nikoru 11.11.09, 18:54 Bardzo proszę o odpowiedź, najlepiej z jakimś potwierdzeniem. Grzebię w różnych słownikach i nie mogę znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jecki.p Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 11.11.09, 19:09 Beides geht. Zalezy od konia+teksta. j. Odpowiedz Link Zgłoś
nikoru Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 11.11.09, 19:11 >Zalezy od konia+teksta.< ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 11.11.09, 19:15 ??? ??? j. Odpowiedz Link Zgłoś
juzniewqrwionylektor ta stara pierdoła jest nudna, a myśli, 12.11.09, 00:07 że jest cool. Jemu chodzi o kontekst (koń + tekst) Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Re: ta stara pierdoła jest nudna, a myśli, 12.11.09, 18:09 w twoim (starczym) wieku wszystko jest nudne, poniewaz nic juz nie mozesz... j. Odpowiedz Link Zgłoś
juzniewqrwionylektor Re: ta stara pierdoła jest nudna, a myśli, 13.11.09, 13:09 jecki.p napisał: poniewaz nic juz nie mozesz... hehehe, nic nie mogę, czyli wszystko mogę! ich spiele Computer a Ty nosisz kalosisz;) Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 12.11.09, 19:35 Poprawna jest jedynie wersja "am Computer spielen". "Computer spielen" przypomina mi następującą sytuację: młody mówi do młodego: "gehst du mit mir zur Karstadt einkaufen?" - wesrsja prawidłowa Niechlujna i nieprawidłowa wersja brzmi: "du Karstadt?" - zdecydowanie częściej stosowana przez młodzież multikulturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 12.11.09, 20:05 Mylisz sie, zacny ja.nuszu, i to w dwojnasob: 1) wersja Computer spielen jest tak samo prawidlowa jak Karten spielen, 2) Man geht zu Karstadt einkaufen, nicht ZUR Karstadt (vorausgesetzt man geht überhaupt dorthin) j. --- ja.nusz napisał: > Poprawna jest jedynie wersja "am Computer spielen". > > "Computer spielen" przypomina mi następującą sytuację: > > młody mówi do młodego: "gehst du mit mir zur Karstadt einkaufen?" - wesrsja > prawidłowa > > Niechlujna i nieprawidłowa wersja brzmi: "du Karstadt?" - zdecydowanie częściej > stosowana przez młodzież multikulturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
netfun Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 16.11.09, 15:38 Eee, nie chce sie wymadrzac, ale logicznie rzecz biorac, czy to w polskim, czy w niemieckim - grac w komputer - nie jest prawidlowe. Mozna grac w gre komputerowa, tak samo, jak mozna grac w karty, ale grac w komputer? To na czym ta gra w komputer polega? Odpowiedz Link Zgłoś
jecki.p Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 16.11.09, 18:29 Skoro ci sie nie chce, po co to robisz. Trzeba bylo dac sobie na wstrzymanie... j. Odpowiedz Link Zgłoś
netfun Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 17.11.09, 10:56 Och, przepraszam szanownego Pana Jeckiego, ze musial przeczytac moja wypowiedz. Co za ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
saksalainen Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 19.11.09, 02:15 Nie możesz tłumaczyć wprost z niemieckiego na polski, bo prawie zawsze wyjdą bzdury - augenhängt z polskiego na niemiecki tak samo. Obie wersje są poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 29.11.09, 00:00 Also, "Computer spielen oder am Computer spielen" geht gar nicht! Mann sagt PC oder Rechner. Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 29.11.09, 00:13 Slowo "Computer " nie istnieje, dlatego mozesz szukac do tak zwanej usranej smierci... Jesli chodzi o gry, powiedzialabym: PC spielen... Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 29.11.09, 13:14 to zupełnie jak londyn. też nie istnieje. jest lądek, lądek zdrój. hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 05.12.09, 22:32 nie wiem, gdzie zyjesz ale w niemczech uzywa sie slow PC oder Rechner. Odpowiedz Link Zgłoś
jessi_a Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 05.12.09, 23:18 no w "moich" Niemczech ;) mamy jeszcze pare innych okreslen na Komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
zawszekacperek Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 29.11.09, 09:30 westina napisała: Mann sagt PC oder Rechner. Drobna poprawka powyższego zdania trolliku. Man(n) zieht sich an. Dla lepszego zrozumienia istoty rzeczy miej przed oczyma... kondoma. k. Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: Computer spielen czy am Computer spielen? 05.12.09, 22:36 skoncentruj sie, jesli juz musisz, na tresci, bo klikasz MÜLL! Odpowiedz Link Zgłoś