosci tych wynalazkow (pasty, snacks) kot po prostu nie chce jesc. Lubi tylko to: www.drsfostersmith.com/product/prod_display.cfm?c=3261+1939+27178&pcatid=27178 (nie wiem czy w PL cos podobnego jest w sprzedazy), ale i tak nie widze poprawy.
      Trawki dla kotow tez nie chce jesc, woli trawe u sasiada; po zjedzeniu trawki, wraca do domu, zjada posilek i za chwile wymiotek gotowy; najwyrazniej kot tak nauczyl sie usuwac klaczki z zoladka; kot ma 8-9 lat , jest ogolnie zdrowy, ma dobra sylwetke i kondycje i nie wydaje mi sie, ze wymiotowanie klaczkami mu szkodzi; Wiem, ze to wymiotowanie nie wyglada przyjemnie i brzmi troche przerazajaco (to moj pierwszy kot i na pocztku bylam mocno przestraszona), ale wydaje mi sie, ze jest to czesc kociej natury.
    • mamuskapracujaca Re: Klaczki 22.09.16, 09:44
      trawa w tabletkach to dobre rozwiązanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka