Dodaj do ulubionych

Można tak powiedzieć........?

07.01.11, 19:10
Znalazłam ogłoszenie o pracę, chcę wysłać swoje CV ( w jęz. niemieckim).
Mogę napisać, na wstępie maila (...) Ich bin von ihrer Anzeige sehr angetan, deshalb habe ich mich entschlossen (...) ? Czy to już lekkie przegięcie...?
Chcę, żeby adresat wiedział, że zależy mi na tej pracy.
Obserwuj wątek
    • folksdojczer4kategorji Re: Można tak powiedzieć........? 07.01.11, 19:28
      W dzisiejszych czasach trza wszystkiego próbować...
      • folksdojczer4kategorji Re: Można tak powiedzieć........? 07.01.11, 19:41
        folksdojczer4kategorji napisała:

> W dzisiejszych czasach trza wszystkiego próbować...

---------------------------------------------------------------------
    • gaarsch źle podchodzisz do problemu. 07.01.11, 19:46
      Tobie nie powinno zależeć na tej pracy. To pracodawca ma problem, dlatego poszukuje właściwego pracownika. Ty natomiast uważasz, że lepiej niż inni potrafisz jemu pomóc w rozwiązaniu tego problemu i dlatego oferujesz swoje umiejętności.
      • gaarsch jeżeli zależy Tobie na tej pracy, to znaczy, 07.01.11, 19:47
        że Ty masz problem ze znalezieniem pracy. A pracodawca nie jest przecież Caritas, żeby Tobie pomagał.
      • martasekret Re: źle podchodzisz do problemu. 07.01.11, 19:50
        Ich bin mir sicher, dass ich mich fur die von Ihnen ausgeschriebene Stelle sehr gut eigne - to nastąpi później.
        Chodzi mi o pierwsze zdanie, jak zacząć. Nie chcę pisać sztampowego "w odpowiedzi na Państwa ogłoszenie...".
        P.S. - widać, że chyba nie jesteś osobą poszukującą pracy, ponieważ obecne realia są tobie obce. To, że ja wiem, że jestem bardzo dobra w tym co robię, das bedeutet noch lange nichts...
        • martasekret Re: źle podchodzisz do problemu. 07.01.11, 19:56
          Co według ciebie powinnam napisać.....?
        • folksdojczer4kategorji Re: źle podchodzisz do problemu. 07.01.11, 20:23
          martasekret napisała:

P.S. - widać, że chyba nie jesteś osobą poszukującą pracy, ponieważ obecne realia są tobie obce. To, że ja wiem, że jestem bardzo dobra w tym co robię, das bedeutet noch lange nichts...

Brawo! Bardzo dobra uwaga...
    • haasi Re: Można tak powiedzieć........? 07.01.11, 19:56
      Można powiedzieć. Czemu nie? Przeginaj, jak tylko chcesz. Możesz mieć najlepsze oceny. Bez witaminy B nic nie załatwisz. jedynie przez przypadek.
      I tak nikt tego nie będzie czytał. Wylądujesz na stosie innych 3000 ochotników.
      • martasekret Re: Można tak powiedzieć........? 07.01.11, 19:59
        K..., ludzie jak z wami się ciężko gada! Zadałam pytanie i oczekuję konkretnej odpowiedzi na nie! A nie gadek w stylu "ciocia dobra rada". Jeśli macie pisać pierdoły, to sobie odpuśćcie - będę wdzięczna!
        • jecki.p Re: Można tak powiedzieć........? 07.01.11, 20:07
          Jak by Ci to delikatnie powiedziec...
          Garsch to - jak sam nick wskazuje - dupek i harcerz IV hufca, darmozjad zyjacy z moich podatkow, utrzymujacy, ze jest "zaprzysieglym" tlumaczem sadowym (czy jakims tam). Mnie zas ciarki przechodza na samo wyobrazenie o tym, ze mialaby to byc prawda...
          Zajaczek zasie ze swoja "znajomoscia" niemieckiego nie bylby w stanie dogadac sie nawet na najwiekszym bawarskim zadupiu...
          Ad rem:
          Oczywiscie, ze mozesz tak (erfrischend:-) napisac. Mozesz tez napisac:
          Ihre Anzeige hat meine Neugier geweckt. (na przyklad)

j.
          • haasi Re: Można tak powiedzieć..jecki? 07.01.11, 21:17
            Nie czytaty jsckidotpe, c'nie? Pisałem, że można i czego otwiera żopę? Tylko i tak nikt tego nie będzie czytał, bo wszyscy tak piszą. Jak wynajęci.
            Ty jeckidotpe z twoją znajomością niemieckiego, to nawet pod mostem się nie dogadasz. Wuerdest du mir eventuell bitte eine Kippe hinreichen? Neugierig geworden? Auf die Annonce? Jeder Depp ist auf die Annonce neugierig. Und?
            Es geht darum, dass man auf die Annonce neugierig wird, ihr Weicheier! Dazu ist sie da.
            Neugier erwecken soll "erfrischend" sein? Schimmelkaese!
            Erfrischend waere: sie hat mich feucht gemacht, oder so...
            Można napisać, można napisać, można napisać! Wszystko można napisać. A samo zdanie jest po niemiecku okay. Końskie łby!
            • jecki.p Re: Można tak powiedzieć..jecki? 07.01.11, 21:58
              Nie chce mi sie przytaczac calego tego slinotoku, wiec tylko jedno zdanko:
              "Wuerdest du mir eventuell bitte eine Kippe hinreichen?"
              Ono mowi juz wszystko o twoim "niemieckim".

j.
            • gaarsch jecki-koelscher się wszędzie dogada, 08.01.11, 00:02
              a najlepiej tutaj
              www.teufelchen.tv/forum/showthread.php?t=9549&page=13
          • gaarsch hehehehe, mnie można znaleźć na 08.01.11, 00:01
            www.justiz-dolmetscher.de,
            a jecki vel koelscher udziela się tutaj:
            www.teufelchen.tv/forum/showthread.php?t=9549&page=13
            • jecki.p Re: hehehehe, mnie można znaleźć na 08.01.11, 00:31
              Es bedürfte schon einer gewaltigen Anstrengung, deine dämmlichkeit überbieten zu wollen...

j.
              • gaarsch buahahahahaha 08.01.11, 10:24
                za to deine Dämlichkeit to absolutne dno.

P.s. dumm - dämlich - Dämlichkeit! du, teufelchen.tv, buahahahaha
                • jecki.p Re: buahahahahaha 08.01.11, 11:40
                  Siehst du, wie wunderbar (und unmittelbar) es sich bewahrheitet!
                  Ich habe vor Monaten ( oder ist es noch länger her?) - besonders für geistig minder bemittelte wie dich - etwas über die Tücken des Zehnfingersystems geschrieben. Begriffen? - Null.
                  j.
                  • jecki.p Re: buahahahahaha 08.01.11, 11:41
                    Sorry,
                    es sollte "geistig minder bemittelte Arschlöcher" heißen.
                    j.
                  • gaarsch strasznie długo ćwiczysz ten twój 08.01.11, 14:28
                    Zehnfingersystem! Jesteś tempy czy dämmlich? buahahahaha
                    P.s. Fisting wychodzi ci lepiej, du teufelchen.tv?
                    • jecki.p Re: strasznie długo ćwiczysz ten twój 08.01.11, 14:33
                      Wie ich schon sagte - dein Nieveau muss man nicht kommentieren. Du kommentierst es selbs.

j.

gaarsch napisał:

> Zehnfingersystem! Jesteś tempy czy dämmlich? buahahahaha
                      > P.s. Fisting wychodzi ci lepiej, du teufelchen.tv?
    • saksalainen Moin zdaniem "angetan" nie pasuje 08.01.11, 01:45
      "angetan" ma za duży ładunek uczuciowy. Nie jest to błąd, ale jest trochę dziwne.

Standardowo byłoby "Ihre Anzeige kommt meinen Wünschen sehr entgegen" albo "meinen Vorstellungen". Najlepiej jakoś w tym stylu, że pasuje Ci, że to dokładnie to czego szukałaś.
    • pis_da_deby Re: Można tak powiedzieć........? 08.01.11, 13:09
      martasekret napisała:

> Czy to już lekkie przegięcie...?

Zgadzam sie z moim przedmowca.
      Tu sporo przykladow, z ktorych z pewnoscia mozna cos wybrac.

www.bewerbungsratgeber24.de/bewerbungsschreiben.html
      • martasekret Re: Można tak powiedzieć........? 10.01.11, 20:00
        Tak też przypuszczałam, że nie jest to najlepszy pomysł.
        Dziękuję w każdym razie za wszelkie wskazówki (te rzeczowe oczywiście).
        Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka