Dodaj do ulubionych

O co tu chodzi?

IP: 83.175.158.* 15.06.05, 19:18
Czy może ktoś mi pomóc z zadaniem:

Znajdź przeciwieństwa:
"Herr Muller ist immer anderer Ansicht."
Beispiel: Macht seine Frau morgens starken Kaffee, will er ihn chwach.

1) Halt sie einen Roman fur langweilig, sagt er, er sei ..... .
2) Bezeichnet sie eine Ware als teuer, besteht er darauf, dass sie ..... sei.
3) Bestellt sie ein warmes Getrank, will er ein ..... haben.

Z góry dziękuję za pomoc ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Jecki chodzi zawsze o to, aby jezyk gietki IP: *.arcor-ip.net 15.06.05, 19:21
      wyrazil wszystko, co pomysli glowa...
      Tylko - najpierw glowa musi chciec myslec !!!
      j.
      • Gość: geduld Re: chodzi zawsze o to, aby jezyk gietki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 19:33
        "Es geht mir darum, dass die geschmeidige Sprache
        Alles erzähle, was der Kopf nur erdenkt.
        Dass sie bald schnell sei wie der helle Blitz,
        Traurig bald wie der Gesang der Steppe,
        So weich bald wie die Klage der Nymphe
        Und schön bald wie die Sprache der Engel"
      • Gość: etui Re: chodzi zawsze o to, aby jezyk gietki IP: 83.175.158.* 15.06.05, 21:47
        dzięki, to znaczy, że ucząc się języka obcego powinnam z założenia wszystko
        rozumieć i wszystko umieć? ... :/ Już nie mogę mieć wątpliwości nawet do tak
        banalnego według Ciebie zadania... Ty pewnie wszystko wiesz i wszystko umiesz... :/
        Gdybym nie chciała myśleć i używac swojej główki, ani fatygować się, to bym
        ominęła to zadanie i miała je w du*** !
    • Gość: geduld Re: O co tu chodzi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 19:24
      1.interessant/spannend
      2.billig/preiswert
      3.kaltes
      • Gość: aga_s Wörter zur Wahl ... IP: *.mtx.pl / 80.51.199.* 15.06.05, 19:30
        to przecież tylko jedno z ćwiczeń z wyżej wymienionego dzieła ... klucz jest po
        każdym rozdziale ...
        • francesca12 Re: Wörter zur Wahl ... 15.06.05, 19:32
          Gość portalu: aga_s napisał(a):

> to przecież tylko jedno z ćwiczeń z wyżej wymienionego dzieła ... klucz jest
          po
          >
          > każdym rozdziale ...

A idź, po co mówiłaś ;((
        • Gość: etui Re: Wörter zur Wahl ... IP: 83.175.158.* 15.06.05, 21:48
          no tak, zakładając, że robię je z książką, ja niestety mam tylko kserówke tej
          strony, więc dziękuję za tę jakże wspaniałą radę...
          • Gość: Jecki Ty twierdzisz, ze uzywasz glowy ? IP: *.arcor-ip.net 15.06.05, 22:31
            W czym zatem jest problem ? Napisano przeciez jak byk: znajdz przeciwienstwa.
            Nie potrafisz zobaczyc przymiotnikow langweilig, teuer und warm ? Nie masz
            slownika, aby je przetlumaczyc ? Jesli je przetlumaczylas - nie potrafisz nazwac
            - po polsku - przeciwienstw ? Nie potrafisz owych przeciwienstw przetlumaczyc -
            ze slownikiem - na niemiecki ?

Ty twierdzisz, ze myslisz ?! Boze, uchowaj nas przed podobnymi "myslicielkami" !
            j.

Czy może ktoś mi pomóc z zadaniem:

Znajdź przeciwieństwa:
            Beispiel: Macht seine Frau morgens starken Kaffee, will er ihn chwach.

1) Halt sie einen Roman fur langweilig, sagt er, er sei ..... .
            2) Bezeichnet sie eine Ware als teuer, besteht er darauf, dass sie ..... sei.
            3) Bestellt sie ein warmes Getrank, will er ein ..... haben.
            • Gość: etui Tak twierdzę IP: 83.175.158.* 16.06.05, 12:17
              no pewnie, że napisano, ale w błąd wprowadziło mnie to zdanie:
              Myślałam, że muszę znaleźć właśnie takie powiedzonka, skoro tak było w
              przykładzie :P A że mi nijak nie pasowało tu do niczego to się spytałam na forum
              :/ A tu obrzucili mnie błotem jakbym popełniła jakiś grzech ciężki mówiąc, że
              czegoś nie rozumiem :/

>>Ty twierdzisz, ze myslisz ?! Boze, uchowaj nas przed podobnymi "myslicielkami"
              Boże uchowaj nas od takich jadowitych osób jak Ty, co to myślą, że w życiu już
              nie można błędów popełniać i że pozjadali wszelkie rozumy...
              • Gość: Jecki Odi profanum vulgus et arceo. IP: *.arcor-ip.net 16.06.05, 17:45
                j.
                • Gość: etui Absit! Argumentum ad invidiam IP: 83.175.158.* 16.06.05, 22:05
                  Cogitationis poenam nemo patitur. Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo
                  / sic homo doctus fit non vi sed saepe studendo.

Qui rogat, non errat. Beatus, qui prodest, quibus potest.
                  • Gość: Jecki Re: Absit! Argumentum ad invidiam IP: *.arcor-ip.net 16.06.05, 22:20
                    1)
                    Es ist kein Argument, es ist ein Teil der Lebensphilosopie.
                    2)
                    Wenn jemand fürs Denken nicht bestraft werden kann, bist Du es mit Sicherheit.
                    3)
                    Es muss noch sehr, sehr lange tröpfeln bei Dir... :-)
                    j.
                    • Gość: etui aller Anfang ist schwer IP: 83.175.158.* 17.06.05, 12:24
                      du hast es angefangen...
                      setzst du dich gerne aufs hohe Pferd und willst immer alles besser wissen?
                      vielleicht sprichst du Deutsch sehr sehr gut, hast ZD und DSD und so weiter.
                      Aber vergiss nicht: es gibt auch die Leute, die Deutsch zu lernen beginen...
                      Konnen diese Leute ohne Fehler schreiben, sprechen? Ich war nie in Deutschland,
                      lerne zu Hause, weil heute Nachhilfestunden zu teuer sind. Aber du bist
                      uberzeugt, dass ich alles wissen soll!
                      ich weiss, dass ich noch viel lernen muss, aber das mache ich. Meine Frage
                      scheint dir leicht zu sein, aber wenn ich um Hilfe bitte, konntest du dich uber
                      mich lustig nicht machen?

PS. Z góry od razu przepraszam szanownego Pana Wszystkowiedzącego i Znającego
                      Perfekcyjnie Jezyk Niemiecki, jeśli narobiłam błędów. Wolę od razu przeprosić za
                      swoją jakże głęboką niewiedzę, niż potem być wyzywaną od głupich i nie
                      uzywających swojej głowy...
                      • Gość: Jecki Re: aller Anfang ist schwer IP: *.arcor-ip.net 17.06.05, 18:23
                        Na wstepie: Nie mam zielonego pojecia, co to jest ZD badz DSD i nie bardzo chce
                        miec.
                        Jezeli ktos wyzwal Ci od glupich - nie bylem to ja. Jesli zadasz sobie trud
                        przeczytania mojego pierwszego postu, nie znajdziesz w nim nie tylko zadnego
                        epitetu, lecz nawet zadnego przymiotnika odnoszacego sie do Twojej osoby. Tego
                        samego nie da sie - niestety - powiedziec o Twojej odpowiedzi ("jadowite osoby"
                        etc.) Jesli wiec ktos z nas chcial podniesc temperature dyskusji badz tez
                        uciekac sie do "argumentum ad invidiam" - zgadnij, kto to byl ?
                        Poza tym: nie bardzo moge sobie wyobrazic, ze osoba, ktora napisala powyzszy
                        teks, nie potrafila zrozumiec tresci banalnego wrecz cwiczenia. Coz wiec
                        pozostaje ? Nic innego, niz powtorzyc sie: SAPERE AUDE !!!
                        Gruß-
                        j.
                        • Gość: etui Re: aller Anfang ist schwer IP: 83.175.158.* 17.06.05, 21:12
                          Twój przypadek jest beznadziejny...

"chodzi zawsze o to, aby jezyk gietki
                          wyrazil wszystko, co pomysli glowa...
                          Tylko - najpierw glowa musi chciec myslec !!!"
                          "Ty twierdzisz, ze myslisz ?! Boze, uchowaj nas przed podobnymi "myslicielkami"."
                          "Odi profanum vulgus et arceo"

widzisz, zadałam sobie trud przeczytania Twoich wypowiedzi i nawet wkleiłam Ci
                          to, żebyś zobaczył, że zdążyłeś obrzucić mnie błotem, może nie w bezpośredni
                          sposób, choć ten czasem wydaje się być lepszy... Poza tym, czy nie sądzisz, że
                          cała ta rozmowa jest bez sensu? Poprosiłam o pomoc, więc jeśli chciałeś mi jej
                          udzielić, to trzeba było to zrobic! Jeśli nie chciałes, to po co odpisywałeś?
                          Bawi Cie to, że ktoś nie rozumie banalanego zadania? Bawi Cie mówienie komuś, że
                          nie używa swojej głowy? A Twoje wypowiedzi są jak najbardziej jadowite, więc
                          przymiotnik ten pasuje idealnie. Mogłam przecież użyć mniej kulturalnego słowa,
                          prawda?
                          Żegnam ozięble i (nie) dziękuję za pomoc.
                        • Gość: Jecki Re: aller Anfang ist schwer IP: *.arcor-ip.net 17.06.05, 21:17
                          Moja znajomosc czlowiekoksztaltnych zdumiewa mnie samego zawsze od nowa !
                          I zawsze od nowa pasuje tak dokladnie ponizsza wytyczna mojej zyciowej filozofii:

Odi profanum vulgus et arceo !
                          • Gość: etui Re: aller Anfang ist schwer IP: 83.175.158.* 17.06.05, 21:38
                            a ja chyba zacznę mieć swoją filozofię:
                            nigdy nie wdawaj się w rozmowę z osobą, której wydaje się, że pozjadała
                            wszystkie rozumy i która myśli, że jest najmądrzejszą na świecie a inni nie mają
                            prawa do popełniania błedów... żałosne, ale chyba prawdziwe :/
                            patrząc na szybkość odpisywania na moje posty wnioskuję, że jesteś na tyle pustą
                            istotą człekokształtną, która całe dnie przesiaduje na forum...
    • tiggerific Und ich frage mich 15.06.05, 23:49
      wer will den morgen schwachen
      Kaffee :)
      • tiggerific a w zasadzie to 'denn morgen' :) nt 16.06.05, 00:22

• maya2006 Re: a w zasadzie to 'denn morgen' :) nt 16.06.05, 12:22
          morgens oder am Morgen ? oder?
          • tiggerific morgens waere das was ich gemeint habe :) thx nt 17.06.05, 14:25

• Gość: lola Re: Und ich frage mich IP: *.ipt.aol.com 17.06.05, 21:44
        Slaba nie, ale z mlekiem, do tego ciastko moze byc, ale nie duze.
        • Gość: ich tunkst Du o. getrennt? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 17.06.05, 22:12
          • Gość: lola Re: tunkst Du o. getrennt? IP: *.ipt.aol.com 17.06.05, 22:49
            ciasto, naturalnie tylko osobno;
            owoce tylko by sie rozmemlaly, a tego bardzo nie lubie.
            • Gość: ich a obstfreier Kuchen? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 17.06.05, 22:53
              proszę się nie obrażać, gdybyś chciała się obrazić! Ja tak prawie zawsze się
              pytam. :))
              • Gość: lola Re: a obstfreier Kuchen? IP: *.ipt.aol.com 17.06.05, 22:56
                Ja kategorycznie nie lubie sie obrazac,
                ciasto bezowocowe rowniez nie zostaje zamaczane.

Ogolnie nie jadam jeszcze dan dla seniorow.
                • Gość: lola Re: a obstfreier Kuchen? IP: *.ipt.aol.com 17.06.05, 22:57
                  Nie rozumiem dlaczego musisz ladowac faz?
                  • Gość: ich nie muszę, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 17.06.05, 23:00
                    ale po 20:00 dostaję e-paper-Ausgabe z następnego dnia, zajmuje mniej miejsca
                    od papierowego wydania.
                    • Gość: lola Re: nie muszę, IP: *.ipt.aol.com 17.06.05, 23:04
                      Rozumiem,
                      najbardziej uwielbiam Sonntagszeitung, nie wyobrazam sobie sniadania w
                      niedziele bez fas,
                      ale tak w tygodniu wskakuje na SZ, lub berlinski Tagesspiegel - mieszkam w
                      Berlinie.
                      Faz jest mimo wszystko najlepsza.
                      • Gość: ich Volksfest am Point Alpha IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 17.06.05, 23:07
                        My tu gadu, gadu a Gorbi, Bush-senior i Kohl balują!
                        • Gość: lola Re: Volksfest am Point Alpha IP: *.ipt.aol.com 17.06.05, 23:13
                          Widzialam ich dzisiaj, Kohl zadowolony, senior tez, Gorbi tak jakby wczorajszy.
                          Nie wiem ile mu zaplacili za przyjazd, moze za malo.
                          Pozdrawiam, ja tez zaraz wychodze.
                          Do wkrotce, milo mi bylo.
                          • Gość: ich za wykłady IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 17.06.05, 23:21
                            dostaje ok 50 000 €. (1 wykład oczywiście!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka