vasill 25.05.06, 19:44 Hej, w przyszłą środę będą dzwi otwarte na Viadrinie. Jedzie ktoś?! Jestem ze Świebodzina, to woj. lubuskie. Będę jechał pociagiem, ale samemu troche nudno będzie. Może ktos sie dołączy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Viadrina - drzwi otwarte 25.05.06, 21:06 Przez 7 lat to sie napatrzylam;)))). A gdzie teraz sie zdaje egzaminy wstepne na prawo? W Poznaniu? ja jezdziala do Wroclawia, dzieki temu lepiej mi sie czytalo Krajewskiego:))))). Odpowiedz Link Zgłoś
vasill Re: Viadrina - drzwi otwarte 25.05.06, 21:47 to już chyba inne czasy :) nie ma egzaminów wstępnych, biorą wyniki z matur i ceny ze świadectwa. Po za tym jakiś certyfikat (DSH, DaF itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Viadrina - drzwi otwarte 25.05.06, 21:51 O, jak latwiutko sie tam teraz dostac...Kiedys trzeba bylo zdawac cykl egzaminow przez tydzien, a i egzamin w FF/O dodatkowo po wszystkim z jezyka (PNdS) jeszcze byl... Odpowiedz Link Zgłoś
vasill Re: Viadrina - drzwi otwarte 25.05.06, 21:54 Tak łatwo jak na inne uczelnie ;) Ale ty jak widać ze wszystkim sobie poradziłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Viadrina - drzwi otwarte 25.05.06, 21:58 E tam, zaraz ze wszytkim... Najwazniejsze, to stawiac sobie cele i je realizowac. Trzymam kciuki za przyjecie!!!Aha, dobra rada: sprobuj zamieszkac w FF/ -wielu moich znajomych, ktorzy mieszkali w Slubicach mieli wspaniale zycie studenckie, ale calkowicie uwstecznili sie w niemieckim... Odpowiedz Link Zgłoś
vasill Re: Viadrina - drzwi otwarte 25.05.06, 22:00 Tylko żeby mieszkać we FF/O trzeba mieć dość dużo kasy. Po za tym mi tak uwstecznienie nie zagraża. Właśnie czytam Homo Faber'a po niemeicku, dostaję codzienni informacje ze spiegel.de itp. itd. wiec żyję niemieckim! Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Viadrina - drzwi otwarte 25.05.06, 22:08 Tak, tylko, ze ja mialam na mysli jezyk zywy - taki rownolegly do ojczystego...Wbrew pozorom nic nie zastapi codziennych dyskusji w jezyku obcym... A czy nie jest teraz tak, ze w sumie akademiki maja podobna cene??? Czyzby ucieli Wohngeld we Frankfurcie??? To by bylo niedobrze:((((. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Viadrina - drzwi otwarte IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.06, 22:40 ....a od kiedy to studenci dostaja Wohngeld? Przynajmniej w Monachium tego nie ma! Bafög tak, ale i tak sa duze ograniczenia Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Viadrina - drzwi otwarte 25.05.06, 22:46 Wohngeld we Frankfurcie byl przez cale moje studia (1995 - 2002)... Faktycznie zalezy to od gminy. Mogli ukrocic... Odpowiedz Link Zgłoś