Dodaj do ulubionych

studia w Niemczech!!!!!!!!!

IP: *.fonet.pl / *.crowley.pl 29.02.04, 22:21
kochani ..
powiedzicie mi jak to jest z przyjeciem na studia w neimczech
czy sa kierunki na ktorych jest wiecej miejsc niz chetnych
poprostu chce studiowac wlansie tam..jestem sredniakiem jezeli
chodzi o nauke .. moja pasja jest niemiecki ktorego ucze sie z
przyjemnoscia.
pozdrawiam
mzoe macie jakis pomysl ???????
Obserwuj wątek
    • mamila Re: studia w Niemczech!!!!!!!!! 01.03.04, 12:59
      Z przyjeciem jest tak, ze prawie na wszystkie kierunki dostaniesz sie majac
      zdana mature oraz dyplom z jezyka ( ZOP, KDS, GDS, czasem uznaja podobno ZMP),
      jesli takowego nie masz to czeka Cie na wstepie DSH (Deutsche Sprachprüfung für
      Hochschulzugang). Gorzej gdy interesuja Cie kierunki z tzw. numerus clausus np.
      BWL (Betriebswirtschaftslehrer), wtedy biora pod uwage srednia z matury, albo ze
      studiow. W zaleznosci od uniwersytetu ograniczenia te dotycza takze
      germanistyki. Najlepiej wybierz uniwersytet na ktorym chcesz studiowac i zajrzyj
      na jego strone, zazwyczaj umieszczaja takie informacje.
      pozdrawiam !
      A.
      p.s. Nie wiem jak na innych uniwersytetach, ale we Frankfurcie/M wprowadzili
      Bewertung, czyli ocene dyplomow (wczesniej byla bezplatna, teraz 100 euro).
      Dzieki ktorej wiesz jaka jest Twoja srednia, i czy sa ewentualnie jakies
      ograniczenia co do kierunkow ktore mozesz studiowac)
      • Gość: kaska Re: studia w Niemczech!!!!!!!!! IP: *.fonet.pl / *.crowley.pl 01.03.04, 13:42
        dziekuje serdezcnie za odpowiedz i zainteresownie sie moja sytacja. nie ukrywam
        ze czuje sie troche zagubiona . tak zajrze poczytam oczywscie i dzieki
        serdzecnie jeszcze raz za odpowiedz.
        • Gość: blixia Re: studia w Niemczech!!!!!!!!! IP: *.rz.hu / *.rz.hu-berlin.de 01.03.04, 17:26
          Witaj!
          Pisze z Berlina, wiec i o tutejszych uniwerkach. Otoz od tego roku wprowadzono
          tu na praktycznie wszystkich kierunkach numerus clausus i pewnie trudno sie
          dostac na jakis chodliwy kierunek z kiepska matura. Ale mozesz sobie przejrzec
          na stronach uniwerkow dane z poprzednich lat - jak wysokoa trzeba bylo miec
          srednia, zeby sie dostac. Tak wiec tam, gdzie jest ona najnizsza - mozesz
          startowac! Pamietaj, ze u nich jest odwrotne ocenianie, najlepsza srednia to
          1,0!
          Gdyby sie nie udalo, to mysle, ze bardzo dobrym sposobem jest zdawanie na
          semestr letni - nabor jest co pol roku - bo wtedy jest mniej chetnych.
          W Berlnie za to kaza miec Mittelstufe, zeby moc w ogole podchodzic do DSH,
          czyli egzaminu, ktory musisz zdac, jesli chcesz studiowac na niemieckim uni.
          Powodzenia!
          Powodzenia
    • Gość: Elżbieta K. Re: studia w Niemczech!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 17:35
      Myslę, że najlepiej jest poznać kraj, język, ludzi i warunki studiów
      poprzedzając studia pobytem au-pair.
      Moje biuro od 13 lat organizuje wyjazdy aupair do Niemie.
      co roku kilkadziesiąt moich operek podejmuje studia w Niemczech.

Zapraszam. Elżbieta K.

Zobacz: www.aupair.com.pl
      e-mail; info@aupair.com.pl
      Mikroserwis, os.Piastów 41, 31-625 Krakow,
      tel. (012) 645 98-18
      • beabeabea Re: studia w Niemczech!!!!!!!!! 11.03.04, 00:32

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka