Dodaj do ulubionych

Instytut goethego w wawie

14.08.02, 14:08
we wrzesniu chciałbym rozpocząć tam nauke niemieckiego (w szkole ucze sie już
6 lat) czy polecacie tąszkołę czy warto wydawać na nią (wcale nie małe)
pieniądze???????
Obserwuj wątek
    • 221.221ww Re: Instytut goethego w wawie 26.08.02, 17:00
      Goethe institut w Krakowie cieszy się renoma,zaslużoną.Myślę,że warszawski ma
      równie doskonlą i wymagajacą kadrę.
    • yoyas Re: Instytut goethego w wawie 27.08.02, 13:48
      hej
      ja chodzilam do Instytutu Austrackiego. ale o Goethem slyszalam tez duzo
      dobrego, zreszta sama zastanawialam sie nad konwersacjami. jednak trzeba
      pamietac, ze w kazdej szkole sa lepsi i gorsi lektorzy.
      • doik Re: Instytut goethego w wawie 27.08.02, 13:59
        a myslisz że austriacki jest lepszy od goethego????? Jak tam właściwie
        jest?????? Dodam że interesuje mnie kurs na poz. ZD.
        • yoyas Re: Instytut goethego w wawie 28.08.02, 09:44
          czy austracki lepszy od goethego?
          wiesz, nie wiem. duzo zalezy od lektora. slyszalam ze w goethem sa dobre
          konwersacje, a co z ZD... nie wiem.
          w IA bylam na kulku kursach i to jakis czas temu, chyba na 1,3,5 roku, i to ze
          4 lata temu na ostatnim. jezeli wybierasz kursy z nizszych pozimow to musisz
          zdecydowac, co cie bardziej interesuje, czy lubisz typowe nauczanie
          niemieckiego czy np. gry z pileczka (kto zlapie pileczke, ten odpowiada na
          pytania) ja tam osobiscie nie lubie takich zabaw, wiec najbardziej podobaly mi
          sie zajecia z prof. Beza, ktory prowadzi wszystko bardzo rzeczowo (choc wiem,
          ze byly osoby, ktore ten typ nauczania zabijal), wszystko zalezy od tego, jak
          bardzo ty chcesz uczyc sie tego jezyka. a kursy jak kursy, zbiera sie
          kilkanascie osob z roznych srodowisk i prowadzone sa zajecia. szczescie masz
          kiedy wpadniesz na grupe, ktora cie jakos motywuje a lektor jest sympatyczny i
          umie nauczyc. normalnie jak dostaniesz sie juz do jakiejs glupy, np do pana
          bezy na 3 semestr, to potem on przechodzi z toba na 4 semestr godziny zajec sie
          nie zmieniaja, czesc osob zostaje. ja tak nigdy nie mialam, bo skakalam z grupy
          do grupy.
          nie wiem czy masz mozliwosc najlepiej wywiedz sie o potencjalnych lektorow, bo
          to najwazniejsze, przeciez wszedzie sa tacy i tacy. druga sprawa, do obu
          osrodkow tez trudno sie dostac, wiec moze probuj do dwoch?
          jak masz jakies pytania to pisz. jestem w pracy i skonczylam juz wlasciwie na
          dzis robote :) nie ma to jednak jak nauka jezyka zagranica. wyjedz sobie moze w
          przyszle wakacje na 3 miesiace :)

pozdrawiam
          • marias2 Osterreich Instytut w w-wie 04.09.02, 11:16
            wybralam przed wakacjami decydujac sie na kurs 4 x w tygodniu po 3 x 45'min.,
            teraz chodze tam juz 2-gi sem i jestem zadowolona. spodobal mi sie juz test
            kwalifikacyjny - a bylam w 4 innych szkolach, do Goethe nie poszlam, bo nie
            bylo mojego poziomu (ceny w wakacje Goethe :1100,00 a Osterreich I :760,00 za
            60 godz. x 45 min.) wracajac do placement test: we wszystkich pozostalych
            szkolach musisz powiedziec cos o sobie: imie, ile masz lat i gdzie pracujesz i
            jakie masz hobby: flaki z olejem, w austriackim: kilka naturalnych" pytan. na
            zajeciach rzecziwoscie sa gry: "rzucanie pileczka" przy powtarzaniu form
            czasownikow, albo "granie w karty" - najpierw sami je zrobilismy piszac formy
            stopniowania przymiotnikow - ale to jest dopiero po zaprezentowaniu i
            pocwiczeniu tematu, zgodze sie, ze duzo zalezy od grupY i lektora, ale ja wiem,
            ze przede wszystkim do wkladu wlasnej pracy, ufam metodykom, mysle ze
            urozmaicone metody pomagaja sie uczyc i sa lepsze niz tylko mechaniczne
            przepisywanie cwiczen z gramatyki. co wiecej - ciagel pisze o ins. austriackim:
            jestem na 3-4 poziomie i - MOWIE NA ZAJECIACH - TZN PO "PRZEROBIENIU" TEMATU:
            np. zdrowie i odzywianie, na zajeciach dostajemy zadanie, ktore wymaga mowienia
            na ten temat, jestem absolwentka nauczycielksiego kolegium jez. ang. i od 5 lat
            pracuje jako lektor angielskiego, mialam 2-letni kurs metodyki j. ang. i JAK DO
            TEJ PORY - ODPUKAC W NIEMALOWANE - zajecia w OI sa bez zarzytu, pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka