Dodaj do ulubionych

z.B. Doppelperfekt

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 14:00
bin neu im Netz, brauch mal kurz einen Tipp von euch : wo find ich
einleuchtende Beispiele fuer z.B. Doppelperfekt usw. Mir ist das intuitiv
klar, aber ich vermag das keinem zu erklaeren. danke runter fuer ein Link.
Obserwuj wątek
    • Gość: xxxxx Re: z.B. Doppelperfekt IP: *.dip.t-dialin.net 22.12.06, 15:48
      Hi!! Popatrz www.google.de
      Das Doppelperfekt ersetzt das eigentliche Plusquamperfekt.
    • Gość: jecki Re: z.B. Doppelperfekt IP: *.pools.arcor-ip.net 22.12.06, 17:28
      - forma uzywana przez osobnikow jezykowo niedorozwinietych; niestety
      rozprzestrzeniajaca sie w ostatnim czasie:

zamiast:"Ich hatte das Buch gelesen" uzywaja oni "Ich habe das Buch gelesen gehabt"

prawda, ze straszne ? :-)

j.
      • mayagaramond Re: z.B. Doppelperfekt 22.12.06, 19:17
        Gość portalu: jecki napisał(a):

> - forma uzywana przez osobnikow jezykowo niedorozwinietych; niestety
        > rozprzestrzeniajaca sie w ostatnim czasie:
        >
        > zamiast:"Ich hatte das Buch gelesen" uzywaja oni "Ich habe das Buch gelesen geh
        > abt"
        >
        > prawda, ze straszne ? :-)

Oj, oj. Nie przez osobnikow "jezykowo niedorozwinietych" tylko w dialekcie
        (sprawdz w Der Dativ ist...;)) Pewnie, ze tak pisac nie wolno, ale dialekt
        rzadzi sie swoimi prawami.
        • ja.nusz Re: Nix Dialekt 22.12.06, 21:34
          mayagaramond napisała:

> Oj, oj. Nie przez osobnikow "jezykowo niedorozwinietych" tylko w dialekcie
          > (sprawdz w Der Dativ ist...;)) Pewnie, ze tak pisac nie wolno, ale dialekt
          > rzadzi sie swoimi prawami.

Ultra-Perfekt nie ma nic wspólnego z jakimkolwiek dialektem. Jest on jedynie
          objawem panoszącego się niechlujstwa w mowie potocznej.
          • Gość: witek Re: Nix Dialekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 23:36
            nix Dialekt, nix niechlujstwo/Schlamperei.Doppelperfekt zwar manchmal umstritten
            und nicht immer seitens Sprachpuristen als korrekt empfunden, erfuellt besondere
            Funktionen, die andere Formen nicht ohne weiteres erfuellen koennen und
            schliesst damit bestimmte Luecken im Sprachsystem. Wie elegant und praezise
            zugleich klingt die Frase: Er hatte die R-g bereits bezahlt gehabt, als die
            Mahnung kam.

dzieki xxxxx za Hinweis. myslalem jeszcze o czyms typu BBC, gdzie na drazliwe
            pytania jezykowe odpowiadaja anglisci. Bis gleich miteinand! Alles Gute!:-)
            • ja.nusz Re: Nix Dialekt 23.12.06, 01:31
              To, że tu i ówdzie ktoś to pochwala nie zmieni faktu, że jest to niechlujstwo i
              nieuctwo.
              • Gość: witek Re: Nix Dialekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 09:28
                to "tu i owdzie: Deutsche Gramatik, Langenscheidt a ktos to G.Helbig i J.Buscha.
                • ja.nusz Re: Wątpliwej jakości argument 23.12.06, 10:12
                  Są to naukowe rozważania dwóch niezbyt zananych panów pod flagą Langenscheidta.
                  Gwarantuję CI jednak, że sami dalecy są od używania tego gramytycznego stworu.
                  Nie jest to oczywiście żaden gramatyczny dramat - po prostu niechlujstwo.
                  • Gość: jecki ebenD !!! IP: *.pools.arcor-ip.net 23.12.06, 10:36
                    In diesem Sinne: Ein frohes Baumschlagen ! (Was wir demnächst im Forst
                    Erlenbusch tun werden... :-))

j.
                  • ggigus Helbig i Buscha jako niezbyt znani panowie?? 23.12.06, 13:22
                    pod flaga Langenscheidta???
                    o rany, ja.nusz, pojecia nie masz, o czym piszesz
                    • mayagaramond liebe Sprachpuristen 23.12.06, 16:03
                      oto link do forum deutsch als fremdsprache:

www.deutsch-als-fremdsprache.de/austausch/forum/read.php?4,21833,21954
                      A oto cytat z "Zwiebelfisch":
                      "Lange wurde diese Zeitform als 'hausfrauen-Perfekt' belächelt. Längst aber ist
                      das Phänomen des verdopellten Perfekt ein gesamtgesellschaftliches geworden...
                      (...) Ein in der Umgangsprache völlig normaler, alltäglicher Vorgang. Freilich
                      dürfen wir nicht vergessen, die Verdopplung wieder zurückzunehmen, wenn wir uns
                      mit unseren Botschaften von der Umgangsprache lösen..." "(Sick, B. Der
                      Dativ.... S. 180, 182)

Nalezy rozrozniac miedzy slowem mowionym i pisanym.
                      • ggigus serio alltäglich? 23.12.06, 16:04
                        nigdy nie slyszalam tej formy live, szczerze piszac
                        • mayagaramond Re: serio alltäglich? 23.12.06, 16:20
                          ja slyszalam to w nadrenii i tez na poludniu niemiec. Ale trzeba sie troche
                          wsluchac, bo na poczatku nie zwracasz na to uwagi.
                          • ggigus oki, wslucham sie i jak chce tego przypadek, 23.12.06, 16:23
                            pewnie bede trafiac non-stop na te forme
                            poczatkowo myslalam, ze chodzi tu o zdania typu: ich möchte es gemacht haben,
                            ale nie
                      • Gość: jecki w konwencji "kawa na lawe" IP: *.pools.arcor-ip.net 23.12.06, 16:11
                        nie znaczy to (Freilich dürfen wir nicht vergessen, die Verdopplung wieder
                        zurückzunehmen, wenn wir uns mit unseren Botschaften von der Umgangsprache lösen..)
                        nic innego, anizeli: MY uzywamy innego jezyka, vulgus mowi swoim...

(Bastian jest kulturalnym mlodziencem, wierz mi pszczolko:-)

j.
                        • mayagaramond w konwencji "kawa na lawe" 23.12.06, 16:24
                          moze i sick tak nie mowi, ale wierz mi, ze pracujac swego czasu w pewnym
                          instytucie naukowym w badenii-wirtembergii slyszalam przerozne konstrukcje
                          gramatyczne jak. np. "leute kommet" itd. I nie padalo to u ust sprzataczki,
                          tylko panow i pan z tytulami doktora. Nie zmienia to faktu, ze ich sprawozdania
                          i raporty byly pod wzgledem jezykowym bez zarzutu. Mowia inaczej, pisza inaczej.
                • mayagaramond helbig/BUSCH 23.12.06, 18:28
                  ta nieszczesna biblia germanistow! Notabene, panowie nazywaja sie Helbig i Busch
                  (nie Buscha!), od tego zakuwania studenci nawet nie znaja nazwisk autorow;)
                  • wsiowa.baba Re: helbig/BUSCH 23.12.06, 18:37
                    ojjjjjj, nigdy nie studiowalam germanistyki a wiec i wypowiadac sie moze nie
                    powinnam, ale co do nazwiska pana Buscha to nie jestem teraz pewna ... ;-))
                    www.langenscheidt.de/deutsch/katalog/static/daf_grammatik.html
                    A teraz wracam do kuchni dalej walczyc z bigosem.
                    Wesolych Swiat!!
                    • mayagaramond Re: helbig/BUSCH 23.12.06, 18:55
                      oj, masz racje! Wyglada na to, ze na planie zajec uni heidelberg jest blad...
                      jak widac wiec nikt nie jest nieomylny.
                      Na moja obrone dodam, ze tez germanistyki nie studiowalam;)

Oj, bigosiku tez bym zjadla, a tu nic. Tylko salatka ziemniaczana i parowki... buuu
                      • wsiowa.baba Zapraszam ;-)) 23.12.06, 19:02
                        Jedno dodatkowe nakrycie jest zawsze przygotowane.

Tylko nie gwarantuje, ze bedzie smakowalo ;-))
                        Slaba ze mnie gospodyni domowa :-(
                        • mayagaramond Re: Zapraszam ;-)) 23.12.06, 19:09
                          Dziekuje! Wreszcie jakis ludzki czlowiek na tym forum:)

Ale ja tak daleko mieszkam, ze predko nie dojade. Poza tym tesciowa, by sie
                          obrazila.

Bigos bedzie na pewno palce lizac. Nie zapomnij dolac czerwonego wina!

Wesolych Swiat
                          • wsiowa.baba Re: Zapraszam ;-)) 23.12.06, 19:19
                            Z tym winem to ja inaczej zrobilam ... wlalam do garnka, posmakowalam, i
                            pomyslalam sobie ... "czegos tu chyba brakuje" no i wrzucilam do tego troszke
                            kapusty ;-)) Bigos jest rzeczywiscie niepowtarzalny ;-))
                            A czyzbys ty tak swietowala po niemiecku mit Kartoffelsalat und Würstchen??!!
                            Brrrrrrr ... !!! Bezbozne to obyczaje !! ;-))))

Wesolych Swiat

PS. Ja tez nie zawsze jestem taki ludzki czlowiek na forum. Teraz to ja tylko
                            ludzkim glosem przemawiam ;-)))
                            • mayagaramond Re: Zapraszam ;-)) 23.12.06, 19:30
                              > A czyzbys ty tak swietowala po niemiecku mit Kartoffelsalat und Würstchen??!!
                              > Brrrrrrr ... !!! Bezbozne to obyczaje !! ;-))))

tak, tak juz od paru ladnych lat, bo swieta spedzam z rodzicami (moi nie zyja)
                              mojego chlopaka. No i na wigilie sa np. parowki, tosty hawajskie albo wlasnie
                              kartoffelsalat. Jak powiedzialam, ze u nas w domu bylo 12 potraw to nie chcieli
                              wierzyc. Coz, co kraj to obyczaj. A bigos gotowalam, ale z dwa tygodnie temu.
                              • wsiowa.baba Dziewczyno, ty sie nie daj!! 23.12.06, 19:37
                                Zaproponuj tesciom, ze ty przygotujesz specjalnie dla nich kilka polskich
                                potraw, niech poznaja inne obyczaje no i odciazysz tesciowke od stania w kuchni
                                (nad kielbaskami ;-))))))))))).
                                Mi sie to udalo i Niemiaszki lubia teraz polskie jedzenie. No, moze oprocz zupy
                                ogorkowej, ale tej nie musze gotowac na swieta ;-))
                                • mayagaramond Re: Dziewczyno, ty sie nie daj!! 23.12.06, 19:52
                                  kiedy zrobilam uszka, bardzo im smakowaly. Ja w domu czasem gotuje polskie
                                  potrawy , ale my mieszkamy prawie 500 km od tesciowej, wiec bym musiala garki
                                  wiezc. Abstahujac od brata mojeg faceta, ktory ma 580 alergii.

A z ta ogorkowa to prawda, kiedy ugotowalam, moj facet sprobowal, wykrzywil sie
                                  i tyle.
                                  • Gość: witek Re: Dziewczyno, ty sie nie daj!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 00:56
                                    Ende gut, alles gut. kto sie zlapal na Doppelperfekt, to sie i zlapal.
                                    Hauptsache, zum Schluss ist alles wieder so gemuetlich und haeuslich geworden.
                                    Jezyk zyje. Jako dziatwa mowilismy na Mazurach, w tym siedlisku nad Omulewem,
                                    ktore zabral jaruzel i dal swojej coreczce - kotka hatte gessac - i kazdy
                                    wiedzial o co chodzi.Ade!
                  • Gość: ja Re: helbig/BUSCH IP: *.dolsat.pl 27.12.06, 02:08
                    Panowie nazywają się Gerhard Helbig oraz Joachim Buscha (<-!)
                    • Gość: witek Re: helbig/BUSCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 18:37
                      wenn ich was sage, dann ist es auch so. meistens . bin kein Roboter.
                      • Gość: A. der Bub Aber man lebt ja nicht von Brot alleine. IP: *.pool.mediaWays.net 28.12.06, 18:58
                        Gość portalu: witek napisał(a):
                        > wenn ich was sage, dann ist es auch so.
                        ~~~

Die Diskussion hat mich so angeregt, dass ich mir das Buch heute zugelegt habe.
                        22.50 EURO! Was ich in den nächsten Wochen essen werde, ist mit rätselhaft.

Aber man lebt ja nicht von Brot alleine.

• Gość: witek Re: Aber man lebt ja nicht von Brot alleine. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 00:26
                          saure Wochen, frohe Feste. das Buch ist klasse. Kaum was besseres zu
                          kriegen.Viel Spass noch!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka