Gość: AMakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 03:26 Czy mógłby ktoś mi proszę podać treść słynnnej zagadki ( podobno wymyślonej przez Einsteina) O sąsiadach ?? Z góry dziękuje A Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
re4ct0r Re: Zagadka o Sąsiadach 03.05.06, 09:11 1. Włącz przeglądarkę internetową. 2. Wpisz w pasku u góry "www.google.pl" 3. Wpisz w polu wyszukiwania "zagadka einsteina" 4. Kliknij na pierwszy link na samej górze... 5. Powodzenia. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
re4ct0r Re: Zagadka o Sąsiadach 03.05.06, 09:14 Między punktami 3 i 4 zapomnialem dodac "Naciśnij ENTER". No i jeszcze nie zapomnij oddychac jak bedziesz wykonywac te czynnosci. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: Zagadka o Sąsiadach 05.05.06, 18:01 siedzialam kiedys nad ta zagadka, ale mi nie wyszla:( tzn wyszlo mi rozwiazanie, ale podobno nieprawidlowe. Odpowiedz Link Zgłoś
spamik4 Re: Zagadka o Sąsiadach 27.05.06, 14:20 Dlaczego "podobno" ? Przecież to łatwo sprawdzić ! Spróbuj podejśc do rozwiązania w taki sposób: - narysój tabelę 5x5 - w kolumnach kolejno: narodowość, kolor, napój, zwierzę, papierosy - w I wierszu wpisz Norwega - mieszka w pierwszym domu - w grugim wierszu, w drugiej kolumnie wpisz kolor niebieski (Norweg mieszka obok niebieskiego domu) - logiczne konsekwencje wynikające z kolejnych zdań zagadki staraj się wpisywać w możliwie najwyższych wierszach - jeżeli nie jesteś w stanie wpisać wyniku logicznego któregoś zdania, to zostaw to na później i idź dalej - mnie wynik wyszedł przy pierwszej konfiguracji, co prognozuje wiele możliwych układów, jednak nie chciało mi się badać dalszych Powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: Zagadka o Sąsiadach 27.05.06, 17:53 spamik dziekuje:) tak wlasnie robilam :D a poza tym, to tuz po napisaniu mojego poprzedniego postu chcialam sie sprawdzic jeszcze raz i rozwiazalam cale prawidlowo. tym razem jestem pewna:) zastanawialam sie tylko na tymi domami: "Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego" bo nie wiedzialam z ktorej strony patrzec:p ale rozwiazalam :) pozdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: Zagadka o Sąsiadach 27.05.06, 17:55 aha. i pulapka tutaj bylo dla mnieto, ze na poczatku jest pytanie kto hoduje rybki, a pozniej nie ma nic o nich i mi sie zapominalo je brac pod uwage;) Odpowiedz Link Zgłoś
spamik4 Re: Zagadka o Sąsiadach 27.05.06, 21:48 Strony są tutaj jedynie dla "zaciemnienia". Wiadomo, że jest to sprawa względna - zależnie skąd się patrzy. Możnaby mieć rónież wątpliwości, czy domki nie stoją w koło, ale określenie "Norweg mieszka w pierwszym..." raczej to wyjaśnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka podaje link IP: *.b-ras1.lmk.limerick.eircom.net 07.05.06, 16:14 www.epsilon.kim.pl/Logiczne/einstein.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna_M Re: Zagadka o Sąsiadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 12:00 A jakie jest poprawne rowiązanie, bo ja zrobiłam i nie wiem czy dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
monisia440 Re: Zagadka o Sąsiadach 03.06.06, 17:36 Rozwiązanie jest na stronie którą podała Agnieszka, czyli www.epsilon.kim.pl/Logiczne/einstein.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna_M Re: Zagadka o Sąsiadach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 18:38 Ja jakoś nie widze tego rozwiązania :/ Pod słowem "Rozwiązanie" jest puste pole. Odpowiedz Link Zgłoś
monisia440 Re: Zagadka o Sąsiadach 03.06.06, 18:46 A u mnie pod słowem rozwiązanie jest tabelka z rozwiązaniem. No ale skoro u Ciebie nie ma to odp. brzmi: Rybki hoduje Niemiec, który mieszka w zielonym i czwartym domu oraz pali malboro i pije kawę. Odpowiedz Link Zgłoś