IP: *.chello.pl 14.04.07, 23:49
Witam zwracam sie do Was z ogromna prozba. Czy moglibyscie napisac mi list do
kolezanki z niemiec w czasie preteritum?? Chodzi o to zeby przedstawic jej
zwyczaje panujace w Polsce podczas wielkanocy.(wielkanoc-idzie sie do
kosciola, malowanie pisanek, wspolne sniadanie, niesienie swieconki do
kosciola,) Takie wielkanocne rzeczy:(. Blagam Was o pomoc jestescie poja
ostatnia deska ratunku. Jestem z 3 klasnie gim i jesli nie napisze tego listu
to nie zdam w tym roku. Blagam pomórzcie!!
Jesli ktosby juz chcialbyc moim wybawicielem prosze zeby to nie byla praca
jakas maturalna. Moze byc przecietna byle nie za latwa i nie za skomplikowana.
Obserwuj wątek
    • tiggerific Re: Pomocy!! 15.04.07, 02:10
      o tej porze????
      poza powyższym ludzie to straszne lenie, komu by się chciało?
    • Gość: Marek Jak chcesz zeby Ci ktos pomógł IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.07, 04:30
      ...to napisz sama cos a my Ci poprawimy. Albo przynajmniej napisz w czasie terazniejszym i wstaw tu.

Nie mozesz wymagac zeby Ci ktos za darmo od zera pisał całe wypracowanie.
    • Gość: LOLOLO Re: Pomocy!! IP: *.chello.pl 15.04.07, 17:24
      No to napisze po polsku to mi przetlumaczycie?? please:( moze to juz byc ten
      preteritum??

Warszawa dnia 15 kwietnia 2007 r.
      Droga Katrin,
      dziękuję za twój wcześniejszy list. U mnie wszystko dobrze.
      W moim liście chciałbym ci opowiedzieć o zwyczajach panujących w Polsce podczas
      Wielkanocy.
      W wielki czwartek nie idziemy już do szkoły. Wieczorem idziemy na msze. W
      Polsce podczas wielkiego czwartku w kościele ustają dzwonki i organy.
      W wielki piątek po godz 17 zaczyna się w naszej parafii droga krzyżowa, którą
      wierni przechodzą ulicami dzielnicy. Po tym wydarzeniu jest 3 godzinna msza i
      całowanie krzyża na koniec.
      W wielka sobotę jest dużo roboty. Rano wstaje, myje się i maluje pisanki. Po
      tym razem z rodzina idziemy poświęcić święconkę. Jest w niej: baranek z cukru,
      pisanki, kabanosy, chleb i kurczaczek. W sobotę jest 2 godzinna msza na której
      czytane są najważniejsze czytania.
      Wielka niedziela – to duże wydarzenie. O 6 rano odbywa się poranna msza zwana
      rezurekcją. Po kościele wszyscy idą na świąteczne śniadanie. Cała rodzina
      gromadzi się przy stole i razem je posiłek. Najlepszy z tego wszystkiego jest
      mazurek, który jem raz w roku.
      Nazajutrz jest lany poniedziałek. Wszyscy oblewają się woda.
      To wszystko
      Pozdrowienia
      łukasz

Prosze pomórzcie
      • ggigus gratulacje, dobre tlumaczenie na polski, a tekst 15.04.07, 17:27
        wyjsciowy gdzie?
        dla kontroli
        a jesli tlumaczysz na niemiecki, to ZROB to
        po prostu
        • Gość: LOLOLO Re: gratulacje, dobre tlumaczenie na polski, a te IP: *.chello.pl 15.04.07, 17:34
          Sorki ze wam sie tak uprzykszam ale potrzebuje do tego tlumaczenia
          sam tego nie przetluamcze a jak przetlumacze to i tak nie bedzie to dobrze
          gramatycznie:( i prosze nie pisac postów ze dobre tlumaczenie ja naprawde
          potrzebuje pomocy a nie sluchania glupich uwag
          to tak na przyszlosc:(:(:(
          • ggigus jak potrzebujesz tlumaczenia, to je zrob, a jak ni 15.04.07, 17:35
            e masz ochoty na gluoie uwagi, to pa pa
            • Gość: LOLOLO Re: jak potrzebujesz tlumaczenia, to je zrob, a j IP: *.chello.pl 15.04.07, 17:37
              Jak ja nie umiem, jakbym umial to bym wam glowy nie zawracal ale ta sprawa jest
              nie cierpiaca zwloki!!
              i prosze o wypowiedz osoby z kompetencjami a nie jakis niedorozwojów :P
              • ggigus na chamskie posty ludzi, ktorzy nie potrafia przet 15.04.07, 17:40
                lumaczyc prostycz rzeczy, nie odpowiadam
                pa pa, ciekawe, czy znajdziesz jelonka
                • Gość: LOLOLO Re: na chamskie posty ludzi, ktorzy nie potrafia IP: *.chello.pl 15.04.07, 17:45
                  sorki ale cos juz mówilem nie interesuje mnie twoje zdanie ja tu prosze o pomoc
                  a nie wyglaszanie twoich woli i mysli moze dla ciebie jest to proste a inni
                  maja z tym problem
                  Ja np jestem dobry z infy i umiem postawic swoja stronke internetowa
                  a z niemca noga rozumiesz
                  czy moze ci to przeliterowac co:
                  j e s t e m n o g a z n i e m c a ! !
                  • Gość: LOLOLO Re: na chamskie posty ludzi, ktorzy nie potrafia IP: *.chello.pl 15.04.07, 17:49
                    PS. w czym ty tu widzisz moje chamstwo co??
                    ze prosze o pomoc?? to normalne przynajmniej dla mnie :D
                  • ggigus jesli cie moje zdanie nie interesuje, nie czytaj m 15.04.07, 17:50
                    oich postow, nogo
    • Gość: LOLOLO Re: Pomocy!! IP: *.chello.pl 18.04.07, 06:55
      No dobra po ciezkich próbach napisalem tylko nie w tym czasie:(:(
      Czy moze mi to ktos zmienic na czas prateritum :( tylko potrzebuje tego na now :
      (

Warschau den 15. April

Liebe Karin,
      ich grüße Dich sehr herzlich und danke Dir für Deinen Brief.

Am Karfreitag gehen wir in die Kirche zur Messe. An diesem Tag wurde Jesus
      Christus vor Jahren gekreuzigt. Am Karsamstagmorgen bereiten wir den Weihkorb
      vor. In den Korb werden bunt bemalte hartgekochte Eier, Brot, Wurst, Salz,
      Pfeffer, ein Osterlamm und ein Osterküken reingesteckt. Dann gehen wir mit dem
      Weihkorb zur Kirche, damit die Speisen geweiht werden. Ostersonntag ist ein Tag
      der Auferstehung von Jesus Christus. Sehr früh, um 6 Uhr, gibt es die
      Ostermesse in der Kirche. Danach kommt unsere Familie zu uns und wir setzen uns
      an den Tisch. Wir teilen die geweihten Ostereier und beginnen zu essen. Auf den
      Tisch kommen vor allem Eier, Schinken, Wurst und Osterkuchen. Nach dem Essen
      suchen alle Kinder die vom Osterhasen versteckten Geschenke. Das sind vor allem
      Süßigkeiten und Geld.
      In Polen gibt es einen tollen Brauch, am Ostermontag sich mit dem Wasser zu
      spritzen. Da gehe ich draußen, treffe meine Freunde und wir bespritzen uns
      sowie andere Leute mit dem Wasser. Nach dem Ostermontag habe ich noch einen Tag
      frei und am Mittwoch gehe ich wieder in die Schule.

Herzliche Grüße,

dein Łukasz

I jeszcze jak ktosby dal tego tlumaczenie:( ba ja ze slownika pisalem.
      :(
      • Gość: roman hihi IP: *.chello.pl 18.04.07, 10:14
        po ciezkich probach sam napsiales? hihi

a moze sciaga.pl?

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=+Am+Karfreitag+gehen+wir+in+die+Kirche+zur+Messe.+An+diesem+Tag+wurde+Jesus+++%3E+Christus+vor+Jahren+gekreuzigt.+Am+Karsamstagmorgen+bereiten+wir+den+Weihkorb&btnG=Szukaj&lr=

polecam zebys sprawdzil w tym swoim slowniku co oznacza wyraz: Frechheit
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka