Gość: afd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 22:55 tzn. przed czy po nazwisku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: norsk_skogskatt Re: jak pisze sie skrot magister po niemiecku i g IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 04.06.06, 23:21 zależy od tego, czego się jest magistrem. Po studiach humanistycznych MA, po nazwisku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdf po filologii germanskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 23:25 ale chyba M.A.? z kropami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki jesli juz musisz, to z kropkami IP: *.pools.arcor-ip.net 04.06.06, 23:42 (poniewaz mowisz "Magister Atrium":-) Nawiasem mowiac magistra nie tlumaczylbym raczej jako M.A., lecz jako Diplom...., gdyz polski mgr jest raczej dosc wasko ukierunkowany, M.A. zas zawiera wiecej niz jeden kierunek podstawowy. j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma noch nie probiert... IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.06, 23:45 Z kropkami? Ja jeszcze nigdy nie musialam z kropkami? Jak to jest? *smile* Przyjemnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki czyzby nie obowiazywala juz regula, IP: *.pools.arcor-ip.net 04.06.06, 23:50 ze skroty w y m a w i a n e w calosci (Doktor) piszemy z kropka (kropkami) - Dr. zas skroty w y m a w i a n e skrotowo (PeKaWe) piszemy bez kropek - PKW ??? :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna J., odsylam do mojego posta... 05.06.06, 10:29 Jako jedyna w tym watku nie bazuje na wyczuciu, tylko wiedzy zaczerpnietej z miedzynarodowych umow...Zachecam do ich lektury:)))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki troche nie na temat, praw(n)iczko mila IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.06, 11:15 - pisalem w ostatnim poscie o kropkach, nie o "miedzynarodowych umowach"... Pozat tym uznawanie - lub nie - tytulow jest, o ile mi wiadomo, w dalszym ciagu sprawa landow, a nie federacji. W gronie moich znajomych jest wielu z Diplom....., przyznanym na podstawie polskiego mgr i zapewniam Ci, ze nie ze sankcjonujacy to Minister für Bildung(...) nie popelnil przestepstwa, a nawet wykroczenia... :-) j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna J., tak ciezko zrozumiec to, co napisalam? 05.06.06, 11:19 Jelsi Twoi znajomi maja urzedowo uznany stopien mgra jako Diplom-cos tam to maja jak najbardziej prawo uzywac niemeickiego stopnia...A autor watku mial na mysli uzywanie mgra uzyskanego w Polsce i nienostryfikowanego w Niemczech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki co Ty napisalas, zlotko, to male piwo, IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.06, 11:22 ale czy naprawde tak trudno zrozumiec, co ja napisalem ??? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=43040259&a=43041493 j. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna A jeszcze trudniej zrozumiec, czego NIE napisales 05.06.06, 11:27 O, od Ciebie, drogi J., oczekiwalabym wiedzy wszechstronnej w kazdym temacie:))). Takze w zasadach uzywania stopni zawodowych i naukowych;)))). Odpowiedz Link Zgłoś
patent5 "Atrium", czy"Artium"? ;) 05.06.06, 12:36 forum.leo.org/archiv.ende/2005_03/21/20050321000531e_en.html Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Wg umowy dwustronnej polsko-niemieckiej 05.06.06, 10:27 poprawianie mozna pisac mgr (oryginalnie), Mag. (nazwa uczelni + PL).Ja wpraktyce pisze tylko w CV (Magisterabschluss im polnischen Recht mit Promotionsberechtigung)...Napisanie nazwy stopnia (bo to stopien, nie tytul) w calosci tez nie jest bledem. Mgra inz. pisze sie poprawnie Mag. Ing. (TU PL), zadne Dipl.-Ing., bo to oznaczaloby oficjalne urzedowe uznanie stopnia w Niemczech poprzez stwierdzenie tzw. rownowaznosci... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Wg umowy dwustronnej polsko-niemieckiej 05.06.06, 10:32 Tak samo nie wolno pisac Diplom-cos tam jako stopnia!, bo to byloby de facto poswiadczenia nieprawdy (takie podanie do publicznej wiadomosci informacji o rzekomym oficjalnym stwierdzeniu rownowaznosci polskiego stopnia zawodowego z niemeickim stopniem zawodowym)...Aby uciac dyskusje co jest stopniem, a co tytulem: licencjat, bakalarz, inz, mgr to stopnie zawodowe, dr i np. LL.M. to stopnie naukowe, prof. to tytul naukowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.nusz Re:Autor wątku... 05.06.06, 11:39 ...chciał jedynie wiedzieć ja pisze się skrót. Szczegóły można przeczytać min. tutaj: de.wikipedia.org/wiki/Magister Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki welch eine gesunde Herangehensweise !!! :-))) IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.06, 11:49 BRAVO, ja.nusz ! j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Autor chcial wiedziec, a wszyscy go (ja?) namawiaj 05.06.06, 11:54 a do uzywania stopnia, ktorego nie ma:((((. Nawet moj idol J. (posrednio, ale tez podzega;)))). Pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki pwtorka dla Twoich oczek (patrzalkow?:-) IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.06, 11:58 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=43040259&a=43041493 j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki ide za przykladem niejakiego Abla... :-))) IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.06, 12:12 j. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Und weiß Du warum wurde er vom Kain getötet? 05.06.06, 12:17 Weil er ständig die gleichen Witze erzählt hat..."Die gleichen" razem czy osobno???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki a juz myslalem, ze dlatego, iz tlumaczyl krowie... IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.06, 12:21 :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))) j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afd dzieki Anna Justyna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 11:44 czyli jednak nie M.A., tylko Mag. :) Odpowiedz Link Zgłoś