Dodaj do ulubionych

Zjednocznoe Krolewstwo Anglii

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.01.05, 14:07
Jak to brzmi po niemiecku?? oprocz england!
Obserwuj wątek
    • Gość: tiggerific Re: Zjednocznoe Krolewstwo Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:22
      das Vereinigte Königreich

Anglia, Wlk. Brytania i Zjedn. Królestwo to tylko potocznie synonimy, zanim
      użyjesz, sprawdź kontekst
      • Gość: goniapa Re: Zjednocznoe Krolewstwo Anglii IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.01.05, 14:28
        ale cala nazwa brzmi: das Vereinigte Königreich von England czy jak?
        dzieki
        • Gość: tiggerific Re: Zjednocznoe Krolewstwo Anglii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:39
          to już jest cała nazwa (odpowiednik UK)
          England jest częścią UK
          • Gość: tiggerific Re: suplement IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:24
            United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

tam poniżej marijohanna podaje peeeełną nazwę niem. :)
    • Gość: Krolestwo nie Krolewstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:40
      KroleSTWo
      • Gość: goniapa Re: nie Krolewstwo IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.01.05, 14:45
        Racja!!!!!!! cale zycie myslalam ze z "w" od krolewny i krolewski
      • marijohanna Re: nie Krolewstwo 10.01.05, 14:45
        Vereinigtes Königreich. uzywa sie jednak Großbritannien.
        • Gość: tiggerific Re: nie Krolewstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:58
          Zjednoczone Królestwo = Wlk. Brytania + Irlandia Płn.
          Anglia = Anglia, pot. Wlk. Brytania
          Wielka Brytania = Anglia + Szkocja + Walia
          • marijohanna Re: nie Krolewstwo 10.01.05, 15:08
            Zjednoczone Krolestwo Wielkiej Brytanii- oficjalna nazwa. w skrocie Wielka
            Brytania. to mialam na mysli.

pelna nazwa po niemiecku:
            Vereinigtes Königreich Großbritannien und Nordirland.
            • Gość: tiggerific Re: nie Krolewstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:22
              Zjednoczone Królestwo Wlk. Brytanii i Irlandii Północnej - to jest oficjalna
              nazwa i nie stosuje się wymiennie z Wlk. Brytanią, chyba że w bardzo potocznym
              języku (o czym pisałam powyżej)
              • marijohanna Re: nie Krolewstwo 10.01.05, 18:33
                Gość portalu: tiggerific napisał(a):

> chyba że w bardzo potocznym
                > języku (o czym pisałam powyżej)

a o czym ja napisalam???? w skrocie = potocznie.
                to chyba logiczne. chyba, ze uzywam nader ryzykownych skrotow myslowych to
                zwracam honor;))
                • Gość: tiggerific Re: nie Krolewstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 19:01
                  yezu, ja chyba upierdliwa jestem ;), ale w skrócie to dla mnie nie jest to samo
                  co potocznie, Wielka Brytania to wielka Brytania, a nie skrót od UK.
                  daję spokój :)
                  • marijohanna Re: nie Krolewstwo 10.01.05, 19:03

> yezu, ja chyba upierdliwa jestem ;), ale w skrócie to dla mnie nie jest to
                    samo
                    >
                    > co potocznie, Wielka Brytania to wielka Brytania, a nie skrót od UK.
                    > daję spokój :)

no to ja bede upierdliwa. potocznie to dla mnie thommysland lub cos w tym
                    stylu. czujesz roznice??? :))))
                    • Gość: tiggerific Re: nie Krolewstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 19:19
                      to będzie pogardliwie :), ale masz rację, mówiąc potocznie, nie wyraziłam się
                      precyzyjnie, chodziło mi o to, że dla większości Wlk. Bryt., Anglia i Zjedn.
                      Król. to synonimy i w potocznym jęz. dopuszcza się to, w pracach naukowych już
                      by nie przeszło :)
                      • marijohanna Re: nie Krolewstwo 10.01.05, 20:00

> chodziło mi o to, że dla większości Wlk. Bryt., Anglia i Zjedn.
                        > Król. to synonimy i w potocznym jęz. dopuszcza się to, w pracach naukowych
                        już
                        > by nie przeszło :)

a to sie zgodze calkowicie. nie chce byc zlosliwa, ale zalozycielka watku
                        CALKOWICIE miesza pojecia. co jest dowodem na powyzsze;))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka