Gość: hilfe :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 18:51 einziehung der geschäftsanteile Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pajuś Re: bardzo trudne, bardzo krótkie, bardzo prawnic IP: *.olnet.com.pl 28.02.06, 18:57 odebranie udziałów MfG p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hilfe :)) Re: bardzo trudne, bardzo krótkie, bardzo prawnic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 20:11 jak sobie stworzysz nowe prawo, to byc moze powstanie takie pojecie, bo na razie to moge pogratulowac wyobrazni MfG H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bari Re: bardzo trudne, bardzo krótkie, bardzo prawnic IP: *.acx.pl 28.02.06, 21:05 1. ściągnięcie, inkaso 2. konfiskata, przepadek Zobacz co bardziej pasuje do udziałów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajuś umorzenie (amortyzacja) udziałów IP: *.olnet.com.pl 28.02.06, 21:14 1. odpowiednik polski art. 199 KSH, w niemieckim prawie par. 34 GmbHG; 2. na przyszłość jeśli coś podwżasz, to podaj ARGUMENTY misiaku! MfG p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hilfe :)) Re: umorzenie (amortyzacja) udziałów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 21:46 wieso dann nicht Tilgung?? Misiak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bari Re: umorzenie (amortyzacja) udziałów IP: *.acx.pl 28.02.06, 21:51 No właśnie? A jak tam moje propozycje? pasują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajuś do bari IP: *.olnet.com.pl 28.02.06, 22:21 no właśnie co??? otworzyć słownik i spisać kochaniutki to w dobie pecetów nawet niepiśmienni potrafią! nichtsdestotrotz sind deine Vorschlage halt exorbitant umwerfend Schatzi! MfG p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajuś Re: umorzenie (amortyzacja) udziałów IP: *.olnet.com.pl 28.02.06, 22:16 > wieso dann nicht Tilgung?? bo czegoś takiego NIE MA (przy braku wiary polecam choćby www.google.de), no chyba, że ... stworzysz sobie swoje prawo; MfG p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hilfe :)) Re: umorzenie (amortyzacja) udziałów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 22:49 zrodla googlowskie i prawnicze podaja jakoby 'odebranie udzialow' ... nie istnialo :-O Odpowiedz Link Zgłoś
francesca12 Re: umorzenie (amortyzacja) udziałów 28.02.06, 22:58 W moim słowniku stoi jak wół, że "Einziehung" to "inkaso należności; konfiskata; przepadek", skąd u licha zamieszana została w to amortyzacja?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hilfe :)) Re: umorzenie (amortyzacja) udziałów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 23:02 to jest chyba po prostu umorzenie (udziałów) moje słowniki tlumacza jako umorzenie "Tilgung", a "Einziehung" to wlasnie podane przez Was powyzsze tlumaczenia :/ ciekawe whyyyyyyy Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: umorzenie (amortyzacja) udziałów 28.02.06, 23:30 nudny jesteś i tyle KSH, Art. 199. §1. Udział może być umorzony jedynie po wpisie spółki do rejestru i tylko w przypadku, gdy umowa spółki tak stanowi. Udział może być umorzony za zgodą wspólnika w drodze nabycia udziału przez spółkę (umorzenie dobrowolne) albo bez zgody wspólnika (umorzenie przymusowe). Przesłanki i tryb przymusowego umorzenia określa umowa spółki. §2. Umorzenie udziału wymaga uchwały zgromadzenia wspólników. Uchwała powinna określać w szczególności podstawę prawną umorzenia, wysokość wynagrodzenia przysługującego wspólnikowi za umorzony udział; wynagrodzenie to nie może być niższe od wartości księgowej udziału. W przypadku umorzenia przymusowego uchwała powinna również zawierać uzasadnienie. §3. Za zgodą wspólnika umorzenie udziału może nastąpić bez wynagrodzenia. §4. Umowa spółki może stanowić, że udział ulega umorzeniu w razie ziszczenia się określonego zdarzenia bez powzięcia uchwały zgromadzenia wspólników. Stosuje się wówczas przepisy o umorzeniu przymusowym. §5. W przypadku ziszczenia się określonego w umowie spółki zdarzenia, o którym mowa w § 4, zarząd powinien powziąć niezwłocznie uchwałę o obniżeniu kapitału zakładowego, chyba że umorzenie udziału następuje z czystego zysku. §6. Umorzenie udziału z czystego zysku nie wymaga obniżenia kapitału zakładowego. §7. W razie umorzenia wymagającego obniżenia kapitału zakładowego, umorzenie następuje z chwilą obniżenia kapitału zakładowego. Nie dotyczy to przypadku określonego w art. 264 § 2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ) Re: umorzenie (amortyzacja) udziałów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.06, 23:45 tiggerific napisała: "(...) ble ble ble ble (...)." ty jesteś nudny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ) Re: no mówię przecież, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 00:04 gratuluje samokrytycyzmu :* Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: ja po prostu nie mogę być nudny :) 01.03.06, 00:08 więc to nie był samokrytycyzm, a pogodziłeś się w końcu z umorzeniem czy dalej swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hilfe :)) Re: ja po prostu nie mogę być nudny :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.06, 10:04 jakby to powiedziec.. no ja tez po prostu nie moge byc nudny... ;) ps. czemu juz sie nie podpisujesz pajac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajuś Re: umorzenie (amortyzacja) udziałów IP: *.olnet.com.pl 28.02.06, 23:03 a co, masz zamiast mózgu kieszonkowy translator? p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajuś Re: umorzenie (amortyzacja) udziałów IP: *.olnet.com.pl 28.02.06, 23:01 popatrz na temat tego postu und ... dabei mag es bleiben! es sei denn, du wünschst dir unbedingt, unhöflicher abgewimmelt zu werden? p. Odpowiedz Link Zgłoś