Dodaj do ulubionych

Niemiecki od podstaw

13.10.15, 22:09
Czy ktoś ma doświadczenie w nauce niemieckiego od podstaw. Na większości kursów są tzw fałszywie początkujący i siła rzeczy poziom jest równany w górę ( czyms innym jest przypominanie sobie słówek, gramatyki itd a czyms innym nauka od początku). Więc chyba lekcje indywidualne............. Zaznaczam, że nie chodzi tu o niemiecki do pracy, do egzaminu itd , ale o opanowanie języka ( na poczatek) w stopniu elementarnym umozliwiającym porozumienie się w kraju niemieckojęzycznym w podstawowych kwestiach i sytuacjach.
Może prócz tego jakieś materiały ekstra - samouczek? Film? Program komputerowy?
Bedę wdzięczna za każdą pomoc.
Obserwuj wątek
    • vermieter Re: Niemiecki od podstaw 14.10.15, 08:45
      wybierz i kliknij "nauka niemieckiego", w sieci nie ma nic lepszego:
      www.dw.com/pl/start/s-11394
      • anestezjolog72 Re: Niemiecki od podstaw 14.10.15, 15:11
        Dzięki. Spróbowałam. I mam jeszcze pytanie - czy nauczenie się ( i utrwalenie) 20 NOWYCH słówek dziennie jest wykonalne? Dla mnie nie, ale moze jestem ułomna. Pytam dlatego, że koleżanka jest na kursie, na którym przyjęto taka metodę - dla mnie jest to absurdalne, ale może w tym szaleństwie jest metoda.
        • vermieter można przyswoić i 100 słówek dziennie, 14.10.15, 17:21
          ale robienie z tego celu i metody to idiotyzm do kwadratu. Współczuję koleżance, że płaci za takie gó....
          • the-great-inuk Re: można przyswoić i 100 słówek dziennie, 16.10.15, 14:40
            Vermieter ma wyjątkowo rację.

Chcąc rozmawiać w języku obcym, uczymy się całych zwrotów (frazy tak zwane) a nie pojedynczych słówek!

Zależnie od sytuacji/kontekstu każde pojedyncze słowo może mieć niezliczoną liczbę znaczeń...

Ot, co... ©
            • alpepe Re: można przyswoić i 100 słówek dziennie, 20.10.15, 16:53
              no, nie tak do końca. Ja się na studiach uczyłam tak, że miałam słówko, potem miałam znaczenia w różnych kontekstach.
              Nikt się nie uczy:
              Staw=
              Deich
              Staw kolanowy Kniedeich, tylko się uczy
              Staw:
              (Gewässer) Deich
              (Körper, Mechanik) Gelenk
        • alpepe Re: Niemiecki od podstaw 20.10.15, 16:54
          jest wykonalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka