Gość: goniapa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.01.05, 14:07 Jak to brzmi po niemiecku?? oprocz england! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tiggerific Re: Zjednocznoe Krolewstwo Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:22 das Vereinigte Königreich Anglia, Wlk. Brytania i Zjedn. Królestwo to tylko potocznie synonimy, zanim użyjesz, sprawdź kontekst Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goniapa Re: Zjednocznoe Krolewstwo Anglii IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.01.05, 14:28 ale cala nazwa brzmi: das Vereinigte Königreich von England czy jak? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: Zjednocznoe Krolewstwo Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:39 to już jest cała nazwa (odpowiednik UK) England jest częścią UK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: suplement IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:24 United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland tam poniżej marijohanna podaje peeeełną nazwę niem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krolestwo nie Krolewstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:40 KroleSTWo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goniapa Re: nie Krolewstwo IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.01.05, 14:45 Racja!!!!!!! cale zycie myslalam ze z "w" od krolewny i krolewski Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: nie Krolewstwo 10.01.05, 14:45 Vereinigtes Königreich. uzywa sie jednak Großbritannien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: nie Krolewstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:58 Zjednoczone Królestwo = Wlk. Brytania + Irlandia Płn. Anglia = Anglia, pot. Wlk. Brytania Wielka Brytania = Anglia + Szkocja + Walia Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: nie Krolewstwo 10.01.05, 15:08 Zjednoczone Krolestwo Wielkiej Brytanii- oficjalna nazwa. w skrocie Wielka Brytania. to mialam na mysli. pelna nazwa po niemiecku: Vereinigtes Königreich Großbritannien und Nordirland. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: nie Krolewstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:22 Zjednoczone Królestwo Wlk. Brytanii i Irlandii Północnej - to jest oficjalna nazwa i nie stosuje się wymiennie z Wlk. Brytanią, chyba że w bardzo potocznym języku (o czym pisałam powyżej) Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: nie Krolewstwo 10.01.05, 18:33 Gość portalu: tiggerific napisał(a): > chyba że w bardzo potocznym > języku (o czym pisałam powyżej) a o czym ja napisalam???? w skrocie = potocznie. to chyba logiczne. chyba, ze uzywam nader ryzykownych skrotow myslowych to zwracam honor;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: nie Krolewstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 19:01 yezu, ja chyba upierdliwa jestem ;), ale w skrócie to dla mnie nie jest to samo co potocznie, Wielka Brytania to wielka Brytania, a nie skrót od UK. daję spokój :) Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: nie Krolewstwo 10.01.05, 19:03 Gość portalu: tiggerific napisał(a): > yezu, ja chyba upierdliwa jestem ;), ale w skrócie to dla mnie nie jest to samo > > co potocznie, Wielka Brytania to wielka Brytania, a nie skrót od UK. > daję spokój :) no to ja bede upierdliwa. potocznie to dla mnie thommysland lub cos w tym stylu. czujesz roznice??? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: nie Krolewstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 19:19 to będzie pogardliwie :), ale masz rację, mówiąc potocznie, nie wyraziłam się precyzyjnie, chodziło mi o to, że dla większości Wlk. Bryt., Anglia i Zjedn. Król. to synonimy i w potocznym jęz. dopuszcza się to, w pracach naukowych już by nie przeszło :) Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: nie Krolewstwo 10.01.05, 20:00 Gość portalu: tiggerific napisał(a): > chodziło mi o to, że dla większości Wlk. Bryt., Anglia i Zjedn. > Król. to synonimy i w potocznym jęz. dopuszcza się to, w pracach naukowych już > by nie przeszło :) a to sie zgodze calkowicie. nie chce byc zlosliwa, ale zalozycielka watku CALKOWICIE miesza pojecia. co jest dowodem na powyzsze;)))) Odpowiedz Link Zgłoś