18.10.04, 03:43
Idzie facet tunelem, jest 1/4 drogi od poczatku tunelu gdy slyszy zblizajacy
sie pociag do tunelu. Gdy wroci z powrotem to zdazy sie ocalic o tzw wlos.
Gdy pojdzie do przodu to tez ledwo sie ocali.
Facet porusza sie z szybkoscia 7km/h,jaka jest szybkosc pociagu?
Obserwuj wątek
    • Gość: pafcio Re: tunel IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.10.04, 10:27
      dwa razy większa niż człowieka
      pozdr
    • hetman_sloniowy Re: tunel 18.10.04, 21:48
      Wg mnie prędkość pociągu to 16,8 km/h (odejmując ten "włos", to trochę mniej
      niż 16,8). Liczyłem wszystko na podstawie wzoru na średnią prędkość V=S/t.
      • Gość: pafcio Re: tunel IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.10.04, 09:28
        skusiłem się i też policzyłem za pomocą wzoru v=s/t i wyszło mi co poprzednio.
        ale to zadanie mozna rozwiązać prościej. skoro człowiek przejdzie 1/4 tunelu do
        tyłu by "spotkać" się tam z pociągiem to również przejdzie 1/4 długości tunelu
        w drugą stronę i będzie dokładnie w połowie tunelu, gdy pociąg zacznie do niego
        wjeżdżać. zatem ma do pokonania do końca tunelu drogę 2 razy dłuższą, czas ten
        sam, czyli prędkość musi być dwa razy większa
        pozdr
        • hetman_sloniowy Re: tunel 19.10.04, 10:01
          Nie bardzo rozumiem Twojego rozwiązania; postaram się przedstawić jak ja
          myślałem:
          Mamy tunel o długości S; człowiek przebył 1/4 S i słyszy pociąg (założyłem, że
          pociąg jedzie za plecami człowieka, bo inaczej chyba być nie może). I teraz
          rozpatrujemy:
          - Odwrócił się, przebiegł 1/4 S (i "spotkał" z pociągiem), co uczynił w czasie
          t1=S/28 (przekształcając z V=S/t, czyli z 7=S/4t).
          - Biegł prosto, przebiegł 3/4 S ("spotkanie"), zrobił to w czasie
          t2=2S/21
          Pociągowi zajęło dojechanie (od punktu nie wiadomo jak oddalonego) do wejścia
          tunelu t1 czasu, a dojechanie do wyjścia (też od punktu nie wiadomo jak
          oddalonego) t2 czasu. Zatem odejmując te czasy od siebie otrzymamy jak długo
          jechał pociąg przez tunel; czyli t2-t1=(35*S)/588. W takim czasie pociąg
          przebył S, a więc podstawiamy do wzoru V=S/t; S się skraca i wychodzi 16,8.
          • zmarzniety Re: tunel 19.10.04, 11:00
            no niestety coś poplątałeś moim zdaniem, predkość pociągu to 14 km/h, pomliłeś
            w drugiej części rozumowania:)
          • Gość: pafcio Re: tunel IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.10.04, 11:56
            t2=3/28S. i dalej licząc tym sposobem v=14km/h
            pozdr
            • hetman_sloniowy Re: tunel 19.10.04, 15:12
              A tak, rzeczywiście; źle podstawiłem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka