Dodaj do ulubionych

work&travel

11.05.07, 08:10
cześć mam pytanko, czu orientuje się ktoś czy ten program work&travel
obowiązuje też w niemczech???są jakieś szanse żeby w niemczech pracować i
uczyć się????
Obserwuj wątek
    • toja3003 Zdziwiłbym się gdyby to w Niemczech 11.05.07, 09:35
      Zdziwiłbym się gdyby to w Niemczech nie było możliwe. W końcu nasi robią tam od
      lat przewały na dużą skalę. Oczywiście nie popieram tego, bo psuje to opinię
      większości uczciwych Polaków ale wynika z tego, że Niemcy są naiwni i nie
      przewidują, że ktoś może oszukać, ukraść. Np. niedawno tu na forum jakiś gostek
      chwalił się, że pobiera w Nieczech zasiłek kilkaset euro, na czarno wyciąga
      dodatkowo 2000 euro i jeszcze dorabia sobie tysiąc na handlu fajkami. No i
      oczywiście może być też zarejestrowany na zasiłku w Polsce. Znam przypadek
      polskiego kierowcy (jak jest jeden to pewnie i więcej). który dorabiał sobie
      kradnąc palety z firmy w Niemczech – zawoził tam towar z Polski i brał sobie
      palety, bo tego tam nie pilnują a sztuka kosztuje 4-8 euro i można w skupie
      sprzedać, no więc też niezłą kasę trzepał. Uważam, że nasze władze w Polsce
      powinny też temu przeciwdziałać, bo obraz Polaka-przestępcy szkodzi Polsce. Np.
      powinny być szczegółowe kontrole (także w Niemczech) kwitów na zwrot podatku
      VAT. Wiem, że też są ludzie, którzy na tym robią przewały. Na kwitach wykazują,
      że wywożą towar z Polski do Niemiec i z Niemiec do Polski a w rzeczywistości
      wszystko jest na papierze a potem tylko urzędy finansowe po obu stronach
      granicy mają z tym problem. No ale do rzeczy. Sądzę, że to co chcesz zrobić
      jest legalnie możliwe, bo tam nie ma ludzi do pracy więc kupa ludzi z Polski
      tam wyjeżdża na roboty.
      • bart-24 Re: Zdziwiłbym się gdyby to w Niemczech 11.05.07, 09:44
        sorry stary ale ty mi tu o jakiś przewałkach???:>chyba nie zrozumiałeś w czym
        rzecz!!!!!!!czytaj uwaznie co się tu pisze a potem zabieraj głos!!!!!!
        • toja3003 przepraszam bardzo ale 11.05.07, 12:10
          uważam, że nie można tego problemu ignorować i jeśli tego nie rozumiesz i
          chcesz to olewać to twoja sprawa ala ja przestrzegam żeby tego nie robić i nie
          psuć innym opinii a jak chcesz tam jechać i pracować i się uczyć to też twoja
          sprawa ale uważam, że każdy z nas powinien tu wyraźnie się przeciwstawiać
          przestępczości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka