Dodaj do ulubionych

niemiecki przez cały rok

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.04, 21:10
Tak jak w temacie.. zastanawiam sie żeby poświęcic rok( jak nie uda mi sie
dostać na studia) na nauke niemieckiego. Co polecacie? Jestem z Krakowa.
Wiem ze sa Au pair np. do Niemiec Austrii itd. ale ja sie do tego chyba nie
nadaje.. Słyszałam cos o Edukacji TEB www.teb.pl Jest tam niemiecki w rok..
tylko jaki poziom? i czy sie opłaca. Znacie ta "szkołe"? Nie chce zaczynać od
Ich bin.. itd.
Pozdrawiam i zgóry dziekuje za rady.
Obserwuj wątek
    • mary_an Re: niemiecki przez cały rok 08.06.04, 23:20
      A znasz juz w miare niemiecki? Jak chcesz, u nas na uniwerku sa darmowe
      polroczne kursy niemieckiego, mieszka sie w akademiku i dostaje wize studencka
      (prawo do pracy). A po tym pol roku mozna sie zawsze zastanowic, co dalej.

Ja jezdze czesto jako au-pair, ale na wyjazdy max. 2 miesiace i po tym czasie
      juz mam totalnie dosyc (teraz w wakacje jade na 6 tygodni, moze bedzie lepiej),
      wiec rocznego wyjazdu nie polecam, szczegolnie ze sama watpisz w to, czy
      wytrzymasz :))
      • Gość: ja Re: niemiecki przez cały rok IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.04, 07:31
        Jako Au-pair zalezy na kogo sie trafi, niestety nie mozna tego wiedziec
        wczesniej. I jeszcze jedna rada, to nie jest ciezko pracowac jako Au-pair, bo:
        - Au-pair moze pracowac TYLKO 5 godzin dziennie, jezeli wiecej to musi to byc
        wyrownane czasem wolnym, albo wiecej pieniedzy(niestety Au-pairki sa czesto
        wykorzystywane, szczegolnie jak nie znaja jezyka na tyle dobrze,ze moga sie
        sprzeciwstawic, do tego dochodzi, ze sa same w innym kraju itd.)
        -jeden dzien w tygodniu wolny, w tym jedna niedziela w miesiacu i jezeli Au-
        pair jest rok u rodziny to ma miesiac platnego urlopu
        -co do tych 5 godzin, jest to 5 godzin wszystko razem: dzieci i pomoc w domu
        - Au-pair moze robic wszystko w domu , sprzatac tez, ale tak naprawde stoi w
        umowie, pomoc w latwych pracach domowych jak prasowanie, gotowanie itp. czyli
        tak naprawde Au-pair nie powinna wyreczac rodziny, tylko pomagac, tez czesto
        niezgobne z rzeczywistoscia
        Jezeli sie trafi na fajna rodzine to moze byc naprawde super, i mozliwosc
        zwiedzania i tak naprawde to jest to mozliwosc wyjechania za darmo na rok do
        innego kraju.
        Pozdrawiam Au-pair, aha i jeszcze jedno, ja bym nie poszla do rodziny wiedzac
        ze maja 3 lub wiecej dzieci, 2 to akurat, i jedno tez niedobrze bo jak jest
        rodzenstwo to moga sie ze soba bawic , a jak 1 to bawi sie z nim Aü-pair....
        • Gość: hm.. Re: niemiecki przez cały rok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.04, 11:34
          O Au-pair wiem duzo.. moja siostra za miesiac wraca z NY własnie z takiego
          programu.
          A jesli chodzio mój niemiecki. To matura zaliczona z tego jezyka i półroczny
          kurs w Instytucie austryjackim.
          • Gość: ja Re: niemiecki przez cały rok IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.04, 14:18
            to sie nie ogladaj, tylko jedz, wrocic i zrezygnowac mozesz zawsze
      • Gość: kuku Re: niemiecki przez cały rok IP: *.gabo.pl 13.06.04, 00:47
        mary_an napisz cos wiecej o tych darmowych kursach?gdzie mieszkasz i jak sie
        dostac na takie cos?
        prosze jak masz czas napisz cos.
    • Gość: ja Re: niemiecki przez cały rok IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.04, 14:20
      nie wiem jak w Stanach ale tu sa Au-pairki czesto wykorzystywane, dlatego
      troche sie zmienilo ostatnio w przepisach.
      • Gość: hm.. Re: niemiecki przez cały rok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 21:04
        ponawiam pytanie... macie jakies namiary na dobra szkołe jezykowa która uczy
        przez cały rok.. nie raz w tygodniu czy dwa.. tylko troche wiecej..;)
        Miasto-Kraków
        z góry dzieki za informacje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka