IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 18:01
Kleines Dutsches Sprachdipolm - zdawał ktoś z was?
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: KDS IP: *.law.uni.torun.pl 31.05.05, 12:56
      podciagam watek bo tez jestem zainteresowana
      w tym roku zdaje ZD i sie zastanawiam czy lepiej po tym zdac normalnie ZMP czy
      lepiej, choc dluzej, przygotowywac sie do KDS
      moze ktos tak juz robil?
      pozdr
      • Gość: mike Re: KDS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 13:05
        mam dokładnie ten sam dylemat... Zdawać ZMP czy popracować jeszcze i spróbować
        na KDS.
        • Gość: Jest Re: KDS IP: 81.246.7.* 31.05.05, 13:20
          jeszcze Oberstufenprüfung między ZMP a KDS...
          • Gość: ich Re: KDS IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.05.05, 13:29
            Die Zentrale Oberstufenprüfung (ZOP) wird am Goethe-Institut am Ende der
            Oberstufe abgelegt.
            Ihr entspricht das Kleine Deutsche Sprachdiplom (KDS). Das KDS wird vom Goethe-
            Institut im Auftrag der Ludwig-Maximilians-Universität München weltweit
            angeboten.
            Leider, aber wahr!
          • tweety8 Re: KDS 31.05.05, 13:30
            Witam według oficjalnej klasyfikacji to ZOP i KDS są na tym samym poziomie!
            Ja proponuję żebyście zobaczyły sobie przykładowe testy z tych egzamniów! Same
            wiecie co umiecie i będzie łatwiej podjąć decyzję. Na stronie instytutu Goethego
            (www.goethe.de) jest też sporo informacji o tych egzaminach.
            KDS jest o wiele trudniejszy niż ZMP i ma całkiem inną formułę (dyktando,
            lektury i prawdziwe ćwiczenia gramatyczne). Zdawałam oba, (na wyniki KDSu
            jeszcze czekam).
            Pozdrawiam
            • Gość: ich Re: KDS IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.05.05, 13:36
              Wir verstehen uns also?
              • tweety8 Re: KDS 31.05.05, 13:44
                Natürlich!!
                Jeśli chodzi o KDS i ZOP trzeba wiedzieć po co się toto zdaje. Bo ja byłam
                zmuszona do KDSu, gdyż uczelnia na której chce studiować podyplomowo wymaga od
                ludzi, którzy nie studiowali germanistyki KDSu lub GDSu, ZOP nie wchodzi w grę.
                Ale żeby studiować w Niemczech wystarczy mieć ZOP! Jak zdajemy tylko dla
                certyfikatu żeby mieć potwierdzenie to wybieramy ten egzamin, który nam pod
                wzlędem formuły bardziej pasuje. W innych przypadkach trzeba się zorientować
                jakiego egzaminu wymaga np. uczelnia, pracodawca itd.
                Więc niby ten sam poziom, ale mimo to różnice mogą być ;)
                Ogólnie chyba bezpieczeniej mieć KDS - wydaje mi się, że jego "renoma" jest większa!
                Pozdrawiam
                • Gość: ich a co chcesz studiować? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.05.05, 14:16
                  Może DaF? I gdzie?
                  • tweety8 Re: a co chcesz studiować? 31.05.05, 15:16
                    Witam! DaF nic nie da. Chce studiować w Opolu translatorykę - tam honorują tylko
                    KDS lub GDS! Zresztą już przystąpiłam do KDSu teraz czekam na wyniki pisemnego,
                    bo ustny już zdany ;))
                    • Gość: ich Miałem na myśli IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.05.05, 15:24
                      podyplomowe studia w Niemczech: Deutsch als Fremdsprache.
                      • tweety8 Re: Miałem na myśli 31.05.05, 16:23
                        Wiem, domyśliłam się, ja po prostu nie jestem po germanistyce, dlatego muszę
                        mieć jakiś certyfikat: ZMP nie wystarczy i ZOP też, więc musiałam zdawać KDS!
              • tweety8 Re: KDS 31.05.05, 13:47
                Aha1 jak pisałam mój pierwszy post - to Twojego pierwszego jeszcze nie było -
                stąd ta zbieżność opinii - nie było to poprawianie Twojej wypowiedzi ;))
                • Gość: ich tak, tak IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.05.05, 14:13
                  pisaliśmy to samo równolegle! :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka