Dodaj do ulubionych

Coś na rozgrzewkę

04.11.04, 10:17
Piąta część pszczół z ula usiadła na krzaku róży, jedna
trzecia na lipie. Liczba pszczół, które usiadły na jaśminowcu to trzy razy
róznica pomiędzy poprzednimi liczbami. Jedna pszczoła usiadła na stokrotce.
Ile pszczół było w ulu?
Obserwuj wątek
    • asjak Re: Coś na rozgrzewkę 04.11.04, 10:27
      15 :)
      • emkaminsk Re: Coś na rozgrzewkę 04.11.04, 10:58
        Ok, to było proste.

W pewnym mieście mieszkali ludzie dwóch typów: jedni mówili zawsze prawdę, inni
        zawsze kłamali. Spotkałem w nim dwóch mieszkanców,
        a jeden z nich wypowiedział zdanie, z którego wydedukowałem,
        ze jeden z nich zawsze kłamie, a drugi zawsze mówi prawdę. Nie dowiedziałem się
        jednak, który z nich nalezy do jakiego typu. Jakie to mogło byc zdanie?
        • Gość: drc_huna Re: Coś na rozgrzewkę IP: 155.208.255.* 04.11.04, 11:02
          ten drugi kłamie
          • Gość: mrozio Re: Coś na rozgrzewkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 11:09
            :D

zakladajac ze byli to ludzie ktorzy zachowuja sie tylko w ten sposob
            wystarczylo zapytac "czy jestes czlowiekiem" i mozna bylo uniknac rozterki ;)
            • Gość: Duncan Re: Coś na rozgrzewkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 11:12
              Gość portalu: mrozio napisał(a):

> :D
              >
              > zakladajac ze byli to ludzie ktorzy zachowuja sie tylko w ten sposob
              > wystarczylo zapytac "czy jestes czlowiekiem" i mozna bylo uniknac rozterki ;)

Nie wystarczyło, ponieważ na początku nie wiemy, że jeden kłamie, a drugi mówi
              prawdę, a poza tym w założeniu nie było żadnego pytania. Nie chodzi tu o żadne
              pytanie.
        • Gość: Duncan Re: Coś na rozgrzewkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 11:07
          emkaminsk napisał:

> Ok, to było proste.
          >
          > W pewnym mieście mieszkali ludzie dwóch typów: jedni mówili zawsze prawdę,
          inni
          > zawsze kłamali. Spotkałem w nim dwóch mieszkanców,
          > a jeden z nich wypowiedział zdanie, z którego wydedukowałem,
          > ze jeden z nich zawsze kłamie, a drugi zawsze mówi prawdę. Nie dowiedziałem
          się
          > jednak, który z nich nalezy do jakiego typu. Jakie to mogło byc zdanie?

Wskazawszy na drugiego człowieka mógł powiedzieć "Ten człowiek zawsze kłamie".
          To dowodziłoby, że jeden z nich jest prawdomówny, a drugi jest kłamcą.
          • Gość: Riddler Re: Coś na rozgrzewkę IP: 80.51.229.* 04.11.04, 11:42
            Właściwie to "Ten człowiek w przeciwieństwie do mnie zawsze kłamie."
            • Gość: Duncan Re: Coś na rozgrzewkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 11:46
              Gość portalu: Riddler napisał(a):

> Właściwie to "Ten człowiek w przeciwieństwie do mnie zawsze kłamie."

Nie. Właściwie jest "TEN CZŁOWIEK ZAWSZE KŁAMIE"
        • Gość: Zbyszek Re: Coś na rozgrzewkę IP: 80.51.229.* 04.11.04, 11:49
          "Jeden z nas zawsze kłamie, ale to nie ja"
      • Gość: drc_huna Re: Coś na rozgrzewkę IP: 155.208.255.* 04.11.04, 11:01
        tak. 15, jeżeli wszystkie pousiadały, ale jeżeli zostały w ulu niewyleciawszy...
    • Gość: mrozio Re: Coś na rozgrzewkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 11:01
      roza - 1/5=3/15
      lipa - 1/3=5/15
      jasmin - (1/3-1/5)*3=6/15
      =========
      14/15
      stokrotka - 1

jesli wiec pszczoly mialy ul to w ulu bylo 0 bo pozostale pszczolki byly poza
      ulem. w sumie pszczolek bylo 15.
      • Gość: drc_huna Re: Coś na rozgrzewkę IP: 155.208.255.* 04.11.04, 11:05
        1/5 ta to również 10/50, 20/100,... wszystko zależy od wspólnego mianownika...
        nie podając czy wszystkie wyleciały z ula albo pousiadały tylko na powyższej
        florze nie wiemy jaki był ten wspólny mianownik, więc nie możemy założyć, że
        najmniejszy dla 1/3 i 1/5...
    • emkaminsk Re: Coś na rozgrzewkę 04.11.04, 12:52
      Ok, nieźle idzie. No to teraz coś trudniejszego...

Porwano dziecko bogatego biznesmana. Ojciec zapłacił ogromny okup i zakładnika
      bezpiecznie wypuszczono. Pozostało odszukac i skazac porywacza, lub porywaczy.
      Dwóch podejrzanych, o imionach Jacek i Placek, staneło przed sadem. Nie wiadomo
      było czy którys z nich jest winny, czy obaj sa niewinni, czy tez moze wspólnie
      dokonali porwania. Osmiu mieszkanców miasta, których oznacze literami A, B, C,
      D, E, F, G oraz H, złozyło przed sadem nastepujace zeznania:
      A: Jacek zawsze mówi prawdę.
      B: Placek zawsze kłamie.
      C: A zawsze kłamie.
      D: B zawsze kłamie.
      E: C i D zawsze mówią prawdę.
      F: A i B nie kłamią jednocześnie.
      G: E i F są tego samego typu.
      H: G i ja jesteśmy tego samego typu, a Jacek i Placek nie dokonali
      porwania wspólnie.

Na tej podstawie określ, jaki powinien być wyrok sądu.
      • Gość: Duncan Re: Coś na rozgrzewkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 14:44
        Ale czy każda z tych postaci jest albo prawdomówna albo kłamliwa, czy też moze
        być zmienna ?
        • emkaminsk Re: Coś na rozgrzewkę 04.11.04, 16:00
          Albo mówi prawdę, albo kłamie - stale.
      • mkiler Re: Coś na rozgrzewkę 04.11.04, 15:30
        A Jacek z Plackiem przyznali się do winy czy twierdzą że są niewinni?
        • emkaminsk Re: Coś na rozgrzewkę 04.11.04, 16:02
          To nie ma znaczenia.
          • Gość: eMPiotr mała uwaga... IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 04.11.04, 19:26
            Nie to żebym się czepiał, ale dobre zadanie powinno być też bbb precyzyjnie
            podane. Treść powinna być taka, aby nie było dodatkowych pytań i wyjaśnień, a
            pytanie jednoznaczne i z sensem.

Pozdrawiam PM.
            • cor_ben Re: mała uwaga... 05.11.04, 13:02
              hehe za trudne dla ciebie i narzekasz...
              • Gość: eMPiotr Re: mała uwaga... IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 05.11.04, 17:52
                cor_ben napisał:

> hehe za trudne dla ciebie i narzekasz...

Mylisz się, chodzi o szacunek dla tych co czytają zaproponowane zadanie i o ich
                czas, czasami bbb ograniczony.

Pozdrawiam PM.
                • emkaminsk Re: mała uwaga... 05.11.04, 20:15
                  Zupełnie nie rozumiem problemu. Zagadka jest jasno postawiona.
                  • Gość: eMPiotr Re: mała uwaga... IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 05.11.04, 21:40
                    OK, to jaka powinna być wg Ciebie odpowiedź do podanej reści: 0 czy 15 ?
                    • emkaminsk Re: mała uwaga... 06.11.04, 17:49
                      Nie wiem co to jest 'reść', ale jeśli chodzi ci o pierwszą zagadkę, to odpowiedź
                      już została podana.
                      • Gość: eMPiotr Re: mała uwaga... IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 06.11.04, 21:21
                        Powtarzam: Jaka powinna być wg Ciebie odpowiedź do podanej treści?
                        PM.
      • Gość: taterki Re: Coś na rozgrzewkę IP: *.media4.pl 07.11.04, 01:51
        Wychodzi mi, ze i dokonali wspólnie i nie dokonali wspólnie. Sąd powinien wydać wyrok w zawieszeniu;)
      • Gość: Lhecif Re: Coś na rozgrzewkę IP: *.it-net.pl 08.11.04, 10:04
        Albo ta zagadka jest jakas dziwna (ciagle mi jakas sprzecznosc wychodzi), albo
        posadzic nalezy lawe, bo sie nie potrafia dogadac :)
        • Gość: Lhacief Re: Coś na rozgrzewkę IP: *.it-net.pl 08.11.04, 16:42
          A wlasnie, zadanie jest kiepsko sformulowane. "Jacek klamie"- co to znaczy? Jak
          sie domyslam chodzi o to ze Jacek mowi ze jest niewinny. I w tym momencie
          klamie. No ale niewazne, nie czepiajmy sie drobnostek. W kazdym razie
          rozpatrzylem wszystkie 4 przypadki (jeden albo drugi winny, obaj winni, obaj
          niewinni) i tego zadania nie da sie rozwiazac. Wypowiedz ktoregos z panow A-H
          mui byc bledna. Zadanie jest ciekawe ale albo zle przepisane albo zle ulozone.
      • depablo Re: Coś na rozgrzewkę 09.11.04, 19:19
        > A: Jacek zawsze mówi prawdę.
        > B: Placek zawsze kłamie.
        > C: A zawsze kłamie.
        > D: B zawsze kłamie.
        > E: C i D zawsze mówią prawdę.
        > F: A i B nie kłamią jednocześnie.
        > G: E i F są tego samego typu.
        > H: G i ja jesteśmy tego samego typu, a Jacek i Placek nie dokonali
        > porwania wspólnie.

Zacznijmy od H. Wnioskując z wypowiedzi "G i ja jesteśmy tego samego typu"
        wychodzi, że G mówi prawdę (zakładając, że H mówi prawdę to i G mówi prawdę,
        jeśli natomiast H kłamie - o tym, że razem z G są tego samego typu - to G znowu
        mówi prawdę). G mówi, że E i F są tego samego typu. Zakładamy, że obydwoje mówią
        prawdę. Od razu widać, że jest sprzeczność. A i B zawsze kłamią i niby nie
        kłamią jednocześnie. Zakładamy, że E i F kłamią. Kolejna sprzeczność. A i B
        mówią prawdę i jednocześnie A i B kłamią.

Kolejne uwagi:
        > E: C i D zawsze mówią prawdę.
        po co słówko zawsze? przecież to oczywiste. Chyba, że zaprzeczeniem tego jest
        "nie zawsze mówią prawdę", ale mi się wydaję, że zaprzeczenie powinno brzmieć
        "zawsze kłamią".

> F: A i B nie kłamią jednocześnie.
        czy równoważnym zdaniem opisującym to jest zdanie "jeden z nich jest kłamcą, a
        drugi jest prawdomówny"?

Informacja "a Jacek i Placek nie dokonali", którą wypowiada H jest
        niwykorzystana, bo nie mamy osoby, która by powiedziała coś na temat H.

A tak swoją drogą, dlaczego ława przysięgłych na siebie gada, a nie zajmuje się
        oskarżonymi ;).

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka