Gość: Jagodzia IP: *.smgr.pl 30.09.08, 19:42 Jak jest prawidłowo: Nowe życie wstąpiło w imbryk czy w imbryka? Długo to rozważałam i twierdzę, że w imbryk. Proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jerzy Re: Problem gramatyczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.08, 20:11 Jakby nie to forum, ale jednak trochę zagadka, więc: wstąpić w "kogo, co?", czyli biernik, czyli IMBRYK. Bywają trudniejsze zagadki biernikowe: np. wysłałem MAIL, czy MAILA? jw Odpowiedz Link Zgłoś
bigda Re: Problem gramatyczny 14.10.08, 00:22 W imbryk, ale nie tylko dlatego, że to biernik. Waszk gdyby wstąpiło w indyka, byłoby właśnie "indyka" nie "indyk". Ale imbryk to rzeczownik nieżywotny. Odpowiedz Link Zgłoś
kihooj Re: Problem gramatyczny 14.11.08, 00:19 W imbryk i w indyka i właśnie dokładnie dlatego, że jedno i drugie to biernik. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Wysłałeś list. 15.11.08, 15:03 To mi przypomina relację pewnego dziennikarza: "papież odprawił Anioła Pańskiego". Pewnie ten anioł stukał do drzwi, a papież nie chciał go wpuścić... Odpowiedz Link Zgłoś