Dodaj do ulubionych

jak pisze sie skrot magister po niemiecku i gdzie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 22:55
tzn. przed czy po nazwisku?
Obserwuj wątek
    • Gość: jecki w ogole sie nie pisze IP: *.pools.arcor-ip.net 04.06.06, 23:16
      j.
    • Gość: norsk_skogskatt Re: jak pisze sie skrot magister po niemiecku i g IP: *.w86-209.abo.wanadoo.fr 04.06.06, 23:21
      zależy od tego, czego się jest magistrem.
      Po studiach humanistycznych MA, po nazwisku
      • Gość: sdf po filologii germanskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 23:25
        ale chyba M.A.? z kropami?
        • Gość: jecki jesli juz musisz, to z kropkami IP: *.pools.arcor-ip.net 04.06.06, 23:42
          (poniewaz mowisz "Magister Atrium":-)

Nawiasem mowiac magistra nie tlumaczylbym raczej jako M.A., lecz jako
          Diplom...., gdyz polski mgr jest raczej dosc wasko ukierunkowany, M.A. zas
          zawiera wiecej niz jeden kierunek podstawowy.

j.
          • Gość: Alma noch nie probiert... IP: *.dip.t-dialin.net 04.06.06, 23:45
            Z kropkami? Ja jeszcze nigdy nie musialam z kropkami? Jak to jest? *smile*
            Przyjemnie?
            • Gość: jecki czyzby nie obowiazywala juz regula, IP: *.pools.arcor-ip.net 04.06.06, 23:50
              ze skroty w y m a w i a n e w calosci (Doktor) piszemy z kropka (kropkami) - Dr.
              zas skroty w y m a w i a n e skrotowo (PeKaWe) piszemy bez kropek - PKW ??? :-)

j.
          • annajustyna J., odsylam do mojego posta... 05.06.06, 10:29
            Jako jedyna w tym watku nie bazuje na wyczuciu, tylko wiedzy zaczerpnietej z
            miedzynarodowych umow...Zachecam do ich lektury:)))).
            • Gość: jecki troche nie na temat, praw(n)iczko mila IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.06, 11:15
              - pisalem w ostatnim poscie o kropkach, nie o "miedzynarodowych umowach"...
              Pozat tym uznawanie - lub nie - tytulow jest, o ile mi wiadomo, w dalszym
              ciagu sprawa landow, a nie federacji. W gronie moich znajomych jest wielu
              z Diplom....., przyznanym na podstawie polskiego mgr i zapewniam Ci, ze nie
              ze sankcjonujacy to Minister für Bildung(...) nie popelnil przestepstwa, a
              nawet wykroczenia... :-)

j.
              • annajustyna J., tak ciezko zrozumiec to, co napisalam? 05.06.06, 11:19
                Jelsi Twoi znajomi maja urzedowo uznany stopien mgra jako Diplom-cos tam to maja
                jak najbardziej prawo uzywac niemeickiego stopnia...A autor watku mial na mysli
                uzywanie mgra uzyskanego w Polsce i nienostryfikowanego w Niemczech...
                • Gość: jecki co Ty napisalas, zlotko, to male piwo, IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.06, 11:22
                  ale czy naprawde tak trudno zrozumiec, co ja napisalem ???

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=43040259&a=43041493
                  j.

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                  • annajustyna A jeszcze trudniej zrozumiec, czego NIE napisales 05.06.06, 11:27
                    O, od Ciebie, drogi J., oczekiwalabym wiedzy wszechstronnej w kazdym
                    temacie:))). Takze w zasadach uzywania stopni zawodowych i naukowych;)))).
          • patent5 "Atrium", czy"Artium"? ;) 05.06.06, 12:36
            forum.leo.org/archiv.ende/2005_03/21/20050321000531e_en.html
    • annajustyna Wg umowy dwustronnej polsko-niemieckiej 05.06.06, 10:27
      poprawianie mozna pisac mgr (oryginalnie), Mag. (nazwa uczelni + PL).Ja
      wpraktyce pisze tylko w CV (Magisterabschluss im polnischen Recht mit
      Promotionsberechtigung)...Napisanie nazwy stopnia (bo to stopien, nie tytul) w
      calosci tez nie jest bledem. Mgra inz. pisze sie poprawnie Mag. Ing. (TU PL),
      zadne Dipl.-Ing., bo to oznaczaloby oficjalne urzedowe uznanie stopnia w
      Niemczech poprzez stwierdzenie tzw. rownowaznosci...
      • annajustyna Re: Wg umowy dwustronnej polsko-niemieckiej 05.06.06, 10:32
        Tak samo nie wolno pisac Diplom-cos tam jako stopnia!, bo to byloby de facto
        poswiadczenia nieprawdy (takie podanie do publicznej wiadomosci informacji o
        rzekomym oficjalnym stwierdzeniu rownowaznosci polskiego stopnia zawodowego z
        niemeickim stopniem zawodowym)...Aby uciac dyskusje co jest stopniem, a co
        tytulem: licencjat, bakalarz, inz, mgr to stopnie zawodowe, dr i np. LL.M. to
        stopnie naukowe, prof. to tytul naukowy.
        • ja.nusz Re:Autor wątku... 05.06.06, 11:39
          ...chciał jedynie wiedzieć ja pisze się skrót.

Szczegóły można przeczytać min. tutaj:
          de.wikipedia.org/wiki/Magister
          • Gość: jecki welch eine gesunde Herangehensweise !!! :-))) IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.06, 11:49
            BRAVO, ja.nusz !

j.
            • annajustyna Autor chcial wiedziec, a wszyscy go (ja?) namawiaj 05.06.06, 11:54
              a do uzywania stopnia, ktorego nie ma:((((. Nawet moj idol J. (posrednio, ale
              tez podzega;)))). Pzdr!
              • Gość: jecki pwtorka dla Twoich oczek (patrzalkow?:-) IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.06, 11:58
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=43040259&a=43041493
                j.
                • annajustyna Monotonny jestes z tym linkiem;))))) 05.06.06, 12:09
                  A.
                  • Gość: jecki ide za przykladem niejakiego Abla... :-))) IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.06, 12:12
                    j.
                    • annajustyna Und weiß Du warum wurde er vom Kain getötet? 05.06.06, 12:17
                      Weil er ständig die gleichen Witze erzählt hat..."Die gleichen" razem czy osobno????
                      • Gość: jecki a juz myslalem, ze dlatego, iz tlumaczyl krowie... IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.06, 12:21
                        :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))

j.
        • Gość: afd dzieki Anna Justyna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 11:44
          czyli jednak nie M.A., tylko Mag. :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka