Dodaj do ulubionych

szyk zdania

15.09.04, 22:38
mam problem z kilkoma zdaniami, nie wiem czy są one poprawne, czy szyk jest
dobry, czy może jednak niektóre słowa powinny zmienić miejsce w zdaniu??
wozu zwingen ihn die Eltern? czy może: Wozu zwingen die Eltern ihn? czy może
oba zdania są poprawne????
proszę też o korekte zdań:
1. Er verabschiedet sich auf dem Bahnhof von seiner Frau.
2. Ich unterhalte mich mit Herrn Schmidt uber die Zukunf.
3. Ich nehme an der Konferenz nachste Woche teil.

dzieki za info..

p.s ggigus Ty możesz sobie darować pomoc ;-))
Obserwuj wątek
    • Gość: pysio Re: szyk zdania IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.09.04, 23:13
      Zdania 1. 2. 3. sa poprawne.
      Wozu zwingen ihn die Eltern? - jest poprawnie.

Drugie zdanie:
      Seine Eltern sind ehrgeizig. Sie zwingen seine Schwester einen Tanzkursus zu
      besuchen. Und wozu zwingen die Eltern ihn? - zum Kartoffelschälen... (np.w tym
      kontekscie drugie zdanie jest poprawne)
    • Gość: leń Re: szyk zdania IP: *.pool.mediaWays.net 16.09.04, 12:12
      mam problem z kilkoma zdaniami, nie wiem czy są one poprawne, czy szyk jest
      dobry, czy może jednak niektóre słowa powinny zmienić miejsce w zdaniu??
      w[W!]ozu zwingen ihn die Eltern? czy może: Wozu zwingen die Eltern ihn? czy może
      oba zdania są poprawne???? [Tak jest.]
      proszę też o korekte zdań:
      1. Er verabschiedet sich auf dem Bahnhof von seiner Frau.
      2. Ich unterhalte mich mit Herrn Schmidt uber die Zukunf[t].
      3. Ich nehme an der Konferenz na[ä!]chste Woche teil. [Ich nehme nächste Woche
      an der Konferenz teil.]

• kicior99 tez ujdzie w tloku 16.09.04, 13:27
        Naechste Woiche nehme ich an der Konferenz teil.
    • Gość: ggigus Kseinu, jak widzisz, nie moge IP: 5.3R2D* / *.lrz-muenchen.de 16.09.04, 15:33
      sobie darowac.
      Kluczem do zagadki jest, o o pytasz.
      Lepiej byloby Er verabschiedet sich vor seiner FRau auf dem Bahnhof.
      wg mnie przynajmniej, bo w koncu zona waznjeisza niz dworzec
      i ja bym powiedziala raczej
      Ich nehme nächste Woche an der Konferenz teil.
      • Gość: geduld Re: Kseinu, jak widzisz, nie moge IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 19.09.04, 15:57
        Przyjrzyj sie temu Twojemu zdaniu i pomysl!
        • Gość: abel0ne Re: Kseinu, jak widzisz, nie moge IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 17:03
          ungeduld, nie wymagaj od ggigus rzeczy prawie niewykonalnych.
        • Gość: ggigus do Geduld o precyzji IP: *.dip.t-dialin.net 20.09.04, 21:42
          Droga Geduld, napisalam dwa zdania, wiec moze sprecyzujesz, jakiemu zdaniu mam
          sie przyjrzec.
          pozdrawiam
    • ksenia12 Re: szyk zdania 16.09.04, 22:01
      wielkie dzięki Wam za pomoc

p.s ggigus Tobie też dzięki... nie wiem czemu ale myślałam, że jesteś facetem
      hihi
    • Gość: Kamil Re: szyk zdania IP: *.dip.t-dialin.net 19.09.04, 23:39
      moim zdaniem poprawne jest "am Bahnhof"
      "auf dem Bahnhof" to znaczy tyle co na dachu dworca
      • Gość: motofan Re: szyk zdania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 00:18
        Przy dworcu??? auf dem Bahnhof jest tak samo poprawne, wg mnie, jak auf der Post
        • Gość: tiger(rific) Re: szyk zdania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 01:24
          Am Bahnhof ist standardsprachlich, auf dem Bahnhof ist umgangssprachlich. Da
          beides geht, streiten nur diejenige, die Bahnhof verstehen...
          • Gość: motofan Re: szyk zdania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 02:02
            powiedział(a) co wiedział(a)
            • Gość: tiger(rific) Re: szyk zdania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 09:53
              i naprawdę nie masz nic do powiedzenia oprócz tego?
              • Gość: motofan Re: szyk zdania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 09:57
                Przeczytaj sobie post Abel0ne. Sonst kannst du mich AM Arsch lecken.
                • Gość: tiger(rific) Re: szyk zdania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 10:02
                  au, jakże mnie to zabolało!

Tym "am Arsch lecken" to się chyba doładowałeś na cały dzień, co?

I cóż Cię tak podnieciło w moich postach?
                  Pewnie siedzisz i klikasz w odśwież, wyłapując odpowiedzi na swoje posty, żeby
                  komuś dokopać? Gratuluję produktywności i współczuję chlebodawcy!

OK, wracając do tematu. Popatrzcie, jakoś nikogo nie dziwi, że w polskim
                  jest "na dworcu" i wcale to nie oznacza "na dachu dworcu", po prostu używa się
                  zwyczajowo, a nie rozumowo i na logikę ;-). Można przyjąć, że tak samo jest w
                  niemieckim i "auf dem Bahnhof" jest OK.

• Gość: motofan Re: szyk zdania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 10:54
                    Jeszcze by tego brakowało bym się byle g... podniecał. Preferuję "AUF" a nie
                    "AM" jeśli idzie o Bahnhof. Wg mnie w zdaniu wyjsciowym pasowała tylko ta forma.
                    • Gość: tiger(rific) Re: szyk zdania IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.09.04, 11:01
                      Możesz preferować, ale to chyba nie wyklucza biednego AM Bahnhof?

Zresztą, jak mówię, nie ma się o co kłócić, obie są poprawne.
                      • Gość: motofan Re: szyk zdania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:06
                        OK, nie wyklucza, skończmy z tym.
          • abel0ne Re: szyk zdania 20.09.04, 07:34
            Wyjaśnijmy: Dworzec jest większą powierzchnią: perony z torami, ławki,
            poczekalnie itp. To wszysko na dworcu. Są dworce bez dachu, więc poprawnie,
            jeśli chodzi o przebywanie na dworcu jest auf. Tak przynajmniej podaje
            większość podręczników przy zagadnieniu Wechselpräpositionen mit Dativ und
            Akkusativ. Jeśli by jakiś obiekt znajdował się tuż obok, stykając się z nim
            dachem, to można by o nim powiedzieć, że znajduje się przy dworcu, więc: am
            Bahnhof, ewentualnie, jeśli mówimy, że dany pociąg nie zatrzymuje się na danej
            stacji, wtedy też an.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka