Dodaj do ulubionych

utrzymanie w NIemczech - ile potrzeba

12.11.06, 20:21
Witam, z tego, co wcześniej pisałam bardzo bym chciała studiować w Niemczech.
Niestety całkowicie nie orientuje się ile będzie mnie kosztować utrzymanie.
Wiem, że zależy to od miasta i innych czynników, ale jak myślicie, za ile może
utrzymać się studentka z psem. Trzeba wziaść pod uwagę wynajęcie pokoju w
mieszkaniu studenckim, normalne życie, brak wypadów do restauracji itp.
Muszę przygotować rodziców na koszty.
P.S. Czy możliwe jest znalezienie pracy np. na 1/3 etatu w jakiejś kawiarnii,
bo sobie dorobić chociaż na wynajęcie pokoju?

P.S. Bez ironii proszę, ja naprawdę muszę się zorientować ,czy jest o czym
marzyć.

Obserwuj wątek
    • Gość: Asiek bez ironii: IP: 87.193.20.* 12.11.06, 20:43
      pudelek123 napisała:
      > P.S. Bez ironii proszę, ja naprawdę muszę się zorientować ,czy jest o czym
      > marzyć.
      ~~~
      Asiek odpowiada bez ironii:
      Bezrobotny musi po roku bez pracy wyzyc za 345 EURO/Miesiac. Odpowiednie mieszkanie oplaca zarzad gminy. Po 35 roku zycia prace mozna dostac tylko z odpowiednia legitymacja partyjna.
      • Gość: Asiek Re: bez ironii:Wohngemeinschaft IP: 87.193.20.* 12.11.06, 21:05
        Gość portalu: Asiek napisał(a):
        > Asiek odpowiada bez ironii:
        ~~~

Wenn mir die Wohnung aufräumst, kann ich Dir eine Wohngemeinschaft anbieten. Da ich Tiere sehr liebe, könnte ich auch mit Deinem lieben Hundchen Gassigehen.

• Gość: Mazunia Re: utrzymanie w NIemczech - ile potrzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 20:45
      Ponad 10 lat temu kumpel studiował w Berlinie ze stypedium 600 DM na miesiąc,
      chyba 150 DM szło na pokój w akademiku (po rozłożeniu łóżka nie było w nim
      miejsca), ciepłą woda pod prysznicem na żetony po pół marki - wytarczyło na
      namydlenie się - płukanie na zimno lub po wrzuceniu 2 żetonu - pracę miał
      czasami dorywczą przez jakąś agencję pośrednictwa np. w fabryce margaryny
      popsuła się maszyna do pakowania - potrzebowali ludzi do momentu naprawy maszyn
      (2 dni) za dzień dostawał 150 DM. Myślę, że teraz jest podobnie. Na pewno
      poradzicie sobie.

Pozdr.
      M
      • Gość: Asiek Preise um das Doppelte gestiegen IP: 87.193.20.* 12.11.06, 20:54
        Gość portalu: Mazunia napisał(a):
        Myślę, że teraz jest podobnie
        ~~~

Nach der Einführung des EUROS sind alle Preise um das Doppelte gestiegen. Und steigen immer noch. Siehe Tankstellen!
        • Gość: janu Re: Preise um das Doppelte gestiegen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 21:04
          do studiowania proponuje Stuttgart, Muenchen albo Frankfurt, duzo
          obcokrajowców, mozliwość pracy dla studentów, nie wiem jak jest obecnie ze
          stypendiami, bo Niemcy ami mają mnostwo problemów, ale przed 5 laty jeszcze
          jako studentka bylam dotowana również przez państwo niemieckie, ale wtedy nie
          bylismy w UE. a że wszystko 4razy droższe to prawda, niestety
          • ggigus cztery razy drozsze niz przed euro? nie sadze 12.11.06, 21:06
            i jakos az takiego wzrostu cen nie zauwazylam
            • Gość: Asiek Strom, Gas, Öl! IP: 87.193.20.* 12.11.06, 21:11
              ggigus napisała:

> i jakos az takiego wzrostu cen nie zauwazylam
              ~~~
              Energiekosten! Strom, Gas, Öl!
            • Gość: janu Re: cztery razy drozsze niz przed euro? nie sadze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.06, 21:12
              cztery razy drożej niz w kraju, przeciez nie każdy lubi zakupy w lidlu.
              • ggigus ?? w kraju jak porownuje ceny, jest wiele tanszych 12.11.06, 21:16
                produktow w De niz w Pl
                to miszmasz
                na pewno chleb jest o wiele drozszy
                ale zeby wszystko 4 razy drozsze? nie
                wrecz przeciwnie, ksiazki sa - w porownaniu - tansze
                ksiazka kosztujaca w Pl 34 zl to mniej wiecej - porownujac realia - 60 eurakow
                za nowa ksiazke Brach-Czainy 150 stron tyle dalam
    • Gość: w Re: utrzymanie w NIemczech - ile potrzeba IP: *.w.pppool.de 13.11.06, 06:42
      licz okolo 600 euro /miesiac tyle wynosi panstwowe stypendium BAFÖG, nie wiem
      czy mususz placic czesne za studia , do tej pory w niektorych landach placi sie
      500 euro za semestr
      • Gość: Asiek Wir sind keine Bananenrepublik ! IP: 87.193.32.* 13.11.06, 10:38
        Gość portalu: w napisał(a):

> licz okolo 600 euro /miesiac
        ~~~

Plus Telefongebühren

Als vor ca. 10 Jahren ein Häuptling der Telekom zurückgetreten wurde, bekam er einige XXL Mill. DM Entschädigung.

Um das Geld aufzubringen wurden die Grundgebühren der Sozialtarife um 300% erhöht.

Heute wurde der nächste Häuptling der Telekom zurückgetreten, so dürfen wir wieder mit einer Steigerung der Grundgebühr rechnen.

Der gute Mann muss ja auch eine Altersversorgung bekommen.

Wir sind ja ein Sozialstaat, freiheitlich und demokratisch! Und keine Bananenrepublik!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka